Vytazeni dvou 6L6 ze zesilovace

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytazeni dvou 6L6 ze zesilovace

Příspěvek od Cybermuff »

S tímhle dotazem mne taky pořád někdo bombarduje... Já jako odpověď s chutí cituji Kevina O'Connora z Londonpower, prestižního výrobce velmi drahých studiových lampáčů.
Ten říká tohle:
===
Removing tubes from a multi-tube fixed-bias output stage is never a problem. You can remove any number of tubes, and yes, that means you can take one tube out of a two-tube amp; one, two, or three out of a four tube stage, et cetera. This sounds heretical to techs stuck in the mire of convention, but it is something that has been known since tubes were invented.

The even-number tube extractions reduce power symmetrically. Neither the tubes nor the transformer will be damaged. Power will be reduced and so will frequency bandwidth - you will lose some bass and some treble. This is the point that switching the impedance selector to a less-than-load setting is supposed to correct, but it is completely subjective whether you should. The only 'should' of the matter, is do I like it this way, or do I like it that way?

In the end, you can pull tubes to reduce power, unless the amp is cathode biased - then you have to split the bias resistor. In any case, you do not have to worry about the impedance selector either.
===
Tohle vyjádření je ze stránek London Power. Moje zkušenosti jsou s jeho vyjádřením zcela v souladu... Pokud by to někomu dělalo problém přečíst, mohu přeložit, ale anglina je to IMHO celkem srozumitelná...
Obrázek
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Mě na tom zaráží akorát to, (pokud to teda správně chápu) že podle něj je vlastně uplně fuk do jaké zátěže hraju. Záleží co se mi páčí. Spousta lidí řeší jak zapojit/propojit třeba dva boxy a ke kterému výstupu je připojit atd. a přitom zbytečně :-)
Fakt je, že se mi jednou podařilo při nahrávání spojit dva boxy aniž bych si to uvědomoval tak, ža měly výslednou impedanci 2 ohmy a vetknul jsem to bezelstně do 16 ohm výstupu. Celý den se točilo, zesík jel prakticky naplno, zvuk byl jak víno a trafo se ani trochu nezahřálo... Je to už skoro rok a ELky furt slouží...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Elektronky přežijí mnohem více, než si většina lidí myslí. Atomový výbuch nevyjímaje. A pokud je kvalitní výstupák, tak se není čeho bát. Opravdu nebezpečný je jen provoz bez zátěže. Tedy pro trafo. Ale jednou jsem doma dodělával zesík s výstupákem Fender Bassman Mercury Magnetics a jak jsem to pořád připojoval, ladil a převracel vzhůru nohama, tak jsem ten drát vytáhl a pak jsem se jal vesele štelovat předpětí a měřit co tam kde mám a snad po pěti minutách jsem si všiml, že mám odpojenou bednu. Nic se nestalo, ale od té doby si dávám větší pozor. Problémy bývají u různých laciných výstupáků z Asije, nebo třeba polské Indel s mizernou impregnací, kde jsou mezi vinutími v laku bublinky. To pak stačí málo a ony rády hoří. Ale to se celkem často stává i u levnějších modelů Engl, nebo Marshall, také je firmy ochotně do servisů dodávají. Opakem je třeba Mesa, ta dodá náhradní výstupák jen proti spálenému kusu a výrobnímu číslu aparátu a ještě s tím dělají hrozné cavyky. Jsou si vědomi, že jejich trafa jsou prostě 100% a aby nějaké zhořelo, to už sakra musí bát náhoda, nebo zásah obzvláště šikovného trotla. Ono je dobré mezi lidmi různě šířit fámy, jak je vše riskantní a jak snadno může dojít ke zničení koncového stupně, zvláště, když si jsou výrobci vědomi, jaké mrchy používají. Vzhledem tomu, že výstupák je nejdražší komponent zesilovače, je dobré poukazovat raději na to, jak úžasné polypropylénové kondenzátory, či uhlíkové odpory ten který výrobce používá, páč to jsou řádově korunové položky. Nebo třeba na potah z krokodýlí PVC kůže...
termyx

