Zbytecny malicek
Pravidla fóra
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Zbytecny malicek
Tak uz krom oxidovani v jinych tematech se zase budu muset zeptat: kdyz si hraju nejaky jednoduchy pseudoriffy, kaslu na malicek a vsechno to odmackavam ukazovakem, fakacem a prstenikem. Predpokladam, ze to je spatne a predpokladam, ze tenhle predpoklad je spravnej - nedate mi nejaky tipy, jak se tomu malicku priucit, at uz riffem, kterej trojprstem nezvladnu (ne ze bych trojprstem zvladal nejakej jinej) nebo necim jinym? Nebo se na to mam vykaslat a hrat tak, protoze mi to je precejenom pohodlnejsi? Diky za odpovede 
Hodně budem někde...
Re: Zbytecny malicek
Já ho víceméně slušně (samozřejmě oproti tomu, jak neschopný býval) dokázal rozhýbat pomocí těhle cvičeníček: http://www.youtube.com/watch?v=HBO2bfFa ... re=related
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
drž se toho, že v pozici podle ukazováčku máš 4 pražce, ke každému z nich máš jeden prst
například riff z Crazy Train - ideální příklad kde se dají hezky využít ukazovák, prsteník a malík
případně klasické bluesové
samozřejmě co přesahuje přes onen čtvrtý pražec podle polohy, to hraj malíkem
například riff z Crazy Train - ideální příklad kde se dají hezky využít ukazovák, prsteník a malík
Kód: Vybrat vše
A-----4-5-4-2-----2-------
E-2-2--2-2-2-5-4-5--5-4-0-
Kód: Vybrat vše
A-2-2-4-2-5-2-4-2-
E-0-0-0-0-0-0-0-0-
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Záleží na tom, jak moc to s kytarou myslíš vážně a kam to chceš dotáhnout. Jinak myslím, že každej prst dobrej, škoda, že jich nemám 6 na každý ruce.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
cox: jojo, p.h. znam, na videa jsem koukal ale nic z toho teda (jeste) neprovadim
DA: pro me nejhorsi na malicku je, ze kdyz nim chci hrat, ze si ukroutim ruku - mam ho na muj vkus
nejakej kratkej (kdyz chci treba hrat veci ze "stick"-tematu nahore o roztahovani prstu, tak prvni tri prsty OK, malickem tu nejtenci strunu utlumim a muzu si ruku ukroutit jak chci:-/ (jinak samozrejme dik za tipy:) )
J.J.: no... hlavne chci kytarovani mit jako zabavu a ne jako tyrani sebe sama (ac zatim tyram prsty, usi a nejspis i okoli... a kytaru)
ale jinak.. 6 prstu by se taky hodilo + nejakej palec na opreni... a prsty delky aspon jako mel Chuck, ne tyhle parcentimetrovy smejdy ktery roztahnu jak kdybych mel na sobe palcovy rukavice :-/
DA: pro me nejhorsi na malicku je, ze kdyz nim chci hrat, ze si ukroutim ruku - mam ho na muj vkus
nejakej kratkej (kdyz chci treba hrat veci ze "stick"-tematu nahore o roztahovani prstu, tak prvni tri prsty OK, malickem tu nejtenci strunu utlumim a muzu si ruku ukroutit jak chci:-/ (jinak samozrejme dik za tipy:) )
J.J.: no... hlavne chci kytarovani mit jako zabavu a ne jako tyrani sebe sama (ac zatim tyram prsty, usi a nejspis i okoli... a kytaru)
Hodně budem někde...
Asi tak- můj prostředníček má něco pod 8 cm a vystačím si.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
- 60'Rock_N'_Roll
malíček mi nedělá problémy pouzít, ale pri solech ho prakticky nepouzívám...
kdyz se kouknete na nějaké sola Jimmyho v live verzích, tak malíček vidíte v akci málokdy...a jak ty sola kráásně vyzněly..
kdyz se kouknete na nějaké sola Jimmyho v live verzích, tak malíček vidíte v akci málokdy...a jak ty sola kráásně vyzněly..
