Bluesová dvanáctka
Pravidla fóra
Re: Bluesová dvanáctka
takze tam muzu valit treba d/d/u/u/d/u atd....?

uu?Dirty.Pig píše:takze tam muzu valit treba d/d/u/u/d/u atd....?![]()
Jestli to chceš hrát v D dur, tak takhle:
D/D/D/D/G/G/D/D/A/G/D/A/
Já mám třeba rád od E dur:
E/E/E/E/A/A/E/E/H/A/E/H/
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
mylsim ze to melo byt down a up
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Myslel downstroke / upstroke...Pikus píše:uu?Dirty.Pig píše:takze tam muzu valit treba d/d/u/u/d/u atd....?![]()
Válej si tam co chceš, když to bude nějak znít - přece máš nějakej smysl pro rytmus a uši, aby sis to oposlouchal.Dirty.Pig píše:takze tam muzu valit treba d/d/u/u/d/u atd....?![]()
Nicméně absolutní základ je prostě "šafl" - rozděl si doby do triol, na první triolu hraj dolů delší tón, na druhou přeznívá úder, na třetí triolu hraj kratší tón nahoru.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Sedí
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Dobre je uviest vseobecny tvar:Pikus píše: Jestli to chceš hrát v D dur, tak takhle:
D/D/D/D/G/G/D/D/A/G/D/A/
E/E/E/E/A/A/E/E/H/A/E/H/
T/T/T/T/S/S/T/T/D/S/T/D (toto je len jedna z moznych sablon)
kde T- Tonika, S- Subdominanta, D- Dominanta, tj pre E plati T=E, S=A, D=B.
To jo, ale nepsal jsem ho tam záměrně, neboť byl napsanej na předchozí stránce.Aerith píše:Dobre je uviest vseobecny tvar:Pikus píše: Jestli to chceš hrát v D dur, tak takhle:
D/D/D/D/G/G/D/D/A/G/D/A/
E/E/E/E/A/A/E/E/H/A/E/H/
T/T/T/T/S/S/T/T/D/S/T/D (toto je len jedna z moznych sablon)
kde T- Tonika, S- Subdominanta, D- Dominanta, tj pre E plati T=E, S=A, D=B.
Pardon, nejak som to nepostrehla.Pikus píše:To jo, ale nepsal jsem ho tam záměrně, neboť byl napsanej na předchozí stránce.
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A taky není od věci se naučit něco trošku originálnějšího než ten klasický progression.
http://www.youtube.com/watch?v=qut0dKGoZu0
Jinak youtube je lekcí plný.
http://www.youtube.com/watch?v=qut0dKGoZu0
Jinak youtube je lekcí plný.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
- Nero
- Rádce
Smrťáku, zas to začátečníkovi nekomplikuj - než se pustí do širších vod, tak by měl rozhodně dávat s přehledem dvanáctku a měl by umět rytmizovat pravou rukou... Jinak mu ty neklasické progrese moc k ničemu nebudou.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jo, já to myslel obecně kdyby se sem někdo zatoulal nebo si chtěl rozšířit obzory.
Začátečník ať se naučí nějaký shuffle to je jasný.
http://www.youtube.com/results?search_q ... type=&aq=f
Začátečník ať se naučí nějaký shuffle to je jasný.
http://www.youtube.com/results?search_q ... type=&aq=f
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
diky.. ale vsude napr. tady http://www.youtube.com/watch?v=4yMqbCIcftM kdyz hrajou shuffle, tak jak se tam hrajou ty akordy? Je k tomu nejaka maska? Kdyz hraje E, tak tam normalne dava E a H klasicky, ale G# tam pridava na 3. prazci E struny a takhle jsem v kazdym videu videl ze hrajou ty akordy takhle jinak. A zda se mi to, nebo tam skoro pokazdy pridava treba z toho akordu E napr. ton C# (akord E6) ??
Pokud hraješ v E, držíš se akordů dvanácky a základní stupnice sestavené z tónů E mollové petatoniky + bluetónů. Plus občas si přidáš nějaký ten průběžný tón mimo nebo z mixolydických stupnic podle akordů (pokud používáš durové sedmy). Které použiješ, to je jen na tobě. SRV jich tam solil strašně moc, B. B. King zase poměrně málo a dost se drží základní stupnice a benduje, a Hendrix to hrál hendrixovsky, to se nedá popsat
Poslechni si jak to hrál Muddy Waters a jeho banda, to je pro tebe podle mě asi nejvhodnější, jen v kingovském tempu 
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
ok takze napriklad kdyz chci hrat blues od A tak muzu pouzivat akordy A-C-D-E-G-A, a do toho solovat v pentatonicky mollovy stupnici od A ze?
Kde jsi sebral C a G? A pokud budeš používat durové kvintakordy a mollovou pentatoniku, bude to znít dost divně. Jsou tam sedmy, případně se vkládají devítky, jedenáctky a třináctky. A kromě pentatoniky tam ještě nezapomeň na bluetón, v A to je dis (D#).
Edit: Vzpomněl jsem si na to cis, máš asi na mysli tohle, co?Na to si zvykneš;)
Edit: Vzpomněl jsem si na to cis, máš asi na mysli tohle, co?
Kód: Vybrat vše
A2---2-4---2-5---2-4---2-
E0---0-0---0-0---0-0---0-Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
jasny ze bez C a G asi mi vypadl mozek nebo co 
jo to jsem myslel
jo to jsem myslel
Re:
Hezké, díky, akorát mi moc nezní ty rozdíly na té druhé struně, protože ji při hře downstrokem vždycky ta první (horní) téměř přehluší..white_wolf píše:tady je to trosku vysvetlene
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
cau, chtel bych se zeptat na rozlozene akordy v klasicky dvanactce. Takze napriklad od H. - 1. akord je teda H - takze hraju na stune E Fis na 2. prazci, na strune A ton H na 2 prazci(bare) a priklepavam treba na 4. prazci Gis(struna E), Cis(A), Fis(D) pak prejdu na E takze to muzu zahrat takhle: 2. prazec struny A,D hraju tony H(struna A),E(D) a jako dalsi tony muzu hrat na 4. prazci Gis(E) Cis(A) Fis(D) H(G)....atd., pochopil jsem to dobre??
- Nero
- Rádce
I po čtvrtém přečtení mi tvůj text vůbec nedává smysl 
PetrPeter 1975 - 2008