Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Lukus

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od Lukus »

Myslim, ze bude dost zalezet jake tam das lampy, ja mam ten p1x s Tung sol v preampu, a jj 6l6 v konci a gainu to fakt moc nema. Pri plnem gainu a plnem master vol, krom toho ze to je nahlas jak cip, to kresli tak na urovni tube screameru, takze taky cruch, dirt clean, takovy stredni overdrive.

Ten krak jako uplne oddeleny druhy kanal pouzit nemuzes, jak tu psal luchnie, efekty a preampy maji odlisnou vystupni uroven. Ukolem efektu neni signal zesilit, ale jen upravit (distortion, overdrive) a vystup udrzet na urovni vstupu, max lehce zesilit (jak psal luchei, vystup z pedalu muze byt pri max vol tak 2V spicka-spicka), zatimco preamp to zesiluje mnohem vice (desitky V spicka-spicka, zalezi na koncaku). S tim krakem by ti to hralo desne potichu.

Muzes to ale udelat tak jak ja, ze ten krank zabudujes do toho zesu normalne jaky bys to propojil kabelama. Problem je, ze ti pak gain a ekvalizer puvodniho p1x ovlivnuji i ten krank. Me to zas tak nevadi, protoze ten supercharger na jen jeden potak tone, ale jelikoz ten krank ma full tone stack, tak to asi bude celkem vadit.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

ano,myslel jsem to tak,jako kdybych to měl propojené normál kabelama.....nebo jestli použít něco jiného,čím by se to dalo trochu víc nakrmit....
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Když chceš větší zkreslení, tak si nastav silnější gain na jednotlivých stupních předzesilovače. To snad není žádný problém, strčit do katod kundík s vyšší kapacitou, nevím, co chceš řešit. Případně to hoď přes přepínač. Hned budeš mít o kanál víc....
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Napadlo mně jednoduché schéma, kde by byla použita jedna trioda k zesílení. Mělo by to fungovat jako jednoduchý preamp. Zatím neumím spočítat všechny hodnoty, ale až to budu umět, resp. až se to na škole naučím, tak to dopočítám a dám vědět... takže za dva roky nazdar :lol:

Třeba k tomu někdo zkušenější řekne něco víc...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

A proč používáš z dvojité lampy jen jeden systém? Nebylo by lepší z anody prvního systému přivést signál na mřížku druhého a korekce a hlasitost dát mezi ně, jak se to standartně dělá? Získáš dva stupně zesílení a to nasatvíš výškou Ua a hodnotou katodového kondu, pracovní třídu potom nastavíš hodnotou katodového odporu. Místo toho potu "gain" na vstup tam strč raději nějaký odpor 10K - 68K na omezení vyšších frekvencí ( to aby Ti zesilovač třeba nezesiloval vysílání rádia a pod. ) V podstatě tam kde máš "out" připoj druhou triodu a "volume" dej až na výstup z anody druhého systému.
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

mmjuz píše:Když chceš větší zkreslení, tak si nastav silnější gain na jednotlivých stupních předzesilovače. To snad není žádný problém, strčit do katod kundík s vyšší kapacitou, nevím, co chceš řešit. Případně to hoď přes přepínač. Hned budeš mít o kanál víc....
to můžu,ale stejně nevím,jak to bude celkově hrát.....ano,měl bych to oddělené přepínačem (+ footswitch) něco jako druhý kanál....
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:A proč používáš z dvojité lampy jen jeden systém? Nebylo by lepší z anody prvního systému přivést signál na mřížku druhého a korekce a hlasitost dát mezi ně, jak se to standartně dělá? Získáš dva stupně zesílení a to nasatvíš výškou Ua a hodnotou katodového kondu, pracovní třídu potom nastavíš hodnotou katodového odporu. Místo toho potu "gain" na vstup tam strč raději nějaký odpor 10K - 68K na omezení vyšších frekvencí ( to aby Ti zesilovač třeba nezesiloval vysílání rádia a pod. ) V podstatě tam kde máš "out" připoj druhou triodu a "volume" dej až na výstup z anody druhého systému.
aha... jako dvě triody za sebou... tak já to překreslím.

