Ladička

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
chlebavjogobele

Ladička

Příspěvek od chlebavjogobele »

Zdravím,

pořídil jsem si ladičku...konkrétně http://www.muzikmanie.cz/prodej/crafter ... dicka-5776

nevím jestli mám zvolit chroma nebo guitar..- to je první věc

druhá je, že když brnkám ukazuje to třeba na struně G že je to struna A a podobně...

omluvte mě, ale jsem začátečník a bojím se, ať mi struny neprasknou atd. díky za pomoc :lol:
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: ladička

Příspěvek od Red Bull »

Přesunuto

Chromatická ladička ukazuje všechny tóny - ladičky pro kytary ukazují pouze EADgbe.

Takže si tam klidně nech chromatickou.

Když ti to na G ukazuje A, tak máš o tón nadladěnou kytaru. Struny jdou po pražcích chromaticky

E F Fis G Gis A Ais H C Cis D Dis a zase E

Edit. Přidávám ti obrázek hmatníku i s tóny.

Obrázek
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
chlebavjogobele

Red Bull píše:Přesunuto

Chromatická ladička ukazuje všechny tóny - ladičky pro kytary ukazují pouze EADgbe.

Takže si tam klidně nech chromatickou.

Když ti to na G ukazuje A, tak máš o tón nadladěnou kytaru. Struny jdou po pražcích chromaticky

E F Fis G Gis A Ais H C Cis D Dis a zase E

Edit. Přidávám ti obrázek hmatníku i s tóny.

Obrázek

Ok díky za rady, ale kdyz si dam ladeni na kytaru, tak mi to ukazuje cislice : 1,2,3,4,5,6 to je mysleno od tenkeho E po basove E nebo naopak? Uz jednou se mi stalo, ze mi ladicka ukazovala A na basovem E a ja porad utahoval az praskla :D Myslim, ze se tu hodne lidi na mem clanku pobavi, ale vazne bych potreboval pomoc.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

S tím laděním a utahováním do prasknutí se mi stalo něco podobného, tatík mi chtěl naladit kytaru a nevěděl, že na té kytaře jsou zámky strun. A pořád nadával, že prostě utahuje a ladění se nijak nemění. Nedával jsem na něj pozor a tak to přetrhl :-D
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

Tak jestli si měl na tlustym éčku tón A, tak už si byl o tři tóny vejš než si měl bejt, a jestli si i nadále utahoval, tak je logický, že to ruplo.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

O tři tóny? Pokud vím, tak E-A je kvarta!
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Atkins píše:O tři tóny? Pokud vím, tak E-A je kvarta!
IMHO si řekl E F G A=tři tóny, ale je to E F Fis G Gis A - což je kvartový interval (pět půltónů).
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/l ... ilit=blond

Přečti si toto. Taky se tam řešilo jak ladit. Postupuj takto. Připni si ladičku na kytaru, dej tam chromatiku a začni třeba od tenkého E. Když povol si třeba strunu o několik otáček. Ať víš s naprostou jistotou, že jsi pod tónem. A potom začni pomalu přitahovat strunu. A musí se ti tam v jednom okamžiku objevit E. Pokud už ho tam budeš mít, ale struna bude hodně volná tak jsi o oktávu níž.
Potom přejdi na druhou strunu H. A pokračuj stejně. Jakmile takhle naladíš všechny struny tak to přejeď ještě jednou a s největší pravděpodobností to budeš muset doladit. Struny se budou trochu hýbat. Další jak překontrolovat ladění je pomocí sluchu a porovnání dvou sousedních strun na pátem reps čtvrtém pražci.

Postupuj takhle:
strunu H zmáčkni na 5.pražci a zvuk porovnej s první, tenkou strunou E, pokud jsou stejné tak je to naladěné.
U struny G je vyjímka tam zmáčkni na 4. pražci a a porovnej to se strunou H
U dalších strun už vždy mačkej na 5. pražci a porovnej s předchozí strunou.

