myslíš změřit jako odpor ? aby si zjistil hodnotu . no jid bi to mělo ja nakou takovou funkci na multimetru mam ale nikdi sem to nepouzival takze ti stim asi moc nepomuzujaraban píše:když ste tu řešili ty diody,dá se nějak učit hodnoty,když mám doma hromadu diod???? všechny černý se zeleným proužkem,jen se lidí průměrem.....
Jak zjistit u součástek kde je plus a mínus?
Re: Jak zjistit u součástek kde je plus a mínus?
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Já bych se teda chtěl zeptat.. Jak je možná že když jsem přidal tu samou diodu že to vůbec neovlivnilo zkreslení? Vím 100% že není odpálená..
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
Pokud koukám dobře na schéma, tak jedna dioda pracuje v propustném (F) a druhá v závěrném směru (R). Jsou tam určené přesné typy diod tím referenčním označením, tudíž se může stát, že nějaká jiná prostě nebude mít dostatečné napětí pro otevření. Teď nevím přesně, jestli ti rozumím, ale pokud jsi tam dal dvě stejné, a ne to, co se píše ve schematu, tak to pravděpodobně nebude dělat to co má. Ono to má svoje opodstatnění a návrhář jistě věděl proč je tam konkrétní typ.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
JE to možný no.. Škoda že v prodejně mi řekli že to vůbec neznaj že je to prej nějakej německej tip nebo co 
nerikali spis ze je to germaniová diodaNik 555 píše:JE to možný no.. Škoda že v prodejně mi řekli že to vůbec neznaj že je to prej nějakej německej tip nebo co

Je to možný.. Já z tý hudby slyšim někdy docela zkresleně 
Jo, ta 1N43A je germaniová. To je materiál, ze kterého se dříve dělaly všechny poloodičové součástky, ale chovaly se dost nevypočitatelně (parametry závislé na teplotě, omezená živostnost, velké rozdíly mezi kusy, malá odolnost). Germaniové diody ve zkreslovacích efektech dávají trochu jiný zvuk než křemíkové, a proto se používají. Často v takovéto kombinaci 1 Si + 1 Ge, aby se dosáhlo nesymetrického ořezu.
Pokud to málo ořezává a chová se to spíš jako boost, rozhodně bych tam čtyři diody dal - sice se tím sníží hlasitost, ale bude to zkreslovat víc. Čtyři LED by mohly znít zajímavě, i když lépe by mohly znít dvě LED paralelně v jednom směru a v druhém směru křemík. Díky LEDkám by měl být clipping na jedné straně poměrně měkký, výstup by měl mít stejnou úroveň jako při použití Si + Ge, a asymetrický clipping také zůstane. Symetrický zní tak trochu nudně, ploše.core88 píše:no ale to uzž bude vorezavat moc ale zkusto a nebo tam zkus dar scitivý diody to taky jde. a zapoj se stene jako ty co tam byli .pak by taky bylo dobrý si sehnat nepájivé pole http://blackhole.sk/files/images/pb240787.preview_0.jpg supr vec kdyz znecim experimentujesNik 555 píše:Jo to není špatnej nápad.. Takže skusim udělat ten poťák hlasitosti k výstupu a poťák na gain.. Ale jinak mam radost.. Sice to není bůh ví jaký zkreslení ale stejně mam z toho dobrej pocit![]()
Ještě jsem tady našel diody (přesně tu co tam mam) tak co když zkusim nacpat ještě tuhle jednu vedle ní?
Edit: Nebo tam nacpat čtyři diody?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Zajímavé.. Díky za užitečné tipy 
k tem diodam, Si zacne orezavat nekde na 0.6V - staci se kouknou to datasheetu, Ge zacina na 0.2-0.3V, LED podle barvy od 1.5V. Pokud se daji 2 Si diody seriove, tak to zacne orezavat na 1.2V atd. atd.
Ge a LED maji orezavaji mekceji - ma to ztupenou tu hranu orezavani, Si to proste oriznou ostre.
S tim klipovacim obvodem se da docela dobre experimentovat a to nepajive pole je docela dobry napad, jak zjistit, co clovekovi sedi nejvice.
No a pro ilustraci (vypujcim si obrazek, co uz tu postnul Nero)

Ge a LED maji orezavaji mekceji - ma to ztupenou tu hranu orezavani, Si to proste oriznou ostre.
S tim klipovacim obvodem se da docela dobre experimentovat a to nepajive pole je docela dobry napad, jak zjistit, co clovekovi sedi nejvice.
No a pro ilustraci (vypujcim si obrazek, co uz tu postnul Nero)

zdravim
koupil sem si tantalový kondíky ale nikde na nich neni označení polarity a pacičky sou taky stejne dlouhý
takle vypadaj http://core88.rajce.idnes.cz/junkyard/#IMG_0126.jpg
co sem tak koukal tak by to tak by to měli bejt elektrolyty .
nebo že by se dělali i bipolární ????
koupil sem si tantalový kondíky ale nikde na nich neni označení polarity a pacičky sou taky stejne dlouhý
takle vypadaj http://core88.rajce.idnes.cz/junkyard/#IMG_0126.jpg
co sem tak koukal tak by to tak by to měli bejt elektrolyty .
nebo že by se dělali i bipolární ????

edited. (spatna odpoved, pardon.)
Naposledy upravil(a) Paris dne 20.01.2011 21:22, celkem upraveno 1 x.
U tantalu se narozdil od normalnich elytu znaci kladna elektroda, tzn to male + oznacuje kladny vyvod. Furt je to elyt, takze se nesmi prepolovat.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
díky moc
s tantalem mam tu čest prvně. to že je to elektrolyt to sem tak nejak věděl (tušil) ale polarita ta mi nějak unikla. :shock
s tantalem mam tu čest prvně. to že je to elektrolyt to sem tak nejak věděl (tušil) ale polarita ta mi nějak unikla. :shock

Jj vsak kdyztak google, od doby co umi prohledavat pdf to tyhle veci najde ve skriptech z ruznych skol raz-dva
. Navic u toho tvojeho je to + fakt dost blbe umistene, kdyz jsem ja koupil prvni tak jsem mel to + primo nad jednou z nozicek, takze nebylo moc co resit
.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Jenom bych rad dodal k tem diodam ze jsem stavel booster ke kytare a po ruznych pokusech s diodami jsem opravdu zjistil ze nejzajimaveji to zni kdyz jsou paralelne dve diody proti sobe. A to jedna Si a druha Ge. Jak se jiz zminoval woro.
R.I.P. Ronnie James Dio
na google sem šel jako první ale projížděl sem jen obrázky. A tam sem vyděl že sou ty tantaly sou značený proužkem a někerý měli i jednu packu delší .

když sme u těch diod tak tady sem našel takovou vychytávku pro rozšíření zvukovejch možností a nebo se to dá použít při stavbě jako výběr nejlepší dvojce . http://forum.musikding.de/cpg/displayim ... fullsize=1strup píše:Jenom bych rad dodal k tem diodam ze jsem stavel booster ke kytare a po ruznych pokusech s diodami jsem opravdu zjistil ze nejzajimaveji to zni kdyz jsou paralelne dve diody proti sobe. A to jedna Si a druha Ge. Jak se jiz zminoval woro.