Držení trsátka

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Držení trsátka

Příspěvek od Nero »

A dobřes udělal, protože držení 3 prsty totálně zabraňuje většině těchnik, které vychází z pohybu nebo polohy pravačky :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
HEKTOR

Příspěvek od HEKTOR »

Aha, odedneška se budu převychovávat...
Kytary: Vintage V100TSB, Ashton D25 CEQ WRS, španělka
Kytarové kombo: Roland Cube 30x
Baskytara: Cort B5 OPN
Basové kombo: Gallien Krueger 400RB III
Multiefekt: Zoom G2.1Nu
Software: Ardour3, TuxGuitar, Calf-plugins, Hydrogen, Audacity
ata

Příspěvek od ata »

A šel by nějaký obrázek ze shora jak tam máte tu ruku(při hraní, prostě na kytaře).Myslím s tím správným držením, já se to sice pokouším držet, ale někdy mi tam hrajou ty ostaní prsty (ty co nedtží trsátko).Tak bych byl rád kdyby ho sem někdo dal.Dík
Kid B

Příspěvek od Kid B »

Chtěl bych se zeptat na nějaké triky ohledně držení trsátka při tremolo pickingu. Ať se snažím sebevíc, trsátko se mi vždycky pomalu posunuje po palci, takže ho později držím spíše druhým článkem palce a nemůžu už pořádně trefovat struny.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Kid B píše:Chtěl bych se zeptat na nějaké triky ohledně držení trsátka při tremolo pickingu. Ať se snažím sebevíc, trsátko se mi vždycky pomalu posunuje po palci, takže ho později držím spíše druhým článkem palce a nemůžu už pořádně trefovat struny.
Buď v klidu, mně se točí :lol: Trik, který na to používám, spočívá v tom, že to trsátko chytnu pevněji a tolik do toho nerubu :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
umaxer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od umaxer »

já když hraju na akustiku, tak se mi trsátko při klasickym držení různě kroutí v těch prstech a tak, nevim proč ať ho držim sebevíc pevnějc tak se mi dycky různě otočí a není kolmo ke strunám,
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

ata píše:A šel by nějaký obrázek ze shora jak tam máte tu ruku(při hraní, prostě na kytaře).Myslím s tím správným držením, já se to sice pokouším držet, ale někdy mi tam hrajou ty ostaní prsty (ty co nedtží trsátko).Tak bych byl rád kdyby ho sem někdo dal.Dík
Co kouknout na YT na videa nějakých kytaristů? Tam toho uvidíš dost...
Kid B píše:Chtěl bych se zeptat na nějaké triky ohledně držení trsátka při tremolo pickingu. Ať se snažím sebevíc, trsátko se mi vždycky pomalu posunuje po palci, takže ho později držím spíše druhým článkem palce a nemůžu už pořádně trefovat struny.
Chytit pevněji, tolik do toho neřezat, zkusit jiný úhel trsátka vůči strunám, případně zvolit jiný typ trsátka.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
prcek

Příspěvek od prcek »

Jestli někomu klouže trsátko, nebojte se experimentovat. Jiný tvar, tuhost, materiál, zpracování. Stačí si ho v obchodě vzít do ruky, tak jakoby jste hráli a druhou rukou zatlačit ve směru, v kterém se Vám trsátko sune při hraní. Výsledek je okamžitý, hned pocítíte, že některé klouže víc, jiné méně, celkem dobře se mi hraje s Tortexem, ale každému dle jeho chuti :twisted: Hlavní je při hraní pohodlí, ať už při držení trsátka, nebo při složení ruky na kytaře.
ESP-LTD EC-1000FM ASB - Boss GT-10 - Hughes&Kettner TubeMeister 18 Head&Box - Sennheiser EH350 - Sure 58
prcek

