Ladění oktáv

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
kmensik
Rádce

Re: Ladění oktáv

Příspěvek od kmensik »

Mám stejnou zkušenost. Když naladím 12. pražec, na 24. oktávy taky ulítávaj, a to dost. I u minimálního dohmatu a prohnutí krku. U tak malých roztečí pražců, jako jsou na konci 24 pražcového krku, je každá nepřesnost 2x výraznější než na 12. pražci.
Zkus naladit oktávy podle 24.p., je šance, že na 12.p. ten rozdíl bude snesitelnější.
Ale sám bych dal přednost tomu, aby mi to ladilo v akordech v první polovině hmatníku. Mezi 12. a 24. se stejně hrajou sóla s bendama a srandičkama, kde to rozladění tolik slyšet není.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tak druhá věc je kvalita kytary - tedy přesnost osazení pražců atd. Přece jen na slušných nástrojích se tomuhle problému dá vyhnout, na PRS s tím třeba problém opravdu nemám-
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Otis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otis »

Nero píše:Tak druhá věc je kvalita kytary - tedy přesnost osazení pražců atd. Přece jen na slušných nástrojích se tomuhle problému dá vyhnout, na PRS s tím třeba problém opravdu nemám-
Naproti tomu třeba u Staggu budeš hledat kompromis tak tejden,než zjistíš,že ta oktáva téměř naladit nejde. :lol:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

No, oktávu právě naladíš vcelku bez problémů, ale jak ti to bude ladit na ostatních polohách, to je otázka :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Otis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otis »

Nero píše:No, oktávu právě naladíš vcelku bez problémů, ale jak ti to bude ladit na ostatních polohách, to je otázka :wink:
no na nutlym a dvanáctym pražci je to samozřejmě v pořádku.Horší je právě jak říkáš zbytek. Zajímalo by mě,jak to Stagg dělá.Dodržel rozměry,kameny vypadaj celkem slibně,všechno.Ale prostě to neladí. :lol:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

To není jenom stagggrc, spousta i význačných výrobců má problémy s laděním, takové "g" aby ladilo v prvních čtyřech polohách je dost ořech.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Otis: a jak máš starý struny?
Otis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otis »

Teorge píše:Otis: a jak máš starý struny?
Abych řekl pravdu,tak už ani nevím.Nechal jsem si doporučit jedny kytarovým prodejcem a jakmile jsem vyhodil obal,byly to už pro mě prostě jen struny. :oops:
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Většinou je problém oktáv právě v ořechu. Všichni povinně změřte chromatickou ladičkou, jestli mezi otevřenou strunou a 1. pražcem je interval přesně půltón. U běžných kytar to bude pravděpodobně víc než půltón. Pak je chyba tady a ladit jen oktávy nepovede k cíli.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

kmensik píše:Většinou je problém oktáv právě v ořechu. Všichni povinně změřte chromatickou ladičkou, jestli mezi otevřenou strunou a 1. pražcem je interval přesně půltón. U běžných kytar to bude pravděpodobně víc než půltón. Pak je chyba tady a ladit jen oktávy nepovede k cíli.
Jen doplním proč to tak je: většinou je ořech příliš vysoký, a je vyměřen jako standardní nultý pražec. A u vysokých a opotřebovaných pražců je tento problém ještě horší, protože se struna opírá o tu hranu vybroušené plošky, která je blíž k prstu, tedy k nultému pražci. To je další z důvodů, proč mám tak rád skutečný nultý pražec z pražcového drátu.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Není to zdaleka jenom tím a když je ořech (z kvalitního materiálu) dobře zabroušen, dá se toto takřka vyloučit. Ale např. hladké "g" v podstatě nelze úplně korektně naladit nikdy, resp. pouze za použití kompenzovaného nuláku - nejproblematičtější jsou právě první tři pole. Proto se také u kytar s hladkým géčkem musí dělat v ladění kompromis - sexta g-e musí být malounko širší aby kvinta a-e byla tak akorát atd. atd.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Atkins píše:Není to zdaleka jenom tím a když je ořech (z kvalitního materiálu) dobře zabroušen, dá se toto takřka vyloučit.
To je rozhodně pravda, bohužel na ořech se často dost kašle.
Atkins píše:Ale např. hladké "g" v podstatě nelze úplně korektně naladit nikdy, resp. pouze za použití kompenzovaného nuláku - nejproblematičtější jsou právě první tři pole. Proto se také u kytar s hladkým géčkem musí dělat v ladění kompromis - sexta g-e musí být malounko širší aby kvinta a-e byla tak akorát atd. atd.
A opředené géčko se zase blbě benduje a odchází jako první. Jsme prostě prokletí :D Jen ještě takové zamyšlení nad nultým pražcem: Pokud máme kytaru s kompenzací na obou koncích struny, měly by ladit všechny tóny. Tedy kytara bude ladit i s kapodastrem. Pokud bude kytara hrát pořád s kapodastrem, v principu můžeme hmatník za kapodastrem odstranit. Pražec s kapodastrem se tím stane nultým pražcem. Bude či nebude ladit všude, pokud ji naladíme? :wink:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Jasně že nebude :lol: :lol: "kapodastrovaný" (nebo kastrovaný? :lol: ) nulák není kompenzován. Všechno je to o kompromisu, i ty kompenzované nuláky mají taky své mouchy. Zkoušel jsem oba typy:
1. Ze dvou dílů, sice kompenzoval hezky ale dokonale se z*urvil zvuk díky dvěma plochám plastu, vrutům etc.
2. Z jednoho dílu, funguje výborně ale je nutný zásah do nástroje - zkrácení hmatníku o cca 1,3mm a tedy nemožnost vrácení původního ořechu.

