Křeč v levačce při hraní

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
cd_jojn
Kontaktovat uživatele:

Křeč v levačce při hraní

Příspěvek od cd_jojn »

Zdarec lidi poslední dobou řeším celkem problém. Hraju cca 6 měsíců - první 3-4 měsíce skoro vůbec (nebyl čas) a navíc jako samouk takže sem si zafixoval blbý držení powerchordů. Měl sem ruku vykroucenou moc nahoru, palec mi visel přes struny, malík a prsteníček křečovitě prohnutej. Samozřejmě sem nemohl takhle skoro nic zahrát ani ty nejjednoduší doprovody. Kámoš mě naučil ruku vyklonit spíš dolů aby se palec opíral zezadu o krk, prsty zpevnit v kloubech. Hraje se mi tak dobře, ale poslední dobou prostě dostávám nehorázný křeče do ruky, jde to jakoby od palce do zápěstí a celý dlaně. Je to něco děsnýho. Stačí abych hrál třeba půl hodiny a pak hraju nějakej delší doprovod bez toho anižbych mohl uvolnit ruku a nejsem schopnej ani ten refren dohrát. Navíc sem zjistil, že ve stoje se mi to stává častejc než v sedě. Určitě to jde z palce tím sem si jistej. Když např hraju Ečko tak je to úleva, protože tam nemusím tlačit palcem proti ukazováčku. Jak to mám řešit. Jde to vůbec? :cry: to je jediná věc co mi na hraní vadí. Proto nikdy necvičím moc dlouho, dostanu křeč a končím :roll:
Ibanez GAX 30 + CRATE GT65
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jestli je ta krec silna, tak tim zpusobem NEHRAJ. Taky me obcas boli ruka kdyz dlouho drtim power chordy, ale malokdy je to k nesneseni, to uz musi byt aspon 2-3 hodky hrani vkuse.
Jak presne jsi to hral predtim? Myslis "drzeni krumpace" a la James Hetfield, kdy ti palec kouka nad krkem? I nekteri lidi tady takhle hrajou, nekomu to proste vyhovuje...

Jinak pred hranim si vzdycky rozcvic ruku a hlavne ji mej uvolnenou, pokud nemas prilis vysokej dohmat a tvrdy struny, tak nemusis vyvijet prilis velkej tlak.

A ve stoje ti to asi vadi vic, protoze mas tu ruku vic vykroucenou... Na to by mohlo aspon trochu pomoct dat si kytaru vys, mozna budes vypadat jako debzo, ale kdyz se ti tak bude dobre hrat, tak to neres :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

nejde jenom o prsty, i zápěstí, vlastně celou ruku... a přesně jak říká Wohma, pokud tě chytá křeč, nehraj tak - důvod je prozaickej, mohl by sis taky něco skřípnout a oddělat si ruku na hodně dlouho (nebo taky napořád).

ten kamarád ti neradil vyloženě špatně, protože tak asi sám hraje bez křečí... takže zkus experimentovat a najít takovou polohu levé ruky, kdy půjde hrát dobře a žádný křeče se dostavovat nebudou. zkus to třeba tak, aby se palec spíš jenom zlehka opíral o krk (blbost, ne o hmatník, už mi to nemyslí), ne moc tlačil proti ostatním prstům - a pomáhej si i tahem celé paže.

krom seřízení dohmatu a tvrdosti strun taky hodně dělá správná technika - je potřeba domačkávat struny co nejkolměji k hmatníku a blízko pražci směrem k tělu kytary, pak se prsty tak nenadřou...
Naposledy upravil(a) jana dne 6.08.2007 23:19, celkem upraveno 1 x.

Obrázek
kytarová škola - pojeďte! :)
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
cd_jojn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cd_jojn »

Wohma píše:Jestli je ta krec silna, tak tim zpusobem NEHRAJ. Taky me obcas boli ruka kdyz dlouho drtim power chordy, ale malokdy je to k nesneseni, to uz musi byt aspon 2-3 hodky hrani vkuse.
Jak presne jsi to hral predtim? Myslis "drzeni krumpace" a la James Hetfield, kdy ti palec kouka nad krkem? I nekteri lidi tady takhle hrajou, nekomu to proste vyhovuje...