Příspěvek od termyx »

chápu dobře, že ze 4 koncových lamp můžu vyndat i 3 a nic se neposkáče? :shock:
to a to a za chvíli zas tohle
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

termyx píše:chápu dobře, že ze 4 koncových lamp můžu vyndat i 3 a nic se neposkáče? :shock:
You can remove any number

Tak asi jo
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Ajajaj, to bude dýmu v české kotlině :-)
termyx

Příspěvek od termyx »

já to stejně vyndavat nebudu..jen mě to trochu zaráží... :mrgreen:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No radsi bych vyndaval vzdycky sudej pocet :) Resp. tak, aby na kazde strane byl stejny pocet elektronek.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
termyx

Příspěvek od termyx »

mně se nelíbí zvuk ani se dvěma lampama..natož s jednou..fuj fuj :lol:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

termyx píše:chápu dobře, že ze 4 koncových lamp můžu vyndat i 3 a nic se neposkáče? :shock:
Tomuhle se říká demagogie... Ale jednoho takového týpka znám, co úspěšně několik týdnů hrál jen na jednu EL34 místo čtyř.
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

hehe.. jo, zvuk se dost zmeni kdyz je jinak impedance a este napr. jen pulka lamp. ale zamijalo by me - jestli to modry podsviceni u 6L6tek ma nejaky vyznam. vymenil sem stock tubes za novy, a ty novy sviti jen velice velice malinko, sice hraji o dost lip.. ale sviti jen aby se nereklo a jedna nesviti skoro vubec.. je to problem?
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Ne, modrá je dobrá, oranžová a rudá horší až tragická.

U modré je to v závislosti na typu lampy - jinak svítěj 6L6 a jinak EL34. A ještě se to liší podle výrobce. Abych to netvrdil jen tak za sebe, tak tady je taky hezkej názor (zdroj: http://www.vacuumtubes.net):
===
1) Most Svetlana glass power tubes show FLUORESCENCE GLOW. This is a very deep blue color. It can appear wherever the electrons from the cathode can strike a solid object. It is caused by minor impurities, such as cobalt, in the object. The fast-moving electrons strike the impurity molecules, excite them, and produce photons of light of a characteristic color. This is usually observed on the interior of the plate, on the surface of the mica spacers, or on the inside of the glass envelope. THIS GLOW IS HARMLESS. It is normal and does not indicate a tube failure. Enjoy it. Many people feel it improves the appearance of the tube while in operation.
2) Occasionally a tube will develop a small leak. When air gets into the tube, AND when the high plate voltage is applied, the air molecules can ionize. The glow of ionized air is quite different from the fluorescence glow above--ionized air is a strong purple color, almost pink. This color usually appears INSIDE the plate of the tube (though not always). It does not cling to surfaces, like fluorescence, but appears in the spaces BETWEEN elements. A tube showing this glow should be replaced right away, since the gas can cause the plate current to run away and (possibly) damage the amplifier.
===
Mnohem horší je, když se ti rozvěcujou do ruda/oranžova. To je buď blbě nastavenej BIAS - pokud to svítí trvale, ale pokud ti jdou do ruda když hrábneš do strun, tak je to buď špatný propojení s bednou (přechoďáky na kabelu, prostě místo 8 ohmů ti to ve výsledku dělá třeba 100) nebo vadný výstupní trafo. Když je to špatně, tak ty lampy vypadaj takhle:
Obrázek

Pokud teda svítěj trochu do modra, je to pohoda a klídek. Modrá 6L6 vypadá takhle:
Obrázek
Obrázek
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

super, no jeste ze tu jsou ti odbornici :) me se jedna o to, ze stock lampy svitily vyrazne modre, bylo to videt, ve tme zarily jak neon. jak sem tam daval novy, tak sem od oka stahl krapet bias ... a ted sviti sice modre, ale velmi malo, skoro neviditelne i ve tme. a jedna z lampicek sviti min jak ostatni.. tak jesi to neni spatne.. jinak ty stary - jenda zacla poblikavat, ozyvalo se lupani,ktery korespondovalo s poblikavanim te lampy. takze sem usoudil ze jsou v pytlu.. nevim jestli dobre, kazdopadne prelampovani pomohlo co se tyce zvuku moc. jeste jsem chtel poresit neco ohledne elektriky ale to by bylo asi na zalozeni novyho tematu.. tak to zkusim zalozit.
Petr7118

