Nemám na Mr. Hector - Laboga, co vzít? aneb pokec o značkách
Pravidla fóra
Re: Nemám na Mr. Hector - Laboga tak co vzít?
Prečo? Len preto, že nemá na sebe celosvetovo známe logo, že na tom nehral XYZ a že nad tým nevzdychajú všetci chalani od 15 do 30 na fóre? A čo keď niekomu viac sedí zvuk toho Hocke? Uši, vkus a muziku máme každý iné.
Ak ti to Hocke nesedí, mal si ho a nechceš ho nazad, je to OK. Ale čo keď sa ti trebárs zapáči niečo, čo bude hrať ináč, a nebude to známe? V USA je, na rozdiel od nás, menej cenená séria a viac kdejaké ručne robené custom made ampy. A ten, čo si dá urobiť taký zosík, za neho zaplatí kľudne aj 4000USD a viac, a všetci sú z neho vysratí, na jakej super vecičke to mastí, to len u nás je mentalita taká, že zvuk sa hodnotí podľa toho, či to je alebo nie je Mesa, alebo prinajlepšom niečo iné známej značky ... Reakcia našinca by bola asi taká - "Pekný bastl, nehraje to zle, ale na Mesu to nemá a viac ako 4 tisíc korún by som za to nedal."
Ak ti to Hocke nesedí, mal si ho a nechceš ho nazad, je to OK. Ale čo keď sa ti trebárs zapáči niečo, čo bude hrať ináč, a nebude to známe? V USA je, na rozdiel od nás, menej cenená séria a viac kdejaké ručne robené custom made ampy. A ten, čo si dá urobiť taký zosík, za neho zaplatí kľudne aj 4000USD a viac, a všetci sú z neho vysratí, na jakej super vecičke to mastí, to len u nás je mentalita taká, že zvuk sa hodnotí podľa toho, či to je alebo nie je Mesa, alebo prinajlepšom niečo iné známej značky ... Reakcia našinca by bola asi taká - "Pekný bastl, nehraje to zle, ale na Mesu to nemá a viac ako 4 tisíc korún by som za to nedal."
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
Predator: Fakta mas spravna, ale spatne s nimi pracujes. Rucni vyroba v USA je kvalitni prave proto, ze je tak draha - pouzivaji se ty nejlepsi soucastky, typek si s tim radne vyhraje. Naproti tomu Hocke vyrabi aparaty, ktere cenove konkuruji vyrobkum z Ciny, coz svym zpusobem i urcuje kvalitu. Vetsina ceskych vyrobcu taky zije z toho, ze dela kopie znamych aparatu - a kdyz pominu to, ze nektere soucastky se shani VELMI spatne a schemata v sobe maji schvalne chyby, tak tam samozrejme "hraje" i vzhled (samozrejme placebo).
Vyjimkou je napriklad pan Horky (HOT amps), ktery si buduje velmi slusne renome v segmentu tech drazsich aparatu.
Vyjimkou je napriklad pan Horky (HOT amps), ktery si buduje velmi slusne renome v segmentu tech drazsich aparatu.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak osočovat zrovna mě, že mam Mesu jen jako nástroj k obdivu zdejších uživatelů je úsměvné, zrovna já. Neortodoxní kytarista s vřelím přístupem k věcem méňe obvyklým. Mesa mi vyhovuje, byla to pro mě i záruka kvality. Pokud se mi hodně zalíbí něco jiného, tak to pořídím bez toho, abych Mesu prodával. Nekoupil jsem si ENGLA protože hraje na všech korekcích dobře. Mesa má mnohem citlivější nastavení a i díky malým nuancím se dají získat různé zvuky. Takže teď mi Mesa vyhovuje, na nic lepšího jsem prostě ještě nenarazil. Upřímně jsem chtěl původně Acustic, jestli víš o co ide, ale to se nezadařilo, navíc jsem to kombo neměl ozkoušené, takže třeba Face to Face Mese, by mě nepřesvědčil.
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
Treba Martin Volák (kytarista od Landy) kdyz slysel Rockwell Red Tripa od H. Vladyky, tak si ho okamzite bral na test a nejspise pry na nej prejde. Pry cumel jako puk a neveril. Tohle mi rikal Honza a nemam duvod mu neverit, protoze sam ten apec mam a sam vim presne jak si stoji oproti Rectifieru. A to se bavime o castce 50 - 60 tisic vs. 18 tisic. Uplne stejne to je s hlavama DorD od Dusana Zemana. Taky kruty narez. Od te doby, co jsem si zahral na Rockwell a slysel DorD, ESH, nehledim na az tak znacku. Predtim jsem vzdycky vzhlizel k Mesa a Marshall (konkretne jen JCM 800 a to nejlepe KK model
) Prihlednu ke znacce, ale hlavni je pro me zvuk. A kdyz mi moje ocekavani naplni aparat za 10 tisic, tak budu jen rad 
Na HOT jsem bohuzel nehral, ale snad to casem napravim.
