Palisandr/javor
Pravidla fóra
Palisandr/javor
Můžete mi prosím někdo vysvětlit - a podložit vlastní zkušeností - jaký je zvukový rozdíl mezi nástroji s hmatníkem palisandr oproti javoru? Na basách, které jsem měl v ruce jsem to nepoznal, ale neměl jsem nikdy možnost porovnat stejnou basu se stejnýma strunama na stejném aparátu. Mám na mysli pražcovou basu. Díky
Naposledy upravil(a) BuBass dne 25.06.2010 7:05, celkem upraveno 1 x.
Re: Palisand/javor
Je to Palisandr
a spoustu toho prozradí google..
http://www.google.cz/search?q=materi%C3 ... tartPage=0
a spoustu toho prozradí google..
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Re: Palisandr/javor
No, tos mi teda pomoh.. boha jeho
Prosím 
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Javor má mít jasnější zvuk než palisandr.
http://www.youtube.com/watch?v=c7ZfvpH9xcE
Rosewood=palisandr; Maple=javor
http://www.youtube.com/watch?v=c7ZfvpH9xcE
Rosewood=palisandr; Maple=javor
říká se, že s javorovým hmatníkem dostaneš jasnější zvuk, zatímco s palisandrem bude zvuk trošku měkčí. a taky se říká, že na výsledný zvuk má hmatník vliv tak z 10 %. tak si to přeber 
bass: PJ4 + Genz Benz STM600 + Hocke 12
guitar: Fender Pawn Shop 51
guitar: Fender Pawn Shop 51
- ...EDGE...
Hmatnik nedela ve zvuku sice tak velky rozdil, ale dela ho. Palisandr ma obecne plnejsi zvuk, vic harmonickych, stredu, basu, spis do kulata. Javor ma zvuk vic do vysek, ostrejsi, cistsi.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
A upřímně - nakonec je to všechno teorie. Ano, jisté rozdíly tam jsou, ale budete si někdo vybírat nástroj podle hmatníku? Pokud ano, tak spíše kvůli designu nebo tomu, jak se vám na to hraje. Protože ve finále ten vliv hmatníku na zvuk je tak mizivý, že je skoro ukradený - dřevo použité na tělo a krk nebo snímače mají vliv mnohem větší.
(Nicméně pravda - říká se, že javor je jasnější, palisandr kulatější a měkčí, plnější...)
(Nicméně pravda - říká se, že javor je jasnější, palisandr kulatější a měkčí, plnější...)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jak říká Nero. Já věřím, že fajnšmekr si může vybírat i materiál kvůli zvuku. Ale tohle bych řešil asi až u nástrojů hodně vysoké cenové kategorie. Protože u nástrojů na které tu hraje většina lidí je zvuk ovlivněn mnohem víc jinejma věcma.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
....najviac sa to dá postrehnúť na Precisionoch a basách so snímačom split coil....ale s pravidla je to rozoznateľné na každej dobre hrajúcej base....teraz ste mi vnukli jednu príležitosť na porovnanie....kúpil som si ešte jedného Thunderbirda....aj tak ho asi budem musieť dať prepražcovať....tak rovno vymením aj hmatník za javorový
....
ano uplne suhlasim.... pridam este, ze na zvuk ma vplyv viac krk ako hmatnik... u basgitar, ktore maju byt jasnejsie a ostrejsie sa miesto javoru pouziva konstrukcia z Europskeho /hnedeho/ jasena, ako u top nastrojov typu Fodera konkretne u modelov /Mathew Garisson a Lincoln Goines/atd.. su tieto modely obzvlast drahe, pretoze musia toto drevo vybrat v Europe a nasledne doviezt do statov...Nero píše:A upřímně - nakonec je to všechno teorie. Ano, jisté rozdíly tam jsou, ale budete si někdo vybírat nástroj podle hmatníku? Pokud ano, tak spíše kvůli designu nebo tomu, jak se vám na to hraje. Protože ve finále ten vliv hmatníku na zvuk je tak mizivý, že je skoro ukradený - dřevo použité na tělo a krk nebo snímače mají vliv mnohem větší.
Basy: Fbass BN6 /GV guitars/
Yamaha TRB6
fodera Anthony Jackson fretless /GV guitars/
Hlava: Carvin bx1200
Boxy: PMG /custom cabinets/
Multak: Boss Gt6B
Midi: Roland GR-20
Yamaha TRB6
Dostala se mi do ruky kniha o snímačích. U kytarových se u každého typu uvádí mimo jiné i to,k jakému hmatníku se hodí. U basových ale nic takového není.!!!! Je fakt,že palisandr dělá podle té knihy měkčí zvuk,ale to se projeví asi jen u kytar,je to záležitost vysokých frekvencí kam basa nesahá.
