Dowina-Vaše názory
Pravidla fóra
Re: Dowina-Vaše názory
Dowiny jsou sice slovenské, ale tak napůl.
Někde v Muzikusu jsem četl, že vrchní desky dělají a žebrují na Slovensku , tyto pak posílají do Asie ( tuším, že to fabriky Cortu) k dalšímu dodělání.
Ale to si myslím nebrání tomu, aby to byly dobrý kytary. Nedávno jsem měl dvě z nich v ruce a jedno z nich "Déčko" mě fakt dostalo nádherným zpracováním a hlavně zvukem. A stojí cca 4.600,-. Klidně by mohlo stát o 5 tis. víc a nedivil bych se.
Fakt je to asi o výběru konkrétního nástroje. Pokud je tedy v krámě tato možnost je to ideální.
Někde v Muzikusu jsem četl, že vrchní desky dělají a žebrují na Slovensku , tyto pak posílají do Asie ( tuším, že to fabriky Cortu) k dalšímu dodělání.
Ale to si myslím nebrání tomu, aby to byly dobrý kytary. Nedávno jsem měl dvě z nich v ruce a jedno z nich "Déčko" mě fakt dostalo nádherným zpracováním a hlavně zvukem. A stojí cca 4.600,-. Klidně by mohlo stát o 5 tis. víc a nedivil bych se.
Fakt je to asi o výběru konkrétního nástroje. Pokud je tedy v krámě tato možnost je to ideální.
S Dowinama mám jen dvě zkušenosti, výbornou a velmi dobrou
Asi před půl rokem jsme byli s kámošem vybírat elektroakustiku přičemž cenový strop byl 15 tisíc. Prošli jsme snad všechny obchody v Brně a vyzkoušeli asi 40 kytar. Nakonec se výběr zůžil jen na Dowinu JCE999 Jumbo (cca. 12500 Kč) a DCE222 Dreadnought (cca. 9000 Kč). Déčko znělo trošku líp nasucho v elektrice vyhrálo Jumbo. Kamarád bral nakonec Jumbo, ale skvěle hratelné a zvukově perfektní byly obě dvě. Druhá zkušenost je ta, že vlastním jumbo Stamar LA220 (dnes se prodává pod značkou Marris). Dříve Stamar dnes Marris je low end Dowiny a kdyz se trefí dobrý kus tak taky hraje velmi pěkně. Před třemi lety jsem za Stamarku dal cca. 5000 a rozhodně jich nelituju. Nicméně zde jako u všech levnějších kytar záleží na kusu, některé hrají jiné ne.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
- miraslozil
Dnes už koupíš Dowinu 222DCE za cca 6500kč JCE999 cca za 8500-9000kč.Jinak souhlasím-jednu mám doma a hraje velmi pěkně.Navíc Dowiny jako jedny z mála v této cenové kategorii většinou ladí takřka ve všech polohách na hmatníku,tuto jejich vlastnost jsem poznal už v obchodě,kde jsem náhodou natrefil při zkoušení na 2 kusy této značky a aniž bych věděl o jakou kytaru jde,po zahrání pár to'nů mě upoutalo výborné ladění a skvělý zvuk těchto kytar.Navíc,když napíšete přímo majiteli firmy,což je p.Marinov,tak s vámi bude jednat velmi vstřícně a ochotně.
za JCE 999 sem loni v říjnu platil 7000,- kupováno po výběru ze 2 ks v jedněch bněnských hudebninách. Až asi po měsíci jsem viděl tuhle kytaru v ostravě za cenu kolem 12k a na internetu jsem ji taky viděl za tolik...
Pred pol rokom som si išiel kúpiť gitaru, na také moje hranie, pritom hrám na gitare - jednej staršej výbornej americkej gitrare aj v našej country kapele. Chcel som za ňu dať tak cca. 10000SKK čo je asi 330€.
