Hmm..vysvětlovat improvizaci je jako kupovat si učebnici sexu, ale budiž...
tak jednoduše? máš písničku v E moll tak pokud improvizuješ sólo, tak v něm hraješ tóny, které jsou v E moll stupnici (výhodou je když se ji třeba naučíš přes tři oktávy, to si pak můžeš bez obav zahrát i nějaké to vyjíždění)
já většinou hrávám "pentatoniku" přes 2/3 oktávy (úvozovky jsou tam kvůli tomu že už to není moc pentatonika ), protože jsem se ji takhle naučil v ZUŠce.občas do toho zamíchám mollovou stupnici...improvizace
Dark Axel píše:Hmm..vysvětlovat improvizaci je jako kupovat si učebnici sexu, ale budiž...
tak jednoduše? máš písničku v E moll tak pokud improvizuješ sólo, tak v něm hraješ tóny, které jsou v E moll stupnici (výhodou je když se ji třeba naučíš přes tři oktávy, to si pak můžeš bez obav zahrát i nějaké to vyjíždění)
já většinou hrávám "pentatoniku" přes 2/3 oktávy (úvozovky jsou tam kvůli tomu že už to není moc pentatonika ), protože jsem se ji takhle naučil v ZUŠce.občas do toho zamíchám mollovou stupnici...improvizace
JJ a jak poznám že je písnička v E moll podle akordů..???Bo teda Power Chordu...??Právě já nevím jak to mám do písničky vložit tu pentatoniku.. .
Cvičit,Cvičit,Cvičit ale bez chyb a pomalu jinak to nemá smysl;-)můj názor. .
Kytara-(sh*t Cruiser By Crafter),Cort EVL Z-4 BKS
Kombo-Roland Cube 30X,(Cruiser By Crafter)
Efekt-Digitech Death Metal
Dark Axel píše:bez hudební teorie to zkus určovat podle prvního akordu/tónu - tak to teda dělám většinou já
Jen podle prvního akrodu/tonu co v té písničce zazní..??
Dark Axel píše:bez hudební teorie to zkus určovat podle prvního akordu/tónu - tak to teda dělám většinou já
Jen podle prvního akrodu/tonu co v té písničce zazní..??
Logicky podle tonu akordu, jenz zazni jako prvni - Ami (v solu bude A), C (v solu bude C), D (v solu bude C), F (v solu bude F).
Nejsem si tim jisty, ale rekl bych, ze potom muzes solo "vylepsit" bendama, priklepama, nechat je chvili znit, atd.
samozřejmě, bendy, příklepy, odtrhy, občas můžeš prozkoumat jestli by tam třeba dobře neznělo něco co je o půltón níž než ten tón co by tam měl být podle stupnice....
Naposledy upravil(a) Dark Axel dne 14.08.2007 11:10, celkem upraveno 1 x.
na tohle doporucuju knizku Jazz Rock Blues od Lubose Andrsta. je to celkem dobre podana teorie, ktera toho obsahuje trosku vic nez pouzijes v rocku, takze to ani neni potreba cist cely.
pri improvizaci si hrajes na hudebniho skladatele, vymyslis melodie na urcity harmonicky podklad. ten Dark Axeluv postup s prvnim akordem jsem tak pouzival, ale neni moc presny, nekdy vubec. nekdy si dokonce nevystacis ani s jednou stupnici.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
já do něj odmítám valit teorii kterou vlastně sám neovládám, jelikož nechci.
řekl jsem mu ten nejjednodušší způsob, což je co se týče začátků v improvizaci podle mě nejlepší, nezahlcovat ho. já to tak dělám už...více než rok a půl a funguje mi to
framikoin píše:na tohle doporucuju knizku Jazz Rock Blues od Lubose Andrsta. je to celkem dobre podana teorie, ktera toho obsahuje trosku vic nez pouzijes v rocku, takze to ani neni potreba cist cely.
pri improvizaci si hrajes na hudebniho skladatele, vymyslis melodie na urcity harmonicky podklad. ten Dark Axeluv postup s prvnim akordem jsem tak pouzival, ale neni moc presny, nekdy vubec. nekdy si dokonce nevystacis ani s jednou stupnici.
Takže to není zas tak jednoduchý. . .!!!Škoda no,ale snad mi to ten můj učitel(je perfektni) vysvětlí a naučí mi to. . .
jo, fajn ignoruj můj způsob...já jsem co se týče tohohle vpodstatě praktik...mám pentatoniku ale beru ji jen jako záchytný bod. pokud chceš umět opravdu dobře a přesně improvizovat, asi se ti ta teorie bude hodit, já jedu citově
jo, fajn ignoruj můj způsob...já jsem co se týče tohohle vpodstatě praktik...mám pentatoniku ale beru ji jen jako záchytný bod. pokud chceš umět opravdu dobře a přesně improvizovat, asi se ti ta teorie bude hodit, já jedu citově
Já ho neignoruju!!!!!Já jen sem to moc jěště nepochopil tak si to musím vyzkoušet no. . .Ale beru to jak to valíš ty..!!!!Právě já nse moc teorii učit nechci,chci hrát tak nějak od srdce. . !!!
a jinak v topicu o metallice jsem se nevyjádřil přesně. Hammetovy sóla zaimprovizuju0 v pentatonice ale v těch 2/3 oktávách, Wonder si pravděpodobně myslel že sjem jen v těch prvních pěti tónech
Ok ozvu, ale asi to nepůjde hned co nějákej čas to asi potrvá než to trošku chytnu,že..???
Dark Axel píše:já do něj odmítám valit teorii kterou vlastně sám neovládám, jelikož nechci.
řekl jsem mu ten nejjednodušší způsob, což je co se týče začátků v improvizaci podle mě nejlepší, nezahlcovat ho. já to tak dělám už...více než rok a půl a funguje mi to
ja sem to tak taky dost dlouho delal, ale kamos jazzman me poucil a doporucil tu knizku
je rozdíl improvizovat více než rok nebo jeden týden, jo.
časem už si najdeš i nějaké "své" postupy a oblíbené licky, za čas už i instinktivně budeš vědět kam šáhnout když chceš aby to znělo tak a tak...je to i o těch zkušenostech.
Dark Axel píše:a jinak v topicu o metallice jsem se nevyjádřil přesně. Hammetovy sóla zaimprovizuju0 v pentatonice ale v těch 2/3 oktávách, Wonder si pravděpodobně myslel že sjem jen v těch prvních pěti tónech
no uplne nejlepsi je umet stupnice po celym hmatniku, ne jenom hrat v tom boxu, ktery mas nauceny.
no uplne nejlepsi je umet stupnice po celym hmatniku, ne jenom hrat v tom boxu, ktery mas nauceny.[/quote]
Co myslíš tím boxem..???