Poškrábaný lak
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Poškrábaný lak
Bohužel musím souhlasit s Bullem, tohleto opravdu nebude na nějaké samodomo řešení - pokud to má vypadat dobře, chce to minimálně konzultaci s nějakým odborníkem, případně ho to rovnou nechat udělat.
Ale mám-li být upřímný - zas tak rušivě to na tom SG nevypadá, ta kytara aspon chytla lehce vintage nádech, což chápu, že je pro tebe asi slabá útěcha. Pokud ti to ale bytostně nevadí, tak bych tam ten flek nechal a dřevo asi zavoskoval.
Ale mám-li být upřímný - zas tak rušivě to na tom SG nevypadá, ta kytara aspon chytla lehce vintage nádech, což chápu, že je pro tebe asi slabá útěcha. Pokud ti to ale bytostně nevadí, tak bych tam ten flek nechal a dřevo asi zavoskoval.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
To mě taky napadlo. Myslím si, že časem se nějakej ten flek určitě objeví od normálního používání. On ten lak pouští i při čištění, nebo voskování. (Samozřejmě používám jen přípravky určený pro kytary.) Je to namořený a hodně lehce lakovaný. Z krku jsem měl při hraní ruku červenou hned od začátku, dokud se lak nesetřel. Proto jsem začal používat vosk, abych to dřevo aspoň trochu ošetřil.Nero píše: Ale mám-li být upřímný - zas tak rušivě to na tom SG nevypadá, ta kytara aspon chytla lehce vintage nádech, což chápu, že je pro tebe asi slabá útěcha. Pokud ti to ale bytostně nevadí, tak bych tam ten flek nechal a dřevo asi zavoskoval.
Gibson SG-SFWCH
kombo: Roland Cube
Boss LS2, Boss AC3,Blackstar HT Dual,
Digitech Multi Chorus, EHX - Freeze Retainer,Morpheus Capo
Vysílačka: Line 6 Relay g30
V tomhle případě, bych se asi taky obrátil na profesionální kytaráře. A tím myslím opravdové profesionály jako jsou Kobrle a Stehno, Stanislav Papež, Procházka apod. Přecejenom práce s lakem není fakt to nejjednoduší. Na vysočině je pár kytarářů. Já teda mám zkušenosti jenom se dvěma a nevím jak moc jsou schopní v práci s lakem. Ono dělat PU lak není problém, ale pracovat s nitrem apod. už se musí asi trochu umět.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
- Nero
- Rádce
To je nevýhoda těhle tenoučkejch laků - za nějakou dobu se ti takhle "odlakuje" určitě i tělo kytary pod pravačkou a pod strunama, řekl bych. Ber to tak, že aspon je vidět, že se kytara používáBuldokill píše:To mě taky napadlo. Myslím si, že časem se nějakej ten flek určitě objeví od normálního používání. On ten lak pouští i při čištění, nebo voskování. (Samozřejmě používám jen přípravky určený pro kytary.) Je to namořený a hodně lehce lakovaný. Z krku jsem měl při hraní ruku červenou hned od začátku, dokud se lak nesetřel. Proto jsem začal používat vosk, abych to dřevo aspoň trochu ošetřil.Nero píše: Ale mám-li být upřímný - zas tak rušivě to na tom SG nevypadá, ta kytara aspon chytla lehce vintage nádech, což chápu, že je pro tebe asi slabá útěcha. Pokud ti to ale bytostně nevadí, tak bych tam ten flek nechal a dřevo asi zavoskoval.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Takhle tenký nitro lak - nechá dřevo dozrát a nebrání mu ve zvukovém růstu, takže má to své nevýhody, ale i výhody.
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
- Radek Kysely
- Kontaktovat uživatele:
Ono kvůli tomu se to nitro vlastně používá, ne?...Red Bull píše:Takhle tenký nitro lak - nechá dřevo dozrát a nebrání mu ve zvukovém růstu, takže má to své nevýhody, ale i výhody.
Gibson ES-339, Hohner B2A '89, Shure SLX14, homemade Kalamazoo Model I
Jop. Zvukove by na tom mel byt nejlip, ale nevyhody jsou tu take, ze...Ono kvůli tomu se to nitro vlastně používá, ne?...
Stop dreaming, start playing!