Příspěvek od Petr7118 »

Co to tady radíte vy umělci, vytahovat lampy? jen to udělejte, at se vám daří.Proč se prodává omezovač výkonu zesilovaču asi na nic, lepší je vyndat nějaké lampy a je to co :( jen to udělejte mnoho zážitku přeji.Tady vám nikdo neporadí a když tak samou hloupost ale pro to jsou tu tyto ztranky. :lol:
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Petr7118 píše:Co to tady radíte vy umělci, vytahovat lampy? jen to udělejte, at se vám daří.Proč se prodává omezovač výkonu zesilovaču asi na nic, lepší je vyndat nějaké lampy a je to co :( jen to udělejte mnoho zážitku přeji.Tady vám nikdo neporadí a když tak samou hloupost ale pro to jsou tu tyto ztranky. :lol:
Spadl jsi z visne umelce? :) Dve lampy se normalne vytahuji a vyrobci to klasicky popisuji v navodech, ktere muzes a ktere nemuzes vytahnout. Vykonova brzda je hlavne k tomu, kdyz potrebujes lampu vytavit a zaroven mit nizsi hlasitost. Ale nesnizi ti vykon zesaku, timpadem musis tavit 4 koncove lampy.
A kdyz se ti to tady nelibi, tak na tyto Ztranky nechod ;) :lol:
:roll: :roll:
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Ostatně když porovnáš schémata 50W a 100W Powerampu, tak tam nějakou podobnost možná najdeš ;)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

:lol: :lol: :lol:
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Jen mala poznamka k "omezovaci vykonu": no vetsina trochu zere barvu signalu a pak jsou typy zesiku, kde se vylozene nedoporucuje to pouzivat. Napriklad Matchless zapovida pouzivani power attenuatoru primo v navodu k obsluze. Misto toho tam ma vzadu prepinac, kterym odpojuje 2 koncovy lampy (a samozrejme meni katodovy odpor, protoze tyhle zesiky jsou katodove biasovany).
Obrázek
dalabo

Příspěvek od dalabo »

A proč by se to nemělo používat ? Zesíku přece musí být jedno jestli ho trápím do repráku nebo do nějaké umělé zátěže a do repráku poučtím jenom nějaké procento výkonu. A též : stáhnout výkon na polovic je málo a skoro se to nepostřehne. Stáhnout ze 100 třeba na 10W už je rozdíl. Používal jsem ve studiu brzdu Marshall a má to co do sebe :-).
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

dalabo píše:A proč by se to nemělo používat ? Zesíku přece musí být jedno jestli ho trápím do repráku nebo do nějaké umělé zátěže a do repráku poučtím jenom nějaké procento výkonu. A též : stáhnout výkon na polovic je málo a skoro se to nepostřehne. Stáhnout ze 100 třeba na 10W už je rozdíl. Používal jsem ve studiu brzdu Marshall a má to co do sebe :-).
To se týká zesiků ve "třídě A" (zjednodušeně). Výrobce tvrdí, že je lepší použít odpojení 2 lamp.
Matchless píše:POWER SOAK DEVICES
The use of “power-soak” devices is not recommended on your amplifier. These
devices can severely shorten the life of the output tubes which should be replaced as a matched
quartet. Replacing vacuum tubes can be quite expensive. If however one of these devices is
an integral part of your sound, choose one that is well designed and built by a reputable
company.
je to podle mne ale trochu zavádějící, já používám i k Matchlessoidním zesikům umělou zátěž v situaci, kdy potřebuju hrát potichu a pouhé odpojení lamp nepomůže - a nemám s tím problém.

A propos - uvádět u třídy A info, že se sníží životnost lamp používáním powersoaku je vlastně blbost. U Matchlesse je vlastně horší ho nechat běžet bez signálu dlouhou dobu se zapnutým anodovým napětím.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“