Nahrávání zvuk + video (YouTube)

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Nahrávání zvuk + video (YouTube)

Příspěvek od dayslypper »

Rád bych tu zavedl diskuzi, jak nahrávat videa s kvalitní hudební stopou (nástroj + hlas).

Myslím tím různé tipy, jak si to celé ulehčit.

Třeba bych rád věděl, jestli je možné nějak udělat, abych nahrával zároveň zvuk i video, když budou pocházet z různých zařízení.
panedge

Re: Nahrávání zvuk + video (YouTube)

Příspěvek od panedge »

To bych se taky rád konkrétně dozvěděl,třeba kolega Pupack mi to už jednou vysvětloval,myslím,že přes zvukovku,nebo Poda prostě nahrávaj zvuk a webkou jen obraz,pak to ve windows media maker spojí dohromady,ale zas tak lehký to nebude tuším :P
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

No takhle jednoduchý to muže bejt, pokud se ti to podaří nahrát napoprvé. Ale když něco nahráváš na několikátý pokus, tak to může bejt dost pruda. Furt znovu spouštět video a zvuk, doprovod a ná nevím co ještě naráz.
panedge

Příspěvek od panedge »

dayslypper píše:No takhle jednoduchý to muže bejt, pokud se ti to podaří nahrát napoprvé. Ale když něco nahráváš na několikátý pokus, tak to může bejt dost pruda. Furt znovu spouštět video a zvuk, doprovod a ná nevím co ještě naráz.
No to mi povídej ,nahrávám teda přes mikrofonek od skypu,ale jednu písničku nahrávám třeba 4 krát ,protože stačí malej kiks ke konci a jede se znova-opruz.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

panedge píše:
dayslypper píše:...
No to mi povídej ,nahrávám teda přes mikrofonek od skypu,ale jednu písničku nahrávám třeba 4 krát ,protože stačí malej kiks ke konci a jede se znova-opruz.
Proto nahrávám po částech, pokud to jde.
Hiddenplate
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hiddenplate »

Zdravec! :)

Tak třeba já to teď nedávno udělal takhle...

1. Připravim si DAW a importuju song, který chci coverovat.

2. Hodím foťák na bednu a zmáčknu REC.

3. Potom zapnu nahrávání v DAWu a jedu... (drnk-brnk) :)

4. Finalizace nahrávky v DAWu (pre-master). Potom export do [MP3].mp3 (obvykle kolem 4-5MB, když to má +/- 4 minuty) ve formátu:

Audiokodek: Lame 3.97 (160kbps, 44kHz, 2 Channel, 16bit)

5. [VIDEO].mts z foťáku hodím do PC (má kolem 500MB v 720p ve formátu AVCHD Lite (asi nějaká odrůda h264 od Sony) a bitratu 17Mbps, když to má zhruba 4 minuty) .

6. Zapnu Sony Vegas a importuju video a mp3.

7. Synchornizuju mp3 s videem. (Zoom, aby byla vidět křivka [MP3].mp3 a [track].aac z videa).

8. Přidám hovadinky jako např. "played by Hiddenplate", "Thanks for watching!!" atd.

9. Exportuju z Vegasu do [VIDEO].wmv ve formátu:

Velikost: 1280x720 (16:9)
Videokodek: WMV9 Advanced Profile (Default, Deinterlacing: None)
Audiokodek: WMA10 Pro (160kbps, 44kHz, 2 Channel, 16bit)
Komplexní bitrate: 3Mbps

Render trvá asi 10 minut, když mám quad-core (čtyř-jádro přetaktovaný na 3.4GHz). Od rychlosti procesoru se samozřejmě odvíjí rychlost převodu formátu.

Takhle z 500MB [VIDEO].mts souboru udělám +/- 100MB [VIDEO].wmv soubor, který je ještě slušný. Od kvality camcorderu nebo foťáku se samožřejmě bude odvíjet také kvalita videa.

