Zacházení s lampovým aparátem

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
blind boy of Alabama

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od blind boy of Alabama »

na sucho to neslyším, ale možná tam je protože to není nijak výrazný ... víc to dělá krkový snímač...kabely nic nemění..kombo taky ne.
kdybych to nahrával tak už z toho nebude vůbec nic :lol: :lol:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Kdyby to bylo slyšel i na sucho (aspon slabě), tak bych očekával drnčení ožná přímo v kobylce nebo z nultého pražce. I to je možné. Ale jestli to je slyšet jen z aparátu, tak ví bůh... Fakt by to chtělo nahrát, aby bylo možné trochu víc přemýšlet, odkud to je.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
blind boy of Alabama

Příspěvek od blind boy of Alabama »

asi si nechám seřídit kytaru a potom uvidim je to asi jediná možnost...nevíte kolik to může stát
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pár stovek, záleží na kytaráři a kytaře. Většinou 250 - 500.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
harpplayer

Příspěvek od harpplayer »

Předem se musím omluvit, že se mezi Vás, kytaristy, séřu já, foukačkář. Teď k problému: Mám (zatím) půjčené kombo - celolampu PEAVEY Windsor Studio. Dal jsem přednost lampě před nejrůznějšími akustickými komby pro "teplou" (nezaměňovat se sexuální orientací) barvu soundu. Harmoniku hraju přes mikrofon Shure Beta 58. Signál vedu bez úpravy impedance rovnou do komba. Při vybuzení preampu do 2 z celkových 12 pozic to má příjemný čistý zvuk, do 6 je to crunch, až distortion a dál je to prakticky nepoužitelný, jelikož je to strašně náchylný na zpětnou vazbu a začne to hvízdat. Podobně se to chová při maximálním výkonu při vytažení hlasitosti nad 8 (z celkových 12). Pokud atenuátorem stáhnu celkový výkon na cca 1/4 až 1/5, celý se to umravní - dá se to víc vybudit, i celkový volume se dá vytočit až na 12, ale ubráním výkonu klesne hlasitost, která původně byla na 8 dostatečná. Obávám se, abych při venkovních produkcích neplandal za bicíma a basou (hrajeme elektrickou country). Jo, ten mikrofon strkám do Hi - vstupu. Když ho dám do Low vstupu, je to celý takový jako leklá ryba. Kdosi mi radil použít mezi mikrák a kombo trafo, který zvyšuje impedanci. Zkusil jsem to a prakticky se to nedalo ukrotit - i při mírným vybuzení to šlo hned do crunche a bylo to ukrutně náchylný na zpětnou vazbu. Mám to doma první den, zítra to chci zkusit na venkovní produkci. Může někdo zkušenější poradit, jak omezit zpětnou vazbu na úrovni hvízdání? Je to dáno malou místností a venku se to uklidní nebo polohou komba a jeho vzdáleností a nasměrováním vůči mikrofonu nebo je v tom zakopanej jinej pes? Jinak to kombo se mi designově moc líbí a pokud ho ukrotím, rád bych si ho nechal, ale v tuhle chvíli nějak nevím. Upozorňuji, že s lampou prakticky nemám zkušenosti. Doteď jsem hrál na tranzistor (tam to bylo bez problémů) a nechal jsem se zlákat čistým zvukem lampových aparátů.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

vítám tě tady :) já naopak nevim nic moc o foukačkách, takže asi takhle... vazba může bejt způsobená nasměrováním mikrofonu směrem k reproduktoru... nebo taky co už jsem u foukaček slyšel, tim, že se dělá kolem mikrofonu z dlaní taková ta mistička... pokud to máš uvnitř v malé místnosti, může to být tím... zkus dát preamp na co nejméně, konec na co nejvíce, reproduktor a mikrofon mimo osu... pokud bys chtěl ještě více čistého zvuku, možná by stačilo snížit velikost signálu z mikrofonu (aby nepřebuzoval preamp) - mohl by stačit nějaký další volume prvek... ale tobě se asi to zkreslení tvoří až v aparátu... tam by možná šlo použít elektronky s menším zesílením, ale to už jsem jinde... :lol: takže venku zkus dát mikrofon a reprák mimo osu a mělo by to být lepší :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Snížení volume kdekoliv před zesilovačem má stejný efekt, jako by byl méně vybuzený předzesilovač. Tak jako tak se sníží výsledná hlasitost/zkreslení.
1. Směruj mikrofon mimo osu vyzařování komba či odposlechů
2. Při přestávkách v hraní ho vypínej
3. Odrazy zvuku mají na vazbu velký vliv - venku z místnosti by to bylo lepší. Uvnitř místnosti je lze omezit třeba vytlumením.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
harpplayer

