Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Lukus

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od Lukus »

Proc delat takove hybridobastly, kdyz muzes z 1-2 ecc83/82 udelat plnohodnotny HV preamp... Valvecastera si nech zapojeneho, kup 2 ecc83 (typos z prahy prodava jednu za 100, kdyztak dam kontakt) a postav si treba HO, moc slozitejsi nez ten VC to neni, az na to napeti.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Jestli mas takovyhle znalosti o lampach, tak by sis pred stavbou mel jeste neco nacist. Pokud mas trafo pro jednocinnej konec, nemuzes to pozdeji predelat na dvojcinny zapojeni. Nema cenu pred to cpat toho valvecastera, jednak tam mas urcite kondenzatory na nizky napeti a navic je to udelany jako efekt. Nemuzes tam jen tak navysovat napeti, jak si usmyslis, meni se s tim i pracovni bod a podle toho tam sou zase jiny odpory na katode a na predpeti. Ono to asi nakonec fungovat bude, ale usetris tim tak kilo...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

a copa postavit tuto je to levný jednoduchý a dobre popsamý a časem se to dá upravovat . http://www.ax84.com/static/p1/AX84_P1_091125.pdf
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

mrkendy píše:Jestli mas takovyhle znalosti o lampach, tak by sis pred stavbou mel jeste neco nacist. Pokud mas trafo pro jednocinnej konec, nemuzes to pozdeji predelat na dvojcinny zapojeni. Nema cenu pred to cpat toho valvecastera, jednak tam mas urcite kondenzatory na nizky napeti a navic je to udelany jako efekt. Nemuzes tam jen tak navysovat napeti, jak si usmyslis, meni se s tim i pracovni bod a podle toho tam sou zase jiny odpory na katode a na predpeti. Ono to asi nakonec fungovat bude, ale usetris tim tak kilo...
kondiky tam mam prave vsechny na 250V...to zapojeni od COre88 vypada dobře dejme tomu že bych si ho klidně udělal :)ale to trafo co sem vytáhl ztoho rádia nemá kabely barevně označené tak jak ten hammond....nevíte s s si tim někdo rady??? pošlu foto kdyžtak....je to 1PN 676 21 je tam 5kontaktu.....nahoře 2 a dole 3...z tech hornich dvou byl vyvod na repro takze to bude asi sekundar.... dole sou vš draty modre a nahoře červeny a černy (než se ulomily) a zustal tam jeste jeden černy a modry (asi to vedlo do tech dalšich repraku co ma tesla echo naboku)
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Ja tedka koupil jedno echo na aukru, pristi tyden ho budu mit doma tak ti reknu co je co.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Presne tohle trafo jsem pouzil taky. Horni dva je sekundar - vyvod na repro. Krajni dva dole jsou konce primaru, jeden konec patri na prislusnej anodovej uzel zdroje a druhej konec na anodu EL84. Ten prostredni je odbocka pro ultralinearni zapojeni. Pokud bys to tak chtel zapojit, tak premer stejnosmernej odpor mezi prostrednim a krajnima kontaktama. Vyhazi to okolo 20 a 600 ohmu. Tech 20 ohmovy vinuti pak bude mezi zdrojem a mrizkou. http://www.volny.cz/pjenicek/radioprevz ... earzp.html

EDIT: to Lukus: zkus pak nakreslit zapojeni repra, pro me je furt zahadou, jakou to trafo ma vystupni impendanci, kdyz tam predtim byly tri 4ohmovy repra..
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

mrkendy píše:
EDIT: to Lukus: zkus pak nakreslit zapojeni repra, pro me je furt zahadou, jakou to trafo ma vystupni impendanci, kdyz tam predtim byly tri 4ohmovy repra..
tohle je pro mě taky zahadou :D ja si myslim že asi přesne hodnoty moc neřešili protože to přece nemůže vycházet....
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

mrkendy píše:Presne tohle trafo jsem pouzil taky. Horni dva je sekundar - vyvod na repro. Krajni dva dole jsou konce primaru, jeden konec patri na prislusnej anodovej uzel zdroje a druhej konec na anodu EL84. Ten prostredni je odbocka pro ultralinearni zapojeni. Pokud bys to tak chtel zapojit, tak premer stejnosmernej odpor mezi prostrednim a krajnima kontaktama. Vyhazi to okolo 20 a 600 ohmu. Tech 20 ohmovy vinuti pak bude mezi zdrojem a mrizkou. http://www.volny.cz/pjenicek/radioprevz ... earzp.html
primar VT mi hazi 23 a 650 ohmů takže by to mělo být ok :) akorat mi neni jasne co je to dvojčine a jednočiné zapojeni.....jinač už o elektronkach neco malo vim tak bych se do toho klidne pustil :) s tim valvecastrem sem do toho moc nepočítal jenom sem se chtěl zeptat co by to udělalo, ale asi to fakt neni štastné řešení....

A power trafo muže být vicemeně jakýkoliv že? akorat tam musi byt spravne napetí na sekundáru..
A zdá se mi to, nebo se v tom schématu elky žhavý stříd. napětím?? a to trafo má na primaru 120V bude problém s napetím na primáru 220V ?

jo a nevíte jaký to má výkon??? bude to asi neco okolo 5ti W že...

momentalne nemam penize tak se do tohop pustím asi až později, ale chtel byhc už mít jasno co a jak at můžu shánět součástky.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Tak jsem konecne dneska doladil vykuchany HO zesik k obrazu svemu. Mel porad strasne hodne basu, az to bylo vice mene uprdene.
Takze nakonec to je 2-kanal, kdy prvni kanal je ve stylu plexi ( 2 gain stages do CF a sdileneho tonestacku) a druhy kanal ma 5 gain stages, kdy 3. trioda je cold biased (ve stylu bogner brown channel). Overdrive kanal ma 2 mody, kdy tam mam udelany vypusteni te 3. triody.
Cele to jde do lampove efektove smycky a cathodynoveho phase invertoru a do dvou 6V6. Podle datasheetu by to melo mit cca 10W. Takze ma to 5 triod na pre-amp -> 1 trioda na fx-send -> 1 trioda na fx-return -> cathodyne PI -> 2x 6V6.
Co se tyce zvuku - gainu to ma snad az prilis :). Basu taky hromada. Jak bude trocha casu, tak neco svyma levyma rukama nahraju ... :)
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

lunchie píše: ...Mel porad strasne hodne basu, az to bylo vice mene uprdene...
Mohl bys mi o tom trochu víc napsat? Co způsobuje to prdění, výstupní trafo? Nebo čím to je?
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Prilis gainu bez omezeni basu v prvnich fazich signalove cesty - mel jsem tam moc velke by-pass kapacitory na katodach na prvnich dvou triodach. Jak jsem je snizil na cca 680nF, tak se zvuk krasne zpevnil. Dalsi vec - na gain potak jsem hodil prepinatelny 4n7 vs. 470pF. Kdyz je to prepnute do 4n7, tak to pekne dostane takovy stredovy zvuk. Coz se ve vysledku taky pekne projevi na takovem zpevneni zvuku.
Dan Rohanský

To takzvané prdění mi to dělá až při velké hlasitosti a připadá mi jako by něco už nestíhalo, podobně jako když mi starý tesla repráky nechtěly hrát basy, ale repra mám hot 100, takže tim to podle mě není.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Me se to jakoby hltilo pri vyssim gainu, pripadalo me to jako blato. Prvne jsem si myslel, ze to bude tim cathodynem, tak jsem se snazil neco pospekulovat od efektove smycky. Po nekolika experimentech a prekopani PI do stylu VHT deliverance to porad hralo stejne. Takze prisly na radu ty bypass kapacitory. A vyresilo to prave snizeni na druhe triode, ktera drivuje 3. triodu, kterou mam cold biased.
I po upravach mam basy stazene na pod polovinu. Ale hlavne se opravdu zpevnil ten zvuk.

Jak mas zapojeny ten recto pre-amp do toho konce? Me prijde, ze pri vyssi hlasitosti se dostava ta el34 do clippingu a vice mene dostavas kombinovane zkresleni pre-amp / power amp. Coz u hi-gain vetsinou nezni moc dobre.
Pokud chces opravdu zjistit, cim to je, nastav si lehky crunch/clean a zacni zvysovat hlasitost a sleduj jak se zvysuje zkresleni. Pokud se ti na vyssi hlasitost markantne zmeni vysledne zkresleni, tak je to prdeni na 100% zavineno kombinaci pre/power amp zkreslenim.
Prave recto je zname vybornym power ampem, ktery zni porad ciste i na vysoke hlasitosti.
Dan Rohanský

EL34 mám zapojenou podle P1 extreme, ted jsem to ozkoušel a hraje pořád stejně až dokonce, při čistym zvuku. Takže asi zkusím změnit ty kondíky v katodách, je fakt že ted mám basů hromadu. A plánuju vyměnit to napajecí trafo, abych tam měl těch 400 V i při zatížení a vrátit se k cold biased triodě.
Dan Rohanský

Zkusil jsem vyměnit kondíky v katodě první a druhý triody, ale pak se mi ten zvuk nelíbil, už nebyl takvej ostrej.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

A jak to vubec hralo, kdyz jsi to mel presne podle rectifier schematu? Ta 39k uroven vice mene uplne odstrihne jednu stranu signalu a tim prida do toho signalu hromadu vyssich harmonickych frekvenci. Jinak ja mam postaveny supercharger (vice mene to samy jako rectifier, jen to nema tonestack a je to jako stomp box) no a pri zvysovani gainu nad polovinu me prijde, ze je to zkresleni cim dal tim blize nejakemu fuzzu a vubec se to nehodi na rytmicke hrani ale spise na sola + zacina to byt docela dost nabasovane.

