Údržba (dětských) bicích

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
Mira7

Údržba (dětských) bicích

Příspěvek od Mira7 »

Jsem kytarista a o bicích nevím v podstatě nic, to na úvod. Synovi jsme před více než rokem koupili bicí Pearl FX 770 (to číslo si nepatuji přesně) a od té doby se na ně hraje v podstatě denně. Synáčka - je mu 6 - učím, aby do toho moc neřezal, aby se snažil hrát technicky a ne silou, nějaké základy mi vysvětlil náš bubeník, protože do hudebky ho vzít nechtěli, že je ještě moc malý, ale asi mu to docela jde, protože když jsem pak učiteli bicích ukázal jeho video, bez váhání udělali výjimku a v únoru nastupuje, to tatínka potěší :) .

Nuže - na ty bicí se jenom hraje, maximálně se tak utře prach. Je nutná nějaká údržba? Já si teda libuju, jaké dobré škopky jsme koupili (jeli jsme původně koupit nějaké čínské šunty za třetinovou cenu), že jsem na to za celou dobu nemusel sáhnout, ale možná o tom jenom nevím. Jo a jaké paličky jsou pro něj vhodné? Koupil jsem nějaké Staggy a tu haldu třísek pod virblem bych vám přál vidět ...
6 strun: Ibanez RG 470, B.C. Rich Beast Special Edition - 7 strun: Ibanez RG 1527 . Line6 POD X3 Live. Jsem nekritickým fanouškem kytar Ibanez a drze to přiznávám.

Zakladatelé Baby Metalu: Metal Kidz
jiri.polasek

Re: Údržba (dětských) bicích

Příspěvek od jiri.polasek »

Myslím, že kromě utahování šroubků a napínaní (případně výměně) blán, výměny šrotících pružin eventuelně olejování řetězu na šlapce (pokud je řetězová) není nic dalšího pořeba....
mapexdrummer

Příspěvek od mapexdrummer »

Tak já například....

Jednou týdně leštím činely, suchou hadrou, protože jak se na ně třebas chytá tak je to pak nehezké a zhruba jednou měsíčně je leštím i přípravkem Paiste. (Po každém hraní je samozřejmě utřu)
Dvojšlapku (nebo single - to je jedno) tam mažu ložiska, občas řetěz (používám WD40), kardan, po každém hraní očistím plochy pedálu
Samotné bubny - jednou zhruba za dva měsíce si udělám víkend a celý je rozeberu, utřu prach na korpusu, vyleštím mechaniku, promažu závity a tak... Jinak po každým hraní s bubnama nic nedělám jen jdou do obalu a šmitec...
Akorát snare (virbl, céčko, esák - navím jak to kdo zná) - u něj mažu závity častěji, kontroluji struník, nedávno jsem dával novej...
A co se týče stojanů.. O stojan na hajtku se starám nejlíp, čistím plochu pedálu, mažu řetěz, dotahuju co je potřeba (když něco je). Ostatní stojany jen zkufruju do pytlíků a pak do tašky...

Jinak paličky... Za sebe doporučím Balbex, model 5A by mohl být dobrý..
Staggy nebrat to sou slepené hobliny...

Kdyby jsi něco potřeboval, ptejse :)
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Bicí samotné žádnou velkou údržb nepotřebují. Občasné otření prachu je věcí spíše estetiky a to je na každém :wink: Občas (tak 1-2x do roka) je dobré promazat pohyblivé části pedálu(ů) nějakým olejíčkem na šicí stroje nebo třeba WDčkem ve spreji.
Plechy doporučuji určitě neošetřovat nějakýma zbytečnýma čistidlama - patina je to, co dává čnelům osobitost a život, zatímco ty leštidla narušují ochranou vrstvu plechů a v podstatě jim škodí, i když to na pohled dobře vypadá! :!:
Osobně nemám čas řešit víc, v týdnu makám v továrně a víkendy jsem po kšeftech, takže bubny leží ve futrálech a jsou v klidu :) maximálně, jednou za čas skouknu všechny šrouby a věci, které se můžou povolit a podotahuju je.... víc to nechce..... 8)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
mapexdrummer

Anatoliany žádný ochranný lak nemají... Nebo alespon moje Ultimate...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Paličky je těžké radit... to záleží na každém hráči, co mu sedí do ruky. Snad jen, že firmu Stagg v paličkách určitě nebrat. Třeba BALBEX nabídka paliček je široká, celkem kvalitní a cenově přijatelná.
ty třísky paliček po zemi je normální věc - pokud předpokládám, že syn nemele paličky o hrany plechů. Jinak paličky se mají tendenci ohrávat,habrové víc, hkorové dost málo, ale ty jsou zase zbytečně dražší.... :idea:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

Díky všem, synáčka jsem odvezl na jarní prázdniny, tak mu to asi rozeberu a udělám s tím, co píšete.