Jinak pred hranim si vzdycky rozcvic ruku a hlavne ji mej uvolnenou, pokud nemas prilis vysokej dohmat a tvrdy struny, tak nemusis vyvijet prilis velkej tlak.

A ve stoje ti to asi vadi vic, protoze mas tu ruku vic vykroucenou... Na to by mohlo aspon trochu pomoct dat si kytaru vys, mozna budes vypadat jako debzo, ale kdyz se ti tak bude dobre hrat, tak to neres :)
No tak ta křeč je většinou silná tak, že prostě to nejde dohrát. Právě že bych chtěl někdy hrát se skupinou a nějak si nedokážu představit, že v půlce refrénu prostě bude ticho protože mám křeč :roll: Jinak to držení "krumpáče" je přesný. Prostě mi celej palec lezl nad krkem. Ale to mi nevyhovovalo na hraní. Struny mám tuším 8čky.. ale chci kupovat 9tky teďka protože ty 8 mě příjdou moc měkký a když držím akord tak se mi občas stane že ho trošku vytáhnu.

Tak mě ještě napadá jestli to nemá třeba souvislost s tím že když sem byl malej sem měl zlomý zápěstí tak třeba to taky hraje trošku roli.
cd_jojn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cd_jojn »

jana píše:nejde jenom o prsty, i zápěstí, vlastně celou ruku... a přesně jak říká Wohma, pokud tě chytá křeč, nehraj tak - důvod je prozaickej, mohl by sis taky něco skřípnout a oddělat si ruku na hodně dlouho (nebo taky napořád).

ten kamarád ti neradil vyloženě špatně, protože tak asi sám hraje bez křečí... takže zkus experimentovat a najít takovou polohu levé ruky, kdy půjde hrát dobře a žádný křeče se dostavovat nebudou. zkus to třeba tak, aby se palec spíš jenom zlehka opíral o krk (blbost, ne o hmatník, už mi to nemyslí), ne moc tlačil proti ostatním prstům - a pomáhej si i tahem celé paže.

krom seřízení dohmatu a tvrdosti strun taky hodně dělá správná technika - je potřeba domačkávat struny co nejkolměji k hmatníku a blízko pražci směrem k tělu kytary, pak se prsty tak nenadřou...
Mě už ten kámoš říkal že ruku držím strašně křečovitě a mačkám to moc silou. ale to asi proto že se bojím abych to nechatnul nějak špatně... No každopádně to budu muset nějak vykoumat.
Alexi_Laiho

Příspěvek od Alexi_Laiho »

Možná ted napíšu nehorázny kraviny.. ale

když sem začínál hrát ,tak sem měl to samý , ale s tim že sem měl křeč i v pravačce :) ..... hrál sem třeba první dva měsíce jenom v sedě, abych měl ty ruce , tak moc pohodlně, abych mohl zahrát všechno s klidem , šlo to , a neměl sem obavy že neumim chytnout powerchord , pak sem si stoupnul , skoro sem chcal krev bolestí když sem hrál , tak sem si kytaru dal vejš, ještě hroší , tak ještě vejš , skoro u krku sem jí měl , to mě sice nebolelo ale málem sem si vymlátil zuby :) , tak sem to snižoval , našel sem si polohu takovou , že mě nebolí nic ,sic mi trošku zesílilo předloktí, což je taky možná trochu důvod proč tě to bolí ,ale rozhodně to nehrot přes bolec, to ani náhodou , pak ti sem dam nákou fotku jak to držim (jak prase kost) :D

prostě s tim tak štyluj , dokavad nenajdeš pro sebe to nej ,držim ti palce
vše prodávam ,tak kdyby byl zájem..
Cort evl z47 SD snímač , esp-ltd signovku Steava z Deftones s pasivnim emg
Peavey Valveking , rockwell 4x12

zas si ta k***a vzala dalšího... 1. 5. 1975 - 1. 8. 2008
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Necetl jem to cely, jen reaguju na tu krec...

