projekt E530:)
projekt E530:)
Chtěl bych zkusit postavit tenhle preamp, schéma na první pohled neobsahuje žádný záludnosti. Na netu jsem našel schémata a jedno z nich je zjednodušený o přepínání Lo/Hi u čistýho kanálu, což by mi snad nevadilo, tak jsem ho vzal jako základ. Aby to ale nebylo tak jednoduchý, tak jsem si vymyslel možnost nastavení rozdílu gainu a hlasitosti při přepnutí Lo/Hi u drive kanálu. V podstatě chci aby to fungovalo tak, že si nastavim čistej kanál zvlášť a na drive kanálu budu mít jeden gain a volume pro crunch a jeden gain a volume pro lead. Upravený schéma je na obr. Potřeboval bych pro začátek poradit
1)jestli to bude fungovat, přepínání těch nových switchů by šlo zároveň s přepínáním Lo/Hi
2)jaký dát hodnoty paralelních poťáků původních i nových zelených pro gain a volume
3)přemejšlim o realizaci přepínání pomocí optočlenů, kterých mi tu ale vychází celkem 12, což by při ceně asi 180,- za jeden byla docela pálka, ale někde jsem viděl na netu použitou ledku a fotorezistor ve smršťovačce, což by bylo asi levnější, jenom si nejsem jistej, jestli mají všechny fotoodpory stejný vlastnosti a v jakým rozsahu hodnot (odpor při světlo/tma) ho vybírat. Možná nakonec skončim u relat, ještě nevim.
Dík za každou radu a pokud má někdo i nějaký další připomínky, který by stály za zvážení tak sem s nima:)
1)jestli to bude fungovat, přepínání těch nových switchů by šlo zároveň s přepínáním Lo/Hi
2)jaký dát hodnoty paralelních poťáků původních i nových zelených pro gain a volume
3)přemejšlim o realizaci přepínání pomocí optočlenů, kterých mi tu ale vychází celkem 12, což by při ceně asi 180,- za jeden byla docela pálka, ale někde jsem viděl na netu použitou ledku a fotorezistor ve smršťovačce, což by bylo asi levnější, jenom si nejsem jistej, jestli mají všechny fotoodpory stejný vlastnosti a v jakým rozsahu hodnot (odpor při světlo/tma) ho vybírat. Možná nakonec skončim u relat, ještě nevim.
Dík za každou radu a pokud má někdo i nějaký další připomínky, který by stály za zvážení tak sem s nima:)
Re: projekt E530:)
Ja resil podobne dilema pro mark IIc+/IV hybrid, co se ted snazim postavit. Ja tam napocital 6 optoclenu na to co tam chci mit - oddelene korekce + gain pro clean a lead kanal, oddelene hlasitosti .... takze jsem koupil 3 relatka v cene $1.90 za jedno. Chci tam dat konektro na foot switch + moznost prepinat to prepinacem na panelu ... Tak jsem zvedavy jak to vyjde. Vcera jsem si to tak planoval a najednou jsem zjistil, ze nemam trafo s central tap a dostal jsem se do uzkych, jak vyresim napajeni BIASu ... nastesti existuje ax84
, takze to mam vyreseny ...
no já přemejšlim jestli na dps nebo na turret board (nevim jak se tomu říká česky:)) a tam je to s umístěním relátek horší, ale napadlo mě dát relátka nad desku se součástkama na dps a propojit. Hodí se na to jakýkoliv signálový relata nebo musí splňovat nějaký parametry? Proč jsi objednával ze zahraničí? (soudě dle těch dolarů). Zase se mnohem líp opravujou chyby a dělaj jakýkoliv úpravy než když je to na dps
no ja ty relatka umistim na vlastni plosak - mam takovy universalni a nasroubuju to do sasi co nejblize toho, kde to ma prepinat. Jinak to chci udelat gothic ring stylem, kdy kolem soketu na elektronku mam 2-3 terminal stripy podle slozitosti sekce.
Ja to kupoval na mouser.com, protoze bydlim v americe. Koupil jsem tohle:
http://mouser.com/ProductDetail/Omron-E ... FJqZKFA%3d
ono potrebuje skoro 100mA na sepnuti, ale to me tolik nevadi, protoze mam na trafu proudu na rozdavani
(6.3V tap s 5A a 5V se 4A). Chci pouzit ten 5V tap, usmernit to half-wave usmernovacem. Ted koukam na simulace a asi budu muset pouzit ten 6.3V tap ... no budu s tim muset trochu zaelaborovat.
Tak doufam, ze to bude fungovat
.
