Zdravim, hral sem na trumpetu asi 10 let ale kvuli skole a ostatnim problemum sem prestal.
Ted se k hrani opet vracim, cvicim dlouhe tony na natisk, ale potreboval bych od vas jednu vec:
mohl by mi nejaky trumpetak napsat jak jsou tóny na trubku? bouzel sem ted oddelen takze se nemuzu nikoho zeptat osobne, takze bych jen potreboval zakladni tody jake jsou:
napr.
1.klavesa a 2. klavesa = A
1. klavesa a 3. klavesa = G
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B http://bandzone.cz/sunday4
Tento rozsah nemám.
U trumpety klapky (měniče tónů) způsobují (pomyslné) prodloužení délky trubice (což souvisí s výškou tónu). Lze se dočíst, že trumpeta hraje asi v rozsahu Ges malé až D3, ale nátiskově (trumpeťáci) hrají i více. Ve zmíněném rozsahu platí, že druhá klapka snižuje o půltón, první klapka o tón, třetí klapka o jeden a půl tónu. Druhá třetí, první druhá, první druhá třetí je součet. S ohledem na stav a kvalitu ladění nástroje se pro určité tóny používají kombinace (z možného).
K nátiskovému hraní:
Jedná se zhruba, o to, kolik tónů se Ti ozve na určité poloze. Nebudu do vysvětlení míchat frekvenci (to nechám odborníkům, kteří to umí vysvětlit). Použiji známou ilustraci pro prázdnou polohu: C1, G1, C2, E2, G2, (H2), C3. Tón H2 je v závorce protože neladí.
Jdu-li dál a výš: na prázdné poloze se ozve D3, E3, F3. Že je tomu tak si ověříš, že tón D3 zahraješ i v 1 poloze.
Podobně jsem zjistil, že ve skladbě mi C3 zní v určité skladbě na první poloze (výš oproti prázdné poloze). Zatím jsem slyšel ve skladbě hrát na Trumpetu B3.
Co se týče spodních tónů - hraji Fm, Em, Dm (kombinací 1,2,3), Cm (na křídlovce) prázdnou, Hv, Av, Gv (2, 3, 1a3), pak Fv, Ev, Dv (kombinací 1,2,3) a Cv (prázdnou). Níže jsem se nedostal.