Naše lampové projekty (tipy, rady,...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...
V mém případě šlo na na katodu EL34 325V, na mřížku 320V a na katodu prvního systému ECC83 160V a na druhou půlku 170V. Plus mínus nějaký volt, nezapisoval jsem si to nikam, pátrám v paměti. EL84 bude mít menší odběr proudu, o něco to nejspíš vyleze, tak bych raději napětí na trafáku o trochu snížil, ať se zbytečně lampa nepřetěžuje. Naopak pro EL34 můžeš klidně ještě napětí o něco navýšit. A to celkem dost. Já použil do konce EL34 právě proto, že jsem měl výstupák s impedancí na primáru 5000 ohmů a pár se mi jich tu pořád válí bez užitku. Navíc jsem se bál, že mi Ua vyleze na EL84 někam nad 340V a zbytečně bych ji trápil. Celé zapojení je velmi jednoduché, hrst součástek.
6,3V je pro EZ80 i EL34 a ECC83 akorát.
6,3V je pro EZ80 i EL34 a ECC83 akorát.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
díky moc
asi to taky zkusím...
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jo, Stando, pokud to chceš dělat, tak ten obvod, který jsem nazval poněkud zmatečně "presence" nemá s klasickou presencí v ZV nic společného. To sám vidíš. Je to prostě další jednoduchá výšková propust, která je ovšem nastavená v jiném pásmu, než ta co je před potem volume. Jinými slovy, když stáhneš presence a necháš treble, tak zvuk je jiný, než když stáhneš treble a necháš presence. Klidně to můžeš vynechat, je to jen potenciometr a kondík 10n, jak chceš.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Použij trafo s vinutím pro napájení anod 280 - 0 - 280V / 150mA a udělej to přesně jako to mám já. Z větve "C" klidně napájej celý předzesilovač. Neseženeš-li EZ80, klidně tam strč EZ81, ta je běžná.core88 píše:takže by sem tam něl dát napájení z toho schematu jak se o prozpevek výš ?. a místo 300-0-300V použít 280-0-280V . ale to pak budu mít jiný hodnoty B+ , B+1 , B+2 , B+3. ale zas nadruhou stranu neco srazí ta usmernovací lampa.mmjuz píše:Tak jsem si prohlédl pozorně to schéma, které chceš využít http://www.ax84.com/static/hioctane/AX8 ... 080507.pdf
a třeba odpor R2 - 100R / 1W se mi zdá dost podezřelý. Minimálně bude solidně topit, možná přímo hořet.
a pak tam máš o 0,5V menší žhavicí napětí nebude to tam na závadu ?
A ten odpor R2 kdyžby se vyměnil treba za 100R 5W tak už by tolik netopil ? (schema AX84 hi octane)
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
mmjuz: diky, ja od tebe asi použiju jenom ten konec (zapojení EL34), preamp budu mít sice taky z 1xECC83 ale gain+3pasm.eq, a hodnoty ostatnich součástek budu ladit abych dostal co nejhlasitější čistej zvuk 
OT: co syn a maturita?
OT: co syn a maturita?
St.Anley Tube Amps
on moc podezrely neni ... kdyz si clovek vezme, ze proud na 2x 12ax7 bude nejake 4mA + to co potece el84 pri 250V - 48ma + 5.5mA = cca 60mA. P = R*I^2 => takze tam na tom odporu bude ztratovy vykon 0.36W, coz je mene nez polovina, takze ma porad dostatecnou rezervu.mmjuz píše:Tak jsem si prohlédl pozorně to schéma, které chceš využít http://www.ax84.com/static/hioctane/AX8 ... 080507.pdf
a třeba odpor R2 - 100R / 1W se mi zdá dost podezřelý. Minimálně bude solidně topit, možná přímo hořet.
Jinak ja ten hi-octane taky stavel (jako uz urcite hromada lidi), bezel jsem ho s 6V6 (na 250V) a opravdu se ten odpurek ani nezahral.
