Sluch-vrozený/vytrénovaný

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Olihen

Sluch-vrozený/vytrénovaný

Příspěvek od Olihen »

Poslední dobou se soustředím na prozkoumávání možností mého nástroje,ale narážím na problém,že muj sluch neni schopen rozeznat např. jemné změny v ekvalizaci.
Dá se to vytrenovat nebo mám smulu,když nemám z hůry dáno?Jde i nedokonalý sluch vytrenovat zkušenostmi nebo svičeními,připadně nějakou změnou životosprávy?
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Jens Ludwig
Odborník

Re: Sluch-vrozený/vytrénovaný

Příspěvek od Jens Ludwig »

a na čem ty jemný změny v equalizaci porovnáváš???

jak jemný změny to jsou???

jinak sluch vytrénovat určitě jde - ale není to otázka měsíce ale třeba i pár let...
jde o to, že se naučíš (když se tomu věnuješ) zvuk nejen vnímat, ale i rozlišovat jednotlivý jeho složky...

... dobře si ale rozmysli, jestli ti takováhle profesionalizace stojí za to, může se ti pak stát, že ti prasknou nervy, až ti bude falešně zvonit telefon, turbo v autě bude pískat moc ostře, atd....
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Olihen

Příspěvek od Olihen »

Jens Ludwig píše: ... dobře si ale rozmysli, jestli ti takováhle profesionalizace stojí za to, může se ti pak stát, že ti prasknou nervy, až ti bude falešně zvonit telefon, turbo v autě bude pískat moc ostře, atd....
tohle mám už ted
nedavno jsem poslouchal mp3 někdy i na plny koule,ted si ji pouštim tak na 1/3,stejně tak na klávesy hraju co nejtiššeji.....po dvou mesících tohodle snížení hlasitosti mi připadá čim dál tim víc zvuku votravnejch,a když někdo mluví a je puštěná televize,tak mi to zní často disonantně a pobolívá mě z toho trochu hlava.
ale nvm jestli to bude tim že už bych ten zvuk vnímal moc,možna je to naopak nějaká vada.

jemne změny beru,že těžko poznávám rozdíl když otočim potenciometr u EQ cca o 1/4,což je myslim na tech klávesách 3dB
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Olihen: nechci moc sýčkovat, ale když tu tak čtu tvoje posty... Jestli ty tvoje problémy se sluchem trvají delší dobu (tzn. víc než pár dní), tak by možná stálo za úvahu skočit nějak na ORL a nechat si v poslechové místnosti trochu propískat uši a zjistit, jestli máš se sluchovým ústrojím vše v pořádku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Olihen

Příspěvek od Olihen »

Nero píše:Olihen: nechci moc sýčkovat, ale když tu tak čtu tvoje posty... Jestli ty tvoje problémy se sluchem trvají delší dobu (tzn. víc než pár dní), tak by možná stálo za úvahu skočit nějak na ORL a nechat si v poslechové místnosti trochu propískat uši a zjistit, jestli máš se sluchovým ústrojím vše v pořádku.
už se tam chystám
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

A jinak z technického pohledu jsou 3 dB vlastně "beze změny" - neboli nepoznatelné.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Olihen

Příspěvek od Olihen »

pavlii píše:A jinak z technického pohledu jsou 3 dB vlastně "beze změny" - neboli nepoznatelné.

P.
uff.....aspon že tak,já už myslel že jsem hluchej :-D přecejenom je to 1/4 rozsahu toho potenciometru jednim smerem.Díky :-)
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

no, je to určitě věc názoru, ale dle mě by měl bejt znát rozdíl i desetiny dráhy potenciometru - jinak by tam nemusel bejt poťák, ale třeba jen třípolohovej přepínač [-12; 0; +12]...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Jens: já to myslel vyloženě ve vazbě na hodnotu a nikoli na velikost dráhy :wink: proč by jinak bylo toleranční pásmo +/- 3 dB...... a jinak je to určitě věc názoru, protože třeba můj preamp D.A.V. má regulaci zisku krokovým přepínačem po 4 dB :wink:

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

pavlii píše:2Jens: já to myslel vyloženě ve vazbě na hodnotu a nikoli na velikost dráhy :wink: proč by jinak bylo toleranční pásmo +/- 3 dB...... a jinak je to určitě věc názoru, protože třeba můj preamp D.A.V. má regulaci zisku krokovým přepínačem po 4 dB :wink:

P.
Tam je to ale podle me proto, ze udelat prepinac je z hlediska kvality zvuku jednodussi nez potenciometr, ani kvalitni ALPSy nejsou uplne "cisty", velmi tezko se tam vychytava soubeh (hlavne na zacatku drahy) apod...