Sem tam tříska - to je jasné, ale pod nánosem třísek není vidět koberec - nepřeháním. Původně měl taky Stagg, ale tmavé, ty mu vydržely dvoje asi půl roku, k vánocům dostal troje světlé Staggy a dvoje jsou už na .račky. Ale ona ta prodavačka sama říkala, že jsou špatné a já jsem si myslel, že tak špatné pro 6letého kluka být přece nemůžou. Jinak hi-hat mydlí samozřejmě na hranu, i když se snažím ho nutit do hraní špičkou. Je to na něj ještě dost vysoko. Že zase odbočuju - docela mě překvapilo, že v hudebce mají normální dospělé bicí, tam bude asi problém, přitom za ty dětské se vejdu i já a to mám přes 2 metry.

Píšete "bicí ve futrálech", to je po každém hraní balíte?

Co znamená "kontroluji struník"? Jak se pozná, když je zralý na výměnu?

Co ladění - někde jsem tu četl, že mezi tomem 1, 2 a kotlem má být interval malé, resp. velké tercie (nejspíš si to nepamatuji přesně, ale to bych si našel), to bych možná zvládl, ale jaký je ten základní tón, od kterého se odpíchnout?
6 strun: Ibanez RG 470, B.C. Rich Beast Special Edition - 7 strun: Ibanez RG 1527 . Line6 POD X3 Live. Jsem nekritickým fanouškem kytar Ibanez a drze to přiznávám.

pehve

Příspěvek od pehve »

základní ton je dobře naladěný tom1 ale ty intervaly ti zase až tak nemusí sedět, duležitý je vymáčknout z každýho bubnu ten nejlepší zvuk.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Mira7 píše:.....Píšete "bicí ve futrálech", to je po každém hraní balíte??.......
tak samozřejmě že je po každémkšeftě balím! Vozit nástroj v autě mezi ostatním aparátem bez futrálů by mě snad ani nenapadlo :shock: :shock:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

mapexdrummer píše:Anatoliany žádný ochranný lak nemají... Nebo alespon moje Ultimate...
taky hraju na Anatolian a taky mám něco z řady Ultimate.... skutečně nemají lak, ale tam je to právě přesně o té patině, jk jsem zmiňovala také... :wink:
mapexdrummer

Mira7 píše:
Píšete "bicí ve futrálech", to je po každém hraní balíte?
Po každém hraní doma ve zkušebně nééé... Jen po každém koncertě nebo zkoušce s kapelou, pokud ji třeba máte v jiné zkušebně... :)
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

Vyskytnul se drobný problém - zvuk virblu se skokově zhoršil, jako by se uvolnil nebo nějak jinak pošahal struník. Nevím, jak to mám popsat, zdá se mi, že s vypnutým struníkem zní ten buben pořád stejně (z toho usuzuji, že chyba je ve struníku), zatímco s ním to zní docela blbě. Je nějaké "pravidlo", jak má být struník napnutý?

rrave

Příspěvek od rrave »

Doporučuju mrknout na http://www.sbs.zde.cz/
sekce - Bible ladění bicích nástrojů - moooc užitečných informací
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

rrave píše:Doporučuju mrknout na http://www.sbs.zde.cz/
sekce - Bible ladění bicích nástrojů - moooc užitečných informací
Užitečných určitě ano, praktických také ano, ale zbytečně složitě napsané... :wink:
pehve

Příspěvek od pehve »

Mira7 píše:Vyskytnul se drobný problém - zvuk virblu se skokově zhoršil, jako by se uvolnil nebo nějak jinak pošahal struník. Nevím, jak to mám popsat, zdá se mi, že s vypnutým struníkem zní ten buben pořád stejně (z toho usuzuji, že chyba je ve struníku), zatímco s ním to zní docela blbě. Je nějaké "pravidlo", jak má být struník napnutý?
struník má být napnutý tak aby úder byl jasný třesk bez dlouhého sustainu ale zase ne moc udušený, musí to vířit. Je tam dost pnutí a hodně rány od blány. Příčin zhoršení zvuku může být hodně, uvolněný úvaz, prasklá pružina, šikmá poloha, špatné napnutí (to se týká i blan),uvolněný šroub kování, poškozený mechanismus napínače...

uvolni struník úplně a zkus jestli je zvuk bubínku čistý, bez pazvuků.Zkontroluj pevný úvaz a pomalu přitahuj napínač a poslouchej zvuk jak se mění. Pokud zvukový defekt trvá pořád doporučuji zkusit jiný struník a jestli ani to nepomůže nezbývá než sundat blány, zkontrolovat korpus, hrany, kování a začít znovu obouvat a ladit.
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

Díky, zkusím to udělat takto. Ta bible je sice super, hodně podrobná, ale pro mě jako pro kytaristu pečujícího o synovy bicí je detailní až moc.

Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Mira7 píše:........ bible je sice super, hodně podrobná, ale pro mě jako pro kytaristu pečujícího o synovy bicí je detailní až moc.
Neboj, i pro bubenici s 26ti letou praxí je to zbytečně složitě a kostrbatě popsaný.
Holt nudná je teorie a zelený je strom života :wink: :)
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“