Jinak tady je docela pekna ukazka toho, tak ten octane zni ...
jestli si to stavěl ,nikde nic se nehřeje nebo nehoří a hraje to . tak to musi bejt v pohode.lunchie píše:on moc podezrely neni ... kdyz si clovek vezme, ze proud na 2x 12ax7 bude nejake 4mA + to co potece el84 pri 250V - 48ma + 5.5mA = cca 60mA. P = R*I^2 => takze tam na tom odporu bude ztratovy vykon 0.36W, coz je mene nez polovina, takze ma porad dostatecnou rezervu.mmjuz píše:Tak jsem si prohlédl pozorně to schéma, které chceš využít http://www.ax84.com/static/hioctane/AX8 ... 080507.pdf
Jinak ja ten hi-octane taky stavel (jako uz urcite hromada lidi), bezel jsem ho s 6V6 (na 250V) a opravdu se ten odpurek ani nezahral.
Jinak tady je docela pekna ukazka toho, tak ten octane zni ...
jinak to natom videu takle to hraje ? jen kytara-kabel-hi - octane ? tak to je hodne dobrej zvuk !!!!!
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Core88> no jo, opravdu nehreje. No s pouzitim ohmova zakona si to muzes overit i ostatnich odpurku (jak ve zdroji, tak treba i toho katodovyho u el84).
Jinak ten hi-octane s dobrou bednou a takovyma rukama takhle hraje
(nejaka uzavrena 2x12 nebo 4x12). Me se hodne osvedcil tube screamer pred tim - melo to pak takovy krasne az houslovy zvuk.
ja uz ten svuj hi-octane zacal modifikovat (mel jsem i efektovou smycku) a hlavne jsem predelal konec - ze SE na 2x6p6s v PP (pri tech 250V, co tam mam by to podle datasheetu melo mit nejakych 10W vykon - kazdopadne to je pekne nahlas az z toho piska v usich, kdyz se tomu prihuli).
Jinak ten hi-octane s dobrou bednou a takovyma rukama takhle hraje
ja uz ten svuj hi-octane zacal modifikovat (mel jsem i efektovou smycku) a hlavne jsem predelal konec - ze SE na 2x6p6s v PP (pri tech 250V, co tam mam by to podle datasheetu melo mit nejakych 10W vykon - kazdopadne to je pekne nahlas az z toho piska v usich, kdyz se tomu prihuli).
na tech tech 10W si to upravil podle tutoho schematu ? http://ax84.com/media/ax84_m314.pdflunchie píše:Core88> no jo, opravdu nehreje. No s pouzitim ohmova zakona si to muzes overit i ostatnich odpurku (jak ve zdroji, tak treba i toho katodovyho u el84).
Jinak ten hi-octane s dobrou bednou a takovyma rukama takhle hraje(nejaka uzavrena 2x12 nebo 4x12). Me se hodne osvedcil tube screamer pred tim - melo to pak takovy krasne az houslovy zvuk.

ne, ne. To co je na tom schematu je pouze zobrazeno, jak tam udelat moznost zapojit el84 NEBO 6v6, ale v zadnem pripade obe najednou - je to tam napsany cervene. Jinak original HO je single ended class A. Ja udelal push-pull class AB - vymenil vystupni trafo, pridal 1x 12ax7 na phase invertor a zvetsil jednu diru na oktalovy soket pro druhou 6v6 no a prekopal nakonec pre-amp a to tak, ze jsem tam pridal 'cold biased' triodu neco ve stylu bogner brown channel/red XTC channel a lehce poupravil katodove odpory/kondiky na vsech ostatnich zbylych triodach. Takze ted tam mam 'plexi', 'bogner strato' a 'bogner brown' kanaly se sdilenyma korekcema.
