Jinak to vyvaření by nemuselo být špatný před nahráváním.. když si člověk nechce kupovat přímo nový, tak se to krátkodobě hodí, ne?
Vyvařování strun
Pravidla fóra
Re: Vyvařování strun
Mám už taky staré relikvie.. Basu z druhé ruky a už jen já ji mám půl roku se stejnýma strunama. Brzo koupím nový struny, tak si asi taky trošku povařím, ale pak tam nejspíš hodím ty nový.
Jinak to vyvaření by nemuselo být špatný před nahráváním.. když si člověk nechce kupovat přímo nový, tak se to krátkodobě hodí, ne?
Krátkodobě se to sice hodí. Ale když jdu nahrávat. Tak chci opravdu kvalitní zvuk a ne kompromis.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
tak nevim jestli jsem neco neudelal blbe ale G mi skoro cele zrezlo
jinak efekt je asi tak 30%
Nikdo netvrdí, že je to funkční na 100%. Ale většinou to funguje 
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Docela by mě zajímalo jak struny po vymotání z mechanik dokážete dostat zpátky? Mě se to vždycky nafousuje a když jsem musel dávat zpátky staré e tak jsem namotaný konec ustřihnout a nouzově to zachytit v kobylce pod kamenem.. 
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Nějak nechápu v čem je problém. starou strunu sundám trochu ten konec co byl v mechanice porovnám v prstech, aby nebyl tak moc pokroucený a po vyčištění je můžu zase normálně namotat....mtmccox píše:Docela by mě zajímalo jak struny po vymotání z mechanik dokážete dostat zpátky? Mě se to vždycky nafousuje a když jsem musel dávat zpátky staré e tak jsem namotaný konec ustřihnout a nouzově to zachytit v kobylce pod kamenem..
Tak jsem zkoušel vyvařit před studiem struny. Dal jsem je do velkýho hrnce, prcnul tam něco jaru a zalil to vařící vodou z konvice. Dvě hodiny jsem nechal odstát a struny hráli celej víkend jako nový. Doporučuju 
Po koupání ve vařící vodě by obživlo cokoli.Bagy píše: struny hráli
Jak ti šlo zpětné namotávání na ladící mechaniky?
- whisoure
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dondak
- Kontaktovat uživatele:
nějak mi přijde, že šetrnější metoda je tech. líh, z vyvařenejch strun jsem měl někdy pocit že hůř ladí...
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? 
https://facebook.com/stevensofficialpage
Markbass LITTLE MARK TUBE|Ampeg SVT-212AV|Hartke HD210
Být váma tak to nechám 3 dny naložené v lihu, struny se nevyvařujete a čili na ně nepůsobí žádná vysoká teplota, nezkracuje se životnost a pod.. Radil mi to můj učitel a mu to poradil Richard Scheufler, když byl u něho na hodině..
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Vzhledem k tomu, že líh s těmi kovy bude nějak chemicky reagovat, tak bych netvrdil, že to nezkracuje životnost nebo nemění vlastnosti.
Nějak pořád nechápu, v čem je problém odpustit si pár piv, krabiček cigaret, jídel z fast foodů nebo jiných nepotřebností a místo toho si jednou za čas koupit struny.
Nějak pořád nechápu, v čem je problém odpustit si pár piv, krabiček cigaret, jídel z fast foodů nebo jiných nepotřebností a místo toho si jednou za čas koupit struny.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Nevím, z jakých všech kovů jsou struny vyrobené, ale například reakce ethanolu s železem či niklem je téměř nulová. Spíš bych se bál určitého obsahu kyslíku v té lázni a tím pádem následné korozi.
S tím, že místo chlastu a cigár je lepší si koupit struny, souhlasím. Zase se mi ale líbí myšlenka šetření surovinami. Když to po převaření ještě chvíli hraje dobře, tak proč ne.
S tím, že místo chlastu a cigár je lepší si koupit struny, souhlasím. Zase se mi ale líbí myšlenka šetření surovinami. Když to po převaření ještě chvíli hraje dobře, tak proč ne.
- whisoure
- Kontaktovat uživatele:
Žádná koroze se zatím nekonala, měl jsem to tam vždy přes noc. Jedny struny jsem dokonce "koupal" dvakrát. Žádnej špatnej skutek jsem nezpozoroval, až na to že zvuk samozřejmě nevydržel tak dlouho. Nový struny dávám tak max. po 3 měsících.Durin píše:Nevím, z jakých všech kovů jsou struny vyrobené, ale například reakce ethanolu s železem či niklem je téměř nulová. Spíš bych se bál určitého obsahu kyslíku v té lázni a tím pádem následné korozi.
