Vazbení

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
D@vit
Bandzone: http://bandzone.cz/farside
Kontaktovat uživatele:

Vazbení

Příspěvek od D@vit »

Zdravim, máme ve zkušebně takovej problém s vazbením zpěvu. Když zpívám normálně bez nástrojů tak je všechno v pohodě, chraplák je slyšet.. Ale když začnou ostatní hrát, tak se ty "chraptící frekvence" nějak ztratí. Tak jsem reprobox zkusil dát víc nahlas, ale zjistil jsem že jsem na nějaký hranici (teprve na půlce) kde když to dám víc nahlas tak to začne strašně pískat. Běhal jsem s reproboxem po celý zkušebně, ale prostě jsem nenašel místo kde by to nevazbilo.

Zkušebnu máme o velikosti 3x4 m, na výšku 2,1m. Víceméně všude na stěnách jsou plata od vajec a taky na půlce stropu, na zemi je koberec. Nenapadá mě jak víc bych mohl zkušebnu ještě zaopatřit proti vazbení, když teda nepočítám něco profesionálního za prachy - ty nejsou.

Reprobox používám Behringer B212A, mikrofon Audix OM2.

Máte někdo nápad jak se vyhnout tomu vazbení? A neraďte mi ať nehrajem tak nahlas, neni to žádnej metalovej nářez, myslim že hlasitost ostatních nástrojů je tak akorát :wink:
Díky za odpovědi
Jsem zpěvák skupiny FARSIDE
Působím také jako 3D grafik
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Vazbení

Příspěvek od Nero »

Hrozně moc záleží na rozmístění jednotlivých aparátů, na poloze mikrofonu a v neposlední řadě taky i na tom, jak do něj zpíváš. Se správnou technikou bude totiž zpěv lépe (efektivněji) snímán a nebudeš muset reprobox tak kotlit.

Jinak plata od vajec jsou hezký leda tak na rozbíjení zvuku, chtělo by to možná něco na ultumení (stačí třeba koberce před zeď nebo něco v tom stylu).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

EQ máš, používáš ?
To je asi tak nejefektivnější a nejpotřebnější věc.

Samozřejmě je NUTNÉ mít správně nastavený gain na vstupu mixu atd...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
D@vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D@vit »

Nero: Mám to chápat tak že záleží i na rozmístění ostatních aparátů (kytar)? Zkoušel jsem do mikrofonu zpívat z různejch vzdáleností a úhlů, ale furt mi z toho leze jenom takovej "ořezaneja suchej" zpěv, když hrajou osatní nástroje.
Na utlumení mi ještě v jednom rohu místnosti stojí na výšku gauč, ale právě ty plata jsou dobrý na to vazbení ne, tim že rozbíjej zvuk?

pavel2: Já mix vůbec nemam, jdu z mikrofonu přímo do aktivního boxu. Ekvalizér jsem zkoušel na boxu různě nastavit, ale příliš to nepomohlo. Myslíš že by to nějakej mix moh výrazně spravit? Já na něj zas nemam prachy a i když bych nějaký horko těžko sehnal, tak je do toho nechci cpát abych pak třeba nedejbože zjistil, že to nepomohlo :wink:
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

No jo, to bude ten problém - každej prostor má svoje "zlobivé" frekvence a ty je potřeba potlačit.
Nejsem si jistej, že korekce na tom boxu budou stačit - neznám ho, ale podle manuálu disponuje jen 2p korekcemi.
Ty frekvence, které dělají problémy, budou z velké části právě tam, kde ty korekce moc nezabírají.

Typicky to bývá 100 - 120 Hz, 400 - 800 Hz, 1000 - 3000 Hz a taky v oblasti dělících kmitočtů.

Zkus najít nějakého zvukaře v okolí a domluvit se s ním na odzkoušení s EQ i s jiným mikrofonem ap.

Od kuď jsi ?
D@vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D@vit »

Jo, to asi bude těch 100-120 a 1000-3000, píská mi to totiž nahoře i dole. Dneska jsem se zkoušel ptát všude kde to šlo na nějakej mix ale nikdo žádnej nemá :? Nějakej profesionální zvukař by se v ústí určitě našel, ale ten zas bude chtít prachy a ani nevim jak bych ho hledal, kontatky nemám, teprve začínáme. Budu teda ještě shánět dál třeba někoho najdu :wink:
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Můžeš zkusit ubrat jak na basech, tak na výškách (docela razantně hlavně na basech) a celé to trochu zesílit.
Možná, že se podaří vazbu potlačit.
OM2 není zas tak špatnej mikrofon, aby takhle blbnul.

Edit:
v manuálu vidím, že ta bedna má dělící kmitočet 2,4 kHz - skoro bych se vsadil, že to bude ten kmitočet, kterej Tě prudí.
D@vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D@vit »

Půjdu to teď ještě vyzkoušet když mi tam nepřekážej ostatní hráči a zkusím teda pořádně ubrat. Btw. nešla by ta frekvence v nějakym programu zjistit když bych to pískání nahrál?