Podle sitoveho trafa, jake mas, muzes jit cestou hi-octane (5W), ktery pracuje s 250V stejnosmerneho napeti, ktere je usmerneno ze 180-190V stridavych. Nebo pokud mas trafo, ktere ti da vetsi napeti a vice proudu, tak se muzes vydat cestou SEL (HO preamp do konce s velkou flaskou - el34, 6l6, kt66/88), ktery ma podle pouzite elektronky vystupni vykon az 10W-20W.
Ja mam sitove trafo, ktere ma na sekundaru 180V 250mA ... ono docilit tech 10W by se dalo i zapojenim 2 el84/6v6 paralelne v SE zapojeni, jenze me neslo ani tak o vykon jako spise o chovani a vysledny zvuk, kde me opravdu prijde, ze preferuju push-pull konfiguraci nez single-ended.
Osobne bych nejradeji hnal ten konec s B+ nekde kolem 300+V, ale co uz nadelam ...
Podle sitoveho trafa, jake mas, muzes jit cestou hi-octane (5W), ktery pracuje s 250V stejnosmerneho napeti, ktere je usmerneno ze 180-190V stridavych. Nebo pokud mas trafo, ktere ti da vetsi napeti a vice proudu, tak se muzes vydat cestou SEL (HO preamp do konce s velkou flaskou - el34, 6l6, kt66/88), ktery ma podle pouzite elektronky vystupni vykon az 10W-20W.
Ja mam sitove trafo, ktere ma na sekundaru 180V 250mA ... ono docilit tech 10W by se dalo i zapojenim 2 el84/6v6 paralelne v SE zapojeni, jenze me neslo ani tak o vykon jako spise o chovani a vysledny zvuk, kde me opravdu prijde, ze preferuju push-pull konfiguraci nez single-ended.
Osobne bych nejradeji hnal ten konec s B+ nekde kolem 300+V, ale co uz nadelam ...
jo tak tohole znamena ten cervenej napislunchie píše:ne, ne. To co je na tom schematu je pouze zobrazeno, jak tam udelat moznost zapojit el84 NEBO 6v6, ale v zadnem pripade obe najednou - je to tam napsany cervene. Jinak original HO je single ended class A. Ja udelal push-pull class AB - vymenil vystupni trafo, pridal 1x 12ax7 na phase invertor a zvetsil jednu diru na oktalovy soket pro druhou 6v6 no a prekopal nakonec pre-amp a to tak, ze jsem tam pridal 'cold biased' triodu neco ve stylu bogner brown channel/red XTC channel a lehce poupravil katodove odpory/kondiky na vsech ostatnich zbylych triodach. Takze ted tam mam 'plexi', 'bogner strato' a 'bogner brown' kanaly se sdilenyma korekcema.

Rozhodni se jak silny to chces mit - jestli Ti staci 5W nebo chces mit neco silnejsiho (ale pocitej s tim, ze jak trafa tak i ty vetsi flasky jsou drazsi a pokud by ses treba rozhodl pouzit kt88, tak ta bude asi docela draha - ale asi to bude mit docela zajimavy zvuk). Ja mam pocit, ze Lukus stavel P1X - coz je SEL power amp s p1 pre-ampem. Tak by Ti mohl poradit jaky trafa na to pouzil.
Hi-octane ma 5W a kolik ma ta verze stou kt88 ? jinak s vyšší senou plamp a traf se počítá .včechny součástky až na ty trafa (ty by se začli žešit až by byla začal bejt aktualni stavba) by měli jít vpohodě sehnat.ma tu zatim rozdělaný naký efekty a nějaký chci jeste postavit . pocitam tak na podzim by přišla řada na Hi-octane nebo SELlunchie píše:Rozhodni se jak silny to chces mit - jestli Ti staci 5W nebo chces mit neco silnejsiho (ale pocitej s tim, ze jak trafa tak i ty vetsi flasky jsou drazsi a pokud by ses treba rozhodl pouzit kt88, tak ta bude asi docela draha - ale asi to bude mit docela zajimavy zvuk). Ja mam pocit, ze Lukus stavel P1X - coz je SEL power amp s p1 pre-ampem. Tak by Ti mohl poradit jaky trafa na to pouzil.

