Cvičení jen pro pravačku - když je levá dočasně chromá ...

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Mira7

Cvičení jen pro pravačku - když je levá dočasně chromá ...

Příspěvek od Mira7 »

Ve vláknu Zánět šlach jsem popsal svůj "úspěšný" experiment, během kterého jsem si lehce pokurnil levé zápěstí, takže teď levačkou vůbec nehraju a vymýšlím, jak využít čas, než se mi ruka srovná. Zkouším tedy cvičit samotnou pravačku. Nebudu tu popisovat, jaký je to vopruz hrát jen jednou rukou, ale je to fakt vopruz ... Déle jak půl hodiny mentálně nezvládám. Cvičím následující věci a chci vás požádat, jestli vás napadá ještě něco, co bych mohl hrát, abych se nezbláznil ...

- alternate picking na všech strunách (po 2, 3, 4 tónech nahoru dolů) + triolově totéž - 3 úhozy na každou strunu, ale na každé struně začínám downstrokem.
- rychlé downstroky
- sweep - docela jsem zíral, co dá práce, aby intervaly mezi tóny byly stejně dlouhé
- umělé flažolety, i když jen na prázdných strunách
- metalová "bruska" - takové to střídání osmin a šestnáctin ta ta trrrr
- možná zkusím i nějaké tappingy
- vybrnkávání, přeskakování strun

Ještě nějaký nápad? Dík. Možná se naučím hrát levačkou na krku zhora, u toho mě ruka nebolí :).
Naposledy upravil(a) Mira7 dne 21.04.2010 8:06, celkem upraveno 1 x.
6 strun: Ibanez RG 470, B.C. Rich Beast Special Edition - 7 strun: Ibanez RG 1527 . Line6 POD X3 Live. Jsem nekritickým fanouškem kytar Ibanez a drze to přiznávám.

Zakladatelé Baby Metalu: Metal Kidz
VFjr

Re: Cvičení jen pro pravačku - když je levá dočasně chromá ...

Příspěvek od VFjr »

Mno tak si najdi nějakou školu pro bubeníky, kde jsou cvičení na malej buben...a jeď ty základní lekce, kde se střídaj noty různejch délek (a když pak narazíš na bubenické víření, tak místo něj hraj pořádný tremolo). Vem to v nejpomalejších tempech (cca 40bpm) a nahlas do toho počítej doby.
Dál můžeš vzít Veselého akcenty na malý buben a jednak trénovat na jedné struně akcenty, ale se dá vymyslet stovky variací, jak tyhle cvičení hrát.

Dál doporučuju tečkovanej rytmus, "čardášovej" (stejný jako tečkovanej, ale hrajou se první dvě šestnáctiny - takže akcent je jinde) a různé další variace not.

A hlavně se dá taky hrát na pravý ruce i prstama ;) , takže zkus prolistovat třeba nějakou školu pro banjo a nebo normální učebnici klasiku s nějakejma patternama...až budeš mít zas levou v provozu, tak na to můžeš nasadit nějaké prímové arpeggio ;)

Přeju trpělivost!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Více méně sis vytvořil hezký plán - jen k němu dvě věci (možná pro tebe samozřejmé, ale pro jiné být nemusí):

1) nezapomínat na metronom, bez něj to nejde
2) nepřehánět to, aby člověk tu pravačku nenamohl tím způsobem, že si u ní taky udělá zánět
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

Ta bubenická škola není špatný nápad, mlaďas chodí do hudebky na bicí, tak budeme jeho knížky používat oba. Myslím, že máme Veselého a Tusara. Akorát tam bude problém mé chabé znalosti not, tak to asi budu muset nejdřív nabušit do Cakewalku, aby mi zahrál, co mám vlastně hrát :-).

Někdy hraju s metronomem a někdy bez a přijde mi to stejné, jestli jsem někdy s něčím v hudbě neměl problém, tak to bylo udržení rytmu. Ale je to určitě správná poznámka. A že bych to přehnal asi nehrozí, je to šílená nuda hrát jen jednou rukou. Zrovna včera jsem podlehl svému absťáku a chvíli jsem si zahrál normálně, takže ruka dnes bolí zase o poznání víc. Ale šlachy to nebudou, protože to bolí na hřbetě zápěstí, ne dole, to bude něco nataženého.
6 strun: Ibanez RG 470, B.C. Rich Beast Special Edition - 7 strun: Ibanez RG 1527 . Line6 POD X3 Live. Jsem nekritickým fanouškem kytar Ibanez a drze to přiznávám.

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ono pokud jde o cvičení rytmiky a pravačky obecně, tak ten metronom je dost zásadní. Člověk si hned všechno víc uvědomuje a hlavně ho hned kopne, když je mimo rytmus (což třeba u sweepingu nebo u rychlého alternate je třeba).

Jinak ono to přehnání není zas tak nereálné - znám pár takových lidí. Najdou se tací, co si myslí že zahrajou skladby typu Creeping Death během dvou dní a samozřejmě jen downstrokem protože tak to přece hraje Hettfield. Začnou to moc hrotit a za pár dní si nezahrajou už vůbec nic. To se u cvičení rychlého pohybu pravačkou může stát dost snadno.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

S metronomem nebo spíš automatickým bubeníkem je to pro mě dokonce i zábavnější - mám prostě dětinskou radost, když to tam dokážu nasázet přesně :D .

Levačka se už dává dohromady, normálně už hraju, i když jen zkoušky a s palcem přes krk, nějaké cvičení zatím neuspěchávám. A co se týče přehnání s pravačkou, tak toho bych si možná ani nevšiml, když to vezmu zhora, tak mám zánět v rameni (včera jsem byl na opichu) a tenisový loket, nějaký zánět šlach se tam v pohodě ztratí :D . Dokonalý fyzický rozpad osobnosti.

Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“