Varitone přepínač

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Pikus

Varitone přepínač

Příspěvek od Pikus »

Ahoj, možná jste slyšeli o tzv. varitone přepínači. Lze ho vidět u B.B. Kingovy kytary Lucille.

Nevíte, jak je to vlastně zapojený nebo kde se dá koupit?

Já jsem vygooglil jen tohle:
http://www.diyguitarmods.com/diyproject ... index2.php
Nevíte, jestli je to stejně i u Lucille? Na YT z toho nějak tahali i zvuk singlu. Alespoň se mi to zdálo...
Díky.
panedge

Re: Varitone přepínač

Příspěvek od panedge »

No nechci kecat,ale myslím,že na Variotone musíš mít speciální snímače.Není to jen o přepínači.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

co muze být na snímači speciálního..? :?

maximálně tak 4 vývodovej...zvlášt v padesátejch letech... :)
jastud

Příspěvek od jastud »

Varitone kit se dá koupit třeba tady: http://www.torresengineering.com/varitonekit.html nebo http://www.bigdguitars.com/order.html . Jinak zapojení třeba tady http://alexplorer.net/guitar/mods/varitone.html . První tři nebo kolik odkazů ze strýčka googla. Varitone funguje jako "požírač" určitého pásma frekvencí.

EDIT: Jinak je to v podstatě vícepolohový otočný přepínač, pár kondíků (někdy i tlumivka) a káblík . Součástky za stovku a trocha práce. Žádná magie.

EDIT2: a ještě gibsoňácké schéma zapojení: http://www.flatearthguitars.com/files/G ... itones.jpg
Naposledy upravil(a) jastud dne 11.03.2010 15:09, celkem upraveno 5 x.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

panedge píše:No nechci kecat,ale myslím,že na Variotone musíš mít speciální snímače.Není to jen o přepínači.
Není to v přepínači, ale v tom, co je na tom přepínači připojeného (elektronice nerozumím, takže ti neřeknu co přesně) - to ale je součástí toho kitu, co se dá koupit. Na snímačích ani ostatní elektronice nezáleží (snad jen myslím nesmí být aktivní).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Pikus

Příspěvek od Pikus »

No, já právě doma mám 2x RM humbuckery, který budu dělat rozepínací a podle toho, jak to vypadá mi přijde, že to je jen jakási tónová clona. Dnes jsem ještě našel toto schéma:

http://mia-amps.com/images/varitone.png
jastud

Příspěvek od jastud »

Přesně tak je to jen tónová clona. Když se použijí jen kondíky jde o dolní propust (s mezní frekvencí danou jednotlivýma kondíkama), když se přidá i ta indukčnost (tlumivka nebo spíš cívka) tak je to pásmová zádrž. Prostě to jen užírá některé frekvence.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak, pustil jsem se do stavby, ale měl bych dotaz. Nevíte, kde by se dal sehnat transformátorek nebo cívka s indukčností 2 až 7 H [henry]
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Mám hodně starou kytaru Schiemer Handcraft Sheratone. Dostal jsem ji darem byla v jedné hospodě v Německu jako dekorace :-). Potřeboval bych vědět Varitone switch je stejný na všech kytarách nebo jsou různé varianty ? Ta kytara má jednu tónovou clonu a jeden Varitone ale ten je rozbitý.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

No, většinou ty varitone switche fungují na stejný způsob.

Přepínač a kondenzátory jsou základ. Dále se tam přidává nějaká indukčnost a potenciometr, kterým ještě můžeš redukovat účinek varitone switche....
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Já tam mám takové malé trafko s čyřma nebo pěti drátama a má to fungovat jako přepínatelný rezonanční obvod. Bylo to připájené k tomu switchi a původní majitel to zničil při rozebrání. Už jsem se o tom bavil s dvěma lidmi že by to šlo spravit kdyby se vědělo parametry.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Nikdo s tím neporadí ? Nikdo nemá tuhle verzi varitone ?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

dalabo píše:Nikdo s tím neporadí ? Nikdo nemá tuhle verzi varitone ?
bohužel... ale řekl bych, že indukčnost transformátoru by měla být asi něco přes 1,5 H. Pak je tam možná přepínač, kterej přepíná piny toho transformátorku, čímž se může snižovat a zvyšovat ta indukčnost.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Tak nějak to bude. Jenže bych potřeboval vědět přesné hodnoty aby to šlo opravit :-(.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

dalabo píše:Tak nějak to bude. Jenže bych potřeboval vědět přesné hodnoty aby to šlo opravit :-(.
aha, ty to chceš mít jako originál... tak to leda najít někoho, kdo má tuhle kytaru...
dalabo

Příspěvek od dalabo »

To by bylo nejlepší. Ta firma ale už 20 roků neexistuje :-(.
Myslel jsem že Varitone switch s cívkou je nějaký typizovaný.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

dalabo píše:To by bylo nejlepší. Ta firma ale už 20 roků neexistuje :-(.
aha... ještě je možnost, že tam nejsou ty kondíky, ale místo nich pouze ta cívka... to by chtělo zkusit, co to bude dělat. Jinak, to jak to zapojíš je víceméně na tobě.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Jsou tam kondíky a cívka, prý to jsou přepínatelné rezonanční obvody. Teda : byly :-(.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Je jich bohužel několik typů (zpravidla dle výrobce) s rozdílnými hodnotami, počtem výstupů, výběrem komponent. Mnohé firmy tenkrát svá schémata zapojení nezveřejňovaly, kvůli konkurenci. Nezbývá, než sehnat funkční kus, voměřit a voprásknout...
Taky by se mi varitone na mém nástroji líbilo, má to jeden drobátko negativní efekt - užere to kus signálu (hlasitosti).
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Atkins píše:
Je jich bohužel několik typů (zpravidla dle výrobce) s rozdílnými hodnotami, počtem výstupů, výběrem komponent. Mnohé firmy tenkrát svá schémata zapojení nezveřejňovaly, kvůli konkurenci. Nezbývá, než sehnat funkční kus, voměřit a voprásknout...
Taky by se mi varitone na mém nástroji líbilo, má to jeden drobátko negativní efekt - užere to kus signálu (hlasitosti).
Signál sice užířá, ale každý varitone má i pozici, kdy je odpojen - tedy signál neužírá. Koukni se v sekci HOMEMADE na téma Projekt TORONADO. Je tam i schéma zapojení kytary, které jsem si sám navrhnul a varitone budu používat místo tónový clony.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“