Ja to kupoval na mouser.com, protoze bydlim v americe. Koupil jsem tohle:
http://mouser.com/ProductDetail/Omron-E ... FJqZKFA%3d
ono potrebuje skoro 100mA na sepnuti, ale to me tolik nevadi, protoze mam na trafu proudu na rozdavani
Tak doufam, ze to bude fungovat
ENGL ma ve schematech schvalne chyby, stejne jako napr. Mesa. Pokud mas moznost, zkonzultoval bych to schema s nejakou realnou E530 a pripadne si zapsal rozdily.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Ty relátka bych snad nějak vyřešil, teď mi v hlavě vrtá hlavou, když tam budou dva poťáky paralelně pro gain a volume jak je to zeleně v tom schématu, tak jaký dát hodnoty těch poťáků, aby to nerozhodilo nějaký poměry, ale tak dalece do toho nevidim, takže nevim, jestli tam nechat původní 500k a k němu další 500k nebo dát dva po 1M
jj vim o tom, treba tohleWohma píše:ENGL ma ve schematech schvalne chyby, stejne jako napr. Mesa. Pokud mas moznost, zkonzultoval bych to schema s nejakou realnou E530 a pripadne si zapsal rozdily.
http://www.freeinfosociety.com/electron ... l_E530.pdf
je plný chyb, ale četl jsem diskuzi na sloclone.yesterdaysrevolt.com a podařilo se mi získat dvě schémata,který by měli bejt bez chyb, jedno přesně jako E530 a jedno zjednodušený, kde nelze přepínat čistej kanál Lo/Hi, z kterýho bych chtěl vycházet. Čtyři kanály snad nebudu potřebovat, chci mít clean, crunch a lead.
tak jak je tam mas, tak to urcite ovlivnovat bude. Ted zalezi, jestli ti to bude vadit nebo ten rozdil moc nepoznas. Docela to muze zmenit charakter jak bude ten gain reagovat ... coz znamena, ze to urcite nebude reagovat stejne jako u originalu.
u toho volume bych se toho tolik nebal, ikdyz i tam to ovlivni logaritmicky charakter tech potaku.
koukni se tady:
http://sound.westhost.com/pots.htm

pokud by ti ten zmeneny charakter vadil, tak muzes pouzit DPDT relatko na uplne vyrazeni toho potaku z obvodu (jen to asi lupne, kdyz budes prepinat kanaly....).
Osobne bych vyzkousel se zapojenym potakem a bez ... a vybral si ... Jinak si ten prubeh mozna muzes zkusit nasimulovat treba v mathcadu nebo necem takovem.
Ja delal bogner xtc pre-amp a tam jsou paralelne 2 potaky na gain pro red/blue kanaly - ja nemel uz misto na sasi, tak jsem dal jenom 1. Lehce trochu to clovekovi vadi, kdyz prepina mezi kanaly (ale ja to zase tak casto nedelam - mam to vetsinu casu dany na red kanalu). Ja tam chtel vetsi variabilitu zvuku a to ze musim postelovat gain pri prepnuti mezu kanalama me nevadi (mam to stejne jenom pro svou potechu).
u toho volume bych se toho tolik nebal, ikdyz i tam to ovlivni logaritmicky charakter tech potaku.
koukni se tady:
http://sound.westhost.com/pots.htm

pokud by ti ten zmeneny charakter vadil, tak muzes pouzit DPDT relatko na uplne vyrazeni toho potaku z obvodu (jen to asi lupne, kdyz budes prepinat kanaly....).
Osobne bych vyzkousel se zapojenym potakem a bez ... a vybral si ... Jinak si ten prubeh mozna muzes zkusit nasimulovat treba v mathcadu nebo necem takovem.
Ja delal bogner xtc pre-amp a tam jsou paralelne 2 potaky na gain pro red/blue kanaly - ja nemel uz misto na sasi, tak jsem dal jenom 1. Lehce trochu to clovekovi vadi, kdyz prepina mezi kanaly (ale ja to zase tak casto nedelam - mam to vetsinu casu dany na red kanalu). Ja tam chtel vetsi variabilitu zvuku a to ze musim postelovat gain pri prepnuti mezu kanalama me nevadi (mam to stejne jenom pro svou potechu).
tak tam pujdou nejspis relata a pro jistotu bude asi přepínací kontakt před i za poťákama. Začal jsem překreslovat schéma načisto, ještě musim někde vygůglovat jak zamezit lupání při přepínání relátkama.
