lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od Bummer »

Taky mám v konci preampovku. :D
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
iggyprague
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od iggyprague »

Maples píše:samozřejmě, že se kvalita elektronek hodně projeví na zvuku - dynamika, šťavnatost, a hlavně na životnosti:) já mám v Mesině koncový lampy Sovtek 6L6 - ruská kvalita, pan Faiereisl je dává do všech svých aparátů a nutno dodat, že spolehlivě válcujou hlavně i elektronky Mesa/boogie, který stojej dost za prd, když 3 z 6 předzesilovacích byly mikrofonický...v preampu mám 12AX7 Electro harmonix. od přelampování všechno šlape tak, jak má a kombo hraje naprosto úžasně, nemůžu si stěžovat. dostanu z toho zvuky uplně na všechno, a co teprve po vytavení :idea:
O máš na mysli tím "vytavením"? Jako až se vyhrajou?
ESP Eclipse Vintage White -> Boss TU3 -> Boss DD20 -> Orange Rockerverb 100H + Orange PPC412 Cab
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ne, vytaveni je v podstate to, jak to hraje nahlas :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
patrik_m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik_m »

Chtěl jsem se zeptat. Na svém Valvekingovi bych chtěl vyměnit elektroky. Určitě jsou tam ještě původní, ale nepodařilo se mi zjistit, co je to za značku. Dozvěděl jsem se, že dost záleží na to, jaká značka to je, protože každá značka má jiný nastavení předpětí a takovej podobnejch věcí. Takže nevím, jestli tam můžu dát nějaký elektronky (třeba M/B 12AX7) nebo jestli tam musím dát stejnou značku. O typu elektronky se nebudu ani bavit, nejsem hlupák a vím, že tam mám 12AX7, takže tam ty 12AX7 zase musím dát.

Předem díky za radu :-) :?
Ibanez RG420EG/Schecter OMEN 7 EXTREME -> ENGL e530 -> t.c.e. G-Major -> BBE Maximizer -> M/B 50/50 -> Framus 212.
elien

Příspěvek od elien »

patrik_m píše:Chtěl jsem se zeptat. Na svém Valvekingovi bych chtěl vyměnit elektroky. Určitě jsou tam ještě původní, ale nepodařilo se mi zjistit, co je to za značku. Dozvěděl jsem se, že dost záleží na to, jaká značka to je, protože každá značka má jiný nastavení předpětí a takovej podobnejch věcí. Takže nevím, jestli tam můžu dát nějaký elektronky (třeba M/B 12AX7) nebo jestli tam musím dát stejnou značku. O typu elektronky se nebudu ani bavit, nejsem hlupák a vím, že tam mám 12AX7, takže tam ty 12AX7 zase musím dát.

Lampy ktore pises su castou PREDZOSILOVACA a mozes tam dat lampy aj od inych znaciek popr. ine modely typu 12A?7 bez akehokolvek nastavovania.

Tie velke lampy ktore ti svietia ako ziarovky od Ikei su castou KONCOVEHO Zosilovaca a mozu sa menit len za lampy toho isteho typu u VK 6L6GC ale tiez od akejkolvek znacky (JJ, Sovtek, Tung Sol...) a co sa tyka nastavovania tak myslim ze na VK sa bias nenastavuje (pokial nema Bias mod co novy urcite nema)

A tu na forume sa otom pise kvanta!
wreptile
Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface

Příspěvek od wreptile »

Zdar, jaké lampy byste narvali do Randalla RH50T? Chtěl bych zvukově více středu a větší drive, né gain.
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
patrik_m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik_m »

elien píše:
patrik_m píše:Chtěl jsem se zeptat. Na svém Valvekingovi bych chtěl vyměnit elektroky. Určitě jsou tam ještě původní, ale nepodařilo se mi zjistit, co je to za značku. Dozvěděl jsem se, že dost záleží na to, jaká značka to je, protože každá značka má jiný nastavení předpětí a takovej podobnejch věcí. Takže nevím, jestli tam můžu dát nějaký elektronky (třeba M/B 12AX7) nebo jestli tam musím dát stejnou značku. O typu elektronky se nebudu ani bavit, nejsem hlupák a vím, že tam mám 12AX7, takže tam ty 12AX7 zase musím dát.

Lampy ktore pises su castou PREDZOSILOVACA a mozes tam dat lampy aj od inych znaciek popr. ine modely typu 12A?7 bez akehokolvek nastavovania.

Tie velke lampy ktore ti svietia ako ziarovky od Ikei su castou KONCOVEHO Zosilovaca a mozu sa menit len za lampy toho isteho typu u VK 6L6GC ale tiez od akejkolvek znacky (JJ, Sovtek, Tung Sol...) a co sa tyka nastavovania tak myslim ze na VK sa bias nenastavuje (pokial nema Bias mod co novy urcite nema)

A tu na forume sa otom pise kvanta!
Jo díky moc za radu (kouknul jsem se zezadu a máš pravdu... myslel jsem ty 6L6)
Ibanez RG420EG/Schecter OMEN 7 EXTREME -> ENGL e530 -> t.c.e. G-Major -> BBE Maximizer -> M/B 50/50 -> Framus 212.
lokomoti

Příspěvek od lokomoti »

