Rozměry sestavy
Pravidla fóra
Rozměry sestavy
Chtěl bych se Vás bubenice a bubeníci zeptat, jak byste postupovali v mé situaci. Mám bicí rozměrů 10",12",13"TT a 14"FT + 22"BD a 14"SN. Změnil jsem kapelu a s ní i styl hraní a přišel na to, že mi vyhovuje víc sestava o jednom TT a FT. A teď se nemůžu rozhodnout jaké průměry si mám nechat a používat - jestli 10" a 14", nebo 12" a 14",nebo 10" a 13". Je mi jasné, že je to o pocitu a o tom, jak to hraje a jak se to hodí do mého stylu, spíš bych se Vás chtěl zeptat, jestli někdo z Vás má doma sestavu s jednou z vyjmenovaných konfigurací a jak je s ní spokojen. Je sice trend menších korpusů - někde jsem dokonce viděl 10" a 12", ale to se mi zdá už celkem málo na kotel.
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Re: Rozměry sestavy
Odpověděl sis vlastně sám!! je to o stylu muziky, o zvuku který z toho potřebuješ a umíš dostat.
protože si nám sice tady sdělil, že si změnil kapelu, ale už si nenapsal, jestli to je folk nebo blackmetal, tak ti nikdo nemůže říct ani svůj konkrétní názor, který ale pro tebe stejně nesmí být pravidlem, jen malou berličkou při tvém rozhodování.
za sebe snad jen to, že já ten trend maých průměrů nesdílím a souprava o 1 TT + 1 FT by mi neseděla....
protože si nám sice tady sdělil, že si změnil kapelu, ale už si nenapsal, jestli to je folk nebo blackmetal, tak ti nikdo nemůže říct ani svůj konkrétní názor, který ale pro tebe stejně nesmí být pravidlem, jen malou berličkou při tvém rozhodování.
za sebe snad jen to, že já ten trend maých průměrů nesdílím a souprava o 1 TT + 1 FT by mi neseděla....
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
co se týče mého současného stylu muziky - je to něco kolem pop-rocku nebo punk-rocku...
- Monikad
- Rádce
Když už teda bych si měla vybrat, pak 12" a 14".
13" kotel se v praxi skoro nepoužívá, minimálně je to hodně nezvyklé. Mezi 12 a 14kou je i zajímavý zvukový rozdíl, který ty bubny skvěle od sebe dělí a zároveň ladí k sobě, pokud si s tím teda vyhraješ.
Ty malé rozměry bych nevolila hlavně proto, že punk je dost dunivá a přímočará muzika, kde bubny musí prostě hutně hrát. na menší rozměry tomů se skvěle hrají různé rytmické vychytávky například v latině nebo nějakým podobně rytmicky členitějším a zvukobarevnějším žánru. Punk je založen na jednoduchosti a přímočarosti......
13" kotel se v praxi skoro nepoužívá, minimálně je to hodně nezvyklé. Mezi 12 a 14kou je i zajímavý zvukový rozdíl, který ty bubny skvěle od sebe dělí a zároveň ladí k sobě, pokud si s tím teda vyhraješ.
Ty malé rozměry bych nevolila hlavně proto, že punk je dost dunivá a přímočará muzika, kde bubny musí prostě hutně hrát. na menší rozměry tomů se skvěle hrají různé rytmické vychytávky například v latině nebo nějakým podobně rytmicky členitějším a zvukobarevnějším žánru. Punk je založen na jednoduchosti a přímočarosti......
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
navíc u těch menších průměrů (8,10) se občas stane, že strunění na SD je občas utlumíMonikad píše:Když už teda bych si měla vybrat, pak 12" a 14".
13" kotel se v praxi skoro nepoužívá, minimálně je to hodně nezvyklé. Mezi 12 a 14kou je i zajímavý zvukový rozdíl, který ty bubny skvěle od sebe dělí a zároveň ladí k sobě, pokud si s tím teda vyhraješ.![]()
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
joe 86: musíš přesně vědět co chceš mít za zvuk, tedy i zhruba ty intervaly, není možný konkrétně poradit protože si dokážu představit všechny kombinace
obecně jak píše Monika do rocku více přímou hru a hutný zvuk tedy větší korpusy.
zaujala mě ale tvoje puvodní poznámka - jak člověk přijde na to že 1 tom je lepší než 3? Ptám se z hlediska naučených patternů...nebo jsi uplně změnil styl hry?
zaujala mě ale tvoje puvodní poznámka - jak člověk přijde na to že 1 tom je lepší než 3? Ptám se z hlediska naučených patternů...nebo jsi uplně změnil styl hry?
