woro90 píše:¨
Mimochodem, Bulle, FET samotný se rozhodně nechová stejně jako lampa, ale dá se správně navrženým obvodem dokopat k tomu, aby zněl velmi podobně jako lampový obvod (mám a používám).
Asi takto by se to dalo vyjádřit.
Všichni se domnívají, že lampa má jiné-příjemnější zkreslení a tranzistor je bez zkreslení, alespoň takto to prezentují měřiči zkreslení tranzistorových zesilovačů, ale opak je pravdou:
1. Lampa má zkreslení řádu %, které není pro ucho příliš rušivé, neberu limitaci ve které zesilovač nikdo trvale neprovozuje, ale lampa má velmi široké přenášené pásmo, řádově jednotky MHz a více.
2. Tranzistor je téměř vždy omezen lokální zpětnou vazbou a má nedostatečnou šířku pásma, často pod 100kHz, kde nemá žádnou rezervu zisku. Při 1kHz je však zkreslení naprosto excelentní.
3. Akustický signál však nemá jen kmitočty do 20kHz. Elektronka přenese 100kHz s podobným zkreslením jak 1kHz, ale tranzistor má často vinou lokálních zpětných vazeb zkreslení již řádu desítek %, Zkreslením vzniklé produkty se zmodulují navzájem i s užitečným signálem a výsledek je katastrofální. Intermodulačních produktů u tranzistoru je mnohonásobně více, jak u elektronky a to je to, co poslech ruší. Měřiči zkreslení mohou namítat cokoliv, tento druh zkreslení ucho vnímá již v řádu miliontin %. Problematiku jsem jako první popsal v článku Dynamická saturace, příčina Tranzistorového zvuku! a dalších, prvně jsem problematiku představil ve vědeckých kruzích na
Celostátní konferenci PERSPEKTIVY ELEKTRONIKY 2009, Tranzistorový zvuk a počítačové simulace příčin jeho vzniku Nebudu zde dále rozebírat, pro zájemce je více na mém webu.
4. Sebelepší Bipolární tranzistory mají dopad do šířky pásma zesilovače u Unipolárních tranzistoru se to dá vyřešit lépe. Vhodným výběrem tranzistorů a dobrou topologií se dá postavit zesilovač, který má šířku pásma řádově i několik MHz, pomocí filtrů pak snižuji na cca 500kHz, netrpí Dynamickou saturací, nemá extrémní nárůst zkreslení při 100kHz, prostě nemá Tranzistorový zvuk.
5. Již mi takových zesilovačů chodí více než dost a chodí velmi dobře, výroba je opakovatelná, viz můj web. Nesnažím se tedy o žádné napodobení elektronkového zesilovače, snažím se jen odbourat nectnosti tranzistorových zesilovačů. Pak je zvuk velmi blízky elektronkovým zesilovačům.