Zapojení domácího studia

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení domácího studia

Příspěvek od Wohma »

pavlii píše:2Wohma: když už jsi odbočil, tak dík za upřesnění; platí to plošně? Já měl totiž zato, že je-li v kytaře aktivní elektronika (a tím pádem myslím i basice třebas), tak je výstup na úrovni linky... Ale nikdy jsem to nezkoumal, vytvořil jsem si to jako vlastní "precedens", takže ještě štěstí, že jsem se k téhle informaci dostal včas :lol:

P.
No spis bych resil basu, u kytary si nedovedu moc predstavit, kdo by chtel zapojovat nastroj primo do mixu :-)
Aktivni basa je na tom samozrejme lip, ma nizkoimpedancni vystup a signal je silnejsi, to uz by mohlo hrat i do linky a diky impedanci tam nebudou orezany vysky.
To je ale jina situace nez u elektroakustiky - basy se vetsinou napaji 9V baterkou, kdezto u elektroakustik jsem alespon zatim vzdycky videl malou placatou ("hodinkovou") baterku, ty byvaji tak 1,5V a samozrejme s vyrazne mensi kapacitou. Uz jen z tohohle samotneho je jasne, ze to nemuze na linkovou uroven vytahnout, protoze by to pak nemelo zadnou vydrz.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ahha. Dix!

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
OBHORSENN

Příspěvek od OBHORSENN »

Pokud jsou klávesové nástroje na urovni linky měl bych vyhráno :P protože moje zvukovka dokáže přes kytarový vstup připojit basu nebo klidně i klávesové nástroje takže mixák by neměl být problém.

Jeste jsem psal jednomu člověkovi co se zajímá o zvuk techniku a říkal že by to šlo připojit ale jen monofoně
co by to znamenalo ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

To by znamenalo, že se již na vstupu zvukovky ztratí stereofonní informace (ať už zapojením pouze jednoho výstupu z mixáku nebo zapojením obou výstupů mixáku do toho jednoho vstupu zvukovky).

P.

OBHORSENN

Příspěvek od OBHORSENN »

V tom by zřejmě zas až takoví problém nebyl protože, po té v nahrávacím sofvaru by se udělala "stereo stopa" do druhého prázdného kanálu by se skopírovala ona mono stopa vzniklo by tak dá se říci "stereo" ze dvou nomo stop? říkám to tak správně ? :D :D :lol:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ano a ne... Pokud ti jde ciste o to, aby to slo ze dvou repraku, tak to nemusis nic kopirovat, staci nahrat tu monostopu a nechat tomu panoramu na stredu. Pokud se ale bavime o pravym stereu, tak to dodatecne nijak neudelas - z klaves totiz lezou zvuky, ktery se muzou prelivat z jednoho kanalu do druheho atd., pri nahravani do mono se tyhle informace pochopitelne nenavratne ztrati.

Mimochodem klavesy je vetsinou lepsi nahravat pres MIDI, nekolikrat se to tu probiralo.
Somnus Aeternus
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Toje jina situace nez u elektroakustiky - basy se vetsinou napaji 9V baterkou, kdezto u elektroakustik jsem alespon zatim vzdycky videl malou placatou ("hodinkovou") baterku, ty byvaji tak 1,5V a samozrejme s vyrazne mensi kapacitou.
Wohma nesouhlas, já jsem naopak na elektroakustikách viděl daleko častěji 9V baterku a navíc, mnoho lidí tvrdí že takovou kytaru je nejlepší rovnou zapojit do PA anobrž do MIXu. Systém preampu je v podstatě stejný jak u basy tak u elektroakustiky. A protože doma minimálně jednu elektroakustiku (9V napájenou) mám, mám dost slušnou představu o tom, jaká úroveň z toho leze - v ceslku s rovnatelná např. z CD přehrávačem. Nepleteš si to drobátko s pasivními snímači? (I piezo může hrát pasivně)
Naposledy upravil(a) Atkins dne 12.03.2010 13:49, celkem upraveno 1 x.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Zajimave :o
Spatne jsem se vyjadril, tu poznamku jsem myslel na elektricke kytary :) Proto se pak dal bavim o basach a elektroakustikach. Tam je samozrejme bezne zapojovani primo do mixu, ale myslim, ze to nikdy nejde do linky, pokud to clovek neprohani pres nejakej podlahovej pristroj. Vzdycky pres DI box do mikrofonniho vstupu anebo primo do nastrojovyho.
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Stejně díkes za upřesnění.

