Tělo - z kolika kusů je vyrobeno?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Tělo - z kolika kusů je vyrobeno?

Příspěvek od rotten77 »

Jak poznám, z kolika kusu bylo vyrobeno tělo kytary? (konkrétně se mi jedná o stratocaster). Jasně, pokud je kytara třeba jenom nalakovaná, tak ty spoje vidět jsou, ale co když je natřená barvou a struktura dřeva vidět není?
nbs
Kontaktovat uživatele:

Re: Tělo - z kolika kusů je vyrobeno?

Příspěvek od nbs »

Seškrabeš lak a budeš počítat spoje ? Jinak než vizuálně to nezjistíš, jedině když budeš věřit výrobci, někde to možná vygooglíš :)
Mastr

Příspěvek od Mastr »

U spousty kytar lak ještě dlouho po výrobě pracuje. Sice pomalu, ale po pár letech se na některých kytarách, pod určitým úhlem pohledu, dá vidět přechod mezi kusy dřeva. Prostě vidíte jemnou linku přes celé tělo kytary na které se lak odráží trochu jinak. Na dotyk to necítíte, ale vidět občas je.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

nejakym ultrazvukem mozna:D
Teorge

Příspěvek od Teorge »

A ten strat je lakovaný i pod pickguardem/snímači?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

pravděpodobně jo, ale tam když ten lak seškrábneš, tak to pak nebude vidět. Jinak většinou se dělaj kytary ze tří kusů, pokud už jsou slepený, přičemž tan jeden jde prostředkem v šířce kobylky a krku a ty zbylý dva po stranách, aby to mělo co nejmenší vliv na zvuk.

jinak jsem to u lepených kytar neviděl. Měla to tak moje jolana i kámošův squier. Občas se daj najít i fotky na netu.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Teorge píše:A ten strat je lakovaný i pod pickguardem/snímači?
Jo, kytary jsou lakovaný i pod PG a u snímačů... Vypadá to takhle

Obrázek
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

Tak mě napadlo, co zajít do nemocnice a sbalit nějakou pěknou sestřičku od rentgenu? Dvě mouchy jednou ranou :-P
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Kde je problém? Když nejde opticky zjistit, z kolika kusů je tělo sklíženo, svědčí to o solidní kvalitě zpracování. Jestli to za pár roků zapracuje, ale jinak drží všechno pohromadě, jako "road worn" hodnota stoupá :lol: :lol:
kocour
PS. rtg by asi nestačil, raději hned kernspintomograf :lol:
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
nozaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nozaki »

Ja koupil na bazaci jazzmastera vyrobenyho na zakazku a ten kluk co to prodaval tvrdil, ze je z jednoho kusu olse.Coz vubec nechapu.Jazzmaster je fakt velka kytara a rikal jsem si, ze je to blbost.Ze to proste neni mozny.Zadny spoje jsem ale nenasel a to jsem ji mel komplet vykuchanou.Jedine zavolat vyrobci, jestli si na to vzpomene.
http://bandzone.cz/argonaut
Fender Jazzmaster Classic Player, Squier Telecaster CV 50, Orange Tiny Terror, Orange PPC212, Orange Crush 15R
loos

Příspěvek od loos »

no jak už bylo řečeno tak většinou to bejvá tak ze 3 kusů, ale jestli nechces seškrabovat lak tak to asi nezjistíš :( ...proč je to pro tebe vůbec tak důležitý?
Viděl jsem 2 starý japonský kytary (strat a tele) a obě měli těla asi ze 5 kusů :wink: , možná víc, a krky byli ze 3. A třeba i dost levný kytary se dneska občas dělaj z jednoho kusu a na kvalitě jim to moc nepřidá...
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
Pikus

Příspěvek od Pikus »