To si delas srandu?SUK píše:muj jen lehce nad 7cm a malicek tak 3.6cm
Jinak pri hre vyuzivam malicek celkem hojne, akorat me stve, ze bendy s nim nejsou prilis jiste
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Wohma: no, mozna to merim blbe, ale zrovna dlouhej fakt neni
Ja mam kratky prsty 
Hodně budem někde...
Já mám extrémně krátké prsty a můj malíček má 5.5cm. Myslím, že s 3.6 to buď měříš blbě, anebo ses narodil v 21. století a tedy Ti ještě doroste 
No, podívejte se schválně na sóla Johna Sykese, když hrál s Whitesnake, ten ten malíček vůbec nepoužívá. Ještě ho má tak zvláštně zkroucený. Přesto je to velice kvalitní kytarista. Páně Clapton taky malík skoro nepoužívá. Tudle jsem sledoval Johna Mayera, ten ty prsty při kilech má taky tak divně zkroucený a i tak mu to hraje. Je to o osobnosti, každý máme jiný dispozice. Myslím si, že jsme stále pod vlivem tzv. ruský školy - hrát se to musí takto a ne jinak - to je nesmysl. Na většině ZUŠ se to stále praktikuje, nehledá se osobnost ani individuální pojetí hry na nástroj. Jeff Healey si prostě jako malej dal kytaru na kolena a začal se učit, co by z něho asi zbylo v Čechách, naštěstí vyrůstal v Kanadě. Takže trápit se nějakým malíkem, důležitější je hrát a hrát a hrát ...... to ostatní příjde samo s praxí.
Fender Stratocaster American Standart r.v. 2004, VOX AC30C2; Way Huge Green Rhino II; Carl Martin Crush Zone; Ibanez LU-20; Korg SDD-3000 pedal
Zkus nějaké chromatická a legátová cvičení a dobrý je ho z počátku akcentovat nad ostatní prsty, takže to cvič pomalu s metronomem.
Mno malíček spousta lidí nepoužívá, ale je dost notovejch partů, které jsou bez malíčku skoro nehratelný(některý jsou skoro nehratelný i s malíčkem
). Ono když je autor skladby a sóla sám kytarista, kterej je zvyklej na hraní bez malíku, tak je to jiný, než když skladbu napíše někdo nekytarovej třeba u klavíru, nebo bůhví u čeho (třeba u piva). Taky neni zas takovej problém mít ten malík trochu rozhejbanej...i když ho pak moc nepoužíváš.
Mno malíček spousta lidí nepoužívá, ale je dost notovejch partů, které jsou bez malíčku skoro nehratelný(některý jsou skoro nehratelný i s malíčkem
Malíček určitě není zbytečný, zkus si třeba jenom kam dosáhneš (na který pražec) prsteníčkem a kam malíčkem. To že někteří skvělí kytaristé prakticky malíček nepoužívají (např. Gilmour) ještě neznamená, že ho nemůžeš používat ty.
Takže se na něj zaměř, tj. ideální je to, co říkal DarkAxel - každý pražec má jeden prst a na přesahy používej malíčky. Ideální na cvičení jsou všechny druhy stupnic, cvičení na roztahování prstů a speciální techniky (jak bylo zmíněno předřečníky - legáta, tím hodně malíček posílíš). Konečný stav je ten, kdy malíček používáš s radostí a cpeš ho všude - i místo prsteníku.
Takže se na něj zaměř, tj. ideální je to, co říkal DarkAxel - každý pražec má jeden prst a na přesahy používej malíčky. Ideální na cvičení jsou všechny druhy stupnic, cvičení na roztahování prstů a speciální techniky (jak bylo zmíněno předřečníky - legáta, tím hodně malíček posílíš). Konečný stav je ten, kdy malíček používáš s radostí a cpeš ho všude - i místo prsteníku.