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Dival jsem se ted na specifikace a je mozny, aby i z elektroakustiky nebo aktivni basy lezl signal, kterej priblizne odpovida standardu consumer audio line-level, pro audio je asi 4x silnejsi. For je v tom, ze u "instrument level" neni vubec zadny standard a asi tam ani nepanuje zadny konsenzus, proto se delaji elektroakustiky s 1,5V napajenim, 3V napajenim i 9V napajenim. A nektery dost mozna i vic.
Somnus Aeternus
OBHORSENN

Příspěvek od OBHORSENN »

Díky Vám všem vše už je vyřešeno.... :) :D
OBHORSENN

Příspěvek od OBHORSENN »

http://kytary.cz/behringer-dsp-2024p/HN018179/ i tahle vecička a podobné jiné efektové procesory jsou na likonkové urovni že ?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ano, velmi casto maji take prepinani Pro audio /consumer level. Ovsem existuji i podobne masiny, ktere jsou urceny napr. pro zpev, a ty pak maji i mikrofonni predzesilovac, krome linkoveho vstupu. Ale ty nejsou tak bezne.
Somnus Aeternus
OBHORSENN

Příspěvek od OBHORSENN »

Dobrý den,
Potřeboval bych se žeptat jaký je rozdíl mezi zvukovou kvalitou 16 bit/48 kHz. a 24 bit/48 kHz. co je lepší Mám možnost koupit bazarovou zvukovku která má linkové vstupy (které nutně potřebuji) narozdíl od mé nynější zvukovky... ale má zvuk kvalitu 16 bit/48 kHz.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Teoreticky je lepsi 24-bitova zvukovka kvuli vetsimu headroomu, nicmene ne kazda 16-bitova zvukovka je horsi nez 24-bitova, v nekterych pripadech to muze byt i naopak. Pokud se ale pohybujeme ve stejne cenove relaci, tak bych uprednostnil 24 bitu.
Somnus Aeternus
OBHORSENN

Příspěvek od OBHORSENN »

Ted mám tuhle http://www.audiotek.cz/M-Audio-Fast-Tra ... y/:3:38422 a chtěl bych si koupit tuto http://www.audiotek.cz/M-audio-MobilePr ... y/:3:10636 Má výhodu linkových vstupů takže bych si mohl koupit efektový procesor a mixák
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

A bude ti k necemu efektovy procesor a mixak? :)
Rozdil ve zvuku nebude rozhodne nijak markantni.
Somnus Aeternus
OBHORSENN

Příspěvek od OBHORSENN »

Když se nad tím zamyslím tak to co píšete je celkem pravda nelíbí se mi kvalita zvuku kterou mám a proto vymýšlím blbosti jak jí zlepšit.... problém bude spíš s prací s nahrávacím softvarem a másteringem.
Problém je v tom že když nahrávám tak je tam slyšet všechno to co nechci a to co v jiných nahrávkách neslyším "mlasknutí ůst" všechny možné maličkosti atd potom když nahrávku poslouchám tak se mi to nelíbí...
Už nevím jak dál řešit zlepšení kvality nahrávek....
Přemýšlel jsem přejít na dynamický mikrofon místo stud. kondenzátoru ten má vysokou cislivost a tím pádem zatnamenává všeno i to co nechci dynamika která nemá takovou citlivost by neměla mít takoví fregvenční rozsah a tím pádem by neměla zaznamenávat ony zvuky které nechci....
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

a což takhle si dát tu práci a ty nahraný tracky vyčistit??? zeslabit nechtěný pasáže a tak???
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak :D přijde mi, že je jakýmsi obecným "základním mylným dojmem" úvaha, že pro dobrou nahrávku je třeba mít minimálně papírově nadprůměrný mikrofon, zvukovku a spoustu serepetiček okolo. Fór je ale úlně někde jinde, což si spousta lidí buď neuvědomuje nebo někdy i nechce uvědomovat; a tím je PRÁCE! Dobrá a nadprůměrná technika je jen jedním ze základních kamenů. Možná dobře, že to tu od OBHORSENNa zaznělo; čím je lepší technika, tím věrněji zaznamená/zpracuje zvuk a tím spíš na povrch vyleze to, že pokud si člověk nedá tu práci, bude relativně "zklamaný" v porovnání třeba s dynamikou HAMA za 50,- Kč (nadsázka). :wink:

Práce se zvukem není zdaleka jeho natočení na majk za 20kKč ve spolupráci se zvukovkou za 25kKč a v softu za 15kKč. Je to hodně o střihu, o vědomostech nad základními zákonitostmi (co se zvukem dělá ten a ten efekt/procesor) a o využívání dynamiky mixu (automatizace).

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“