Na HOT jsem bohuzel nehral, ale snad to casem napravim.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Wohma - Prečo len HOT? A čo z českých tvorcov aparátov trebárs p.Zeman, p. Vladyka atď ...? Sú minimálne porovnateľní.
A nerob si ilúzie, aj tie "vyberané najlepšie súčiastky" sa dnes robia niekde v Ázii, nakoniec ako všetko. Najdrahšia je na tom tá ručná práca a nie montáž na linke. Takže veľakrát je to len o tom pocite exkluzivity. A niekto to proste potrebuje a niekto nie. Ja som prešiel z custom made lampy na modelerový apec a vyhovuje mi to, proste som si uvedomil, že to k mojej muzike sedí a do kapely to zapadne. A neriešim Čínu, hlavne že mi to hrá ako chcem.
P.S. Z doterajšej praxe som si uvedomil, že o aparát až tak nejde. Ono všetko nejak hrá, keď sa to zošteluje a hrá to aspoň ako tak slušne. Koncert má potom obvykle začiatok typu "To chceš hrať celý večer na tejto lacnej srande? Si robíš kozy!" a končí takto "Jé, človeče, to čo máš za mašinu, veď to hraje jak ďas, hustý nárez, aj ja chcem ...". Nakoniec si človek uvedomí, že aparát nie je až taký podstatný ...
A nerob si ilúzie, aj tie "vyberané najlepšie súčiastky" sa dnes robia niekde v Ázii, nakoniec ako všetko. Najdrahšia je na tom tá ručná práca a nie montáž na linke. Takže veľakrát je to len o tom pocite exkluzivity. A niekto to proste potrebuje a niekto nie. Ja som prešiel z custom made lampy na modelerový apec a vyhovuje mi to, proste som si uvedomil, že to k mojej muzike sedí a do kapely to zapadne. A neriešim Čínu, hlavne že mi to hrá ako chcem.
P.S. Z doterajšej praxe som si uvedomil, že o aparát až tak nejde. Ono všetko nejak hrá, keď sa to zošteluje a hrá to aspoň ako tak slušne. Koncert má potom obvykle začiatok typu "To chceš hrať celý večer na tejto lacnej srande? Si robíš kozy!" a končí takto "Jé, človeče, to čo máš za mašinu, veď to hraje jak ďas, hustý nárez, aj ja chcem ...". Nakoniec si človek uvedomí, že aparát nie je až taký podstatný ...
Naposledy upravil(a) Predator dne 5.03.2010 19:36, celkem upraveno 1 x.
jeste k tej mese za bugeru
bylo to na festíku a ten kluk tam na tu 6260 hral
ja ho hned pak votravoval jak je s tim spokojenej a tak
a to to mně řekl "akorat my vtom ležely prachy"
a nehral agro...
:D
bylo to na festíku a ten kluk tam na tu 6260 hral
ja ho hned pak votravoval jak je s tim spokojenej a tak
a to to mně řekl "akorat my vtom ležely prachy"
a nehral agro...
Jackson RR 24 emg 81 pouze metal,2xthiele box,Bugera 6260 cajk,
Predator: Pokud vim, tak Dusan Zeman nema zadny svoje vlastni modely, ktery by vyrabel, narozdil treba od Rockwelu nebo ESH. ESH ale moc neznam a o Rockwellu jsme tu meli mensi debatu ohledne toho, nakolik jsou Rockwell aparaty opravdu "sve" a nakolik to jsou kopie - zvlast kdyz sam Vladyka rika, ze zvukove vychazi z M/B.
Jinak jsou to samozrejme dobry aparaty (velmi me presvedcil prave napriklad Dusan Zeman), ale kopii muze ciste teoreticky postavit uplne kdokoli a pokud se nestane zazrak, tak to proste lepsi nez original nebude.
Jinak jsou to samozrejme dobry aparaty (velmi me presvedcil prave napriklad Dusan Zeman), ale kopii muze ciste teoreticky postavit uplne kdokoli a pokud se nestane zazrak, tak to proste lepsi nez original nebude.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
No a? Teba to trápi, či to z dačoho vychádza, zvlášť keď každý dnešný aparát tiež vychádza z niečoho navrhnutého predtým? Ja riešim len to, či to hrá podľa mojej chuti, potom dlho dlho nič .... a potom už vôbec nič
Treba si uvedomiť, že aparát je len prostriedok na to, aby som "zhmotnil" svoju muziku, nič viac ani menej.