3dB jsou urcite poznat pokud se bavime o zmene urovne signalu, u ekvalizeru bude dost zalezet na konkretni frekvence a samozrejme Q.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Olihen

Příspěvek od Olihen »

Wohma píše: 3dB jsou urcite poznat pokud se bavime o zmene urovne signalu, u ekvalizeru bude dost zalezet na konkretni frekvence a samozrejme Q.
co se tyče hlasitosti celkove tak to 3 dB poznam v poho.
a máš pravdu,je to asi taky trochu o frekvencích.Ve středech slyšim i rozdíl cca 1-1,5dB,ale v basech rozeznám až třeba 3,5 dB.
Jinak jak Q ovlivnuje uroven equalizace?!Já myslel že Q určuje jenom šířku pásma ovlivněného equalizací,ne uroven equalizace.....mýlím se?Nedokážu si představit jak by se to melo na equalizaci projevit co se slyšitelnosti týče.
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Projevi se to dost - kdyz to pasmo bude hodne uzky, tak ta zmena o 3dB nemusi byt vubec patrna ani pro trenovanej sluch. Nejlip je to poznat na extremech - nekonecne siroky pasmo zveda vsechny frekvence stejne, zato pasmo o sirce 1Hz nebude mit na vyslednou hlasitost vubec zadny vliv, protoze je od 1/20000 spektra, ktery nas zajima a ktery vnimame.

Ostatne i kdyz aplikujes nejaky notch filtr, tak vysledny efekt na hlasitost signalu neni nijak patrny, protoze i kdyz jde o hodne decibelu, tak je to uzky vyrez.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pravda.

2Wohma: asi ano, ta poznámka přepínač vs poťák bude asi ten správný důvod.

Jinak asi jsem se trochu nepřesně vyjádřil - holt co člověk v praxi nepoužívá, tak se jakožto naučený materiál ze školy dost rychle z kebule vytratí. Neměl jsem to asi psát tak unáhleně :wink:

P.

Hiddenplate
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hiddenplate »

My story:

- 2 roky ZUŠ na akustiku
- 3 roky samouk elektrika
- 2 roky samouk práce v DAWu
- 1 rok samouk pre-masteru

Díky tomu, když teď někdo pustí hudbu na telefonu a neslyším plnej rozsah tónů, tak mám chuť mu ten telefon rozbít.

Můžes si z toho odvodit svoje a to ber ještě v potaz, že se hudbě věnuju na něco jen kolem středně pokročilé úrovni. :) Nedokážu si představit jak s tím žijou lidi co jsou vystudovaný... xD
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nedokážu si představit jak s tím žijou lidi co jsou vystudovaný... xD
Poslouchají mluvený slovo... :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Hiddenplate
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hiddenplate »

Jen taková zajímavost...

Nedávno jsem byl navštívit rodinu ve Vietnamu a seznámil jsem se tam s lidma, kteří mě pak tahali po různejch koncertech s akustickejma nástrojema.

Instrumenty to byli různý... od všelijakejch bubínků až po nějaký rádoby housle s jednou nylonovou strunou (veděl jsem název, ale nějak mi to teď vypadlo... xD). Stihnul jsem se tam podívat i na vystoupení nějakýho guitar-playera na akustiku z anglie, kterej tam žije a zpívá vietnamsky (i anglicky, ale jen pár songů xD).

No, ale to k čemu se chci dostat...

Na každým koncertě jsem proklínal zvukaře, pač ty zvuky co lezly z beden byly příšerný. Obrazně řečeno... Samozřejmně to tak hrozný nebylo, ale v porovnání s technikou co se užívá např. tady v evropě... Každopádně jsem měl v tu chvíli zafixováno, že ten zvuk je "děsnej".

Jsem si myslel...

Když jsem pak (resp. pár dní zpět xD) přijel zpátky domů do čech. Vlítnul jsem do pokoje, zapnul jsem svůj Line6, nahodil Metal Green. Začal jsem brnkat a první na co jsem pomyslel: "Co to z toho k***a leze za zvuky???" xD Asi je to tím, že jsem si moc zvyknul na ten "měkkej" zvuk akustických nástrojů...

Chci tím říct, že když si člověk bude trénovat svůj sluch na instrumentálních (acoustic guitar atp.) živých koncertech, tak pro něj pak každej digitální zvuk bude znít v podstatě pořád nějak "divně". :)

PS: I think that I buy at least 5150 or maybe something better. xD
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“