Huh,tak to je bída,já si chtěl stavit Mesa Boogie Dual Rectifier,ale mám jen základ z elektrotechniky.Takže jestli tam ty sviňuchy nasekaj chyby,tak sem pěkně v pr.....Plošňáky sme dělali,pájet umim a nakoupit součástky taky,ale to je tak všechno.Nejsem přímo elektrotechnickej obor,proto s tim mám docela problémy.Pár obvodů už jsem ale dělal.Dokonce s návrhem plošňáku ze schématu,výrobou desky a osazením.Kdyby někdo měl funkční schéma,zaslat prosím. Případně bych měl zájem i o funkční schéma Marshall JCM800.Wohma píše:ENGL ma ve schematech schvalne chyby, stejne jako napr. Mesa. Pokud mas moznost, zkonzultoval bych to schema s nejakou realnou E530 a pripadne si zapsal rozdily.
P.S.: Ještě dotázek na konec: Když si to postavim,bude to znít podobně,případně úplně stejně jako originál?Nechtěl bych to mít zahumený a zabrumený,proto by mě to zajímalo.
pokud chces stavet rectifier, koukni na sloclone, co tu zu bylo zminovane. Co jsem tam koukal, tak uz to par lidi postavilo.
Jinak kdyz porovnas ty schemata (oficialni a reverse engineered) tak tam uvidis, ze jsou vypustene sekce RC filtru, ktere tvaruji twen zvuk mezi gain sekcemi - je to docela sila.
Jinak kdyz porovnas ty schemata (oficialni a reverse engineered) tak tam uvidis, ze jsou vypustene sekce RC filtru, ktere tvaruji twen zvuk mezi gain sekcemi - je to docela sila.
Naposledy upravil(a) lunchie dne 16.03.2010 16:36, celkem upraveno 1 x.
Jen aby to bylo bez chyb. Postavit toi zvládnu,ale jen ze schématu. určitě nepoznám,jestli je tam někde chybka,něco tam neni vůbec,nebo když nebude třeba popsaná nějaká součástka.lunchie píše:pokud chces stavet rectifier, koukni na sloclone, co tu zu bylo zminovane. Co jsem tam koukal, tak uz to par lidi postavilo.
co jsem koukal na rectifier schema, tak tech chyb je tam daleko mene nez u englu ... ale najdes uzcite uz prekreslene bez chyb.
Problém je v tom,že já osobně nepoznám,které bez chyb je a které ne.lunchie píše:co jsem koukal na rectifier schema, tak tech chyb je tam daleko mene nez u englu ... ale najdes uzcite uz prekreslene bez chyb.
U tech znamejsich aparatu by nemel byt problem sehnat i spravny schemata, otazka ale je, cemu muze clovek verit. Vyrobce muze mit i jine figle (treba schvalne spatne oznacene hodnoty i primo na soucastkach), nikdy si nemuzes byt jistej. Kazdopadne jestli to bude hrat dobre, tak neresit 
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
na sloclone je docela velka komunita lidi, co delaji reverse engineering - z fotkek nebo primo z aparatu ... nejaky cech udelal ten rectifier ze staryho tesla radia ...
myslim, ze ma ukazky na youtube a primo i link na schema
maybe (ale je to teda slovák):lunchie píše:na sloclone je docela velka komunita lidi, co delaji reverse engineering - z fotkek nebo primo z aparatu ... nejaky cech udelal ten rectifier ze staryho tesla radia ...myslim, ze ma ukazky na youtube a primo i link na schema
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Jj,to jsem viděl. A právě mi to přišlo jako strašně super věc,postavit si aparát co stojí desítky tisíc sotva za polovinu ceny. Samozřejmě za něj možná dám i skoro stejně,ale postupně a aspoň se tim zabavim.lunchie píše:na sloclone je docela velka komunita lidi, co delaji reverse engineering - z fotkek nebo primo z aparatu ... nejaky cech udelal ten rectifier ze staryho tesla radia ...myslim, ze ma ukazky na youtube a primo i link na schema
no dualrektalfajr je náročnější na stavbu, taky jsem nad ním rozmýšlel, ale jestli jsi nikdy nic s lampama nedělal, tak doporučuju určitě něco jednoduššího. Tu jcm800 nebo trochu složitější a rektalovější slo100. Na obojí se dají najít dost podrobný návody na netu s kompletníma layoutama a ještě si můžeš vybrat jestli na DPS nebo na očka.
No lákala by mě spíš ta osmistovka. Ale viděl sem jich hodně druhů.Těžko říct který si vybrat. Bral bych schéma na klasickou 50ti wattovku. tam už by ty schéma pravděpodobně mohli bejt všechny v pohodě,ne?Přeci jen je to v kopírování hooodně provařenej zesík.boga píše:no dualrektalfajr je náročnější na stavbu, taky jsem nad ním rozmýšlel, ale jestli jsi nikdy nic s lampama nedělal, tak doporučuju určitě něco jednoduššího. Tu jcm800 nebo trochu složitější a rektalovější slo100. Na obojí se dají najít dost podrobný návody na netu s kompletníma layoutama a ještě si můžeš vybrat jestli na DPS nebo na očka.