Jak hrát bez basy?

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
tofu thrasher

Jak hrát bez basy?

Příspěvek od tofu thrasher »

Nevim jestli to sem patří ale nevěděl sem kam to dát jinam.
Hraju v Rapsöd (http://bandzone.cz/rapsodzimnikoncertnipauza)a odešel od nás basák. Máme ale nasmlouvané dva koncerty, které se mi nechce moc rušit, a rád bych se zeptal -
Co udělat s kytarou - jak nazvučit vystoupení - nebo co prostě udělat proto, aby to jakštakš znělo i bez basy.
Neřešte teď ale prosím to, že tam bude chybět basa ... to vím.
Předem moc děkuji.
Tofu metal/hardcore/crossover! Epiphone LP standard, Randall RH50T ...
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak hrát bez basy?

Příspěvek od rotten77 »

Bude tam chybět basa :-)
Basu ničím nenahradíš, možná kdyby to byl někdo schopnej odehrát na klávesy, nebo si basu udělat předem v PC.
Jinak se zkusit hodně podladit.
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

leda jí nějak nasamplovat....

a nebo si sežeňte na rychlo nějakej záskok...

a nebo to neřeště a hrajte bez basy - akorát to nebude ono - ale možná ten výsledek bude nejlepší...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
tofu thrasher

Sou to jen dva koncerty, do záskoku se mi moc nechce, asi to dáme bez té basy. Ale přeýšlel sem o tom, nexistuej třeba způsob jak ten signál z kytary vést do basového a kytarového aparátu zároveň? Nějaká chytrá krabička, nebo jen přepínač. Přinejhorím by to alespoń jelo ze dvou aparátů, prostě z každý strany ..
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Technicky není problém to rozvést kamkoliv.

Já ale vidím problém v aranžích - myslím si, že pouze posílit nějaké spektrum nestačí, co rytmus, harmonie, synkopy a co já vím co ještě ?

Jestli to opravdu takhle chcete, pak bych si našel zvukaře, co bude mít možnost v efektovce použít "nějakou" syntézu, ale i tak je to střašné harakiri.

Dělal jsem pro nějakou kapelku zvuk a ti taky neměli basistu, tak si nahráli basu samostatně, sestříhali, uložili to do MP3 a pak si to pouštěli z pódia a k tomu hráli - tak jako se samplerem.

Druhá možnost je, že se se zvukařem domluvíte na zvuku - osobně bych dal důraz na kopák a snare, pohrál si s tím a basovou složku částečně nahradil "přirozeným způsobem".

Kick by měl být poměrně znělý, se slušným atackem a snare rozhodně dvěma mikrofony, přičemž strunění by mělo být pod gejtem + hall.

Nicméně záskok mi příjde nejvhodnější...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
911

Příspěvek od 911 »

Už se mi to také stalo,tak jsem přidal trochu víc basů na šlapák a bylo.Nestálo to za nic,ale odehráli jsme to a ani nikdo nic neříkal.Lidi skákali.Byla to akce pro málo lidí.Dokonce si nás příště vzali zas.To jsou věci neuvěřitelný.Ale třeba na koncert pro 300lidí už bych si to netroufl.No Pavel2 to popsal přesně.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

tofu thrasher

Nečekám že to budou velké akce, spíš tam jedem hodně kvůli přátelům atd. Nejedeme tam s tím "za každou cenu se blejsknout". Proto si dovolíme to zahrát bez basy. Záskok už ani nestíháme zaučit a není na to ani moc chu a energie, řešíme teď jiný problémy.
takže se budu řídit těma radama o nazvučení - za který moc děkuju!!
Ferino

Příspěvek od Ferino »

Trochu OT: hele hrát bez basáka je ten pravej punk, trochu se k němu taky hlásíte, tak to podejte tak :D. Sjížděl jsem ty vaše songy a dost se mi líbí. Jen tak dál a rychle nějakýho basáka, ať to není úplnej punk. :wink:
Cort X-TH, Engl Ritchie Blackmore Sign., Engl 2x12 V30, Korg AX1500
tofu thrasher

Dík moc za podporu! Basáka by to chtělo ale není jednoduchý najít někoho u nás kdo by měl čas a tak ...
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Já řešil absenci basisty výměnou bubeníka za perkuse ( conga, timbales ) a pořízením 7 strunného nástroje, ale hraji úplně jinou muziku. Dejte bubeníkovi cajon, vezměte akustické kytary a udělejte to unplugged :wink:
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
dfleischer

Příspěvek od dfleischer »

njn bez basy to bude fakt divný...skus si poslechnout 0:34-0:45 tam uslyšíš ten rozdíl :wink:
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

zaskok, nebo nahrat do sampleru, basa (pokud jste s ni uz hrali) proste nahradit nejde. sam jsem to resil docela nedavno, kdyz nam v pulce snury basaka zkopaly plesouni tak ze skoncil na jipce den pred nejvetsim koncertem v roxy. ve skole jsem vyvaril matiku, misto ni bezel do zkusebny kde jsem vzal jeho basu, basovej aparat jsem pichnul linkovym vystupem do kompu a narychlo to nejak pred odjezdem nahral (hrajeme standartne s metronomem a samplama takze jsem vlastne jen pridal jednu stopu do vsech podehravek). nastesti to mel nejak rozume nastaveny ze se to i celkem v pohode dalo pouzit a jeli jsme tak asi 6 koncertu - lidi to kolikrat chvalili a divili se jakym zpusobem to bylo udelany, nicmene uz bych to zazit nechtel, stres + je to nezvyk a ani kdyz se na tebe vali basa z kvalitnich odposlechu tak to nenahradi ten pocit na podiu. spolehlivej a kvalitni zaskok by byl asi lepsi.
tofu thrasher

Čus, sory že odepisuju takhle se spožděním, vzpoměl jsem si až teď. Takže jak to vlastně dopadlo?
Našli sme si baskytaristku, která se během týdne všechno naučila (vlastně toho už hodně uměla před první zkouškou), koncíky zahrála v pohodě a pokračuje s námi dál ...
Díky všem az rady.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“