A "lepšie ako originál" je samozrejme nezmysel. Môže byť akurát "pre mňa vyhovujúce viac ako originál", to by som sa nehádal
A "lepšie ako originál" je samozrejme nezmysel. Môže byť akurát "pre mňa vyhovujúce viac ako originál", to by som sa nehádal
v jednej makaj číňaňi a v druhej amíci
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=CqNO7VWF020 [/youtube]
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=CqNO7VWF020 [/youtube]
Naposledy upravil(a) kvitek dne 5.03.2010 19:57, celkem upraveno 1 x.
To samé 
-
Teorge
Njn otázka jak to vypadá, když to nenahrává firmou najatý kameraman 
Myslím si, že v oboch prípadoch asi trochu inak
.
-
Teorge
Njn není nad koulovanou tým elektronky vs tým kondenzátoři 
Ale abych nebyl jen až tak moc OT, zase se to tu zvrhlo v debatu, která už tu několikrát byla a to kopie vs orginál.
Ale abych nebyl jen až tak moc OT, zase se to tu zvrhlo v debatu, která už tu několikrát byla a to kopie vs orginál.
Vubec jsi me nepochopil. Vladyka CHCE mit zvuk jako M/B. To, ze se vychazi z nejake konstrukce, ktera se pak totalne prekope a zni to uplne jinak, je snad naprosto prirozeny. A vubec mi to nevadi, jen rikam, proc treba Rockwelly nejsou zas tolik uznavany.Predator píše:No a? Teba to trápi, či to z dačoho vychádza, zvlášť keď každý dnešný aparát tiež vychádza z niečoho navrhnutého predtým? Ja riešim len to, či to hrá podľa mojej chuti, potom dlho dlho nič .... a potom už vôbec ničTreba si uvedomiť, že aparát je len prostriedok na to, aby som "zhmotnil" svoju muziku, nič viac ani menej.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
Tak podle me je na tom ESH, HOT i Rockwell s uznavanosti na stejne urovni ve stylech na ktere se pouzivaji. Stejne tak DorD, ktery je vylozene kopirka. Rockwell je na zakladech MB, nicmene mnoha lidem se libi vice nez klasicky Rectifier, coz znamena, ze je zvukove posunuty a neni to az tak kopirka jako treba DorD. Jak jsem psal, nevim do jake miry je kopirka treba HOT.
Skervesen 4AP Custom Shop
Wohma - práveže som to pochopil. Akurát som chcel vysvetliť, že mne ako koncovému užívateľovi je jedno, či nejaký výrobca chce mať zvuk ako XY, alebo sa snaží o niečo vlastné. Ak mi to vyhovuje, neriešim to a hrám na tom. Nemám dôvod sa tým zapodievať. Na pódiu to skoro nikoho nezaujíma, teda okrem pár gitaristov z iných kapiel
. Každý dole v hľadisku je zvedavý akurát na to, čo kapela zahrá a ako jej to bude znieť, a je mu jedno na čom, pokiaľ sa mu to bude páčiť.
Ako teraz posledne pri koncerte Scorpions, kde na pódiu nebol jediný aparát a keď sa na to pýtali stage managera, sucho odpovedal "Nepredávame aparáty, my predávame kapelu".
Aby si ma pochopil - ja nechcem rozpútať flame typu originál vs kópia. Práve naopak. Ja iba chcem poukázať na to, aké sú tieto veci totálne nepodstatné oproti tomu, na čom naopak záleží veľmi.
Ako teraz posledne pri koncerte Scorpions, kde na pódiu nebol jediný aparát a keď sa na to pýtali stage managera, sucho odpovedal "Nepredávame aparáty, my predávame kapelu".
Aby si ma pochopil - ja nechcem rozpútať flame typu originál vs kópia. Práve naopak. Ja iba chcem poukázať na to, aké sú tieto veci totálne nepodstatné oproti tomu, na čom naopak záleží veľmi.
No myslím si, že právě Horký je asi jediný český "kutil", který to maže podle sebe a nedělá kopie alá MB, tak jako naprostá většina těch ostatních (asi krom pana Zemana, ale tu jeho "produkci" neznám). A tím nechci říct, že ESH a Rockwell je špatný - jsou to určitě super zesilovače za málo peněz, kdy to "málo peněz" je docíleno především tím, že tady "někdo" nemusí platit za vývoj, stovky zaměstnaných lidí, reklamu apod.
