Jak se naučit baré akordy?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Homerda

Re: Jak se naučit baré akordy?

Příspěvek od Homerda »

U barecek od F neboli od E se od ukazovacku vlastne ocekava, ze bude drzet jen basove E, pak H a e. Gcko drzis prostrednickem, pokud hrajes durovy akord.
Jasne, ale kdyz uz delas bare pres vsechny struny tak ten pritlak je vsude stejny(dokonce ani jiny byt nemuze-takze kdyz hrajes F dur tak stejne regulerne ti musi znit vsechny prazce, nemuzes mit velke bare s tim, ze chces aby ti znely jen tri struny, na ostatni je vyvijen stejny pritlak).

ad ladeni- kdyz se macka moc silne nebo ne u prazce tak je to rozhozene...
Stop dreaming, start playing!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Homerda píše:
U barecek od F neboli od E se od ukazovacku vlastne ocekava, ze bude drzet jen basove E, pak H a e. Gcko drzis prostrednickem, pokud hrajes durovy akord.
Jasne, ale kdyz uz delas bare pres vsechny struny tak ten pritlak je vsude stejny(dokonce ani jiny byt nemuze-takze kdyz hrajes F dur tak stejne regulerne ti musi znit vsechny prazce, nemuzes mit velke bare s tim, ze chces aby ti znely jen tri struny, na ostatni je vyvijen stejny pritlak).

ad ladeni- kdyz se macka moc silne nebo ne u prazce tak je to rozhozene...
Na prstu jsou klouby, mám dojem že dva. Tudíž ten prst lze bez problémů položit tak, aby některé struny nebyly domáčknuty = nehrály = nepůsobil na ně stejný přítlak. Odprostím-li se od barré, tak u některých hmatů je to dokonce žádoucí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Na prstu jsou klouby, mám dojem že dva. Tudíž ten prst lze bez problémů položit tak, aby některé struny nebyly domáčknuty = nehrály = nepůsobil na ně stejný přítlak. Odprostím-li se od barré, tak u některých hmatů je to dokonce žádoucí.
Muzes dat priklad pouziti? Kazdopadne kdyz se bavime o bare tak nevidim duvod chtit to takhle praktikovat...
eMko

Příspěvek od eMko »

Nevím, jak Ty, ale ukazováček rovný nemám, proto jej dávám tak, aby zněly struny, které potřebuji, aby zněly, ostatní jsou v pozadí mého zájmu. Takto to má více lidí.

S tím, že někdy je žádoucí tlumit jednu strunu mne napadá jeden takový případ:

Kód: Vybrat vše

---9---8---7--|-5------
--------------|--------
--9-9-8-8-7-7-|-6------
--------------|--------
--------------|---5-6-7
-5------------|--------
Tohle je typický bluesový obrat v A dur, který je dobré hrát jako malé barré a strunu H při tom tlumit ;-) .

A hra na elektrickou kytaru je jednodušší než na akustiku - na akustice máš tvrdší struny a vyšší dohmat, což znamená, že je těžší na zvládnutí a tím pádem je dobré dodržet jeden z Komenského principů - začínat se učit něco postupem od jednoduššího ke složitějšímu, ne naopak,
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Kód: Vybrat vše

------------1------
------------1------
------------2------
------------3------
------------3------
------------1------
Ja tady ale mluvim o klasickem bare pres vsechny struny...
Tohle je typický bluesový obrat v A dur, který je dobré hrát jako malé barré a strunu H při tom tlumit ;-) .
Strunu H tlumit vubec nemusis, pokud se umis trefit do strun :wink:
A hra na elektrickou kytaru je jednodušší než na akustiku - na akustice máš tvrdší struny a vyšší dohmat, což znamená, že je těžší na zvládnutí a tím pádem je dobré dodržet jeden z Komenského principů - začínat se učit něco postupem od jednoduššího ke složitějšímu, ne naopak,
Takze kdyz chci hrat na akustiku, tak mam zacit na elektriku? Nektere veci je dobre prekousnout :wink:
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