10. Upload na youtube a hotovo. (Asi 15-20 minut trvá zpracování 100MB videa na serveru youtube než je možný ho pustit v HD 720p a výš).

Výsledek můžete vidět zde:

Naposledy upravil(a) Hiddenplate dne 13.03.2010 19:26, celkem upraveno 1 x.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Díky, jak parádní návod, tak video. Vypadá to, že asi začnu hledat něco lepšího, než Windows Movie Maker.

Ale myslim, že formát WMV není ideální (i když ho zatím používám). Není doporučovaný od YouTube, i když je podporovaný.

Na videu asi tak nezáleží, ale zvuk musel dost utrpět - z MP3 na WMV a pak do MP4A. Dvojí převod mezi komprimovanými formáty, to není ideální.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

já taky natáčím Live podobně jako Hiddenplate

1. do Reaperu hodim do tracku 1 backing track
2. vytvorim dalsi track pro recording me kytary
3. zapnu nahravani kamery bez zvuku
4. zapnu nahravani audia v reaperu (spusti se backing a hraju)
5. po dohrani povypinam video i audio recording
6. nahrane audio vyvazim hlasitostne jak chci s backingem + par drobnosti (compressor, eq atd)
7. vyexportuju nahrane audio ovsem jako Wav = nekomprimuju do MP3
8. spojim video a audio ve windows movie makeru (odkrojim zacatek a konec kde se clovek prirpavuje a nehraje)a vznikne wmv
9. upload na youtube

vysledek:

když je to složitější skladba s vícero zvuky které naráz live nemám jak hrát - nahravam klasicky v reaperu do několika tracků a video pak dotočím jen jako ilustrační.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Hiddenplate
Kontaktovat uživatele:

dayslypper píše:Ale myslim, že formát WMV není ideální (i když ho zatím používám). Není doporučovaný od YouTube, i když je podporovaný.

Na videu asi tak nezáleží, ale zvuk musel dost utrpět - z MP3 na WMV a pak do MP4A. Dvojí převod mezi komprimovanými formáty, to není ideální.
No... původně jsem neměl v plánu dělat takovýhle převody formátu, ale ať jsem hledal, kde jsem chtěl, tak jsem nezjistil v jakým formátu (video+audio kodek, bitrate atd.) je pak uložený video+audio po zpracování přímo na serveru youtube. Každopádně s tím .wmv formátem jsem aspoň docílil 5-ti násobnýho zmenšení souboru s tím, že kvalita je furt koukatelná, posluchatelná.

However, co jsem koukal na ofic. popis, tak tam píšou, že si uploader má dát pozor a dodržet rozlišení a poměr (1280x720 [16:9], 640x480 [4:3]), ale o bitratu a v jakým formátu má být konečný video už tam není nic napsaný. Pokud někdo víte přesný specifikace (kodeky, bitraty atd.) videí na youtube, po zpracování na jejich serveru, tak se klidně ozvěte. :)
pupack píše:3. zapnu nahravani kamery bez zvuku
IMHO myslím, že je lepší, když je na tracku z videa uloženej i ten mizernej zvuk co se nahraje přes ten malej mikráček, protože je pak jednodušší synchronizovat audiostopu z foťáku s MP3 stopou z DAWu, protože si můžes nazoomovat obě křivky a srovnat to na milisekundy. :) Samozřejmě, že pak tu audiostopu z foťáku po synchronizaci ve Vegasu smažu.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Pokud máš připojení a čas, tak je nejlepší nahrávat nekomprimovaná videa, protože si to YouTube stejně znovu překomprimuje. Proto je tam zřejmě limit 2GB.