Ten potenciometr jsem tam dal proto, aby docházelo ke zkreslení na alektronce, vlivem síly signálu. Navrhnul jsem to pouze jako booster s EQ, Volume a Gainem. Já se v elektronkách moc nevyznám, ale to schéma překreslím a pak to sem hodím.

EDIT
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Máš tam chyby. Podívej se po netu na různá schemata, takhle by Ti to vůbec nehrálo. Vždyť nemáš ani uzeměnou katodu prvního systému.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:Máš tam chyby. Podívej se po netu na různá schemata, takhle by Ti to vůbec nehrálo. Vždyť nemáš ani uzeměnou katodu prvního systému.
aha, to jsem přehlídnul
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Pikus> skoc si na site Merlina Blencowe
http://www.freewebs.com/valvewizard/
Ma tam vyborne clanky orientovane na design kytarovych zesilovacu - podle meho nejlepe vysvetleny co jsem na internetu zatim nasel.
Jinak pokud chces pouzit 1 double triodu, tak koukni na ax84.com pro inspiraci - jejich p1/p1x projekty. Taky tam maji nejake teorie, ale od valve wizarda me ty clanky prijdou srozumitelnejsi.

Tak jsem konecne dodelal ten 'mark2c/4' inspirovany preamp do parallel push-pull konce a musim rict, ze docela nechapu (nemel jsem tam jeste uzemneny konektor na reprak + jsem mel spatne zapojenou zpetnou vazbu). Zkusim hodit nejake fotky - jeste musim udelat box, vymenit power vypinac za vetsi a chtel bych tam dat jeste ledku na indikaci lead kanalu, ale to jeste nevim jak udelam jestli to vubec udelam, diky tomu, jak mam udelany obvod na prepinani :) ). No a az koupim mikrofon (nevim kdy, ale snad brzo) tak i snad neco nahraju.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

díky

EDIT: Našel jsem něco na způsob toho, co jsem chtěl navrhnout...

http://www.beavisaudio.com/projects/ValveCaster/

Je to celkem jednoduchý a až si seženu tu elektronku, zkusím to postavit
x3on

Příspěvek od x3on »

hosi nemeli by jste tu nejake schema na asi 15 - 20 w hlavicku co by utahla 2 az 4 repraky ?.. idealne s distortion na foot switch.. idealne lampove.. chci to pouzivat na zkusebne a na koncertech kdyz budou nejake :D.. jde mi hlavne o cenu ... nemam moc penez.. neco lehke na vyrobu.. bez sumu a brumu .. kytara je homemade s 1x humbucker u kobyly ..
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

x3on píše:hosi nemeli by jste tu nejake schema na asi 15 - 20 w hlavicku co by utahla 2 az 4 repraky ?.. idealne s distortion na foot switch.. idealne lampove.. chci to pouzivat na zkusebne a na koncertech kdyz budou nejake :D.. jde mi hlavne o cenu ... nemam moc penez.. neco lehke na vyrobu.. bez sumu a brumu .. kytara je homemade s 1x humbucker u kobyly ..
postav si tohle: http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

pokud hledáš levný řešení a chceš s tim stabilně hrát ve zkušebně/na koncertech, sežeň si starou teslu music 70 na trafa, postav 50W konec s 2xEL34 a k tomu nějakej jednoduchej preamp... P1 - 1xECC83 (takovej zakladni zvuk, cistej -> crunch) nebo P1 Hi octane - 2xECC83 - už zvládne větší zkreslení... nic jednoduššího asi nevymyslíš... na peníze vyjde nejlíp 5W s EL84 a starý trafa z nejakyho ne uplne rozpadlyho rádia... ale to ti zase nemusí stačit na zkušebnu nebo koncert...
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
StoneG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od StoneG »

Ahoj. Mám dotaz. Vadí, když v kombu bude blízko sebe (1cm) trafo a magnet od repráku? Vadí to něčemu, nebo to můžu tak nechat?