Pred hranim je potreba rozcvicit a rozhybat(zahrat) slachy jak na prstech, tak na cely ruce az po rameno, jinak si ty slachy pri castym nadmernym cvicenim jenoho dne odrovnas... a uz si nezahrajes....

Pohledej na youtube John Petrucci Rock Discipline - je tam v prvni lekci 20min ukazek jak se spravne rozhybat pred hranim, a po osobni zkusenosti muzu rict, ze to funguje dobre (a to mam nervosvalovy onemocneni, a nervovy vzruchy do svalu rukou a prstu mi vedou trochu hur nez zdravym lidem...)

A pri hre se snaz mimo jine i soustredit na uvolneni svalu prstu v obou rukach.... jednou cvic treba nejaky akordy, stupnice, podruhy hraj to samy ale soustred se na uvolneni svalu, na chyby kasli, postupne to kombinuj, aby sis automaticky zvykl na to ze ruka nesmi byt krecovite sevrena, ale uvolnenna... (obe dve)
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
Volo

Příspěvek od Volo »

pred hranim se trosku rozcvic protahni si ruce, pater, krk rozhybej, zahrej prsty at nejsou studene, a hrej uvolnene jak rukou s trsatkem tak tou co chytas struny, proste tak abys nemel krec a kdyz prijde tak prestan hrat a protahni svalstvo nebo jenom mavej zapestim ruky tak ale aby byly uplne volne
Alexi_Laiho

Příspěvek od Alexi_Laiho »

jj ta rozcvička je důležitá , dost.

OT : když se kámoš nemůže prej rozehrát, že má ztuhlý prsty ,tak si prej vyho... a pak to de líp :lol: :lol: :lol: ... ehm , funfuje to :shock: :lol:
vše prodávam ,tak kdyby byl zájem..
Cort evl z47 SD snímač , esp-ltd signovku Steava z Deftones s pasivnim emg
Peavey Valveking , rockwell 4x12

zas si ta k***a vzala dalšího... 1. 5. 1975 - 1. 8. 2008
cd_jojn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cd_jojn »

Alexi_Laiho píše:jj ta rozcvička je důležitá , dost.

OT : když se kámoš nemůže prej rozehrát, že má ztuhlý prsty ,tak si prej vyho... a pak to de líp :lol: :lol: :lol: ... ehm , funfuje to :shock: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: lol... dobrej návod :lol:
cd_jojn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cd_jojn »

jinak sem dneska zkoušel různě nastavit pás... a je vcelku jedno jak vysoko to je.. navíc nahoře to vypadá víc než komicky :lol: ale křeč se dostavuje skoro dycky :roll: a to i když přitahuju kytaru víc k tělu takže to nemusím tolik mačkat palcem. Teď to spíš vypadá že to jde ze zápěstí. Nejvíc mě bolí vnější strana zápěstí (jakoby jak je malíček, hrana dlaňe a pak zápěstí) tak tam to bolí nejvíc. Je to z toho že mám tu ruku moc vykroucenou... uff budu muset něco vymyslet...
cd_jojn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cd_jojn »

No tak sem to nějak sám vyřešil. Prostě hraju víc uvolněněji, nemačkám to tolik silou a snažím se u toho víc hýbat.... předhýbat se, zaklánět se (dorytmu samozřejmě :lol: ) - mění se tím poloha ruky a není furt ohnutá v jednom tvaru. A už v poho... pomohlo to :-)
Ragnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ragnar »

No já teď narazil taky na problém v hraní...hraju cca 4 měsíce vesmes sem doted nehral žádny songy celý...kouk sem se na riffy, postupne sem je zahral a šel sem dál. Včera sem poprvé zkoušel hrát s kapelou(basák,druhá kytara) nějaký songy a byl sem docela v solidním průseru a zjistil sem že my dělaj problémy dlouhý části songu kde sou treba jen powerchordy.(blink 182) Ze začátku si to držim krásně lehce, ale třeba ke konci sloky už to mačkám co to de, nevim proč ale vůbec se toho nejde zbavit, prostě to co hraju ze začátku tak krásně lehce po půl minutě držim tak že skoro rozmáčknu krk. Pak se těšim na nějakej bridge, solo nebo něco kde si odpočinu od tech powerchordu. Snad se mi to podaří odstranit.
cd_jojn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cd_jojn »

