Už se vám stalo, že by vás kopla kytara???

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Teorge

Re: Už se vám stalo, že by vás kopla kytara???

Příspěvek od Teorge »

Poprvé, co mě koplo 220V, bylo ve třetí třídě, když jsem zapojoval do elektriky osvětlení vánočního stromečku :-D
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

a nebyl to stromek co svitil :D
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

...EDGE... píše:230 V te nezabije ale uz to dokaze byt kurna neprijemne...V beznych domacich spotrebicich proudi 12 V.
Hele já chápu, že je to správnej adrenalin, holt život na "EDGE" nože, ale že by 230V nezabíjelo, to slyším prvně. Mladší kusy sice mohou mít odolnější srdce, ale stejně: od toho máš tabulky s bezpečným napětím. Už jsem sice dostal i víc a přežil to, ale dobrovolně to podstupovat není radno. Takže tady je tabulka bezpečných napětí:

Bezpečné napětí (V):

Střídavé napětí:
Prostory bezpečné: do 50 V
Prostory nebezpečné: do 24 V
Prostory zvlášť nebezpečné: do 10 V

Stejnosměrné napětí:
Prostory bezpečné : do 100 V
Prostory nebezpečné: do 60 V
Prostory zvlášť nebezpečné: do 24 V

Jde o to, že horší podmínky budeš mít třeba ve vaně (prostředí zvlášť nebezpečné) a taky na open-air fesťáku když začne pršet - a to už může být celkem slušně o hubu. A taky se správný kytarista na pódiu slušně potí, takže tím tomu při případném doteku slušně pomáhá.

Jelikož máme (až na hráče na nylonky - teda myslím struny, ne punčochy) uzemněné kovové struny, je docela slušnou pomocí pro strýčka vysílačka - zejména na open-air akce. Tím nejsi trvale spojen se zesikem a výrazně si zvyšuješ šanci na přežití i v případě, že se venku dostane voda tam, kam nemá, nebo bude někde něco probíjet. To samý platí u bezdrátových mikráků (kolikrát jsem už dostal do huby menší, ale nepříjemné napětí? Zejména v Dánsku to byla fakt paráda...)

Ovšem když se něco podělá, tak je to těžký. Klasický případy v CZ: konferenciér držel jeden mikrák a chytil druhej - z neznámého důvodu byla na něm fáze. Šlo to z jedný ruky do druhý, protože druhej mikrák byl kovovej, takže 230V přes srdce a pak už jen "to je pro vás, pane faráři". Další případ byl, že se kytarista držel strun a opřel se zpocenou rukou o futro vedle stage. Někde byla fáze tam, kde neměla.

Jelikož to, že něco není správně zemněno, obvykle zjistíš až když dostaneš pecku, tak jako varování ještě pár jmen:
Leslie Harvey: skotský kytarista, zemřel na scéně 3.3.1972 když se vlhkou rukou chytil neuzemněného mikráku
Keith Richards to sice přežil, ale v 1965 ho pecka od mikráku (byl zazemněnej kytarista) poslala do bezvědomí
Z CZ samozřejmě RiP Bohdan Furch z Argemy: kytarista, který se drží strun a opře se zpocenou rukou o jiný železo...

Strýček Google umí krásně přeložit pro neangličtináře článek k tématu - viz hlavně bod 8:
http://translate.google.cz/translate?hl ... _stage.htm

Ad voda nebo pivo v zesiku: když se voda dostane tam, kam nemá, může správně zafungovat jištění, ale taky ne. Je to i o předlouhých prodlužkách a kabelech na pódiu. Pomohl by proudový chránič, ale řekněte sami: "kdo z vás to má?".
Ad složitější systémy (preampy+konce+procesory atp.): kolik lidí řeší (nebo řešilo) zemnící smyčky odpojením země na některým z přístrojů? Někde je i vypínač na odpojení země. V případě, že to nějak překombinujete nebo se spletete, můžete si vyřadit ochranu z funkce a vystavit se tak podstatně většímu nebezpečí. Takže IMHO bacha na odpojování zemí k zesikům. Někdy je to řešení brumu, ale pokud to nemáte 100% bezpečně zemněný jinde, může být problém.