Na kytarách bez kompenzovaného nuláku (většina) používám předené géčko a u jedné elektriky pro lepší bending, nejtenčí předené ale hlazené od Infelda.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Atkins píše:Jasně že nebude :lol: :lol:
V tom případě je ta kompenzace naprd :wink: Účelem klasické kompenzace (ne mikrotónové) je dostat kytaru do rovnoměrně temperovaného ladění, kde je možné neomezeně transponovat. Pokud to s kapodastrem nefunguje, nefunguje kompenzace, protože nejde dokonale transponovat - tedy nejde o rovnoměrně temperované ladění. Pokud by to kompenzovalo tak dobře, že by skutečně šlo o rovnoměrně temperované ladění za použití normálních pražců, stačil by kapodastr, tedy ta kompenzace by tam vůbec nemusela být, stačil by nultý pražec stejný jako první. Takže co zvolit? Kompenzaci co nefunguje úplně nebo nultý pražec co funguje stejně jako ta kompenzace o pražec dál? :D
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Vždyť to říkám - je to vždy kompromis.
Pokud jsi kapodastrovitý kytarista (typicky amatérský kotlíkář neovládající barré např.) nemusíš řešit kompenzaci a zpravidla ani neřešíš ladění :lol: (omluva čestným vyjímkám)
A jak jsem napsal, od cca páté polohy je již ladění celkem v pohodě, protože už zde dopadá kompenzace sedla-sedlového pražce.

Naopak, dobře slyšící kytarista se nakonec vždy dostane k tématu korektního ladění v celém rozsahu a tedy i ke kompenzaci. Byla o tom popsána spousta vitruálních i papírových stránek.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

No právě. Kapo moc nepoužívám, použil jsem ho jen jako příklad, protože kytara s nultým pražcem funguje stejně jako kytara s kompenzovaným ořechem s kapodastrem.Jde jen o to, které tóny zvýhodníš, většinou se ze zřejmých důvodů ladí prázdná struna a oktáva. Pokud by se řešil první a třináctý pražec, ladilo by to stejně blbě, ale jinde, kde by to třeba tolik nevadilo. Protože průšvih je v tom, že ty struny nekmitají dokonale harmonicky.

Ale je pravda že asi nemusíme řešit tyto otázky zrovna tady, když už je toho všude spousta, a fyzika je neúprosná.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Nějak si nedokážu představit, jak byste to s kápem naladili.
Vždyť pokud má ořech špatnou výšku, naladí se to, a pak se tam dá kápo, tak se stejně struna "zkrátí" o víc než by ideálně měla..
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Zcela jsem nepochopil smysl dotazu, v 99 procentech případu si musíš po nasazení kapodastru doladit a je to naprosto logické.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Kompenzace ořechu: No mám třetí možnost, podle mně spojující výhody obou předchozích, ale trošku pracnější. Prví pokus je tady:
post262135.html?hilit=kompenz*#p262135
Atkins píše:Jasně že nebude :lol: :lol: "kapodastrovaný" (nebo kastrovaný? :lol: ) nulák není kompenzován. Všechno je to o kompromisu, i ty kompenzované nuláky mají taky své mouchy. Zkoušel jsem oba typy:
1. Ze dvou dílů, sice kompenzoval hezky ale dokonale se z*urvil zvuk díky dvěma plochám plastu, vrutům etc.
2. Z jednoho dílu, funguje výborně ale je nutný zásah do nástroje - zkrácení hmatníku o cca 1,3mm a tedy nemožnost vrácení původního ořechu.

Na kytarách bez kompenzovaného nuláku (většina) používám předené géčko a u jedné elektriky pro lepší bending, nejtenčí předené ale hlazené od Infelda.
Nessino

Příspěvek od Nessino »

:idea: Jsem si dnes ladil oktávy a došel jsem na takovou zajímavost. Kameny jsou v přímkách.
:arrow:
Obrázek

Nevím jestli je to jenom náhoda, nebo na tom něco bude ale někomu by to mohlo pomoct.
Můžete to potvrdit :?:
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“