Kapodastr

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Jester
Rádce

Re: Kapodastr

Příspěvek od Jester »

Nero píše: Jinak, Jestere, dá se najít česká kopie Shubb, která se neoriginálně jmenuje B-Bush. Je to konstrukčně zcela totožné, má to jen trochu méně kvalitní tu gumu, která se ale dá vyměnit (i za originál). A dá se na tom docela slušně ušetřit.
Nero mě pět stovek nezabije, jinak ale díky za podnět. Spíš by mě fakt zajímaly ty levné kapa z americké eBay, cena jeden dolar, poštovné taky jeden dolar (někteří jsou vynalézavější - cena kapa 2 dolary, poštovné zdarma). Fakt nechápu, jak můžou poslat něco za 40kč z Ameriky do ČR. Prostě mi to hlava nebere ... :D Mám silnou chuť to vyzkoušet, jetli jsou s to dostát svým slibům.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Mimochodem hoši, kdo z vás pamatuje, jak se dělaly kapodastry doma? Vzpomínate na takové ty kovové bazmegy, které drží ubrus na stole? Tak přesně z toho + kusu gumové hadice jsem měl první kapo.
Moje první capo bylo šroubovací z východního německa :D A druhé, ruční práce - vemete černou ebenovou klavírní klávesu, kousek nylonové struny "g", kousek bužírky, kousek plsti, jeden houslový kolík a při troše zručnosti máte nádherný flamencový capodaster jedna báseň. Někteří kytaristé používají dodnes.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jester píše:
Nero píše: Jinak, Jestere, dá se najít česká kopie Shubb, která se neoriginálně jmenuje B-Bush. Je to konstrukčně zcela totožné, má to jen trochu méně kvalitní tu gumu, která se ale dá vyměnit (i za originál). A dá se na tom docela slušně ušetřit.
Nero mě pět stovek nezabije, jinak ale díky za podnět. Spíš by mě fakt zajímaly ty levné kapa z americké eBay, cena jeden dolar, poštovné taky jeden dolar (někteří jsou vynalézavější - cena kapa 2 dolary, poštovné zdarma). Fakt nechápu, jak můžou poslat něco za 40kč z Ameriky do ČR. Prostě mi to hlava nebere ... :D Mám silnou chuť to vyzkoušet, jetli jsou s to dostát svým slibům.
Kapodastr by asi byla jedna z posledních věcí, na které bych chtěl šetřit. Prošlo mi jich rukama už docela dost a fakt je poznat rozdíl. Ale třeba těmhle potvorám křivdím, za ty prachy to je vyzkoušení v podstatě zadarmo...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Objednal jsem od Planet Waves NS Capo PW CP 07, až přijde, tak poreferuju. Dík za názory.

EDIT. Tak capo je doma a je to bomba. Jestli to vydrží a nepodělá se to, tak je to naprosto skvělá věc - uchycení jednou rukou, lehoučký, hodí se jak na akustiky, tak i na elektriky.
t154_x01_146486.jpg
t154_x01_146486.jpg (28.83 KiB) Zobrazeno 3111 x
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ta guma na přítlačný části je měnitelná, nebo až odejde, tak jsi v pytli?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Nero píše:Ta guma na přítlačný části je měnitelná, nebo až odejde, tak jsi v pytli?
Netuším. Ale protože je v takových drážkách, řekl bych, že měnitelná je. Ať už to výrobce zamýšlel nebo případně silou. Jinak i kdyby měnitelná nebyla a vydržela jenom pár let, klidně koupím nový kapo (stálo 350 i s dopravou). BTW na mém starém dunlopu je taky nějaká pryž, sice né tak silná, mám ho víc jak 10 let a je furt v pohodě.
Spíš se bojím, že dřív odejde závit u šroubu. Uvidíme.
Roger3d4

Příspěvek od Roger3d4 »

pánové když už se tady bavíte o kapodastrech, tak mi poraďtě jakej na elektriku. Mám Shubb i Dunlop, kterej je speciálně na eletriku, ale ten přítlak je asi pořád dost velkej, tak se mi hlavne E a A rozlaďuje. Používám 10tky struny. Je hrozná otrava ladit po nasazení kapa a pak to zase ladit zpět. Díky za nápady
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

V tom případě to chce povolit přítlak - pokud to je možné. Na desítkách by s kapem rozhodně neměly být problémy.
Jester píše: Spíš se bojím, že dřív odejde závit u šroubu. Uvidíme.
Je nějaký fórový nebo proč?

