lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
jidash

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od jidash »

No já jenom, že jsem tady nezahlédl nikoho, kdo by to používal (případným přehlédnutým se omluvám).
Na eurotubes, se píše, že zvuk z těch zlatých je bohatší, tak chci zjistit konkrétní zkušenosti.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

No tak to bude asi záviset od typu a ne od zlata jenom. Já jsem měl kombo Hocke a v tom byly ECC Tesla pozlacené, a taky jsem měl Mesa V-Twin a v tom byly pozlacené Tungsol.

Eurotubes píšou spoustu věcí, ale na maily neodpovídají :-(. Kupovali ste někdo od nich lampy ? Majitel té firmy prý bydlí v Praze.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Samotne zlaceni bude mit pramaly vliv na zvuk, na tom se asi shodneme. Zlacene verze ale mohou mit prisnejsi metodiku vystupni kontroly a v nekterych pripadech i nejake designove zmeny, viz
The EH Gold (EHG) has some designed differences than the EH non-gold (EH) and has better sound.
Podobne jsem se docetl o zmenach napriklad JJ.
However, there are claims that the 'gold pin' versions have other differences, most notably lower noise/higher gain than the non-gold pin JJ 12ax7s.
Druhou veci je, ze spouste lidem se napriklad libi vice zvuk normalnich (nezlacenych) elektronek stejneho vyrobce, ale to uz je na kazdem, aby to vyzkousel. Rekl bych, ze vetsina z nas to nemusi vubec resit, protoze dle vseho ty rozdily nejsou kulervouci.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
jidash

Příspěvek od jidash »

OK. Díky za vyčerpávající odpověď. :)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Kdybych třeba rozmýšlel, zda koupit kvartet 6L6 od Bugery za cca 1100 korun, nebo od JJ za cca 1600 korun, které byste mi doporučili? :) Kvalitativně. O cenu nejde. Pokud byste znali nějaký shop, kde koupit kvalitnější kvartet 6L6, napiště mi prosím :)
Dík
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Petr7118

Příspěvek od Petr7118 »

já jedině JJ-Bugera dava chinske nebrat.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jednoznacne JJ. Sice jsem na ne slysel i dost zajimave veci, ale horsi nez Bugera nebudou. V zamori jsou z nich dokonce dost odvareni a berou je ve velkym.
Somnus Aeternus
elien

Příspěvek od elien »

Drahy kolegovia, mna by zaujmalo ci ked je v koncaku ECC83 ci by sa mala pri vymene lamp (2x 6l6gc) menit aj ona (co si myslim ze nie)

Ale hlavna otazka znie - Ma Engl Thunder nastavovatelny bias? V manuali som nic nenasiel a na internete som nasiel len nejake diskusie z ktorych som vycital Mozno.

(viem ze druhu otazku by som mal davat v inej sekci ale nechcel som to kuskovat)
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

ona hlavně ECC83 nebude nikdy v koncáku :wink: to jen tak pro pořádek

preampové lampy mají mnohonásobně větší výdrž, než koncové, čili je není třeba měnit tak často
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Kdesi jsem četl u nějakého zesilovače Fender - myslím Bassman Ten - má se vyměnit s koncovýma lampama driver tube - to bude ta lampa bezprostředně před koncovýma. Jak moc to platí obecně nevím ale mohu se na to optat.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

ECC83 v koncáku jako takovém nebude... ale může být použita jako elektronka, které rozděluje signál mezi koncové elektronky, pokud je zesilovač ve třídě B (AB), podle mě není nijak extrémně namáhaná, takže by měla vydržet více než koncové lampy, ale někdy asi bude třeba vyměnit :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
elien

Příspěvek od elien »

Dark Axel píše:ona hlavně ECC83 nebude nikdy v koncáku :wink: to jen tak pro pořádek

preampové lampy mají mnohonásobně větší výdrž, než koncové, čili je není třeba měnit tak často

http://engl-amps.com/manuals/e320-II-om.pdf - Je to ta V4 ktora je oznacena ako standard (preto predpokladam ze sa nemusi menit ako 5881)

http://www.kytarovyraj.cz/?p=productsMo ... r-50-head-

tu maju tlacovu chybu jedna sa o ECC83 a nie EC83 (Distributor fokus to ma odkopirovane od Origo Engl stranky)