Taky je potřeba si uvědomit kolik ta Mesa stojí v USA a kolik stojí tady - čili kolik peněz se nakupí jen na distribuci, cle, dph apod. Pokud tady někdo valí kytarové hlavy za 18t. a neplatí daně a distribuci, nemá žádný marketing, tak si na té hlavě vydělá asi tak stejně jako si vydělá ta firma MB. Ale tím nechci říkat, že je to špatné, zlé, nemorální, já to naopak podporuji, protože v tomhle kocourkově je každá tísícikoruna odvedená do "systému" z poloviny předem rozkradená a vyhozená do kanálu, je super, že je někdo šikovný a umí si vydělat a já to takovým lidem přeju z celého srdce. Spíš jsem to myslel tak, že nejde říct: "Zlá mesa za 48t. hraje stejně jako hlava za 18t. od českého kutila, který je vlastně strašně hodný, když nás tak neodrbává jako ta Mesa".
A teď k tomu Horkému, protože to je vlastně jediný stavitel, kterého znám a jehož aparáty jsem trošku slyšel. O ty ostatní výrobce jsem se ani nějak extrémně zajímat nemusel, protože zvuk MB nepotřebuju. Horký je stavitel, který produkuje záležitosti, které by asi tak 90% lidem tady na foru nesedly, záležitosti naprosto jiné než firma ESH, Rockwell apod.
Jsou to vesměs vintage laděné zesilovače, které vychází podle mě ve většině případů ze zvuku starých fenderů z padesátých, šedesátých let, pár kousků může připomínat aparáty britské - první marshally apod. Dělá i pár higainů, ale to jsou higainy spíše určeny pro bluesrock. Samozřejmě že to jde použít i na tvrdší styly, ne každý chce zvuk alá Mesa, určitě to ale nejsou higainy, které by byly něco jako stand. daného hudebního žánru.
Teď jsem se po nějaké době mrkl na jeho stránky a vidím, že udělal docela velký pokrok v designu těch svých výtvorů - to je právě to, co by mě asi teď i přimělo si od něj něco koupit. Dřív mě totiž popisky na ovládacím panelu dělané lihovkou moc nebraly, je to maličkost, ale...
Horký taky používá opravdu dražší součástky, rozhodně ne nějaké laciné kousky za pár halířů z číny. Psal jsem, že vychází hlavně ze zvuku Fenderů z padesátých a šedesátých let... Jo vychází, ale nědělá kopie, dokonce mi říkal, že už takové žádosti začal dávno i odmítat, kopie už nestaví. Jede si to po svém. Dělá i vícekanály (ve smyslu jeden kanál na čistý, druhý na zkreslený), což je u těchto malých zesilovačů trochu nezvyk, experimentuje s repry (rád třeba osazuje u nás naprosto neznámé Tone Tuby). Prostě si s tím hraje podle svého ucha a uší svých "testerů". Není to tedy tak, že by postavil kopii 5E3 - vyměnil tam jeden kondík na vstupu, dal tak jiné repro a vyslal to do světa jako "the best 5E3 ever made", tak jak to dělají některé nejmenované americké butique firmy a já si jich proto vůbec nevážím. Myslím, že má opravdu zlaté české ručičky a umí!
A odlišit klon od "vlastního návrhu" je dnes asi hodně těžké. Ono je to totiž všechno tak nějak na jedno brdo a valí se to všechno hodně podobné a každý někde vyšel z něčeho, co už tady jednou bylo. A pokud někdo klon za rozumnou cenu postaví, tak si jej koupím raději než nějaký "reissue originál", který má s tím původním aparátem stejný asi jen tak název a vzhled. A taky bych neřešil takové to Made in USA je automaticky lepší než Made in China a věc za 60t. hraje líp než věc za 30t. Tak to prostě není a já se o tom přesvědčil už hodněkrát.
malý edit - u nás to ale asi pořád funguje tak, že jakmile má na sobě něco nápis Marsahll nebo Mesa, tak to musí být automaticky lepší. A jasné důkazy jsou o tom viděl na bazaru - kde tady ty ručně dělané aparáty mnohdy špičkových kvalit někdo prodává za směšné částky a nikdo to nechce. A stejně je to s s kytarama...