Spravil som si obraz o gitarách v obchodoch v mojom okolí - Trenčín a trochu aj v Bratislave. Nakoniec som zobral môjho učitela na gitaru a išli sme do predajne Dowina v Trenčíne na námestí. Viac hláv-viac kapusty a aj keď nie som hluché poleno, je lepšie keď má človeku kto poradiť. Poskúšali sme Taylorky, akurát do ceny som sa nevliezol, skúsili sme Marrisky...no nič..., a zostali len pri Cort-kách
Strávili sme tam pekný čas než sme vybrali z Cortiek najlepšie dve a po dve aj z Dowín. Nakoniec som si kúpil Dowinu DCE222 a jej zvuk bol lepší - a to znateľne - od všetkých ostatných vo svojej cenovej a typovej kategórii. Dowina bola aj lacnejšia, aj lepšia (až som sa sám čudoval, lebo som mal trochu presudky a nepredpokladal som, že z predajne odídem zrovna s Dowinou). To by musel počuť aj hluchý, ako čisto, výrazne s presným odstupom tónov a vo všetkých polohách na pražcoch presne hrala. Myslím si, že táto gitara sa Dowine podarila. Nezávisle na mne si ju dva mesiace predtým, o čom som nevedel presne DCE222, kúpila moja kamarátka, učitelka hudby v predajni v Bratislave a mesiac po mne aj jej žiačka. Tento typ v tejto kategórii nemá konkurenciu. No a keď mi to qvitovali štyria hudobne neohluchnutý ľuďia...nemám o čom... Keď niekde hráme, normálne si ju beriem (má snímač čo tá moja druhá nemá a je to pohodlnejšie, keď nehrám na mikrofón) a chalani, čo majú oooooveľa drahšie a značkovejšie gitary, kakajú Magi v kockách, čo z tej Dowiny dostanem. Fender, Yamaha, Cort alebo Ibanez sa v tomto prípade (pozor, nemôžem generalizovať na všetko), môže schovať. Tá sitka so zebranom, skvele znejú, céder s mahagónom to nie je taký jasný zvuk -slovom dostalo ma to. Je mi ukradnuté, či mi ju robili v Číne alebo na Slovensku, ale ak je toto slovenská gitara, tak som na ňu hrdý. Pre mňa je podstatný zvuk. Ja viem, že toto píšem ako priveľmi dobrú recenziu, ale s odstupom času, som doteraz ani raz neoľutoval. Úplne vážne.
Spravil som si obraz o gitarách v obchodoch v mojom okolí - Trenčín a trochu aj v Bratislave. Nakoniec som zobral môjho učitela na gitaru a išli sme do predajne Dowina v Trenčíne na námestí. Viac hláv-viac kapusty a aj keď nie som hluché poleno, je lepšie keď má človeku kto poradiť. Poskúšali sme Taylorky, akurát do ceny som sa nevliezol, skúsili sme Marrisky...no nič..., a zostali len pri Cort-kách
- miraslozil
cca po půl roce,co mám Dowinu DC222 taky nelituju,je to skvělá kytara,deska ze sitky skvěle rezonuje a není to na úkor její tloušťky,jak to bývá u jiných značek.Zebráno na lubech a zádi přispívá k velmi barevnému zvuku a hlasitostí předčí mahagonové.Tato kombinace je souhlasím velmi povedená a u dreadnoughtu zvuk snad ani nemůže být typičtěji dreadnoughtovatější-silný,sušší bas,skvělé středy a dostatečně výrazné,cinkavé výšky,k tomu skvělá barva,která se jen tak neslyší.Doporučuji všem v cen.relaci kolem 5000kč vyzkoušet tento model v této kombinaci dřev. 
- Querian
- Bandzone: bandzone.cz/froginfog
- Kontaktovat uživatele:
asi tak dva týdny zpátky jsem si koupil maxi jumbo, zepředu i zezad masiv, a musím uznat hraje moc pěkně. Celé odpoledne jsem strávil tím, že jsem chodil po hudebninách a zkoušel. Výsledek stojí za to. takže za mě je to supr volba 
Zdravím
před pár dny jsem si koupil Dowinu D222, chtěl jsem se Vás zeptat, jestli máte s touto kytarou nějaké zkušenosti co se týče pražců. Když hraju a struny se snažím mačkat co nejvíc a uprostřed, tak chvilkama slyším nepříjemné chrčení. Možná to bude tím, že na kytaru ještě moc neumím, hraju teprve přes dva měsíce. Chtěl jsem se Vás jen zeptat. Díky
Takto na dálku těžko říct... Nicméně D222 je podle mne dobrý nástroj a co se týká té hry - struny se nemačkají uprostřed, ale co nejblíže pražci, a rovněž neplatí, že bys je měl mačkat co nejvíce... Je potřeba je mačkat tak akorát, na což ale časem při poctivém cvičení přijdeš...ZZ5 píše:Zdravímpřed pár dny jsem si koupil Dowinu D222, chtěl jsem se Vás zeptat, jestli máte s touto kytarou nějaké zkušenosti co se týče pražců. Když hraju a struny se snažím mačkat co nejvíc a uprostřed, tak chvilkama slyším nepříjemné chrčení. Možná to bude tím, že na kytaru ještě moc neumím, hraju teprve přes dva měsíce. Chtěl jsem se Vás jen zeptat. Díky
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Zdravím pánové, taky bych přidal své měsíční zkušenosti s touto značkou. Prvně jsem měl doma Dowinu DC222 lesklý lakovaný smrk. I přes to, že jsem v obchodě strávil asi 4 hodiny než jsem ji koupil, jsem si nevšiml prasklé vrchní desky hnedka u hmatníku. Takže jsem si po výměně nakonec domů přinesl super jumbo J555 s masivní cedrovou deskou. Můj názor je, že za 5.000 je tohle ta nejlíp znějící kytara, kterou jsem ten den zkusil. (zkoušel jsem značky Cort, Washburn a jeste jednu slovenskou značku u které už neznám název). Kytaru této značky opravdu můžu jen doporučit! Navíc bych ještě přidal pozitivní zkušenost ze Zlínského obchodu Hudební kutloch na ulici santražiny, velice příjemní prodejci!