PetrPeter 1975 - 2008
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Asi zas budu vypadat jako totální tydýt a možná se zas dostanu do rubriky "nejlepší hlášky uživatelů fóra", ale já mám kapodastr od všemi opěvované firmy Stagg asi za 50 Kč. Je to ten typ, co používají flamencový kytaristi. Jsem s ním celkem spokojen, ovšem je pravda, že jsem jinej nikdy nevlastnil. Moc nechápu, proč kupovat drahý kapodastry za několik set Kč. Přece ta guma na tom kapodastru přitlačuje struny až za pražcema, takže nerozumím tomu, jak by se podílela na zvuku. Je přece jedno jestli tu strunu tam přitlačím prstem nebo gumou, natož řešit kvalitu tý gumy. Ke chvění struny přece dochází mezi tím přažcem a kobylou, takže je jedno, co je za pražcem, nebo mi něco uniklo? Pokud jde o životnost tý gumy, tak za ty prachy i kdyby šla do kytek třeba po roce, tak klidně koupím novej kapodastr.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Takže proč kupovat drahej a kvalitní kapodastr:
- musí dobře sednout na krk / hmatník, všechny struny přitlačovat rovnoměrně
- musí struny přitlačovat silou dostatečnou k tomu, aby tón zněl, ale zase ne tolik, aby strunu nadlaďoval
- vzhledem k předchozímu bodu musí být kvalitní i guma, jinak nebude správně přitlačovat

Ono třeba u elektriky to možná tolik nedoceníš, protože používáš tenčí struny s nižším tahem, ale u takové akustiky s dvanáctkama nebo u dvanáctistrunné kytary to už je dost o něčem jiným.

PetrPeter 1975 - 2008
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Jasný to chápu, já ho používám na klasickou španělu, takže je rovnej, tam se toho moc zkazit nedá a přítlak se reguluje posunutím hadrovýho pásku, takže v tom taky není problém.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Nero píše:
Jester píše: Spíš se bojím, že dřív odejde závit u šroubu. Uvidíme.
Je nějaký fórový nebo proč?
Ále ne, jen kdybych hledal věc, která by se mohla podělat, tak bych ji hledal tam. Jinak to mají doufám soudruzi vyzkoušený a otestovaný na několik tisíc přitáhnutí (to jen tak plácám), takže moje používání semotamo (nejsem Nohavica, který hrál dřív každou písničku s kapodastrem v jiný poloze) to musí doufám vydržet.

To J.J.
1. Vůči firmě Stagg nic nemám, kytaru bych si od ní po zdejší masáži nikdy nekoupil, ale třeba mám od ní podložku pod nohu a nemůžu říct křivé slovo.
2. Drahý kapodastr - když ti levný funguje, není proč kupovat drahý. Já mám asi ten systém co ty, akorát od Dunlopu, a pořád se mi povoloval ten pásek, navíc nikdy nepřilnul dokonale a struny mi bzučely. Čím to bude? No hlavně tím, že jsem si koupil původně rovný na klasiku a používal ho na westernovku. :oops:
3. Jinak já jsem si ho koupil, protože:
a) se mi líbí, je to designově vymakaná věc a to já mám rád
b) je to systém, který za mých mladých let nebyl, a zajímalo mě, jak to bude fungovat
c) kytara je můj koníček a neřeším, jestli to stojí sto nebo třista
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

To Jester: OK. Já neřešil jestli si máš koupit levnej nebo drahej kapodastr. Těch pár stovek už člověka stejně nevytrhne, když za ostatní věci tahá tisíce. Šlo mi jen o to jestli v tom kapodastru za pár korun může bejt nějakej znatelnej rozdíl od těch drahejch značkovejch, když je ta konstrukce tak jednoduchá, že na tom prakticky není co zkazit. Jinak z toho, že se bude ten hadrovej pásek povolovat jsem měl taky trochu strach, ale soudruzi ve Staggu to vymysleli tak důmyslně, že tím jak to upneš na krk kytary, tak ten pásek přitlačíš a nemá šanci se povolit.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