Teoreticky z te kt88 muzes dostat az skoro 20W v SE zapojeni (ma plate dissipation kolem 40W). Ale pocitej, ze takova lampa te vyjde na peknou tisicovku, ne-li 2k.
kdyz tam das 6l6GC, ktera stoji zlomek ceny kt88, tak bys z toho mohl teoreticky dostat 15W.
Co tim chci rict - udelej si tam moznost na nastaveni biasu, nejaky rozumny vystupak s dostatecnou vykonovou rezervou a muzes tam davat lampy co zrovna budes mit po ruce.
kdyz tam das 6l6GC, ktera stoji zlomek ceny kt88, tak bys z toho mohl teoreticky dostat 15W.
Co tim chci rict - udelej si tam moznost na nastaveni biasu, nejaky rozumny vystupak s dostatecnou vykonovou rezervou a muzes tam davat lampy co zrovna budes mit po ruce.
ja sem tu lampu našel asi za 660 kč (zadnej šmejd in china!!) electro harmonic made in russia. a vystupni trafo hammond (presne ten tip za 49 euro)lunchie píše:Teoreticky z te kt88 muzes dostat az skoro 20W v SE zapojeni (ma plate dissipation kolem 40W). Ale pocitej, ze takova lampa te vyjde na peknou tisicovku, ne-li 2k.

no i tak me to prijde docela dost ... kazdopadne udelej si tam nastavitelnej bias a jak jsem psal, mas vystarano a muzes tam dat vice mene jakoukoli oktalovou lampu, ktera pracuje s B+ jake tam budes mit (kolem 350V), urcite nekde sezenes za par kacek el34 nebo 6l6 ... na pokusy a pak proc tam treba opravdu nehodit tu kt88
.
Srry za OT, lunchie, ty si stavel nejaky TS ze? Nemas jeste nahodou nekde schema/layout co si pouzil. Par jsem nasel, kontroloval jsem to jeste s jinyma a celkem to sedi, akorat nevim co je to za druh potaku znaceny W ( http://www.aronnelson.com/gallery/main. ... T.gif.html ). Diky
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
si ce to nebylo na mě . ja sem taky stavel TS a dal sem tam ten 20k W pot tuto sem otom nasel http://www.musikding.de/product_info.ph ... taper.htmlLukus píše:Srry za OT, lunchie, ty si stavel nejaky TS ze? Nemas jeste nahodou nekde schema/layout co si pouzil. Par jsem nasel, kontroloval jsem to jeste s jinyma a celkem to sedi, akorat nevim co je to za druh potaku znaceny W ( http://www.aronnelson.com/gallery/main. ... T.gif.html ). Diky
ale asi to bude nakej druh linearniho potaku
treba tady maj 20k linear http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=81
a neste neco http://translate.google.cz/translate_t? ... l=en&tl=cs#

ja stavel son of a screamer a ten potak tam mam urcite linearni.core88 píše:si ce to nebylo na mě . ja sem taky stavel TS a dal sem tam ten 20k W pot tuto sem otom nasel http://www.musikding.de/product_info.ph ... taper.htmlLukus píše:Srry za OT, lunchie, ty si stavel nejaky TS ze? Nemas jeste nahodou nekde schema/layout co si pouzil. Par jsem nasel, kontroloval jsem to jeste s jinyma a celkem to sedi, akorat nevim co je to za druh potaku znaceny W ( http://www.aronnelson.com/gallery/main. ... T.gif.html ). Diky
ale asi to bude nakej druh linearniho potaku
treba tady maj 20k linear http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=81
a neste neco http://translate.google.cz/translate_t? ... l=en&tl=cs#

ja to delal na takovej universalni plosak, no a udelal jsem tam prepinac na ty clipping diody - mam tam kombinaci Si/Ge a Si/LED. Kdy ta Si/Ge me prijde hraje vice 'lampoveji'
kk diky moc
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90