-
real_dead_one
hoši..to ste tady všichni hobiti? xD ja mam prostředníček přes 11cm a malíček přes 9cm 
jinak určitě je dobrý cvičit klasické výjezdy a sjezdy na všech strunách typu 1-2-3-4- a potom o strunu vys ap ak zase vys atd..
Proste ten malicek pouzivat. Ja treba zadny cviceni nejel. Naucil sem se to pri hrani sol a riffu 
jinak určitě je dobrý cvičit klasické výjezdy a sjezdy na všech strunách typu 1-2-3-4- a potom o strunu vys ap ak zase vys atd..
Oh my!
Malík - 6,5
Prostředník - 9
Malík - 6,5
Prostředník - 9
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Jak se píše na plakátu jednoho nejmenovaného kytaráře, který visí ve škole, kam chodím na kytaru - Kdyby měli být všichni geniální, rodili by se se šesti prsty...
Zásadní je opravdu používat všechny prsty a žádný nevynechávat. Ohromně to jinak totiž omezuje. Standardní prstoklad vychází z toho, že co pražec, to prst, čili máš krásně pokryté 4 pražce. V případě roztaženějších hmatů se většinou posouvá prstoklad tak, že mezi ukazovákem a prostředníkem je volný pražec.
Na cvičení zapojování malíků jsou (kromě praxe v mnoha skladbách) dobré i standardní diatonické postupy, tedy 1-2-4 (ukazovák, prostředník, malík), 1-3-4 (ukazovák, prsteník, malík) a 1-3-5 (ukazovák, prostředník, malík). Případně to kombinovat s chromatikou 1-2-3-4 (postupně všechny 4 prsty). Z těchto základních figur si člověk už může vymyslet ledasjaké cvičení.
Zásadní je opravdu používat všechny prsty a žádný nevynechávat. Ohromně to jinak totiž omezuje. Standardní prstoklad vychází z toho, že co pražec, to prst, čili máš krásně pokryté 4 pražce. V případě roztaženějších hmatů se většinou posouvá prstoklad tak, že mezi ukazovákem a prostředníkem je volný pražec.
Na cvičení zapojování malíků jsou (kromě praxe v mnoha skladbách) dobré i standardní diatonické postupy, tedy 1-2-4 (ukazovák, prostředník, malík), 1-3-4 (ukazovák, prsteník, malík) a 1-3-5 (ukazovák, prostředník, malík). Případně to kombinovat s chromatikou 1-2-3-4 (postupně všechny 4 prsty). Z těchto základních figur si člověk už může vymyslet ledasjaké cvičení.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- DL
- Kontaktovat uživatele:
ukazovák 8,5
prostředník 9,7
prsteník 9
malík 7
(jo, mám dlouhý prsty)
sry za ot
prostředník 9,7
prsteník 9
malík 7
(jo, mám dlouhý prsty)
sry za ot
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
Tak o tobe je to znamo, ze bys mohl potahnout z cigarety i kdybys mel palec v poutku na pasek u ryflireal_dead_one píše:hoši..to ste tady všichni hobiti? xD ja mam prostředníček přes 11cm a malíček přes 9cm
jinak určitě je dobrý cvičit klasické výjezdy a sjezdy na všech strunách typu 1-2-3-4- a potom o strunu vys ap ak zase vys atd..Proste ten malicek pouzivat. Ja treba zadny cviceni nejel. Naucil sem se to pri hrani sol a riffu
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
No to jsem zvědav, co si budete měřit příště.
Nedalo mi to a taky jsem se změřil a jsem na tom stejně jako Wohma. No na sedmu bych si moc nezahrál, rozhodně ne malíčkem.
Nedalo mi to a taky jsem se změřil a jsem na tom stejně jako Wohma. No na sedmu bych si moc nezahrál, rozhodně ne malíčkem.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant