Zdravim odborniky,
shanim nejake klavesy na kterych bych se chtel naucil. Cenova relace do 8000. Dival jsem se na tyto:
http://www.hudebni-dum.cz/good.php?good ... -PSR-E-413
a
http://hudebni-obchod.cz/hudebni-nastro ... yamaha.htm
u tech druhych se mi libi ze maji podsvicene klavesy, coz je myslim pro vyuku lepsi. Jaky nazor na to mate vy? Oboje maji YES 5, jen nevim jak funguje u tech E413.
Jinak byly mi doporuceny klavesy http://ostatni-elektronika-foto.sbazar. ... 04076.html ze pry maji dobry zvuk a jsou celkove jedny z nejlepsich, myslite ze je to pravda a jsou lepsi nez vyse zminovane ?
Dekuji za cenne rady, pripominky a navrhy.
Petr
Klavesy na nauceni
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Klavesy na nauceni
Ahoj,
z těhle možností bych jako jasnou volbu viděl ty E-413. Podsvícené klávesy jsou sice pěkné, ale zvuková kvalita a možnosti jsou u těch EZ mnohem horší. Na naučení to nepotřebuješ, na klavíru taky nic nesvítí a kolik lidí se na tom naučilo. Ten YES na E-413 pracuje tak, že ti vše zobrazuje na displayi.
z těhle možností bych jako jasnou volbu viděl ty E-413. Podsvícené klávesy jsou sice pěkné, ale zvuková kvalita a možnosti jsou u těch EZ mnohem horší. Na naučení to nepotřebuješ, na klavíru taky nic nesvítí a kolik lidí se na tom naučilo. Ten YES na E-413 pracuje tak, že ti vše zobrazuje na displayi.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
no já nevim.jestli se človek učí od zakladu a má doma místo,tak je možná lepsí koupit nekde z bazaru za pakatel nejaky stary piano.protože uhoz je vec nadmíru dulezitá a blátivé klávesy ti jí nedaj
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Yamaha MOX6
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Já bych podotknul, jakožto klavírista s 10 let LŠU (kde ty časy jsou) a postupnou orientací spíš na syntetizéry, že jde asi o to, kam se člověk bude chtít nasměrovat. Pokud se opřu o svůj přístup a zkušenosti, tak si nemyslím, že by bylo nutné pořizovat si cokoli směrem do kladívkova (ať už simulace nebo ne) v případě, že člověka spíš lákají syntetizéry a ne Chopin. Na měkkých klaviaturách se samo člověk nenaučí ten správný "kladívkový" úhoz, ale v tomhle směru nemám pocit, že by to bylo nějak na škodu. Já osobně bych kladl větší důraz na naučení se techniky hry jako takové - prstoklad, orientace na klaviatuře.
Je to určitě o preferencích, ale nebráním se tomu, že mi klavíristi s bohatou praxí tenhle názor vymluví
každopádně mi přijde, že já těžím vyloženě z těch věcí, co jsem zmínil - a nikoli z návyku naučeného úhozu na kladívkovou mechaniku pianina.
P.
Je to určitě o preferencích, ale nebráním se tomu, že mi klavíristi s bohatou praxí tenhle názor vymluví
P.
- Scotty
- Kontaktovat uživatele:
Mám ty E413 a mě jako teď už jen občasnému hráči bohatě stačí a navíc mají USB takže máš možnost s tím nahrávat do kompu nebo se z kompu učit...Ten YES system je taky sakra dobrá věc 
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
Kytara:STAGG - Heavy C - Serie 450
Komba:STAGG 20 GA,Kustom DART 10,Hocke 50w lampa
Efekt:Digitech RP250
Keyboard:Yamaha E413
Kytara:STAGG - Heavy C - Serie 450
Komba:STAGG 20 GA,Kustom DART 10,Hocke 50w lampa
Efekt:Digitech RP250
Keyboard:Yamaha E413
Omlouvám se, že oživuju staré téma, ale vhodnějsí místo pro svůj dotaz jsem asi nenašel.
Vybírám teď taky nějaký keyboard pro naprostého začátečníka a snažil jsem se zorientovat v těch podpůrných nástrojích - systému YES nebo i blikajících klávesách. Podle ukázek na Youtube a uživatelských příruček z webu Yamahy se mi zdá, že není YES jako YES (a to ani když je u obou napsáno "verze 5" - v knowledge base u yamahy jsem našel jen vysvětlivky k historickým verzím 1 až 4 a čím vyšší, tím vágnější ten popis byl).
