ad. 1) Nechápu jak hraješ pentatoniky v půltónech. Jinak doporučuju projít a něco pochytit v hudební teorii. Stupnice a harmonie. Ucelený hezký sólo není nic jednoduchýho, ale nesnaž se to hnát do rychlosti. Nějaký šílený pentatonický běhy nezněj nic moc. Spíš si představ, že tím sólem jakoby nahrazuješ zpěv, takže to musí mít nějakou melodii, nějakej zajímavej motiv.
ad. 2) Představuješ si to víceméně správně. Záleží na ostatních muzikantech jak jsou schopný a tvořivý. Jinak na improvizaci doprovodů to chce znát nějaký ty základy tý teorie, jak jsem psal v bodě 1. Nemůžeš tam ty akordy frkat jak tě napadne a čekat, že zbytek kapely se ti nějak přizpůsobí. Jsou nějaký osvědčený postupy viz.
http://webhouse.cz/kurz-harmonie/HarFunk.htm tam je to celkem pěkně a polopatě. V rockový hudbě to platí v zásadě stejně jen je to jaksi zjednodušený (powerchordy místo septakordů apod.) K sólům, když si určíte tóninu, ve který budete hrát , tak v ní hrej jen jednu pentatoniku a nestřídej pentatoniky podle toho jak se měnej akordy. To zní blbě. Do pentatoniky taky přidávej průchozí tóny. Jinak to bude znít moc suše. Není na tom nic tak těžkýho, ale musíš si to parkrát zkusit, abys pochytil, který průchozí tóny se kam hoděj. Nakonec zjistíš, že bluesová stupnice, která se v rocku používá nejčastěji je vlastně taková pentatonika s jedním přidaným tónem (malá tercie). Je taky dobrý pohrávat si s tónem, ne běhat sem a tam po hmatníku, ale pěkně si to vychutnávat (bendy, vibráto atd.) A pamatuj, že i sólo má svůj rytmus. Jinak, když spolu hraje víc kytar tak zpravidla jedna hraje doprovod a druhá může sólovat a samozřejmě se můžou střídat. Když sólujou obě, tak to chce ještě něco pod to(bicí, basa, klávesy apod.) Ale to ti snad psát nemusím to napadne každýho. K těm rytmům já to hraju víceméně podle citu, ale je dobrý si zkoušet rytmy, co se ti líbí a snažit se je oposlouchat. Jen ti poradím snaž se o pravidelnost v pravý ruce. Představ si, že pravá ruka(pokud držíš trsátko v pravý ruce) jede furt nahoru a dolů uplně pravidělně a jen občas brnkne dostrun. Zas to nemůže bejt náhodně, ale to je snad taky jasný.
ad. 3) v zásadě platí co jsem popsal v bodech 1. a 2. když znáš bluesovou dvanáctku, tak nemáš problém si s někým pěkně zabluesovat. Jinak rytmicky tam toho mnoho nevymyslíš, musíš to cítit nebo koupit metronom nastavit si tři údery na jednu dobu a brnkat vždycky na 1. a 3. úder. To je základ a to postupně obměňovat.
Doufám, že jsem neplácal nějak extra velký slívoviny a že ti to aspoň trochu pomůže. Ale stejně si radši kup nějakou kyt. školu i když dneska se dá hodně věcí najít i na netu. Ovšem nejslepší je osobní přístup, takže nějakej schopnej učitel je záruka nejrychlejšího rozvoje.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.