Zdarec, včera sem daval novou sadu Sovtek 6L6tek (quad) a měřil jsem je. Postupně jsem u lamp naměřil V1-60mA V2-30mA V3-30mA V4-40mA. Kupoval jsem je od BBfirmy a přesto že mi tvrdí že jsou spárovaný tak se mi to s tímto měřením moc nezdá. Na UTG fóru tvrdí že to takhle spárovaný rozhodně nevypadá :idea: Kdyby někdo mohl poradit tak budu rád -> díky
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Prosím tě co ty proudy znamenají ? Kde jsi to měřil na tom kombu ? Má to nějaké měřící body ?
Jestli chceš můžu ti dát email na jednoho člověka který ty zesilovače předělává.
lokomoti

Příspěvek od lokomoti »

na kombu měřící body nejsou a musel jsem je dodělat. Pokud chceš vědět víc tak pm : )
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Jenom mě zajímalo, jestli tohle kombo má konektor na měřící šňůru jako nové Marshally nebo něco takového. Kdybych to chtěl řešit do nějakého komba, tak vím, kam se obrátit. Já do takových věcí už nevrtám.
lokomoti

Příspěvek od lokomoti »

potom teda odpověď je ne :)
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Jsem se včera ptal známého znalého :-) a teda pokud máš na všech elektrodách lamp stejné napětí : anody, katody, mřížky : tak se párované lampy poznají tak, že každou teče stejný proud. Dobře párované to umí při všech velikostech bias napětí a taky při různém anodovém napětí. Pokud tak není, tak ty lampy nejsou vůbec párované, nebo byly změřeny jenom na jednom pracovním bodě a jsou o ničem.
lokomoti

Příspěvek od lokomoti »

jasny přesně takhle sem si myslel že to má být. Proto bych varoval ostatní před nákupem ze zmíněného místa. Spárovaná čtyřka od nich není spárovaná tak aby byla použitelná jako spárovaná :)
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
lokomoti

Příspěvek od lokomoti »

Ještě mě napadlo jestli by bylo možný nouzově nasadit tři sovteky a jeden tungsol v připadě že by ten proud byl hodně blízko sebe. Mám starší sadu TS ale ty jsem chtěl měnit, jenže nemám peníze na to koupit novou sadu. Provedl bych to tak, že bych nechal nastavenej bias stejně. Nasadil TS sadu zapsal si hodnoty lamp, pak nasadil sovtek sadu zase opsal hodnoty lamp. A z těch Tung solů bych vybral jednu s podobným proudem která by zastoupila tu 60mA sovtel 6l6tku a udělal z nich čtyřku. Šlo by to?
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

To mi přijde jako slušná úchylárna. Buď jsi schopen si to sám spárovat a máš na to měřáky a víš, co děláš - a v tom případě je dotaz skoro zbytečný, nebo nevíš a v tu chvíli se obávám spíš o to, že neodhadneš, která lampa ti jede správně, kterou máš podbiasovanou atp. Samozřejmě to, že hořej, poznáš. Obecně u řady Mes máš možnost třeba používat různý typy a tím si zpříjemnit a zmixovat zvuk (Simul - mix EL34/6L6), ale jednak musíš mít dobře vybraný lampy a jednak se mi stejně nelíbí, jak to má Mesa dělaný. V poslední době se vynořilo pár zesiků, který to mají velmi hezky řešený - mícháš lampy dle chuti poťákama - třeba Bruce Egnater to dělá v Rebel 20/30 (6V6/EL84). To je jedna cesta, ale jak říkaj kritici: když máš super zesik, nepotřebuješ to.
Co se tvého nápadu týče, tak bych to technicky řešil individuálním biasem pro každou lampu, ale obecně to nemám rád, na měřákách se mi to nechovalo nikdy nějak slavně - bylo to vidět; když jsem měl třeba 4 různý EL34 a snažil se to dorovnat, obvykle je to dobrý akorát na to "jo, to je dobrý, dej mi za opravu 500 a už sem nechoď". Jsem zastáncem tedy po létech experimentů toho, že základem jsou perfektně spárované lampy. Je to o zvuku a spolehlivosti, různý chaotický mixy jsou sice hezký na hraní si s tím, ale osobně se domnívám, že když to začneš řešit na týhle úrovni, je možná lepší začít řešit výměnu zesiku za něco, co ti sedne perfektně bez týhle onanie.
Obrázek
lokomoti

Příspěvek od lokomoti »

V tomhle případě mi nejde o zvukovou stránku věci. Chtěl jsem vyměnit starou sadu za novou, ale nová sada po změření ukazovala u tří lamp 30mA a u jedné 60mA. Stará sada už ztrácí na výkonu a je to na vystoupení znát (když se nezvučí kytary). Jenže jakkoli nastavím bias u té nové sady sovteků tak mi jedna bude dycky červeně svítit nebo ostatní budou moc "cold". Proto sem právě psal že je to nouzový řešení než seženu keš na novou dobře spárovanou sadu. Podle toho postupu co jsem psal bych to zkusil udělat a právě nevím jestli to tak jde, proto jsem se chtěl zeptat.
Nad indiviuálním biasem jsem přemýšlel ale když se jedná o vyjímečnou situaci tak myslím že to nemá smysl. Běžně používám spárované čtyřky ale teď jsem koupil něco co jsem nechtěl a nevím co stim dělat a vyhodit 1500 je zase škoda. Diky
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Nepostřehnul jsem kde si ty lampy kupoval ? A proč jim je nevrátíš ?
lokomoti

Příspěvek od lokomoti »

Kupoval sem je do zásoby půl rok zpátky u BB. Bral jsem od nich už tesly 12ax7 do preampu. Samozřejmě po té době jsem bez práva na výměnu nebo vrácení. Přesto jsem to zkusil ale stejně mi je nevymění protože je prý už nemají.
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Co to je BB ?
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“