Příspěvek od prcek »

ata píše:A šel by nějaký obrázek ze shora jak tam máte tu ruku(při hraní, prostě na kytaře).Myslím s tím správným držením, já se to sice pokouším držet, ale někdy mi tam hrajou ty ostaní prsty (ty co nedtží trsátko).Tak bych byl rád kdyby ho sem někdo dal.Dík
Záleží jestli máš ruku otevřenou, nebo zavřenou. Pokud Ti "hrají" ostatní prsty, ale máš pohodlné uložení ruky na kytaře, zkus hrát s otevřenou rukou ala Kirk Hammett. Může to být sklonem zápěstí.
Uzavřená ruka = ohnuté ostatní prsty
Otevřená ruka = ohnutý jen ukazovák, který drží trsátko, ostatní prsty v podstatě narovnané.
ESP-LTD EC-1000FM ASB - Boss GT-10 - Hughes&Kettner TubeMeister 18 Head&Box - Sennheiser EH350 - Sure 58
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

prcek píše:Jestli někomu klouže trsátko, nebojte se experimentovat. Jiný tvar, tuhost, materiál, zpracování. Stačí si ho v obchodě vzít do ruky, tak jakoby jste hráli a druhou rukou zatlačit ve směru, v kterém se Vám trsátko sune při hraní. Výsledek je okamžitý, hned pocítíte, že některé klouže víc, jiné méně, celkem dobře se mi hraje s Tortexem, ale každému dle jeho chuti :twisted: Hlavní je při hraní pohodlí, ať už při držení trsátka, nebo při složení ruky na kytaře.
Mno, souhlas s tím, že je nutno experimentovat. Ale nevěřím tomu, že to člověk pozná takhle v hudebninách. Navíc těch pár kaček za trsátko nikoho nezruinuje, tak si ho snad může koupit a doma ho pořádně potrápit s nástrojem v ruce...

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Já si v hudebninách brnkám o prst levačky nebo o kalhoty, je to podle toho docela poznat.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
HEKTOR

Příspěvek od HEKTOR »

Jo to dělám taky, teda s těma prstama, nevím jakej to má výsledek u kalhot... :D
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

woro90 píše:Já si v hudebninách brnkám o prst levačky nebo o kalhoty, je to podle toho docela poznat.
Dira v kalhotech?
HEKTOR

Příspěvek od HEKTOR »

Možná, ale dřív sem nosil schválně děravý rifle takže vpoho :D .
Mast3r

Příspěvek od Mast3r »

Je chyba když se pravačkou opírám o struny spodní hranou dlaně na straně palce?
A když se levačkou na nižších (zvukově) strunách "opřu" klouby o spodní hranu hmatníku? Hraju zatím na španělku...
Ibanez S520EX :: Roland Cube 30X :: M-Audio FT MK2
Obrázek
lord

Příspěvek od lord »

čo poviete na toto moje držanie trsátka? (asi to nebude celkom správne :oops: ) ...
Obrázek
sorry za kvalitu fotky ale teraz tu mám len mobil
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Mast3r píše:Je chyba když se pravačkou opírám o struny spodní hranou dlaně na straně palce?
A když se levačkou na nižších (zvukově) strunách "opřu" klouby o spodní hranu hmatníku? Hraju zatím na španělku...
Nějak si neumím představit, co že to těma rukama vlastně děláš - nebylo by foto?

PetrPeter 1975 - 2008
Mast3r

Příspěvek od Mast3r »

Pravá 1, Pravá 2, Levá 1 a Levá 2

Focený z mobilu, ale něco tam poznat snad je...
Obrázek
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

levacka se mi zda docela vpohode...jen zkus treba pokladat prsty blize za prazce
a tu pravacku si prizpusobis podle elektiky-bude tam nejaka kobylka, o kterou to treba opres, taky to podle me clovek hodne prizpusobi p.m. hre
Mast3r

Příspěvek od Mast3r »

Díky moc :) Já jenom jestli u té levačky není problém že cpu tu dlaň tak k hmatníku...
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“