eMko píše:A hra na elektrickou kytaru je jednodušší než na akustiku - na akustice máš tvrdší struny a vyšší dohmat, což znamená, že je těžší na zvládnutí a tím pádem je dobré dodržet jeden z Komenského principů - začínat se učit něco postupem od jednoduššího ke složitějšímu, ne naopak,
Osobne bych to nezobecnoval, na +- dobre akustice muzes klidne mit stejne mekky dohmat jak na elektrice.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Homerda píše:
Muzes dat priklad pouziti? Kazdopadne kdyz se bavime o bare tak nevidim duvod chtit to takhle praktikovat...
Zkus si na aparátu dát zkreslený kanál a zahraj 355333 a 355x33 a rozdíl hned uslyšíš...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Osobne bych to nezobecnoval, na +- dobre akustice muzes klidne mit stejne mekky dohmat jak na elektrice.
Jo, tez pravda
Zkus si na aparátu dát zkreslený kanál a zahraj 355333 a 355x33 a rozdíl hned uslyšíš...
Jo, jasne to chapu ale eMko daval do toho tabu rozlozeny akord, ale je pravda, ze je lepsi si to posichrovat tim utlumenim, neutlumena struna se ti muze rozeznit... U toho cos postoval ty je to utlumeni zrejme
eMko

Příspěvek od eMko »

Homerda píše:Takze kdyz chci hrat na akustiku, tak mam zacit na elektriku? Nektere veci je dobre prekousnout :wink:
:shock: Já jsem sice staromódní příznivce toho, že začít se má na španělku a pak teprve vzít do ruky jumbo, dreadnoght nebo elektriku podle hráčovy preference, za což mne možná budeš kamenovat, ale něco takového, co Ty jsi napsal, jsem nikdy neřekl a ani jsem nechtěl, aby někdo z mého postu vyvozoval takto nesmyslné závěry. Ad to, jestli umím překousnout to, že hra na nějaký nástroj je náročnější než na jiný - já jsem si mohl vybrat a vybral jsem si (baskytara, jumbo). Vybral jsem si vědom předností i nectností těchto nástrojů a i toho, jakou úlohu mají v kapelách. Kdybych si mohl vybrat znovu, vybral bych si to samé.

Ad to, že se neumím trefit do strun - trsátkem jsem se to pravda ještě pořádně nenaučil a proto hraju většinou prstama, kde tento problém de facto neexistuje (navíc raději sahám na kov než na syntetickou želvovinu, nebo z čeho se Tortexy vyrábí (jiná trsátka nepoužívám)). Nicméně netlumené struny se rozeznívají a proto je dobré tlumit i pokud se trefit umíš, to jsi již sám psal. Trochu nechápu smysl Tvých místy ostrých příspěvků, ve kterých mne nejdříve zkritizuješ a o pár postů dále mi dáš z části za pravdu.
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Jestli jsi me prispevky vnimal jizlive tak se omlouvam, samozrejme nic proti tobe! :wink:
eMko

Příspěvek od eMko »

Tak v tom případě sorry :-)
roman1

Příspěvek od roman1 »

Dovolil bych si jen pro inspiraci napsat, jak jsem se barré akordy naučil já. Člověk pokoušející se o velké barré většinou hmat začne tím, že přitiskne ukazovák přes hmatník a posléze teprve "doskládává" ostatní prsty do celého akordu. Pokud např. tvoříme barré akord odvozený od Edur, který jsme (většinou) zvyklí hrát ukazovákem, prostředníkem a prsteníkem, při hraní barré narazíme na problém, že nemáme k dispozici ukazovák, který nám v tuhle chvíli tvoří "pseudokapodastr" přes hmatník a musíme se naučit držet tenhle hmat prostředníkem, ukazovákem a malíkem, což je pro ruku nezvyk a citelně se to projeví na rychlosti. No a teď k jádru pudla - já osobně jsem se barré neučil stylem ukazovák + zbytek, ale vycházel jsem z odpovídajících power chordů (základní tón+kvinta+oktáva základního tónu). Podle mě není tak složité naučit se power chordy a pak je jen kousek k tomu naučit se při něm položit ukazovák přes celý hmatník (ejhle, mollové akordy odvozené od Emoll), případně tam ještě použít prostředník pro durové akordy.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