- Monikad
- Rádce
Skipper píše: navíc u těch menších průměrů (8,10) se občas stane, že strunění na SD je občas utlumí
?????? přiznávám, že nechápu ani slovo, ani směr tý myšlenky????
je běžný úkaz spíše naopak, a sice, že při hře na tom-tom se samovolně rozezní strunění na bubínku. Má to co dělat s nějakými harmonickými frekvencemi a jejich vzájemném poměru.... no ale v praxi je to běžné, odstranit to nelze a hlně pokud někdo nemá nějak podivně naladěno, pak bubínek 14" x 5 a půl, či hluší rozezní zpravidla 12 TT.
Osmičkou nebo desítku se mi to ještě nikdy nepovedlo....
A že by, jak píšeš struník z bubínku utlmil zvuk malých tomů??? To bych ráda někdy zažila..... myslím, že to tak nemůže fungovat ani teoreticky
spíš jsem teď nakloněný variantě 10" a 14"...ten rozdíl se mi zdá ze všech vyzkoušených variant nejpřirozenější...podobný rozdíl klasickým 12" a 16"....pehve píše:joe 86: musíš přesně vědět co chceš mít za zvuk, tedy i zhruba ty intervaly, není možný konkrétně poradit protože si dokážu představit všechny kombinaceobecně jak píše Monika do rocku více přímou hru a hutný zvuk tedy větší korpusy.
a k tomu přechodu: začínal jsem právě na 12" a 16", pak jsem změnil kapelu a styl a byl spoluhráči dotlačen k rozšíření o 13"... jenže jsem potřeboval změnu...kvůli místu v kufru auta, místu v pokoji, nízké stoličce a svým krátkým pažím, jsem přešel na 10",12", 14"...a teď, když jsem zase změnil kapelu, můžu se zase vrátit ke svým oblíbeným dvou bubnům...a jelikož jsem 16" prodal a se 14" jsem spokojen, přemýšlím, který buben půjde z kola ven...na všechny čtyři jsem snad hrál, jen když jsem si hrál na opravdového bubeníka
stylová změna to byla veliká...od poetického bigbítku k hudbě stylu Rage against the machine,Alice in chains...po dnešní styl někomu připomínající Ewu Farnou...
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
No my teda s Jirkou B. tohle ve zkušebně řešíme, de o to že jak je 8'T v sestavě, tak nemá dozvuk, občas se rozezní i virbl, jakmile se dá pryč ze sestavy, tak dozvuk má ... ladění jsme řešily, nepomohloMonikad píše:Skipper píše: navíc u těch menších průměrů (8,10) se občas stane, že strunění na SD je občas utlumí
?????? přiznávám, že nechápu ani slovo, ani směr tý myšlenky????![]()
![]()
je běžný úkaz spíše naopak, a sice, že při hře na tom-tom se samovolně rozezní strunění na bubínku. Má to co dělat s nějakými harmonickými frekvencemi a jejich vzájemném poměru.... no ale v praxi je to běžné, odstranit to nelze a hlně pokud někdo nemá nějak podivně naladěno, pak bubínek 14" x 5 a půl, či hluší rozezní zpravidla 12 TT.
Osmičkou nebo desítku se mi to ještě nikdy nepovedlo....![]()
A že by, jak píšeš struník z bubínku utlmil zvuk malých tomů??? To bych ráda někdy zažila..... myslím, že to tak nemůže fungovat ani teoreticky
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
- Monikad
- Rádce
Zajímavé... 
Já bych byl osobně pro 12 + 14... Jednak (nevím proč), ale vždycky se mi víc zamlouvaly sestavy o sudých průměrech. A protože 10 + 12 je na daný styl málo, tak to vychází na těch 12 a 14.
Tom bude relativně hluboký, takže těm přechodům dá na hutnosti, ale kotel zas nebude tak hluboký, aby se ztrácel v base
Tom bude relativně hluboký, takže těm přechodům dá na hutnosti, ale kotel zas nebude tak hluboký, aby se ztrácel v base
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
no..těžko radit...12+14 je klasika ale z pohledu pestrosti zvukového spektra - které jsi ukrátil o 1 tom- mi připadá zajímavější 10+14. Možná to nebude hrát se 14 snare ale to není problém zkusit menší.
Když už jeden tom tak k 22 kopáku bych určitě zkusil 16kotel a k tomu posadil výše laděný 12 tom.
Když už jeden tom tak k 22 kopáku bych určitě zkusil 16kotel a k tomu posadil výše laděný 12 tom.