Dynamické mikrofony se zapnutým phantom napájením?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
luke.kadlec

Dynamické mikrofony se zapnutým phantom napájením?

Příspěvek od luke.kadlec »

Mám dotaz, zakoupil jsem si ministudio Korg D888 a chystám se koupit i několik lepších kondenzátorových mikrofonů. V manuálu D888 ale píšou, že nedoporučuji používat zároveň napájené kondenzátorové mikrofony + dynamické mikrofony, které jsou připojeny na XLR konektory a že je tam riziko zničení atd atd... u D888 se totiž nedá "phantom" napájení zapnout přímo u konkrétních vstupů, ale jen celkově pro všechny vstupy.

Měl jsem za to, že dynamickým mikforonům (mám zatím 2x shure pg58) "nevadí" phantom napájení i když jej nepoužívají a ani žádný výrazný nárůst šumu jsem nepostřehl. Na mém starém mixáku od behringeru jsem toto zapojení používal bez potíží dlouhou dobu. Máte s tímto zapojením zkušenosti a případně je to opravdu problém či velké riziko? Na internetu jsem nalezl v diskuzích spíše názor, že by to opravdu nemělo nijak rekordéru ani mikrofonům uškodit.

Díky
Luke
mail: luke@basketles.cz
www:
Beatles revival The Basketles - http://www.basketles.cz
Breakaway project - http://breakawayproject.webnode.cz/
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Dynamické mikrofony se zapnutým phantom napájením?

Příspěvek od pavlii »

Je-li správný kabel a mikrofon není šunt, tak nevadí. Alespoň já jsem zatím ze svého mikrofonního parku nic "neoddělal" :wink:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Pawlik

Phantom napájení, dva různé mikrofony - dotaz

Příspěvek od Pawlik »

Pokud mám mix s phantom napájením, které se zapojuje pro všechny vstupy společně, mohu použít do jednoho vstupu kondenzátorový mix který je pro phantom dělaný, a do druhého strčit dynamik? Už si to nepamatuju, ale phantom snad je zapojený do živých drátů jeden pól a do zemnění druhý, takže při použití symetrických kabelů by k ničemu špatnému dojít nemělo, akorát ten dynamik MUSí být zapojený bal, nikoli unbal s jednou stranou vinutí spojenou se zemí, jelikož pak by to šlo "do šlusu" přes vinutí cívky a mic by praodešel do věčných lovišť... Pamatuju si to dobře?
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Phantom napájení, dva různé mikrofony - dotaz

Příspěvek od pavlii »

Ano, přesně tak. Nesmí být nesprávný jak kabel, tak i vstupní část mikrofonu (dokážu si představit, že nějaký číňani by mohli být takhle "odfláknutý").

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
kunec

Re: Phantom napájení, dva různé mikrofony - dotaz

Příspěvek od kunec »

ano, při použití správných kabelů se nic nestane.

pavlii byl rychlejší ;)
Pawlik

Re: Dynamické mikrofony se zapnutým phantom napájením?

Příspěvek od Pawlik »

Chlapi, díky za radu, já to tak nějak tušil ale po těch letech pauzy v muzice (skoro 20 let) jsem si nebyl jistý. A hlavně jsem Phantom nepoužíval ani tehdy, měl jsem elektrety s vlastní baterkou a pak (bohužel jen dlouhodobě zapůjčené, nebyly moje) flaškové Neumanny s vlastním zdrojem.
Ten Superlux Pro 258 jsem propísknul měřákem, živé kolíky spojené se zemí nemá (je to přece jen kopie Shure) a kabely si dělám sám, tak by to mělo být OK.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“