Díky.
x3on

Příspěvek od x3on »

MrB14ck píše:
x3on píše:hosi nemeli by jste tu nejake schema na asi 15 - 20 w hlavicku co by utahla 2 az 4 repraky ?.. idealne s distortion na foot switch.. idealne lampove.. chci to pouzivat na zkusebne a na koncertech kdyz budou nejake :D.. jde mi hlavne o cenu ... nemam moc penez.. neco lehke na vyrobu.. bez sumu a brumu .. kytara je homemade s 1x humbucker u kobyly ..
postav si tohle: http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg
Stanley06 píše:pokud hledáš levný řešení a chceš s tim stabilně hrát ve zkušebně/na koncertech, sežeň si starou teslu music 70 na trafa, postav 50W konec s 2xEL34 a k tomu nějakej jednoduchej preamp... P1 - 1xECC83 (takovej zakladni zvuk, cistej -> crunch) nebo P1 Hi octane - 2xECC83 - už zvládne větší zkreslení... nic jednoduššího asi nevymyslíš... na peníze vyjde nejlíp 5W s EL84 a starý trafa z nejakyho ne uplne rozpadlyho rádia... ale to ti zase nemusí stačit na zkušebnu nebo koncert...
jelikoz nejsem elektrikar ani nic podobneho tak by me zajimalo na kolik to vyjde. stavel by to stryc (byvaly elektrikar) chci i na max volume aby to zvladalo clean.. a taky.. na kolik to asi vyjde ? potrebuju aby i s podlazenyma strunama to hralo slusne a aspon tu zkusebnu (k bicim) to zvladalo
lunchie

Příspěvek od lunchie »

x3on> tak potom to bude chtit neco z nejakou velkou falskou na konci - kt66/kt77/kt88. S tim bys mohl dostat tak 10-15W - tim padem doporucuju asi SEL s dodelanym prepinacem, ktery vypne 1 gain stage. No a naklady - pokud budes vsechno kupovat novy, tak snad do 4-5 tisic, moc se v ceskych cenach neorientuju? Na ax84 prodavaji SEL kit za ~$260, se vsim vsudy (sasi, trafa, lampy ....)

EDIT: tak ten vykon s kt88 by mel byt ~20W podle ax84
x3on

Příspěvek od x3on »

kdybych mel 5 k tak si koupim neco jineho a nebudu tady shanet jak vyrobit.. bohuzel nemam.. a potrebuju neco levnejsiho
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

no hele tu Music 70 tu mám - normálně se pohybuje tak +- 2000
lampy 2xEL34 + 2-3xECC83 +-1000
elyty +-500
repro od 500 do +-2000
zbytek součástek +-500

celkem cca 5-6t za 50W hlavu s 1x12" boxem - kup si na aukru nebo na bazaru rozdalla a nech si ho strejdou vytunit a vyjde ti to možná i levnějc...

ten 18W budeš čistej na max tahat horko těžko...
ten by vyšel tak:
trafa +-1500 (pokavaď jedeš na cenu tak počítam levné a né moc dobré indely z gesu)
lampy 2xEL84 + 2-3xECC83 +-700
repro zase od 500 do +-2000
elyty tak 200
zbytek součástek +-500

tohle by vyšlo tak na 4-5t záleží jak moc bys to ošidil...

celkově si myslim že za předpokladu že chceš brutálně ušetřit a všechno co nejvíc vošidit se spíš vyplatí počkat na bazaru na nějakej výhodnej CRATE V18 + nějakou krabičku...
edit: skusil bych napsat tomuhle týpkovi jakou cenu by si za to predstavoval http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=5 ... =10&order=
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

ano, je to tak, pokud se tim nechceš zabavit (jako těch pár z nás tady) tak ušetřit na tom nějak extrémně neušetříš... sleduj bazar a něco pěknýho kup... já nedávno koupil 50W 2xEL34, 3xECC83 za 1200,- i s poštou, funkční, jenodkanál, bylo by třeba vyměnit potíky, jinak to hraje dost pěkně... takže sleduj bazar :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“