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano, ale nanáší se v tenkých vrstvách a musí se nechta vytuhnout. Dvousložkovým lakem to nastříkají nechají zaschnout a mohou rychle expedovat. Nitro se na ceně podepíše a pro dřevo je to nejlepší. Po hodně letech třeba nitro lak kopíruje nerovnosti a póry těla kytary. Hlavně tam, kde jsou vrstvy nitra tenké. Někomu tp může ladit, ale pro zvuk je to lahoda. Gibson je v USA jediný kdo oficálně ve velkovýrobě může používat nitro.Radek Kysely píše:Ono kvůli tomu se to nitro vlastně používá, ne?...Red Bull píše:Takhle tenký nitro lak - nechá dřevo dozrát a nebrání mu ve zvukovém růstu, takže má to své nevýhody, ale i výhody.
RedBull:.... Po hodně letech třeba nitro lak kopíruje nerovnosti a póry těla kytary....
Tak v mým případě kopíruje nerovnosti už od výroby
Ale je fakt, že ta kytara skvěle rezonuje. Každej dotyk se poní nese jako po vodě. V tomhle směru si vůbec nemám nač stěžovat.
Tak v mým případě kopíruje nerovnosti už od výroby
Gibson SG-SFWCH
Další variantou je třeba to nelakovat vůbec a nechat jenom vosk 
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
To si myslim, ze neni moc dobry nazor. Lak chrani kytaru pred vnejsimi vlivy(zmeny vlhkosti, teploty) takze kdyby byla nenalakovana, tak bude extremne nachylna. Zafouka vetrik a muzes ladit znova... Kdysi jsem se o tom bavil s jednim clovekem a ten rikal, ze nelakovat kytaru je blbost...aivn86 píše:Další variantou je třeba to nelakovat vůbec a nechat jenom vosk
- Nero
- Rádce
Zas tak extrémně náchylná nebude - jinak by se nevyrábělo tolik kytar pouze ve voskovém finiši.
PetrPeter 1975 - 2008
Jeste jsem zapomnel dodat, ze se ta diskuze tykala pouze elektrikNero píše:Zas tak extrémně náchylná nebude - jinak by se nevyrábělo tolik kytar pouze ve voskovém finiši.
- Nero
- Rádce
A to nějak mění situaci?
Jak akustické, tak elektrické nástroje se dělají ve voskovaném finiši. I když u elektrik to není tak časté, ale přesto se to dělá.
PetrPeter 1975 - 2008
Ja bych rekl, ze ano ,ale jeste jsem se se zadnou (jen navoskovanou) kytarou nepotkal...Nero píše:A to nějak mění situaci?Jak akustické, tak elektrické nástroje se dělají ve voskovaném finiši. I když u elektrik to není tak časté, ale přesto se to dělá.
- Nero
- Rádce
První, co mě napadne, je aby ses poptal DirXe jak jeho osma ve voskovém finiši hrozně špatně snáší vlivy počasí 
PetrPeter 1975 - 2008
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Čím méně drastický finiš tím lepší vysoušení dřeva a tím lepší konečný zvuk po usazení a vyschnutí kytary. Zafouká větřík - lak nedrží ladění. Na tepelné změny ta kytara bude reagovat víceméně stejně, protože reaguje dřevo jako takové. Náchylnější bude pouze k mechanickému opotřebení.
Čechy nejsou deštný prales, takže bych se nebál.
Čechy nejsou deštný prales, takže bych se nebál.
On určitě bude rozdíl mezi voskem na kytaře a vrtvou nepropůstného PU laku. To je pravda. Ale nemyslím si,že rozdíl bude tak markantní, že bych na festivalu, když se zatáhne během koncertu a začne foukat tak se mi kytara hned rozladí. Člověk se prostě k takovému nástroji musí chovat adekvátně.
S nitrem ani ne, jen to trvá dost dlouho, protože se musí nanášet strašná spousta vrstev a čekat až to zaschne. A ředidlo na nitro (C6000) je docela svinstvo. Daleko horší je šelak, s tím jen tak někdo neumí.aivn86 píše:Ono dělat PU lak není problém, ale pracovat s nitrem apod. už se musí asi trochu umět.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Bejt to moje kytara, tak bych to (navzdory faktu, ze to neni uplne typicky misto pro opotrebeni) nechal bejt, docela se mi to v urcitym smysu i libi... Kor kdyz to neni delany schvalne, aspon ta kytara bude mit svuj pribeh a viditelnej sram z boje