V tomto případě slogan "co tě nezabije, to tě posílí" fakt nebude ten pravej...
Naposledy upravil(a) Cybermuff dne 10.05.2010 13:22, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Pikus píše:asi si udělám pčídavnej jack, kde budu mít dvě tavný pojistky (zem-zem a signál-signál). Přece jen se mi taky nechce umřít s kytarou v ruce za útlého věku... snad nemaj ty pojistky velkej odpor
Proboha k čemu to bude dobrý? Víš kolik proudu potřebuješ, aby ti šlo tělem, abys byl tuhej? Pojistky jsou pomalý a silný. Potřebuješ něco rychlýho, vypínající při podstatně menším proudu a hlavně zapojenýho tam, kde je to OK. Takže jednak profi udělaný zesik (může to být i dělaný zesik, ale ten, kdo ho dělá, musí vědět, co dělá i s ohledem na bezpečnost - certifikovaný výrobky mají přeci jen za sebou to schvalování).
Pokud bys chtěl něco fakt super, tak proudovej chránič před svou techniku. To ti vymyslí kterejkoliv elektrikář v okolí, protože se proudový chrániče montujou do rozvodů pro všechny nový koupelny, kde jde taky o kejhák.
Ty pojistky v jacku fakt vynech, to je na nic.
Obrázek
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

hele jenom otázka: nějak mi nejde na rozum že se nebezpečí zvyšuje s menším napětím nemělo by bejt spíš vyšší napětí tim víc nebezpečný?
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Teorge

Příspěvek od Teorge »

No on psal kolik V je nebezpečných podle bezpečnosti/stavu prostředí, kde chceš hraní provozovat.
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

jo aha to nebezpečné je jako typ prostředí, já myslel jako nebezoečné napětí

ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Je to členěný podle typu prostředí. Doma v suchu je 50V OK, ale venku za deště je bezpečných jen 10V.

Konstruktivně: Na guitarnuts.com je článek o el. šoku a o prevenci úpravou zapojení kytary.
http://www.guitarnuts.com/technical/ele ... /index.php
Jde o to, že se uzemněné části kytary spojí se zemí zesilovače kondenzátorem a velkým odporem, aby relativně slabé rušení (šum, hum) bylo uzemněno, ale větší proudy z polámaného zesilovače neprošly až pod ruce.

Kopanec jsem dostal od kytary při vytahování jacku z kytary, ale nevím proč, nic vadného nebylo.
Cítit je i napětí z telefonní linky nebo zesíleného anténního vedení, nebo z anténního vstupu televize, to někdy slušně brní.
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Ano, nižší volty ti můžou víc ublížit v nebezpečnějším prostředí - tedy v koupelně, proto se předepisujou všude chrániče. Ale na mokrým fesťáku nebo když z tebe leje pot, tak máš taky nižší odpor a líp odvedeš napětí k zemniči/zemi, než když jsi v bačkorách na tlustým koberci doma v pohodě.

Upravím to nakopírováním toho slova "prostory" ještě před to "bezpečné" aby to bylo jasnější.