roman1 píše:... při hraní barré narazíme na problém, že nemáme k dispozici ukazovák, který nám v tuhle chvíli tvoří "pseudokapodastr" přes hmatník a musíme se naučit držet tenhle hmat prostředníkem, ukazovákem a malíkem, což je pro ruku nezvyk a citelně se to projeví na rychlosti.
Ono to lze taky vyřešit tím, že člověk cvičí chytání "3 prstých" akordů typu Edur, amoll, ale třeba i Gdur, Cdur, Ddur, dmoll ně ukazovák, prostředník, prsteník, ale prostředník, prsteník, malík. Pak se barré chytají jednodušeji, protože to má člověk nacvičené. A jako bonus je výsledkem tohohle cvičení i větší flexibilita prstů a více možností, jak chytat různé akordy v různých polohách. Ale to už je věcí pro pokročilejší.

PetrPeter 1975 - 2008
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

Nero píše:
Ono to lze taky vyřešit tím, že člověk cvičí chytání "3 prstých" akordů typu Edur, amoll, ale třeba i Gdur, Cdur, Ddur, dmoll ně ukazovák, prostředník, prsteník, ale prostředník, prsteník, malík. Pak se barré chytají jednodušeji, protože to má člověk nacvičené. A jako bonus je výsledkem tohohle cvičení i větší flexibilita prstů a více možností, jak chytat různé akordy v různých polohách. Ale to už je věcí pro pokročilejší.
tohle může jenom potvrdit, nevim proč alekdyž sem začínal tak jsem hned asi nějak intuitivně chytal éčko jak je v baráku. No na g dur bych asi musel mít pět prstů ale jinak se dá posouvat snad všechno
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Náhodou, když není kapodastr po ruce a hrajou dvě kytary, tak člověk ocení, že umí chytit barré odvozené od G, C, D nebo d :wink: Samozřejmě to praktikuju spíš na elektrice, na akustice bych si urval šlachy...

PetrPeter 1975 - 2008
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

s trochou cviku de všechno takže by to šlo i na akustice ale mě by to nešlo protože hraju g dur čtyrprstě i normálně a jak sem zjistil tak už nejsem schopen ho chytit třema :lol: rpostě ty prsty mi už automaticky do do čtyrhmatu :lol:

ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Znovu říkám - optimální je umět všechno, pokud je více způsobů, tak umět co nejvíce z nich. G držené 4 prsty sice skvěle zní, ale v jistých věcech zase může omezovat. Proto je nejlepší umět ho chytit 3 i 4 prsty.

Jinak samozřejmě že by to barré od G šlo chytit i na akustice. Tam jsem jen já osobně limitován tím, co moje ruce snesou...

PetrPeter 1975 - 2008
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

tak jasně že je nejlepší umět všechno kámoš zase chytá géčko skoro vždycky přes éčkovou barré šablonu takže když hraje spolu tak to zní zajímavě ty dva způsoby. Jinak podle mě na barréčka nějakej univerzílní způsob neni každej se to musí naučit trovhu jinak-po svým. třeba já sem byl sám překvapenej jak rychle sem se to naučil když sem zahodil knížku a vykašlal se na rady

Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Nero píše:Znovu říkám - optimální je umět všechno, pokud je více způsobů, tak umět co nejvíce z nich. G držené 4 prsty sice skvěle zní, ale v jistých věcech zase může omezovat. Proto je nejlepší umět ho chytit 3 i 4 prsty.
Jenom doplním - i 2 prsty. :wink: Anžto pak zůstává ukazovák a prostředník volný a jdou s nimi dělat divy. :D
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

Jester píše:
Nero píše:Znovu říkám - optimální je umět všechno, pokud je více způsobů, tak umět co nejvíce z nich. G držené 4 prsty sice skvěle zní, ale v jistých věcech zase může omezovat. Proto je nejlepší umět ho chytit 3 i 4 prsty.
Jenom doplním - i 2 prsty. :wink: Anžto pak zůstává ukazovák a prostředník volný a jdou s nimi dělat divy. :D
to ho hraješ jako takhle ?

3
0
0
0
2
x

Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“