"Jen pro pořádek"
elien

Příspěvek od elien »

Stanley06 píše:ECC83 v koncáku jako takovém nebude... ale může být použita jako elektronka, které rozděluje signál mezi koncové elektronky, pokud je zesilovač ve třídě B (AB), podle mě není nijak extrémně namáhaná, takže by měla vydržet více než koncové lampy, ale někdy asi bude třeba vyměnit :wink:
Je mi jasne ze tam nebude robit vykonny stupen, len som chcel pre istotu vediet viac predtym nez vymenim koncakove, resp. skor som si chcel potvrdit nieco co som vedel. Dik :)

Este by ma tam zaujmal ten bias, v manuali nic nieje, pri lampach nic nieje ale na nete som nasiel nejakeho sialenca co fotil priamo plosak a asi tam nieco nasiel. (pravda nebo fikce? toť otazka)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

POZOR! Jedna ECC83 je u push-pull zesilovacu v podstate soucasti koncoveho zesilovace. Jde o posledni "malou" elektronku, ktera je oznacovana jako fazovy invertor (PI, phase inverter) a laicky receno rozdeluje signal na dve pulky a krmi je do koncovych elektronek. Ale menit neni treba tak casto jako u koncovych.

Ohledne ENGL zesilovacu doporucuju forum:
http://forum.lordriffenstein.com/
Je tam navod na biasovani snad vsech ENGLu.

EDIT: LOL, uz to napsal Stanley06, jsem jeho prispevek nejak prehledl.
Somnus Aeternus
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tahle poslední dvojitá trioda (většinou 12AX7, ale může to být jiná 12A_7 a nebo možná i úplně něco jiného) je spíše součástí konce a asi nevydrží tolik, co preampovky na vstupu a nebo v gain stage apod., hodně lidí doporučuje měnit ji spolu s koncovýma lampama :wink:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

V některých zapojení je invertor proudově hodně zatěžován a ECC83 ( 12AX7 a pod. ) není do této pozice nejvhodnější elka. Doporučuji vyměnit za ECC81, či ekvivalent. Zesílení má dostatečné a snese mnohem více proudu.
elien

Příspěvek od elien »

Prave to citam o tej 81 a je to pravda! :) asi to dam niekomu vymenit... resp. hlasi sa niekto? (nemam multimeter)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

81cku tam muzes supnout bez jakyhokoli mereni nebo prenastavovani :)
Somnus Aeternus
elien

Příspěvek od elien »

Wohma píše:81cku tam muzes supnout bez jakyhokoli mereni nebo prenastavovani :)
To je mi jasne! :lol:

Ale ked to budem menit tak koncove tiez ( a hlavne) uz su nejake modre a obcas sa mi zda ze tam hapruje trosku zvuk tak by som to chcel vymenit a premerat ale nemam multak a nechce sa mi ho zhanat.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

qwer píše:Tahle poslední dvojitá trioda (většinou 12AX7, ale může to být jiná 12A_7 a nebo možná i úplně něco jiného) je spíše součástí konce a asi nevydrží tolik, co preampovky na vstupu a nebo v gain stage apod., hodně lidí doporučuje měnit ji spolu s koncovýma lampama :wink:
PI dostává hodně zabrat, já jsem nedávno vyměnil jen jedinou tu 12AX7 v pozici PI ve Viktorii a bylo to na zvuku znát (přitom koncový lampy jsem zatím nechal -chtěl jsem jen vyzkoušet jestli to má vliv)

Dark Axel píše:ona hlavně ECC83 nebude nikdy v koncáku :wink: to jen tak pro pořádek

že ne ?? :mrgreen:

Obrázek
I´m wheels... movin´wheels
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“