http://www.google.com/support/youtube/b ... 2&hl=en-US

To s tou synchronizací zvuku jsi už psal. Ono jde o to, že v každém foťáku není mikrofon, třeba v tom mojem za 3 000 teda není, i když videa točí slušně. Ale zatím jsem se nedokopal k tomu, co vy a točim obraz přes webku zároveň se zvukem. Podle toho to taky vypadá.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Hiddneplate: Jojo občas sem zvuk zapínal i u kamery jak píšeš, ale ja si vzdycky nazacatku brnknu jednou zretelne pres struny a podle toho to pak srovnam (pohyb ruky + audio),

Jen dodám, že na youtubu je to Flash video do čeho to pak komprimuje. čili FLV přípona.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

FLV je zřejmě pouze kontejner, stejně jako MP4, který taky vídávám u videí z YouTube.

Jinak jsou v obou případech použity kodeky avc1 (video) a mp4a (audio).

Jen si nejsem jistý, jestli YouTube nechá to video v nezměněné podobě, když to bude v těchto kodecích.
Brčál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brčál »

[quote="Hiddenplate"]Zdravec! :)

Tak třeba já to teď nedávno udělal takhle...

1. Připravim si DAW a importuju song, který chci coverovat.

Zdarec...Nejsem v tomhle vubec zkusenej..delam to dost podobne ve Vegas,ale na hravam to tim Mini mikrackem na kameře...Dej vedet prosim co je ten DAW a jakej máš na to mikrofon, protoze ten cover zni luxusně...
Hiddenplate
Kontaktovat uživatele:

Brčál píše:Zdarec...Nejsem v tomhle vubec zkusenej..delam to dost podobne ve Vegas,ale na hravam to tim Mini mikrackem na kameře...Dej vedet prosim co je ten DAW a jakej máš na to mikrofon, protoze ten cover zni luxusně...
Hoj :)

DAW = Digital Audio Workstation
Ve většině případů je to program, v kterým pracuješ se zvukovými stopami, VSTi plugama atp., ale jinak je to spíš něco jako Tascam Recording System, což je komplet pracovní stanice. :)

Jinak nahrávám z komba přes Direct Out. Kombo mám v popisu. ;)
Dayveek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dayveek »

Hiddenplate píše:
Brčál píše:Zdarec...Nejsem v tomhle vubec zkusenej..delam to dost podobne ve Vegas,ale na hravam to tim Mini mikrackem na kameře...Dej vedet prosim co je ten DAW a jakej máš na to mikrofon, protoze ten cover zni luxusně...
Hoj :)

DAW = Digital Audio Workstation
Ve většině případů je to program, v kterým pracuješ se zvukovými stopami, VSTi plugama atp., ale jinak je to spíš něco jako Tascam Recording System, což je komplet pracovní stanice. :)

Jinak nahrávám z komba přes Direct Out. Kombo mám v popisu. ;)
A propojíš počítač s kombem kabelem s redukcí...že ? Používáš k tomu nějaký efekt ? Nebo čistě jen zkreslení od komba ? :)
Hudba jsou nástroje a hra na hudební nástroj je obvykle dřina :)
Hiddenplate
Kontaktovat uživatele:

Zvuk je jen čistě jen to zkreslení z komba. ;)
Dayveek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dayveek »

Hiddenplate píše:Zvuk je jen čistě jen to zkreslení z komba. ;)
Bez rekordérů typů Line6 UX a tak?
Hudba jsou nástroje a hra na hudební nástroj je obvykle dřina :)
Hiddenplate
Kontaktovat uživatele:

Bez rekordérů typů Line6 UX a tak?
Heh...

Line 6 Direct Out -> Planet Waves Cable -> Line In

Nic víc ;)
DJ Murano
Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam

Příspěvek od DJ Murano »

ZDravim, chvilku mi trvalo než jsem tohle téma zas našel :mrgreen: chci se zeptat jakým programem se dá udělat splácání několika videí do jednoho, třeba aby v každym rohu byl jeden záznam...mám v plánu udělat něco jako toto
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Určitě Sony Vegas a vsadil bych se, že to zmákne i win movie maker
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“