s tím nemůžu souhlasit. V podstatě většina Dowin, co jsme měl v ruce v Brně u Lídla a stály pod těch 10t. , mému uchu zněly, hůř něž Ibanezka, kterou jsem koupil přítelkyni za 5t. a v podstatě zněli stejně plechově jak moje pár let stará omlácená setová Yamaha. Rozhodně bych ty Dowiny nepřechvaloval. Mě ty levný řady celkem zklamaly.
Nedavno som bol pre kolegu vyberat nejaku lacnejsiu akustiku a teda tie lacne Ibanezi to je prusvih... Hned prva ktora sa mi to stala do ruk bola tragedia. Za prvych 30 sekund som si vsimol asi 7 chyb vonkajsej upravy a malby (ako napr. lemovanie) a uz len z toho dovodu by som takej gitare neveril ako bude spravena vznutra. Po zvukovej stranke vyhral Cort. A co sa tyka Dowin tak mam skusenost iba so spanielkou ktora stala okolo 7000Sk a nehrala vobec zle len by som povedal trochu malo vyrazne ale myslim ze je to viac ako obstojna kvalita slovenskych gitar.
- miraslozil
Nezdílím tvůj názor,protože kam jsem přišel,vždycky dowiny zvukově vyčnívaly,dokonce prodavači byli stejného názoru.Ibanezky v této cenové relaci jsou naopak naprostým průměrem.Skiner píše:s tím nemůžu souhlasit. V podstatě většina Dowin, co jsme měl v ruce v Brně u Lídla a stály pod těch 10t. , mému uchu zněly, hůř něž Ibanezka, kterou jsem koupil přítelkyni za 5t. a v podstatě zněli stejně plechově jak moje pár let stará omlácená setová Yamaha. Rozhodně bych ty Dowiny nepřechvaloval. Mě ty levný řady celkem zklamaly.
Hehe, asi mám špatné uši. Narazil jsem i na kousek, který mě oslovil, ale bohužel to nebyla kytara za 7t. ale za 12t. Kdo ví, možná je to prostě obecně blbou akustikou hudebnin, nebo jsem měl zalehlý uši. Škoda no, mě se ty jejich kytary celkem líbí.
- ...EDGE...
Tak nekomu se jejich zvuk libi, nekomu ne, me prislo, ze maji hodne podobny zvuk Furchum.
No to mi právě nepřišlo. Levnější Furchy jsem teda zkoušel cca před rokem, ale rozhodně moje ucho oslovili zvukově více, než Dowiny v podobný cenový hladině. Dejme tomu, že to tedy není objektivní, co se porovnání týče, ale první dojem určitě dělá hodně. Btw ta podobnost je možná daná tím, že obě značky v tý cenový hladině hodně používají Cedrový desky.
Nejlevnější Furchy a Dowiny asi nemůžou být ve stejný hladině neboť Dowina je o polovinu levnější. Muj pocit s toho zvuku je plnost a vyváženost vážně to hraje moc hezky ale třeba mam dobrý kus? I když v tom obchodě jsem osobně zkoušel 3 kusy a všechny byly moc fajn...