Edit: je to upraveno spojením "prostory"+"bezpečné" (a vice versa)., tak snad to z toho bude jasnější...
Obrázek
nbs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nbs »

Teď nad tim pánové přemejšlím, samozřejmě se mi běžně stává že to kopne když držim struny a chytnu něco vodivýho. Ale z jakýho důvodu je teda vlastně ta zem přivedená do kobylky aby to člověk uzemnil rukou ? Dyť by stačilo mít struny uchycený na nevodivých materiálech (grafit. kobylky atp...) a zem mít protaženou přes kabel do aparátu, nebo ne ?
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Grafit je vodivy
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak mě napadá, co se stane, když nebudou uzemněn struny?
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

tak bude kytary bručet a šumět, ale zase nedostaneš ránu protože proud jde tam kde máš spojení se zemí proto to neusmaží ptáky na drátech vysokýho napětí

skocdopol

Příspěvek od skocdopol »

Kytara mě nekopla protože jsem měl naštěstí ruce jen zezadu na krku kytary,ale dotkly se mi dva konce strun a jen to zajiskřilo a přetavený struny spadly na zem ?! Když jsem mluvil s kamarádem od elektra říkal že je to nesmysl,tak jako jediný možný vysvětlení zůstala nezaizolovaná čokoláda na lampičce. Prej sem musel trefit strunou přesně šroubek.?
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Cybermuff píše:
Bezpečné napětí (V):

Střídavé napětí:
Prostory bezpečné: do 50 V
Prostory nebezpečné: do 24 V
Prostory zvlášť nebezpečné: do 10 V

Stejnosměrné napětí:
Prostory bezpečné : do 100 V
Prostory nebezpečné: do 60 V
Prostory zvlášť nebezpečné: do 24 V
Tý jo.. ČSN341010. Z toho jsem maturoval :-)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Me kytara nekopla nikdy... ale moc se nedivim, u akustik se to nestava .... a pokud jde o elektrostatiku, nesoupejte v levnejch pantoflich po umelym koberci, to sou nekdy jeby ze by se z toho jebnul...
Hodně budem někde...
Lacodekany

Příspěvek od Lacodekany »

V elektrice nemám silné znalosti, objasní mi prosím někdo, jaktože kytara kope když se dotknu radiátoru a strun zároveň?
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Asi jde faze ze zesilovace do zemniciho dratu v tvem kabelu
Hodně budem někde...
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

mna naposledy kopol starý lampový kotučák-magnetofón okolo 300 V, obidvoma rukami som ho chycil :D , bola to pekná rana , len som sa tak zatrásol jak po domácej decovej pálenke , na to že mám skoro 50 som OK :D , možno mi to pomohlo , že som bol triezvy :) mal som reflex rýchlo odtiahnut ruce , zas také strašné to neni ked neumreš , za chvilku to rozdýchaš , no ako kto :shock: a treba rozlišovat , či ta trafí nejaký výboj trebárs zo svetra - statická elektrina , alebo či naozaj prebíja šťáva z aparátu , ked prebíja šťáva z aparátu to neni dobré , meria sa to 500 a viac voltami proti zemi , teda my to tak meriame , záleží od zariadenia
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Lacodekany píše:V elektrice nemám silné znalosti, objasní mi prosím někdo, jaktože kytara kope když se dotknu radiátoru a strun zároveň?
Tohle se ti může stát tam, kde starý dvoužilový rozvod 230 V (fáze + nulovací vodič PEN). Mezi přizemněnou částí (topení, vodovod, plynovod...) a tím vodičem PEN (pračka, struny kytary...) můžeš někde naměřit napětí v řádech voltů. Může to být nedostatečně přizemněným vodičem PEN a na něm se pak objeví napětí proti zemi.
Nebo naopak může být vodič PEN v pořádku a do uzemněných částí je přivedeno napětí třeba z porušeného kabelu v zemi.
Tento rozdíl potenciálů ale nepocítíš v nových třížilových soustavách (TN-S). Tam je vodič PEN rozdělen na ochranný (PE) a střední vodič (N) a rovnováhu přitékajícího a odtékajícího proudu hlídá proudová ochrana.
Takže pokud se dotkneš struny (=vodič PE) a druhou rukou topení (=zem) a proteče tebou proud, tak proudová ochrana vypne obvod, protože ten proud, který protekl tebou, měl správně odtéct středním vodičem N.
Ty proudové chrániče reagují do 10 ms a tak to třeba ani nezaregistruješ.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“