Telecaster clasic 60"s

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
kvasna

Telecaster clasic 60"s

Příspěvek od kvasna »

cs v nejbližší době si pojedu vybírat novou kytaru a hodně přemejšlim o teleti a zaujal mě tenhle kousek http://kytary.cz/fender-60s-telecaster/HN083112/ kterej má podle mě lepší snímače než ten standart http://kytary.cz/fender-standard-telecaster/HN082477/ jestli stim nekdo mate zkusennosti tak kdyztak poradte pls co se vam jevilo jako lepší kejtra
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
woro90-1

Re: Telecaster clasic 60"s

Příspěvek od woro90-1 »

kvasna píše:cs v nejbližší době si pojedu vybírat novou kytaru a hodně přemejšlim o teleti a zaujal mě tenhle kousek http://kytary.cz/fender-60s-telecaster/HN083112/ kterej má podle mě lepší snímače než ten standart http://kytary.cz/fender-standard-telecaster/HN082477/ jestli stim nekdo mate zkusennosti tak kdyztak poradte pls co se vam jevilo jako lepší kejtra
Ohmatej si krk. 60's má rádius hmatníku 7,25", standard má moderní 9,5", to je docela podstatný rozdíl.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

A asi bude mít i ty tenké vintage pražce. Někomu to problémy nedělá, někomu to vadí. Chce to zkusit. Vím, že tady v Brně v MC jednoho na prodejně nedávno měli a asi i mají vzhledem k tomu jak se tam ty kytary točí. :) To je ale asi pro tebe nepodstatné vzhledem k bydlišti, předpokládám. :mrgreen:
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
kvasna

Příspěvek od kvasna »

jj díky za rady jinak jestli mě došlo tak to ma lepší dohmat ten clasic ne ? v tom bych videl jen pozitivum :lol:
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

kvasna píše:jj díky za rady jinak jestli mě došlo tak to ma lepší dohmat ten clasic ne ? v tom bych videl jen pozitivum :lol:
Poloměr zakřivení hmatníku nemá na dohmat vliv. A "lepší" dohmat je pro každého jiný. Pro mě třeba celkem vysoký, lépe se mi benduje.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

kvasna píše:jj díky za rady jinak jestli mě došlo tak to ma lepší dohmat ten clasic ne ? v tom bych videl jen pozitivum :lol:
s dohmatem to nemá nic společnýho, ten se dá nastavit stejnej na obou,

a naopak když máš moc nízkej dohmat na 7.25 hmatníku tak při bendování (ve vyšších polohách, a směrem doprostřed hmatníku, "do kopce") nastane nepříjemný jev zvaný "fret-out" - struna drnčí o vyšší pražec (i když se to při hře bez bendů nestane) . Je to daný geometrií víc zakřivenýho krku.

Vintage pražce jsou - podle toho na co je kdo zvyklej- trochu nepřijemný v tom, že se prsty prostě víc dotýkají hmatníku (=větší odpor při vibrátu, bendingu).

Zase se na nich líp hrajou skluzy -glissanda, a i když je mačkáš silnějc,tak se tón nerozladí (struna se nedá tolik promáčknout jako na vysokých pražcích). Taky barre akordy se většině lidí líp hrajou, prsty se líp poskládaj na prohnutější hmatník.

edit - jak je vidět, moc dlouho mi trvalo to sesmolit :mrgreen:
I´m wheels... movin´wheels
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Tonda píše:edit - jak je vidět, moc dlouho mi trvalo to sesmolit :mrgreen:
Ale vzpomněl sis na výraz fret-out, já jsem si na něj nemohl zaboha vzpomenout, tak jsem to raději zamlčel :D Ještě bych dodal že na větší bending se stejně hodí trochu vyšší dohmat, takže je to v tomto případě spíš o tom, jak ten krk sedí v ruce a jak přirozená je poloha prstů na hmatníku. A nízké pražce jsou fajn, aspoň to člověka donutí si ostříhat nehty včas :twisted:
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Taky mám radši když se dá o strunu dostatečně opřít při vytažení, s moc nízkým dohmatem utíká zpod prstů ..
mirko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirko »

FIlozofia hrubý hmatník = zlý hmatník je zlá. Ja mám na strate soft V a lepší si ani neviem predstaviť.

Vintage pražce.. nie je to taká katastrofa. Ide o to čo hráš a ako to hráš. Problém je v bendoch. Takých skôr melodických kde držíš dlhšie vytiahnutú strunu, alebo vibrato na vytiahnutej strune. Nie je tam tá istota ako pri Jumbo pražci. Ostatné veci sa robia pohodlne a s vibratom a inými vecami nie je taký problém. Spočiatku to bol divný pocit, pretože prsty sa ti skoro dotýkajú hmatníku. Ale iba spočiatku.

Tie gitary sú classic, tak sa predpokladá, že hráč má sklony k niečomu takému. Či už k zvuku, alebo štýlu hrania.
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
Tonda

Příspěvek od Tonda »

mirko píše:FIlozofia hrubý hmatník = zlý hmatník je zlá.
A to tady tvrdil kdo ? Bylo to o zakřivení hmatníku, ne tloušťce krku..

Já třeba zrovna jednoznačně preferuju tlustý krky, jsou (mě) nejpohodlnější.
I když teda soft V zrovna nesnáším :mrgreen: mám to na jednom teleti a vadí mi to.

Záleží na profilu krku, nejenom na předozadní hloubce, a taky třeba na tom jak jsou udělaný okraje hmatníku,
na 2 kytarách mám ty hrany zaoblený (rolled edges) a je to hrozně pohodlný, mnnohem líp se na to hraje.

Jinak abysme se drželi topicu- ty 60s Classic telata maj krky poměrně plochý (proti 50s), myslím asi tak jako Standard telata.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“