No, navíc, pokud je těch kusů tak akorát {max tři} a jsou dobře a kvalitně slepený, neviděl bych v tom problém, pokud bude prostředek kytary z jednoho kusu [jak jsem již psal, lajna kobylka a krk]
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Já jsem na svý levný ibanezce našel 3 ( mám ji obroušenou ), není na tom nic špatnýho, protože kytara z víc kusů je pevnější a odolnější proti kroucení ( masiv se může skroutit ).
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

pokud vim tak treba mexicky fendery jsou ze sedmi kusu topolu. vetsinou se to dela z vic kusu, treba gibsony z ery norlinu (70ty leta) maj zas to sileny pancake telo, osklivy trikusy topy, krk na vic kusu a stejne to casto hraje jako blazen :) na pocet kusu ze kteryho je telo vyrobeny uz celkem kaslu. zajimavy je ze PRS to maji casto bud tak hezky zparovane (coz mi neni jasne jestli to jde vubec udelat aby ten spoj nebyl videt, nepocitaje dyhu) nebo delaji hodne casto mahagonovy spodek z jednoho kusu. ani na kytarach s cernym lakem nejsou po case nejake spoje absolutne videt.

jinak to s tema liniema pres lak muzu potvrdit, ja to mam treba u stratu (rok 2003). kamos to zas ma u musicman stingray 5 (1989) uplne stejne - tj. pod nekterym uhlem se do nejake linie lak na tele zrcadli jinak, ale na hmat to neni citit. takova galaxiska se zas rozpadala regulerne, byla tam normalni HC skvira v miste spoje :) cort strat (1998) ma tlustej lak a neni to pres ty linie videt, nicmene ten fender nebo MM to tak tlusty nemaj a tam to videt je. edit: jeste jsem si vzpomel na gibson SG special 1996 - tam ten spoj byl taky vyraznej, ale jen na jedny strane - pres kus tela byla proste po nepruhlednym laku linka kde to bylo spojovany (asi 2cm nalevo od krku)

zklizene telo nekdy ani nepraskne v tom spoji, napr nas basak mel basu kterou si sam vyrobil a telo bylo zkonstruovane z nekolika pruhu dreva - myslim ze tam mel mahagon, javor a nejaky dalsi na ktery si nevzpomenu - ruzne silne pruhy. nedavno basa dopadla na zem tak nesikovne ze telo prasklo a cast tela se zbytkem pojily jen draty od aktivky - nicmene to nebylo ve spoji ale asi 1cm od nej, ackoliv zlom byl uplne rovny :)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

loos píše:...proč je to pro tebe vůbec tak důležitý?
řeším to kvůli přesný identifikaci svého Tokaie :-)
btw, pokud je strat např. ze dvou kusů, jsou slepeny dvě tenké ploché desky ve tvaru těla na sebe, nebo dvě "půltěla" slepeny "vedle" sebe? Jak je to třeba u 2,3,4,... kusů?
Žádný čáry tam totiž nemám a mám černej lak, takže se to prostě nedá poznat (což je dobře :-))
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

rotten77 píše:
loos píše:...proč je to pro tebe vůbec tak důležitý?
řeším to kvůli přesný identifikaci svého Tokaie :-)
btw, pokud je strat např. ze dvou kusů, jsou slepeny dvě tenké ploché desky ve tvaru těla na sebe, nebo dvě "půltěla" slepeny "vedle" sebe? Jak je to třeba u 2,3,4,... kusů?
Žádný čáry tam totiž nemám a mám černej lak, takže se to prostě nedá poznat (což je dobře :-))
Určitě jsou lepeny 2 kusy vedle sebe a ne na sebe ! To by pak byla překližka a ta je dobrá leda na nějakou skříňku

viz. Obrázek

A pokud tam žádné spoje nevidíš tak máš asi celou kytaru z jednoho kusu ( masiv ) a to je jedině dobře :) ale já bych to teda skrz lak taky neviděl, já jsem to viděl až po obroušení.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Nero píše:
Stagg nebyl :-D
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Teorge píše:
Nero píše:
Stagg nebyl :-D
ten muj jo :mrgreen:
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
dlouhovlasac

Příspěvek od dlouhovlasac »

Můj Kramer a straťák jsou ze třech kusů. Je to lehce poznat, když se ten korpus nastaví proti světlu.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Tak jsem dneska dělal na kytaře ( už to dělám od února protože není čas ) a moje Ibanez GRX 70 :lol: je z 5ti kusů dřeva ( nevím co je to zač, každý kousek vypadá trochu jinak, měla by to být lípa )
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“