Výroba "Rectangular Guitar"

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
majmo

Výroba "Rectangular Guitar"

Příspěvek od majmo »

Zdravím, po pár vyrobených efektech, popruhách a jiných věcí ke kytarám mě napadlo si vyrobit vlastní kytaru. Vcelku mě okouzlil Rectangular od Gretsche kterou používá Alison Mossheart z Kills, myslím, že jako první kytara by měl být ideální svou jednoduchostí. Bohužel nevím o výrobě kytar téměř nic tak bych potřeboval poradit s následujícím:

Výběr dřeva, kde nakoupit/jinak nabýt, a jeho úprava.
Schéma podle kterého kytaru udělám, opravdu netuším kde ho sehnat
Výběr komponent, chtěl bych se držet předlohy a mít tam většinu věcí shodných/kopií.
A jak je to s vložením krku do těla, menzurou a s výběrem krku?
A jak na lakování?

Chtěl bych si vlastně vyrobit jen tělo, krk a zbytek bych chtěl koupit.

Díky za vaše odpovědi! :)
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba "Rectangular Guitar"

Příspěvek od kocour »

No ne, nikdo neví, jak na to? Tak aspoň pár tipů k základním rozměrům:
délka korpusu - 450,85 mm (9,25")
šířka korpusu - 234,95 mm (17,75")
tlouštka korp. - 50,8 mm (2")
Menzura 648 mm (25,5")
šířka krku u ořechu 43 mm
počet pražců 22
přechod krk - korpus u 16 pražce
tak už můžeš začít plánovat
ahoj kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
woro90

Příspěvek od woro90 »

Krk bych přišrouboval, originál vypadá na průchozí, což je v domácích podmínkách těžko proveditelné, a ještě horší práce je přesně udělaný lepený. Když už bych byl v tom, udělal bych tomu vibratový struník - shání se celkem snadno. Kobylku rollerovou. A jeden podle mě užitečnější tip: Podle koupeného krku si rozvrhni polohu kobylky a z té a z výšky kobylky v nejnižší poloze propočítej záklon krku. S kobylkou v nejnižší pozici by měly struny přesně ležet, ale netlačit, na pražcích, a s kameny úplně vepředu by měla být vzdálenost kamene kobylky od nultého pražce přesně rovná teoretické menzuře.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
majmo

Příspěvek od majmo »

kocour: díky k těm rozměrům, můžu teď začít schánť dřevo
woro90: nemohl by jsi mi dát odkazy na rollerovou kobylku a vibratový struník(v názvech se takhle nevyznám)? Jinak, jak myslíš rozvrhnout polohu kobylky a propočítat záklon krku ? Krk budu rozhodně šroubovat.

díky
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

majmo píše:kocour: díky k těm rozměrům, můžu teď začít schánť dřevo
woro90: nemohl by jsi mi dát odkazy na rollerovou kobylku a vibratový struník(v názvech se takhle nevyznám)? Jinak, jak myslíš rozvrhnout polohu kobylky a propočítat záklon krku ? Krk budu rozhodně šroubovat.

díky
Tak veliký výběr dřeva máš zde: http://shop.sollerguitars.com/

Osobně bych ti doporučil si projít fórum a pohledat. Protože třeba lakování se tu už řešilo mockrát, a další věci taky. :-) Polohu kobylky musíš přesně. A to tak, že vzdálenost od nultého pražce k dvanáctému je stejná jako od dvanáctého ke kamenům kobylky.

Jinak teda ten výpočet záklonu krku by mě taky zajímal.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Jinak teda ten výpočet záklonu krku by mě taky zajímal
Tady myslim, že je rychlejší si udělat jednoduchý 1:1 výkres podélného profilu kytary od ořechu až kousek za kobylku, i s předpokládanou výškou strun nad pražci (dohmat). Pak se dá všechno přímo odměřit a přenášet na dřevo.
Kdo to chce akademicky, tady je zajímavý link:
http://www.tundraman.com/Guitars/NeckAngle/Index.cfm
Pro "Rectangular" bych tam zadal:
Millimeters_648_16_8_18_0
Pak vypadne úhel krku 2,225 stupňů
ahoj kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Jenom takový dotaz.
Fret Number Where Neck Joins Body = místo pod kterým pražce jsou první šrouby na přichycení krku??? Tzn., že na JB krku když jsou čtyři tak je důležitý to místo pod kterým pražcem jsou první dva (ty blíže hlavě krku)?

Height Of Fingerboard At The Neck Join je předpokládám výška od povrchu kytaru k nejvyššímu bodu na krku (tzn. pražec) v místě jako by byl uložený v kytaře?

U mě je totiž docela problém, že lože krku ještě nemám a právě se snažím zjistit jak ho nám vyfrézovat, aby to bylo dobře.

A teď jak jsem to tak dočetl tak na konci se píše, že u stratocasteru a podobných kytar se toto neřeší. Takže se nechává lože krku rovnoběžně s vrchní stranou těla kytary? A tedy platí toto i pro JB?
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Jenom takový dotaz.
Fret Number Where Neck Joins Body = místo pod kterým pražce jsou první šrouby na přichycení krku??? Tzn., že na JB krku když jsou čtyři tak je důležitý to místo pod kterým pražcem jsou první dva (ty blíže hlavě krku)?
Poloha šroubů tu nehraje roli, rozhodující je, pod kterým pražcem leží příčná hrana lože krku (konec korpusu). Zde je vrchol hledaného úhlu záklonu krku.
Height Of Fingerboard At The Neck Join je předpokládám výška od povrchu kytaru k nejvyššímu bodu na krku (tzn. pražec) v místě jako by byl uložený v kytaře?
Výškový rozdíl mezi povrchem horní plochy korpusu ("top") a "hřbetem pražce" (bodem styku strun s pražcem) nad spojením krk - korpus
A teď jak jsem to tak dočetl tak na konci se píše, že u stratocasteru a podobných kytar se toto neřeší. Takže se nechává lože krku rovnoběžně s vrchní stranou těla kytary? A tedy platí toto i pro JB?
Ano, protože kameny kobylky JB jsou jen o málo výše, než hmatník nad topem. Ten rozdíl je výška dohmatu.
ahoj kocour
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“