Ragnar píše:No já teď narazil taky na problém v hraní...hraju cca 4 měsíce vesmes sem doted nehral žádny songy celý...kouk sem se na riffy, postupne sem je zahral a šel sem dál. Včera sem poprvé zkoušel hrát s kapelou(basák,druhá kytara) nějaký songy a byl sem docela v solidním průseru a zjistil sem že my dělaj problémy dlouhý části songu kde sou treba jen powerchordy.(blink 182) Ze začátku si to držim krásně lehce, ale třeba ke konci sloky už to mačkám co to de, nevim proč ale vůbec se toho nejde zbavit, prostě to co hraju ze začátku tak krásně lehce po půl minutě držim tak že skoro rozmáčknu krk. Pak se těšim na nějakej bridge, solo nebo něco kde si odpočinu od tech powerchordu. Snad se mi to podaří odstranit.
Přesně tak.. to si člověk vůbec neuvědomí a prostě v průběhu furt mačká víc a víc... je dobrý na to myslet při tom hraní. že chceš hrát uvolněně.
HALF

Příspěvek od HALF »

-
Naposledy upravil(a) HALF dne 17.09.2025 17:31, celkem upraveno 1 x.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Power chord je akord, ze kterýho nepoznáš, zda je dur nebo moll (velmi jednoduše), - vypadá tak, že držíš základní tón + kvinta, popř. přidáš i oktávu. Např G5 jsou tóny g + d (popř další g) - zataboval bys to 355. Lze používat třeba i kvartový power chordy, kdy místo kvinty je kvarta... (Doufám že s tou kvartou ted nekecám, ono je to pak vlastně obrat kvinty...)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Ragnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ragnar »

HALF píše:Jak vypdaji ty power chordy ?...
http://youtube.com/watch?v=WLP0Kwofh9w
Zoom

Příspěvek od Zoom »

No já mám stejnej problém... no a tak sem zkusil hrát uvolněně, naklánět se, skákat a je to o dost lepší...ale stejně mě to docela bolí...nemůže to bejt tim že sem měl tu ruku v zimě zlomenou? :roll: :roll:
Obrázek
Obrázek
cd_jojn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cd_jojn »

Zoom píše:No já mám stejnej problém... no a tak sem zkusil hrát uvolněně, naklánět se, skákat a je to o dost lepší...ale stejně mě to docela bolí...nemůže to bejt tim že sem měl tu ruku v zimě zlomenou? :roll: :roll:
No možná na tom něco bude... já sem měl taky tuhle ruku zlomenou přímo v zápěstí když sem byl malej, ale čím míň ty struny mačkáš tím míň to bude bolet... možná by bylo dobrý vzít si i nějaký měkkčí trsátko, abys nemusel ty akordy držet tak silně když hraješ třeba refrén a hraješ nahoru-dolů. Měkkčí trsátko se víc ohne a prokluzuje a na takový refrény je to super.. já používám Braina 0,6mm
Zoom

Příspěvek od Zoom »

cd_jojn píše:
Zoom píše:No já mám stejnej problém... no a tak sem zkusil hrát uvolněně, naklánět se, skákat a je to o dost lepší...ale stejně mě to docela bolí...nemůže to bejt tim že sem měl tu ruku v zimě zlomenou? :roll: :roll:
No možná na tom něco bude... já sem měl taky tuhle ruku zlomenou přímo v zápěstí když sem byl malej, ale čím míň ty struny mačkáš tím míň to bude bolet... možná by bylo dobrý vzít si i nějaký měkkčí trsátko, abys nemusel ty akordy držet tak silně když hraješ třeba refrén a hraješ nahoru-dolů. Měkkčí trsátko se víc ohne a prokluzuje a na takový refrény je to super.. já používám Braina 0,6mm
No to já taky používám 0.6 ....
Obrázek
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“