Jestli to chápu správně, tak
- u EZ-200 svítí klávesa, kterou je třeba stisknout a na displeji se zobrazuje i kterým prstem, ale už na něm nijak neopakuje informaci o poloze klávesy (jen ukazuje noty)
- u PSR-E413 se na displeji zobrazují klávesy s vyznačením, kterou zmáčknout, ale bez nápovědy, kterým prstem
- ještě jsem se díval i na konkurenci a zdá se, že takové Casio (LK 270) ukazuje na displeji jak polohu klávesy, tak označení prstu, kterým má být zahrána
Rád bych se zeptal, zejména těch, kteří s tím už mají osobní zkušenosti:
- jak moc je vůbec celý YES či podobné věci relevantní při výuce (o blikajících klávesách jsem se třeba dočetl, že jen rozptylují a bez nadprůměrného periferního vidění jsou stejně nepoužitelné jinak než jako lákadlo pro malé děti, aby je ty klávesy nepřestaly bavit)
- jestli si u Yamahy opravdu musí člověk vybrat mezi modelem, který na displeji ukáže buď jakou klávesu stisknout nebo kterým prstem, ale ne oboje a co byste považovali za vhodnější pro učení se
- a jestli teda není lepší risknout místo Yamahy nějaké Casio (a případně které doporučujete - s ohledem na snadnost a rychlost pokroku od absolutní nuly, ne nutně do nějakých závratných výšin)
Díky za nakopnutí správným směrem.
Vybírám teď taky nějaký keyboard pro naprostého začátečníka a snažil jsem se zorientovat v těch podpůrných nástrojích - systému YES nebo i blikajících klávesách. Podle ukázek na Youtube a uživatelských příruček z webu Yamahy se mi zdá, že není YES jako YES (a to ani když je u obou napsáno "verze 5" - v knowledge base u yamahy jsem našel jen vysvětlivky k historickým verzím 1 až 4 a čím vyšší, tím vágnější ten popis byl).
Jestli to chápu správně, tak
- u EZ-200 svítí klávesa, kterou je třeba stisknout a na displeji se zobrazuje i kterým prstem, ale už na něm nijak neopakuje informaci o poloze klávesy (jen ukazuje noty)
- u PSR-E413 se na displeji zobrazují klávesy s vyznačením, kterou zmáčknout, ale bez nápovědy, kterým prstem
- ještě jsem se díval i na konkurenci a zdá se, že takové Casio (LK 270) ukazuje na displeji jak polohu klávesy, tak označení prstu, kterým má být zahrána
Rád bych se zeptal, zejména těch, kteří s tím už mají osobní zkušenosti:
- jak moc je vůbec celý YES či podobné věci relevantní při výuce (o blikajících klávesách jsem se třeba dočetl, že jen rozptylují a bez nadprůměrného periferního vidění jsou stejně nepoužitelné jinak než jako lákadlo pro malé děti, aby je ty klávesy nepřestaly bavit)
- jestli si u Yamahy opravdu musí člověk vybrat mezi modelem, který na displeji ukáže buď jakou klávesu stisknout nebo kterým prstem, ale ne oboje a co byste považovali za vhodnější pro učení se
- a jestli teda není lepší risknout místo Yamahy nějaké Casio (a případně které doporučujete - s ohledem na snadnost a rychlost pokroku od absolutní nuly, ne nutně do nějakých závratných výšin)
Díky za nakopnutí správným směrem.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Osobně s těmihle systémy nemám moc zkušeností, takže jen předám, co jsem se doslechl od zkušenějších...
1) lepší než jakýkoli výukový systém je prostě učitel - a to znatelně
2) ty yamahácké YES jsou prý poměrně slušné a v rámci těch výukových systémů patří k tomu lepšímu
3) ukazování na displayi je poněkud nepraktické - většina displayů na těhle levných modelech je malá a špatně čitelná
1) lepší než jakýkoli výukový systém je prostě učitel - a to znatelně
2) ty yamahácké YES jsou prý poměrně slušné a v rámci těch výukových systémů patří k tomu lepšímu
3) ukazování na displayi je poněkud nepraktické - většina displayů na těhle levných modelech je malá a špatně čitelná
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Sice mám na starých klávesách verzi YES 2, teď už je YES 5, ale je to čitelný, prostě to tam všechno máš, takže v tom moc velký problém není. Můj názor 
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280