Zaseklý nátrubek v trumpetě

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Robbie159

Zaseklý nátrubek v trumpetě

Příspěvek od Robbie159 »

Ahoj,
Mám menší problém se zaseklým nátrubkem. Jsem začátečník na trumpetu a toto je poprvé co se mi to stalo. Bohužel se mi (volovi) podařilo už nátrubek poničit. K opraváři se mi tak moc nechce. Máte nějaké rady jak to během chvilky doma vytáhnout?
Díky
heczis

Re: Zaseklý nátrubek v trumpetě

Příspěvek od heczis »

Poničit nátrubek? Tak to jsem v životě neviděl. jedině urvanej kus trumpety :-|

Ale co jsem jinak viděl, tak většinou stačilo zahřát zapalovačem trumpetu (ne celou, jen ten kus, kde vězí nátrubek, aby se roztáhl). Jen projistotu: Netaháš to doufám "posuvně", ale vyndaváš nátrubek jako bys ho šrouboval, žejo? (i to bylo lze čas od času vidět - prostě to žáčkovi nikdo neřekl)

Tak ať se podaří ;-)
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
Robbie159

Příspěvek od Robbie159 »

Kámoš pozounista (předtím hrál na trubku) řikal, že když to taham posuvně, tak můžu urvat kus trubky, ale když to šroubuju, tak zase hrozí, že můžu tu trubku zkroutit. Zkoušel jsem oboje a oboje bez viditelného výsledku. Když sem to šrouboval, tak to akorát tak skřípalo a tekla z toho sražená voda, ale ven to nechtělo. Zapalovač mě nenapadl, zkusim. A co se týče poničeného nátrubku, tak nedá se říct, že by byl zničený, ale jsou na něm husný rýhy od kombinaček (i přesto, že sem měl pod kleštěma hadr).

EDIT - Tak zapalovač nepomohl :(
vendabenda

Příspěvek od vendabenda »

Ahoj.
No jo, to se občas stane. Vzhledem k tomu, že je trumpeta lakovaná, raději bych to s tím zapalovačem nepřeháněl a aby to mělo nějaký výsledek, musel bys zároveň nahřívat konec trumpety a chladit nátrubek, jinak se to roztahuje současně. Zkus trumpetu obrátit nátrubkem dolů, obal ho nějakým kapesníkem a kolem dokola oklepávej nějakým dřevem. Většinou po chvilce vypadne. Neber na to topůrko od sekyry!! Něco menšího! Drž tu trumpetu pevně za konec, ať si neurveš tu naletovanou vzpěru. Tak hodně štěstí.
Nářadí: Blessing ML 1S, V.B. Strad. 37ML, Yamaha 5335GS, kapesní trpt. Amati a Kawai,
křídlo Thomann, C trumpet KATO.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.
Robbie159

Příspěvek od Robbie159 »

Všechno jsem zkoušel. Zkoušel sem snad každou zatracenou metodu na vyndání toho nátrubku. No nic, zítra to vezmu do ZUŠky, nebo v pondělí na Konzervatoř (kde studuji bicí) a snad se s tim něco udělá. Trubky by mi až tak líto nebylo, je to stará Amátka a příští měsíc si chci koupit konečně něco pořádnýho (Stagga nebo začátečnickou Yamahu, uvidim jak vyjdou peníze, na oboje sem slyšel dobrý názory). Spíš mě mrzí nátrubek, který mam půjčený (B&S 7C).

EDIT - Tak nátrubek je venku i s trubkou :D Brute force funguje vždycky.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Robbie159 píše:Všechno jsem zkoušel. Zkoušel sem snad každou zatracenou metodu na vyndání toho nátrubku. No nic, zítra to vezmu do ZUŠky, nebo v pondělí na Konzervatoř (kde studuji bicí) a snad se s tim něco udělá. Trubky by mi až tak líto nebylo, je to stará Amátka a příští měsíc si chci koupit konečně něco pořádnýho (Stagga nebo začátečnickou Yamahu, uvidim jak vyjdou peníze, na oboje sem slyšel dobrý názory). Spíš mě mrzí nátrubek, který mam půjčený (B&S 7C).

EDIT - Tak nátrubek je venku i s trubkou :D Brute force funguje vždycky.
Stagga radši ne, nikdy nevíš kdy to přestane těsnit. Ale pravda, zvuk mají na tak levné trumpety docela dobrý. Do patnácti tisíc ale pořád vítězí Amati. A jsi prase že jsi to urval. Přitom by stačila palička na bicí a trpělivost. Co za amátku jsi zničil?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Robbie159

Příspěvek od Robbie159 »

Tak já zkoušel opravdu všechno. Věnoval jsem tomu skoro čtyři dny. Parchant se nehnul ani o kousek. Takže musela přijít na řadu lehce brutálnější metoda. Odrovnal sem starou Amati Sirius 2
SvoobyTD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SvoobyTD »

Ahoj,
měl jsem stejný problém ve svojí Yamaha YTR-4335 G(S) a nátrubkem Schilke. Ta moje plechová nádhera nepovolila ani po 14 dnech a to jsem do ní bušil s vervou po 14 dní... :evil: Zkoušel jsem různé metody vyklepáváni, nástrojů, kterých jsem do ní bušil, ale nic....až pak se mi dostala rada od zkušenějších :twisted: Držel jsem trubku za korpus a konec se zaseklým nátrubkem jsem vařil ve vodě, aby se ten plech roztáhl. Nad ohněm jsem to dělat nechtěl, jak už tu někdo psal... No a pak jsem do toho bušil kladívkem, samozřejmě jsem měl trubku zabalenou, abych si nepoškodil lak a neprohnul plech, a světe div se - po 10 minutách to bylo venku. Už jsem byl zoufalej, takže jsem to pěkně oslavil :D Jen jedna věc ještě, nenaklepával jsem to jen z jedná strany, ale zkoušel jsem to kolem dokola...a myslim, že to pomohlo víc než naklepávání do jednoho místa. Takže komu se to taky stane, neztrácejte naději ;-)
Mozek

Příspěvek od Mozek »

Kdysi sem mi taky zasekl nátrubek,prvně sem to zkoušel ručně.. nešlo,pak sem to teda zkusil kleštěma a taky nic.... zkusil sem to naložit na pár minut do oleje a utřít tak sem to nakonec vyndal brutální silou,s rýhama na nátrubku ale vyndal :wink: :D
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“