Taky je potřeba si uvědomit kolik ta Mesa stojí v USA a kolik stojí tady - čili kolik peněz se nakupí jen na distribuci, cle, dph apod. Pokud tady někdo valí kytarové hlavy za 18t. a neplatí daně a distribuci, nemá žádný marketing, tak si na té hlavě vydělá asi tak stejně jako si vydělá ta firma MB. Ale tím nechci říkat, že je to špatné, zlé, nemorální, já to naopak podporuji, protože v tomhle kocourkově je každá tísícikoruna odvedená do "systému" z poloviny předem rozkradená a vyhozená do kanálu, je super, že je někdo šikovný a umí si vydělat a já to takovým lidem přeju z celého srdce. Spíš jsem to myslel tak, že nejde říct: "Zlá mesa za 48t. hraje stejně jako hlava za 18t. od českého kutila, který je vlastně strašně hodný, když nás tak neodrbává jako ta Mesa".
A teď k tomu Horkému, protože to je vlastně jediný stavitel, kterého znám a jehož aparáty jsem trošku slyšel. O ty ostatní výrobce jsem se ani nějak extrémně zajímat nemusel, protože zvuk MB nepotřebuju. Horký je stavitel, který produkuje záležitosti, které by asi tak 90% lidem tady na foru nesedly, záležitosti naprosto jiné než firma ESH, Rockwell apod.
Jsou to vesměs vintage laděné zesilovače, které vychází podle mě ve většině případů ze zvuku starých fenderů z padesátých, šedesátých let, pár kousků může připomínat aparáty britské - první marshally apod. Dělá i pár higainů, ale to jsou higainy spíše určeny pro bluesrock. Samozřejmě že to jde použít i na tvrdší styly, ne každý chce zvuk alá Mesa, určitě to ale nejsou higainy, které by byly něco jako stand. daného hudebního žánru.
Teď jsem se po nějaké době mrkl na jeho stránky a vidím, že udělal docela velký pokrok v designu těch svých výtvorů - to je právě to, co by mě asi teď i přimělo si od něj něco koupit. Dřív mě totiž popisky na ovládacím panelu dělané lihovkou moc nebraly, je to maličkost, ale...
Horký taky používá opravdu dražší součástky, rozhodně ne nějaké laciné kousky za pár halířů z číny. Psal jsem, že vychází hlavně ze zvuku Fenderů z padesátých a šedesátých let... Jo vychází, ale nědělá kopie, dokonce mi říkal, že už takové žádosti začal dávno i odmítat, kopie už nestaví. Jede si to po svém. Dělá i vícekanály (ve smyslu jeden kanál na čistý, druhý na zkreslený), což je u těchto malých zesilovačů trochu nezvyk, experimentuje s repry (rád třeba osazuje u nás naprosto neznámé Tone Tuby). Prostě si s tím hraje podle svého ucha a uší svých "testerů". Není to tedy tak, že by postavil kopii 5E3 - vyměnil tam jeden kondík na vstupu, dal tak jiné repro a vyslal to do světa jako "the best 5E3 ever made", tak jak to dělají některé nejmenované americké butique firmy a já si jich proto vůbec nevážím. Myslím, že má opravdu zlaté české ručičky a umí!
A odlišit klon od "vlastního návrhu" je dnes asi hodně těžké. Ono je to totiž všechno tak nějak na jedno brdo a valí se to všechno hodně podobné a každý někde vyšel z něčeho, co už tady jednou bylo. A pokud někdo klon za rozumnou cenu postaví, tak si jej koupím raději než nějaký "reissue originál", který má s tím původním aparátem stejný asi jen tak název a vzhled. A taky bych neřešil takové to Made in USA je automaticky lepší než Made in China a věc za 60t. hraje líp než věc za 30t. Tak to prostě není a já se o tom přesvědčil už hodněkrát.
malý edit - u nás to ale asi pořád funguje tak, že jakmile má na sobě něco nápis Marsahll nebo Mesa, tak to musí být automaticky lepší. A jasné důkazy jsou o tom viděl na bazaru - kde tady ty ručně dělané aparáty mnohdy špičkových kvalit někdo prodává za směšné částky a nikdo to nechce. A stejně je to s s kytarama...
Presne tak jsem to myslel s tim panem Horkym. Svuj vlastni navrh poradne nikdo nedela, vetsinou jsou to do vetsi nebo mensi miry kopie... Ze to pak bude znit stale stejne jako vetsina ostatnich kopii nebo originalu je celkem nasnade.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
souhlasim s qwerem, hrozne moc lidi tady da na znackovost
jakmile nekdo ma bugeru (ktera je 1:1 kopie slavnych higain peavey zesaku) a levnejsi znacku bedny (byt s V30 nebo jinejma znackovejma reprama co osazuje i zminena mesa) tak je to sh*t a nemuze to hrat
ja jsem si uz i na podiu overil ze dneska staci cca 20k a za to clovek koupi zvukove profi zesak i bednu (na tvrdsi zvuky) - nejsou na tom tak hezky znacky ale hraje to srovnatelne.