EDIT:
jinak tady je muj klon XTC red channel pres impuls M/B rectifier 4x12 cabinetu.
http://www.4shared.com/audio/MPpB9M5Q/h ... ow-ms.html
gain na 10 hodinach, basy taky na 10 hodinach. XTC pouziva taky cold biased 3. triodu s katodovym odporem 10k.
Dan Rohanský

Když jsem to měl zapojený podle schematu, tak to mělo hrozně málo gainu, když jsem to něčim nakopl tak to neznělo špatně, ale ted mi to přijde hezčí a gainu to má dost i bez boostera, ale není to recto. Už mám objednaný trafo na 330 V AC. Možná bych mohl zkusit něco nahrát.
Jinak tobě to hrajě pěkně 8)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Dan Rohanský píše:Zkusil jsem vyměnit kondíky v katodě první a druhý triody, ale pak se mi ten zvuk nelíbil, už nebyl takvej ostrej.
Pokud se Ti zdá, že máš moc basů, aparát se Ti zahlcuje, tak vyměň vazební kondy v anodách předzesu!! Nejprve zkus snížit hodnotu toho kondu, který je mezi předzesilovačem a koncem a případně pak sniž i ten, který je hned za první triodou. Nevím, jak Tvé zapojení vypadá, ale platí to všeobecně. Tedy např. máš-li jmenované vazby 22n, tak je sniž prvně na 15n a když se Ti to bude zdát málo, tak klidně na 10n. Vždyť je to jednoduché, stačí si uvědomit, jak to pracuje elektricky a pak už si to jen uchem potvrdíš. Kondíky v katodách nastavují zesílení toho kterého stupně. Samozřejmě se tím také mění zvuk, ale spodní pásmo ze signálu odfiltruješ nejlépe vazebníma spolu se stejnosměrným U. A také je dobré zaexperimentovat s vazbami v každém stupni jednotlivě, páč i když to ořízněš hned za prvním stupněm, tak zkreselní, které vzniká prakticky na všech stupních aspoň trochu, Ti generuje jak vyšší harminické směrem nahoru, tak subharmonické směrem dolu.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Dan Rohanský píše:Když jsem to měl zapojený podle schematu, tak to mělo hrozně málo gainu, když jsem to něčim nakopl tak to neznělo špatně, ale ted mi to přijde hezčí a gainu to má dost i bez boostera, ale není to recto. Už mám objednaný trafo na 330 V AC. Možná bych mohl zkusit něco nahrát.
Jinak tobě to hrajě pěkně 8)
hmmm to je zajimavy, ze to melo malo gainu (beru to jako distortion). Jak jsem psal, stavel jsem supercharger, coz je vice mene jedno a to same jako rectifier modern kanal bez katodoveho sledovace a tone stacku a ten ma gainu az moc. Nejedu ho na vice nez polovinu a napajeni mam lehce nad 300V.
To, ze jsi mel malo gainu muze byt problem mozna nejakyho studenaku nebo nezapojeneho nejakeho dratku. Protoze jinak si to opravdu nedovedu vysvetlit. Jestli tam mas 360V napajeci napeti, tak bys mel byt vice mene v 10% toleranci, kterou mesa pise do schemat a mel by jsi byt schopny si namerit alespon orientacne napeti na anodach a katodach a porovnat to s hodnotami ve schematu, jestli jsi alepson v ballparku pro tu kterou triodu.
Tady je mala ukazka, jak me hraje ten supercharger (a ten rectifier by mel hrat hodne podobne), je to prohnany zase pres impuls MB 4x12 v30 rectifier kabinet.
http://www.4shared.com/audio/0tvWwdoX/metla-ms.html
http://www.4shared.com/audio/xr120QVO/super_col_mb.html
(ukazky nejsou na hodnoceni mejch levej rukou, ale dat alespon nejaky maly obrazek tomu, jak ten supercharger hraje ;) )

Jeste drive nez vyrazim na obed ... chtel jsem tu postnout malej obrazek, kde je zakresleny vliv hodnoty katodovyho kondiku na utlumeni/zesileni frekvenci.
This graph shows how the frequency reponse of a typical ECC83 with 100k anode load and 1.5k cathode resistor, for different values of cathode bypass capcitor.
Obrázek
znovu tu budu doporucovat web site valve wizarda, ktery ma opravdu hromadu zajimavych informaci na svym web site.
Dan Rohanský

Tomu že bych tam měl sudeňák moc nevěřím, zkusím to projít voltmetrem, jinak těch 360 V jsem tam měl když jsem ještě měl jako konec el84, ted s el34 mám 340 V, jinak vazební kondíky a podobně chci řešit až s novým trafem, když nechodím s volume za půlku tak to hraje pěkně.
Pro mmjuz: tady je kdyžtak schema http://dan-rohansky.rajce.idnes.cz/Mesa/#MBDR1.jpg
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“