Včera jsem v byl v Ostravě v jakýchsi hudebninách a zkusil si tam jednu Dowinu, tuším že DCE222 a stála do 7000 Kč...a čuměl jsem jak tele na vrata...ten zvuk neměl chybu a v tom obchodě ani konkurenci...hned vedle visely dva lagy jeden smrk (4s200DCE) a druhý cedr (tramontane 200D)...oba byly cenově výš...já blbec si byl o prázdninách pro LAG tramontane 200DCE až v Praze...no nic...můžu zodpovědně říct, že Dowina hrála mnohem...slovy "mnohem" lépe (a to jsem fanoušek a majitel LAGu...jak už jste asi pochopili)...
Tak a teď špatná zpráva, proč bych si ji asi nekoupil...hmatník a pražce...ruka mi po hmatníku absolutně nejezdila a jen jakoby zadrhávala...no prostě se mi hrálo hodně blbě...v tomto je LAG úplně někde jinde...
Samozřejmě to může být daným kusem nebo mým pocitem nebo jde o pouhý zvyk, ale toto byl zkrátka můj první dojem, a zkušenosti majitelů zde o hmatnících se zmiňujících, by tomu i nasvědčovaly...
Tak a teď špatná zpráva, proč bych si ji asi nekoupil...hmatník a pražce...ruka mi po hmatníku absolutně nejezdila a jen jakoby zadrhávala...no prostě se mi hrálo hodně blbě...v tomto je LAG úplně někde jinde...
Samozřejmě to může být daným kusem nebo mým pocitem nebo jde o pouhý zvyk, ale toto byl zkrátka můj první dojem, a zkušenosti majitelů zde o hmatnících se zmiňujících, by tomu i nasvědčovaly...
Jen k tomu srovnaní s Furchem: jednou jsem si v Brně u Lídla povídal s prodavačem a ten tvrdil, že když začali prodávat Dowiny tak pan Furch (který má prodejnu na druhé straně chodby) prohlásil něco na způsob, že konečně jim přišla skutečná konkurence. Ve smyslu, že Dowiny jsou na tom v poměru kvalita/cena zhruba stejně jako Furchy. Nevím co je na tom pravdy, mám to z druhé ruky, ale každopádně to zní zajímavě...
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
Rád bych oživil tuhle diskuzi.
Dnes jsem strávil asi dvě hodiny drnkání v pražské prodejně a Dowiny jednoznačně hrály nejlíp z kytaro co sem držel v rukou. Srovnával jsem s asi deseti značkami kde jedna Ibanezka hrála v cenové relaci stejně a pak už konkurence lítala nad dvacet tisíc aby dokázala dowiny dohnat.
Nic v téhle cenové relaci pod deset tisíc nemělo tak krásnej zvuk jako ty dowiny a hlavně ty tři na které jsem se zaměřil zněly po celém hmatníku dobře, oktávy v linii že by se za to nestyděl ani gibson a měly skutečně krásné zpracování a vykládání dřevem. Zpracování oproti konkurenci nadprůměrné.
Chtěl jsem vždy akustiku gibsonku, po dnešku šetřím na Dowinu protože vypadá stejně dobře a nestojí přes padesát s čímž sem se bohužel ještě nesmířil.
Dnes jsem strávil asi dvě hodiny drnkání v pražské prodejně a Dowiny jednoznačně hrály nejlíp z kytaro co sem držel v rukou. Srovnával jsem s asi deseti značkami kde jedna Ibanezka hrála v cenové relaci stejně a pak už konkurence lítala nad dvacet tisíc aby dokázala dowiny dohnat.
Nic v téhle cenové relaci pod deset tisíc nemělo tak krásnej zvuk jako ty dowiny a hlavně ty tři na které jsem se zaměřil zněly po celém hmatníku dobře, oktávy v linii že by se za to nestyděl ani gibson a měly skutečně krásné zpracování a vykládání dřevem. Zpracování oproti konkurenci nadprůměrné.
Chtěl jsem vždy akustiku gibsonku, po dnešku šetřím na Dowinu protože vypadá stejně dobře a nestojí přes padesát s čímž sem se bohužel ještě nesmířil.
Fender Strat special HSS + Fender Tele original 60s -- Nějaké ty krabky od Xotic, WayHuge, Strymon, EarthquakerD. a Walrus -- Supro Saturn 15W - Marshall JTM45/2245 30W hlava a Marshall 2061cx box, Mono obaly