Takhe musíš kytaru naladit. :)
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
chlebavjogobele

ahoj jsem tu opet...a opet mam problem........
nejde mi naladit struna A pres chromaticky ani kytarovy mod na teto ladicce.
brnkam a ukazuje mi D utahuju a misto A mi ukazuje E....je to jak kdyby A nekdo vynechal.
bud jsem totalni tupec, nebo vazne netusim cim to je, nemuze to byt tim, ze je na miste struny A navazana struna E? sorry za dotaz :?
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

To bude tim, že po D je skutečně E :-D Projeď si jak jde tónová stupnice...do re mi fa so la si do :-D
chlebavjogobele

charliealpha píše:To bude tim, že po D je skutečně E :-D Projeď si jak jde tónová stupnice...do re mi fa so la si do :-D

a kdyz si nastavim kytarovy mod a 5. struna (A) se mi vubec neukazuje? je 4 a pak hned 6 :D jak kdyby tam nebyla proste :(
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Hoď si tam chromatiku a normálně od toho E pokračuj přes F až k A ;)
chlebavjogobele

Sadam.S píše:Hoď si tam chromatiku a normálně od toho E pokračuj přes F až k A ;)

no a kdyz mi A vubec neukazuje? nemuze to byt tim, ze mam danou blbou strunu napr?
miro

Příspěvek od miro »

chlebavjogobele píše:
Sadam.S píše:Hoď si tam chromatiku a normálně od toho E pokračuj přes F až k A ;)

no a kdyz mi A vubec neukazuje? nemuze to byt tim, ze mam danou blbou strunu napr?
1. přečti si opravdu důkladně znovu články o ladění kytary !!!
2. nalaď orientačně na hoří, hoří nebo přes stejné tóny na jiných strunách (A třeba na E, že)
3. zkus jinou ladičku

Pokud selžou kroky jedna až tři tak prodej kytaru a začni se věnovat něčemu, v čem můžeš alespoň trochu uspět, třeba kreslení.
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Tak tón A je na každé struně jen každá ho má jinde viz obrázek od RedBulla.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
koko

Re: ladička MT-1

Příspěvek od koko »

Ahoj, vetřu se sem svym dotazem. Doufam ze to nevadi. Mam http://kytary.cz/marshall-mt-1/HN021602/ . Uz ji mam nakej patek, takze bez navodu. Pouzival jsem ji na normalni ladeni kytary. Ted ale s novym ucitelem vyvstal problem, ze potrebuju podladit o ton a v popisu na webu se pise ze tahle ladicka by se mela dat zkalibrovat. Jenze netusim jak. Na webu nikde navod neni a u me doma uz taky ne...Poradi nekdo?
BaCH PL-03MJBS, Washburn RX22F, Roland Cube 40xl , 15x a Micro Cube 2W, Ensoniq KS-32
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Kalibrace ti v tomto asi moc nepomůže. Kalibrovat znamená, že frekvenci komorního A můžeš měnit v řádu cca 430 - 450 Hz.
Jestli ta ladička není chromatická tak budeš muset k ladění použít částečně sluch.
koko

Příspěvek od koko »

To sem prave vcera pouzil a dopadlo to tragicky :roll:
BaCH PL-03MJBS, Washburn RX22F, Roland Cube 40xl , 15x a Micro Cube 2W, Ensoniq KS-32
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

koko píše:To sem prave vcera pouzil a dopadlo to tragicky :roll:
No když seš hluchej (já třeba jsem taky, tak to neber jako urážku) tak aspoň nejseš slepej, ne? Využij toho, že když na jedné struně zmáčkneš tón a rozezníš, druhá struna hrající stejný tón se ti rozkmitá. Já tomu říkám metoda "naladí i hluchej, pokud není slepej".
Takže potřebuješ naladit struny na tóny D G C F A D (vše o tón dolů).
Postupuj takto:
Nalaď nejhlubší strunu E na tón E podle ladičky (A = 440 Hz).
1. Zmáčkni na struně E 3. pražec (tón G) a podle sluchu povol a nalaď strunu A do G (přes ty rezonance)
2. Na struně A zmáčkni 5. pražec (po přeladění tón C) a nalaď podle ní 4. strunu
3. Na struně D zmáčkni 5. pražec (po přeladění tón F) a nalaď podle ní 3. strunu
4. Na struně G zmáčkni 4. pražec (po přeladění tón A) a nalaď podle ní 2. strunu
5. Na struně H zmáčkni 5. pražec (po přeladění tón D) a nalaď podle ní nejtenčí strunu
6. Nejtlustčí strunu E nalaď podle oktávy s nejtenčí strunou.

No snad jsem se tam nesekl.
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

... a nebo kup ladičku, která umí přímo podlaďovat (např. Seiko SAT-100, kterou mám já) ;)
Není to zas tak strašná investice a za ten komfort to imho stojí
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“