Kapodastr

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Lukinno

Kapodastr

Příspěvek od Lukinno »

Zdravím...

Mám takový problém, kapodastr mi leží ve futrále už ani nevím jak dlouho, ale zatím jsem se ho nenaučil používat. Včera jsem ho oběvil při generálním úklidu :D . Nedalo mi to, a zkusil jsem ho popřendavat na různých pražcích a něco hrát, pak jsem se v tom začal hrabat rošku víc, a to jsem asi radši neměl dělat :) .

Jde mi hlavně o to, když se třeba sejdou 2 kytary, obě budou nalazené dejme tomu v Céčku. Jedna bude hrát G,D a C (jen příklad) a já to budu chtít odlišit, tak klapnu kápo na druhej pražec, a začnu hrát. Zde ale nastává ten problém, za kápem musím ty akordy popřeměňovat nějakým způsobem (aspoň si to myslím, jestli to tak není, orpavte mě, vynadejte mi), abych ladil k první kytaře. Rád bych věděl jak na to, a vůbec jak ty akordy přetvořovat (snad to říkám správně). Jsem samouk, takže bych rád vysvětlení trošku lajcké, a nechodit na mě s žádným složením tónů a tak dále ( to až v nejnutnějším případe, když se mě budete chtít zbavit :D )

Děkuji za jakkékoli objasněni situace, jakkékoli rady a tak podobně :)

S Pozdravem Lukinno
Gobak

Re: Kapodastr

Příspěvek od Gobak »

Jo. Nejjednodušší rada, která mě napadá: představ si kapodastr jako prst položenej při velkém barré. Tzn. Kapodastr na 3. pražci a držíš akord E: hraješ ve skutečnosti G.

Takže například: píseň se hraje v D, ty chceš hrát céčko... kapo jde na druhý pražec.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Lukinno

Příspěvek od Lukinno »

Gobak píše:Jo. Nejjednodušší rada, která mě napadá: představ si kapodastr jako prst položenej při velkém barré. Tzn. Kapodastr na 3. pražci a držíš akord E: hraješ ve skutečnosti G.

Takže například: píseň se hraje v D, ty chceš hrát céčko... kapo jde na druhý pražec.
Díky :) Tak nějak přibližne jsem si to vysvětloval (zrovna aji na tom barréčku). Ale pořád vězí moje otázka v tom, když on bude hrát bez kápa nějakej sled akordů, a já budu chtít hrat s kápem (někde)tak jak si převést ty akordy na tu tóninu , kteoru si udělam kápem ( na jakej pražec klepnu kápo) Abych mohl hrát s ním :)
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Prostě jednoduchá transpozice. Řekneš si, jaké akordy chceš hrát, a pak hodíš kapodastr na příslušný pražec tak, aby to sedlo do tóniny.

Např. akord (nebo tón) C je s kapodastrem na:
2. pražci D
4. E
5. F
7.G
9. A
11. H
12. logicky oktáva, zpět C

(pražce mezi jsou příslušné půltóny)
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Lukinno

Příspěvek od Lukinno »

Gobak píše:Prostě jednoduchá transpozice. Řekneš si, jaké akordy chceš hrát, a pak hodíš kapodastr na příslušný pražec tak, aby to sedlo do tóniny.

Např. akord (nebo tón) C je s kapodastrem na:
2. pražci D
4. E
5. F
7.G
9. A
11. H
12. logicky oktáva, zpět C

(pražce mezi jsou příslušné půltóny)
Už mi to jakž takž leze do hlavy, na internetu jsem našel nějakou tabulku na transpozici akordů ( nastavim tóninu ze které to chci /v mém případě C/ a tóninu do které to chci /teď už jen jestli si umím dobře odvodit tóninu - kápo na třetím pražci, tónina G, od barré G, kápo na pátém pražci tónina A, od barré A/ Doufám že si to odvozuju dobře :)

S vřelým pozdravem a díky, Lukinno
Gobak

Příspěvek od Gobak »

No, nevím jestli jsem to úplně dobře pochopil, ale C na 3. pražci je D#.

Chceš-li hrát akordy v C do tóniny v G, musíš dát kapodastr na 7. pražec.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Samozřejmě musíš transponovat. Kdy si vezmeš základní tóninu, ve které je píseň napsaná, a strčíš kapodastr na x-tý pražec, tak kdybys hrál původní akordy, tak ti vše bude znít o X půltónů výše. Proto musíš hrát akordy, které jsou o X půltónů nižší, než je původní verze.

Nejčastější případy:
G dur - E dur na 3. pražci, D dur na 5. pražci, C dur na 7. pražci
A dur - G dur na 2. pražci, E dur na 5. pražci
C dur - G dur na 5. pražci
D dur - C dur na 2. pražci, A dur na 5. pražci

To jen příklady, zbytek si odvoď...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

a nauč se kapodastr používat je to nejlepší přítel kytaristy. typickej příklad sejdou se dva lidi každej umí písničku v jiný tónině. jeden nasadí kapodastr a všešchno hezky ladí. já ho třeba pužívám když je v písničce víc jak 3 barré hmaty tak si to hodim třeba o 3 půltóny íž a šup s kapodastrem do třetího políčka. tak su ti písničku pohodlně upravíš a nezměníš tóninu.
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Lukinno

Příspěvek od Lukinno »

No, děkuji za rady.Držte palce. Skusím se stím nějak poprat, opravdu rád bych se naučil hrát s "kápem" . :)
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Kdyby bylo všechno tak jednoduché jako je naučit se používat kapodastr... :P . Mimochodem dost se taky hodí při transpozicích kvůli zpěvu.
Lukinno

Příspěvek od Lukinno »

Taaaak, konečně už jsem to pochopil, veliké díky všem. Lukinno
buffiter

Příspěvek od buffiter »

Zdravím, pořád mi není jasné jak přijdu na to, kam mám kapodastr dát...na který pražec...kde podle čeho to zjistím, konkrétně u Pohody od Kabátů. Hraje se sloka od F#mi a C#mi a já chci hrát Ami a Emi. Podle čeho zjistím na kolikátý pražec dát kapodastr, abych mohl hrát Ami ale zároveň mít puštěný originál jako doprovod kde hrají F#mi? Vím že posunuji transpozici na +3 od F#mi, ale kapodastr dám na který pražec abych hrál Ami? Omlouvám se, asi jsem totálně natvrdlej, ale prostě už si nevím rady. Může mi někdo prosím poradit? Předem mockrát díky.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

To bys musel dát kapo na -3. pražec, tj. na devátý, to je hovadina. Radši hoď kapo na 2. a hraj Emi a Hmi, to jedno barré tě nezabije.
buffiter

Příspěvek od buffiter »

Aha, takhle...už chápu, takže když transponuji o 4 půl tóny, tedy dva tóny, tak dám kapodastr na 4. pražec...je to tak ok? akorát že jsem to dělal na opačnou stranu-....díky moc za radu, vážně mi hodně pomohla... :?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

No, pokud máš hrát například G#mi, ale chceš to hrát pomocí Emi, tak to posouváš o 4 pražce (tedy 4 půltóny) nahoru. Co pražec, to půltón, jen to musíš dělat tím správným směrem - pokud posouváš kapo po hmatníku nahoru, budeš muset hrát níže položené akordy, než je originál, a naopak.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
buffiter

Příspěvek od buffiter »

pochopeno....yahoooooo... :) díky moc pánové
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“