Děkuji za první podnětné informace. Zítra jedeme hrát 2 akce, obě venku, tak dám vědět, jak se to umravnilo.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Foukačkář se hlásí do služby - z toho se jen tak nedostaneš, buď musíš stáhout zkreslení nebo hlasitost, nebo si stoupnout od aparátu dál, hlídat si, aby neřval přímo na tebe, hlídat si správné držení mikrofonu a mít to zakryté tak, aby do mikrofonu šla pokud možno jen harmonika a nic jiného. A hlídat si, abys neměl aparát v ose mikrofonu, Beta 58 je hyperkardioidní, takže bere jen to, co má v ose a ostatní moc nechytá. Ale nevím jakým stylem hraješ, takže těžko poradím nějaký konkrétní trik. Možná snad jen netahat to všechno kombem a přizvučit si to do PA. Mimochodem kolik máš výstupní impedanci? Budu si teď pořizovat dost zvláštní mikrák a nevím jestli se mi povede moji chíplotinu přebudit...
Naposledy upravil(a) woro90-1 dne 25.06.2010 11:54, celkem upraveno 1 x.
harpplayer

V papírech píšou, že Shure Beta 58A má imperanci 150 ohm.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

harpplayer píše:V papírech píšou, že Shure Beta 58A má imperanci 150 ohm.
Díky, tak to budu mít tak akorát. To, co teď budu kupovat, má kulovou charakteristiku a 200 ohm.
harpplayer

Oooooouuuuuuuuu, ta kulová charakteristika není úplně nejvhodnější, ale to už jsme jinde, aby nás někdo nevypucoval za OT. :wink:
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

http://www.youtube.com/watch?v=45LvJXQTVxQ
možná taky pohrát si s ekvalizérem.. když bude zkreslení, bude to víc pískat vždy... nicméně ta akustika je zásadní... mastr volume dát na max a pak vytahovat preamp. no a pokud to píská a člověk chce, ať to víc kreslí, tak stáhnout mastera dát víc preamp a postupně to dorovnat na potřebnou úroveň..
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
harpplayer

Činím, jak jsem slíbil, mám za sebou 2 venkovní akce s novým kombem a všechny obavy s vazbou a hlasitostí se ukázaly jako liché. Venku se kombíčko umravnilo a poslouchalo jako hodinky. 20W na foukačce se prosadilo na pódiu proti mnohem silnějším kombům na kytaře i base, rovněž proti bicím i docela vyšťaveným odposlechům. Na malé scéně jsem ho musel hodně krotit atenuátorem (cca 50%), ale na scéně 6x8 m se ho podařilo rozehrát v plné parádě a tam se ukázalo jako naprosto skvělý. Proti předchozímu tranďáku je to sice daleko rozměrnější, ale za ten zvuk to stojí. Kombo jde za všemi korekcemi jak pes za buřtem. Veškeré předchozí problémy byly způsobeny zkoušením komba v malé uzavřené místnosti, kde byly značné odrazy. Po čerstvých zkušenostech mohu Peavey Windsor Studio pro použití na foukačku jen pochválit. Teď budu řešit nějakej futrál, aby v něm bylo chráněný proti otřesům při převážení a přitom aby to nebyl těžkej dřevěnej case. Napadá mě plastex (hmota používaná na podlážky stanů) vyfutrovaná alespoň 2cm mirelonem.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Ve Zlíně jedna paní šije obaly z hrubého filcu. Mám kdesi telefon.
harpplayer

Mohu poprosit o kontakt do SZ?
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Dám veřejně :
- paní Svitáčková, Zlín (starý telefon je zrušený: nový dodám)
- paní Žampachová Hodonín (musíte jí nejlíp dovézt aparát ať si ho oměří)
- www.boxx.cz
- www.obalynabedny.cz
Gurus

Příspěvek od Gurus »

nevite prosim vas nekdo kolik by mel byt bias pro http://www.boogieauctions.com/4-mesa-bo ... mp-str420/ diky !
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Mám takovej blbej dotaz. Koupil jsem si akorát lampu a dovez jí domu a chci se zeptat jak dlouho trvá aklimatizace?
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Hm.... má takovou věc cenu řešit v létě?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“