J.J. píše:To Jester: OK. Já neřešil jestli si máš koupit levnej nebo drahej kapodastr. Těch pár stovek už člověka stejně nevytrhne, když za ostatní věci tahá tisíce. Šlo mi jen o to jestli v tom kapodastru za pár korun může bejt nějakej znatelnej rozdíl od těch drahejch značkovejch, když je ta konstrukce tak jednoduchá, že na tom prakticky není co zkazit. Jinak z toho, že se bude ten hadrovej pásek povolovat jsem měl taky trochu strach, ale soudruzi ve Staggu to vymysleli tak důmyslně, že tím jak to upneš na krk kytary, tak ten pásek přitlačíš a nemá šanci se povolit.
OK, jasný.
Vidíš a mně se ten pásek povoluje. Byl jsem vždycky naštvanej, že ho musím prvně poštelovat, pevně přitisknout ke krku a pak teprve kapo zapnout. No a teď vše udělám v pohodě jednou rukou. Ale já mám ten "páskový" kapodastr fakt víc jak 10 let, tak to možná od té doby už vychytali ... Jinak samozřejmě je jedno jakým způsobem struny přichytíš, na zvuk to nemá žádný vliv. Když to tedy přichytíš dobře. :wink:
Roger3d4

Příspěvek od Roger3d4 »

[quote="Nero"]V tom případě to chce povolit přítlak - pokud to je možné. Na desítkách by s kapem rozhodně neměly být problémy.

Myslím že problem je v tom, že se každá struna pod stejným tlakem deformuje jinak a každá struna je nad pražcem jinak vysoko. Možná by byla lepší měkkčí guma. Na dunlopu šroub není ,na Shubbu sice je, ale štelovat to pokaždý tak aby to nedrnčelo a zároveň se to nerozladilo je alchymie. Má někdo zkušnost s touhle značkou ? http://www.thomann.de/gb/g7th_kapodaster_classic.htm
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Hele, logicky - u kapodastru fungujícího jako Shubb je prostě nutné měnit přítlak pokaždé, když měníš polohu, na kterou ho chceš použít. Jak říkáš - struny jsou jinak vysoko, mění se tlouštka krku atd. Alchymie to je, ale vyjde to asi tak nastejno, jako když u měnění strun je třeba kytaru seřídit, použiješ-li jiný model. Prostě to je třeba, pokud chceš dosáhnout optimálních výsledků.

PetrPeter 1975 - 2008
Roger3d4

Příspěvek od Roger3d4 »

No tak že je to tak jak jsem si myslel, že žádnej dokonalej kapodastr neexistuje :D Možná tak někomu ufiknout ukazováček :lol: Vlastně jsem si už zvyknul že musí dolaďovat, aspoň mají ostatní členové kapely čas dát si pifko :P
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Nic není dokonalé :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Hlásím se jako další občasný uživatel páskového kapodastru od Staggu, já mám verzi na oblý krk, koupil jsem to za 25Kč i s pěknou plastovou krabičkou, a funguje. Nepovoluje se, nedrnčí, občas se mi sice nepovede ho nasadit úplně rovně, takže to musím doladit, ale jinak si na něj nemůžu stěžovat. Pokud by se ale naskytla možnost koupit nějaké kovové kapo, třeba systém Shubb, nějak výrazně levně, šel bych do toho, on ten páskový systém není zrovna nejpohodlnější. Na moje hraní mi ale bohatě stačí.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
huxd

Příspěvek od huxd »

Darem jsem dostal toto kapo na rovný krk.http://kytary.cz/dunlop-trigger-capo-kl ... /HN107878/, ale protože mám u všech kytar oblé krky, nefachčí to na 100%. Dá se ta přítlačná guma koupit někde extra? nebo to mám nějak lehce a opatrně zbrousit do profilu? děkuji za případné nápady
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“