Jo a zpětné namotávání vůbec není problém, a to i když je musim při vyndavání hodně rovnat, protože je tahám skrz. Nikdy to neruplo.
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? 
Tím lépe.whisoure píše: Žádná koroze se zatím nekonala, měl jsem to tam vždy přes noc. Jedny struny jsem dokonce "koupal" dvakrát.
U mě vyvařování strun funguje, problém je že né na dlouho. Předevčírem sem je vyvařoval a dneska už skoro ztratily všechnu tu "cinkavost". Nicméně problém bude asi ve mě, protože u mě ani nové struny dlouho nevydrží nové
Naposled co sem natahoval struny tak pokud si dobře pamatuju tak po týdnu nebylo po "cinkavosti" ani stopy
(je pravda že to sem měl zrovna volno tak sem hrál každý den 2-3 hodiny, někdy i déle).
Myslim ze ob pripady jsou zcela normalni - u normalnich strun po tydnu a u vyvarovanych za dva dny. Proc ne.pitris píše:U mě vyvařování strun funguje, problém je že né na dlouho. Předevčírem sem je vyvařoval a dneska už skoro ztratily všechnu tu "cinkavost". Nicméně problém bude asi ve mě, protože u mě ani nové struny dlouho nevydrží novéNaposled co sem natahoval struny tak pokud si dobře pamatuju tak po týdnu nebylo po "cinkavosti" ani stopy
(je pravda že to sem měl zrovna volno tak sem hrál každý den 2-3 hodiny, někdy i déle).
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Napiš značku, ať jsme moudřejší. Kvalita v poměru k ceně je v těhlech případec celkem úměrná.pitris píše:U mě vyvařování strun funguje, problém je že né na dlouho. Předevčírem sem je vyvařoval a dneska už skoro ztratily všechnu tu "cinkavost". Nicméně problém bude asi ve mě, protože u mě ani nové struny dlouho nevydrží novéNaposled co sem natahoval struny tak pokud si dobře pamatuju tak po týdnu nebylo po "cinkavosti" ani stopy
Yamaha BBG5A, Jolana Galaxis Bass, Zoom B2, VOX, ORX
Někdy stačí nechat struny několik dnů "odpočnout", t.j. povolit nebo zcela sundat. Potom zase chvilku hrají. Jádro struny se vrátí na svou skoro původní délku o pár desetin mm. Taky jsem zkoušel vyvařovat, dokonce jsem měl k dispozici i ultrazvukovou pračku, ale nikam to nevedlo.pitris píše:U mě vyvařování strun funguje, problém je že né na dlouho. Předevčírem sem je vyvařoval a dneska už skoro ztratily všechnu tu "cinkavost". Nicméně problém bude asi ve mě, protože u mě ani nové struny dlouho nevydrží novéNaposled co sem natahoval struny tak pokud si dobře pamatuju tak po týdnu nebylo po "cinkavosti" ani stopy
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
- whisoure
- Kontaktovat uživatele:
To je docela dlouho, do lihu je dám večer a ráno tahám struny. A můžu zas hrát. Vyvařování se mi nějak příčí, kvůli vysokýmu výkyvu teploty..přijde mi, že to nedělá dobře. Je pravda, že občas nechávám basu odpočinout...ale nevím to dopředu, takže struny nepovolimMoon píše:Někdy stačí nechat struny několik dnů "odpočnout", t.j. povolit nebo zcela sundat.
No - 100 stupňů Celsia by asi vadit kovovým strunám nemělo. Jde o to, že ta špína, která se naměstná mezi závity a pod závity opředení tam z větší části asi zůstane. Mě moc nepomohla ani ta ultrazvuková pračka.whisoure píše:To je docela dlouho, do lihu je dám večer a ráno tahám struny. A můžu zas hrát. Vyvařování se mi nějak příčí, kvůli vysokýmu výkyvu teploty..přijde mi, že to nedělá dobře. Je pravda, že občas nechávám basu odpočinout...ale nevím to dopředu, takže struny nepovolimMoon píše:Někdy stačí nechat struny několik dnů "odpočnout", t.j. povolit nebo zcela sundat.
Trochu to znát bylo, ale nic moc dlouho. Špína a únava materiálu jsou dva faktory, které se bohužel sčítají, a s použité struny už bohužel novou neuděláš.
GK MB 150 S, GK MB 800