Taky mě napadlo, jestli to není třeba kabelem, mám tenhle 9 metrovej za 300 kč
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Kabelem asi ne.
Tu frekvenci zjistíš třeba tak, že to pískání nahraješ nějakým slušnějším programem a zanalyzuješ.
Já používám Smaart, ale měl by Ti stačit třeba AudaCity, kterej základní funkce plní dost dobře.

http://audacity.sourceforge.net/

Stačí to nahrát mikrofonem v notebooku - základní informace to pobere
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Voxeno SPAN je skvelej frekvencni analyzer a je zadarmo.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Taky třeba
D@vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D@vit »

Tak jsem to vyzkoušel s basama i vejškama uplně dole a podařilo se mi to dát tak na 75% hlasitosti bez vazbení, ale musim stát v rohu místnosti těsně před gaučem (ten je na vejšku takže tvoří roh) :D Takže se nebudu moct vůbec hejbat, což mi docela vadí :D
Noťas nemam, tak jsem to nahrál na mobil. Audacity mám, ale nějak tam moc nechápu tu analýzu. Nicméně zjistil jsem že mi to píská asi na pěti různejch frekvencích :shock: Ten soubor s pískánim je kdyžtak tady, jestli to z něj dokážeš určit. Ale myslím, že s tim asi stejně nic moc nepůjde udělat když to píská na tolika frekvencích. Asi se holt budu muset spokojit se stáním v rohu :lol:
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Tak v pořadí, v jakém jsi to poslal, to jsou frekvence:

2541 Hz
1020 Hz
211 Hz
635 Hz
828 Hz
945 Hz

Jsou to pěkný špičky a zrovna ty nejdebilnější frekvence.

2,5K nějak odstíníš/pohltíš, stejně jako 1020 a 945 Hz - tyhle frekvence se ještě nějak odrážejí, takže zkus najít jiné místo pro tu bednu a víc využívat tlumících materiálu v prostoru.
Vazby nejspíš nebudou přímo bedna-mic, ale nejspíš odrazama.

828, 635, 211 už jsou blbější kmitočty a je možné, že to způsobuje sama bedna nejspíš blbým crossoverem, nebo reproduktorem.
Nicméně i tady zkus to, co píšu výše - bez EQ to bude zkrátka o hledání.

Doslova.
D@vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D@vit »

Díky za analýzu :wink: Zkusim teda ještě různě rozmístit po zkušebně molitany z gauče a přenášet box a zkoušet a přenášet a zkoušet a přenášet :D Dík za pomoc :wink:
ahomonicky

Příspěvek od ahomonicky »

Wohma píše:Voxeno SPAN je skvelej frekvencni analyzer a je zadarmo.
Ahoj, nemam ted moznost vyzkouset, ale....pokud piskaji mikrofony ve zkusebne na urcite frekvenci, bude stejna frekvence piskajici i na salech ? Tedy zda to piskani je zpusobeno hlavne typem mikrofonu nebo ma hlavni vliv aktualni prostredi ? Ptam se proto, zda ma smysl nahravat, analyzovat a pak na konkretnim sale zjistit, ze je to beztak k nicemu. Jinak k tomu Voxenu, je to user friendly ? Tedy pochopim to i jako nezvukar ? . Dik
Fender Strat American Sunburst s humbuckrem, Boss Volume, Korg Pitchblack, Boss CH1, Boss GE7, Line 6 DL4, Randall RT 50 HE, Xotic overdrive
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Zalezi to na mistnosti, mikrofonu, jeho poloze a plno dalsich vecech. On je hlavne problem, ze pokud udelas nejaky notch filtry na konkretni problemovy frekvence, tak i mala zmena v podminka muze ty problemovy frekvence trochu posunout a filtry jsou k nicemu. JInymi slovy rozhodne se neda dopredu rict, ze mikrofon bude piskat na stejnych frekvencich v sale jako piska ve zkusebne a tim padem jakekoli pripravy predem jsou relativne zbytecne.

U frekvencniho analyzeru na tom neni co nechapat - ukazuje ti to, s jakou intenzitou zni jake frekvence, je to takovej pohyblivej graf, nic vic.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
ahomonicky

Příspěvek od ahomonicky »

Wohma píše:Zalezi to na mistnosti, mikrofonu, jeho poloze a plno dalsich vecech. On je hlavne problem, ze pokud udelas nejaky notch filtry na konkretni problemovy frekvence, tak i mala zmena v podminka muze ty problemovy frekvence trochu posunout a filtry jsou k nicemu. JInymi slovy rozhodne se neda dopredu rict, ze mikrofon bude piskat na stejnych frekvencich v sale jako piska ve zkusebne a tim padem jakekoli pripravy predem jsou relativne zbytecne.

U frekvencniho analyzeru na tom neni co nechapat - ukazuje ti to, s jakou intenzitou zni jake frekvence, je to takovej pohyblivej graf, nic vic.
Dik, jiz jsem vyzkousel a neni na tom nic k nepochopeni. Dobta vec. Jen na zivo je lepsi pohrat si s mixem, preci jen je to rychlejsi
Fender Strat American Sunburst s humbuckrem, Boss Volume, Korg Pitchblack, Boss CH1, Boss GE7, Line 6 DL4, Randall RT 50 HE, Xotic overdrive
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“