Zvuk dělá hlavně konfigurace snímačů,materiál korpusu a krku a v neposlední řadě struny. Je to asi jen otázka estetiky a pocitu z nástroje,jaký hmatník zvolíte. Takže - kupte si to,co se vám líbí nebo na co se vám lépe hraje.
Mě osobně se líbí u jiných kolegů tmavý hmatník - je to takové klasické - ,ale sám používámi maple necky,hraje se mi na to líp,sám nevím proč!!!!!!!!
Zvuk dělá hlavně konfigurace snímačů,materiál korpusu a krku a v neposlední řadě struny. Je to asi jen otázka estetiky a pocitu z nástroje,jaký hmatník zvolíte. Takže - kupte si to,co se vám líbí nebo na co se vám lépe hraje.
Mě osobně se líbí u jiných kolegů tmavý hmatník - je to takové klasické - ,ale sám používámi maple necky,hraje se mi na to líp,sám nevím proč!!!!!!!!
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
- ...EDGE...
Ale saha...napriklad pri takovem slapu, kde hodne vyjde najevo zvonivost strunMoon píše:Je fakt,že palisandr dělá podle té knihy měkčí zvuk,ale to se projeví asi jen u kytar,je to záležitost vysokých frekvencí kam basa nesahá.
- Nero
- Rádce
Je nesmysl tvrdit, že nějaký snímač se hodí k nějakému hmatníku. A jedno jestli mluvíme o kytaře, nebo baskytaře.Moon píše:Dostala se mi do ruky kniha o snímačích. U kytarových se u každého typu uvádí mimo jiné i to,k jakému hmatníku se hodí. U basových ale nic takového není.!!!! Je fakt,že palisandr dělá podle té knihy měkčí zvuk,ale to se projeví asi jen u kytar,je to záležitost vysokých frekvencí kam basa nesahá.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No,taky to považuji za vyhrocené,ale ta kniha o které se zmiňuji, je od Seymoura Duncana a dá se předpokládat, že po 30.ti letech práce se zvukem kytar to má vychytaný. Seymour popisuje vliv materiálů magnetů,jejich provedení konstrukci a tvar cívek na výsledný zvuk snímače,uvádí frekvenční průběhy včetně rezonančních špiček atd., a tvrdí, že pokud kytara na sucho zní měkce,je vhodné použít ostřeji znějící snímač a naopak kvůli vyvážení zvuku.
Protože diskutujeme o materiálu hmatníku,který se z malé části podílí na zvuku,palisandr zakulacuje, eben přiostřuje, javor asi něco mezi. Ale zdůrazňuji - tyto rozbory jsou uváděny pouze u kytar,u baskytar nic takového uvedeno není,z toho usuzuji,že vliv hmatníku u basy je zanedbatelný
Protože diskutujeme o materiálu hmatníku,který se z malé části podílí na zvuku,palisandr zakulacuje, eben přiostřuje, javor asi něco mezi. Ale zdůrazňuji - tyto rozbory jsou uváděny pouze u kytar,u baskytar nic takového uvedeno není,z toho usuzuji,že vliv hmatníku u basy je zanedbatelný
GK MB 150 S, GK MB 800
- Nero
- Rádce
Spíš jde o to, že SD se zaměřuje hlavně na kytarové snímače, proto ty basy možná tolik neřeší.
Samozřejmě, že to dřevo hmatníku má nějaký vliv, ale v porovnání s dřevem těla a krku mnohem menší. Proto řešit, jestli se snímač hodí víc k hmatníku z palisandru nebo javoru je dle mého blbost. Kdyby řešil, že se hodí spíš k mahagonové nebo olšové kytaře, tak by to asi i mělo hlavu a patu.
Čistě prakticky - Fender jako jeden z mála výrobců nabízí stejné nástroje s palisandrovým i javorovým hmatníkem. Ozkoušejte a pak si můžeme povídat, jestli je ten vliv spíš o zvuku, nebo o tom, jak se na to hraje (to podle mě víc).
Jendoudše řečeno - prostě bych to nepřeceňoval. (Bas)kytara je souhra mnoha faktorů, z nichž každý má nějaký vliv a dohromady tvoří jeden celek. Proto přeceňovat nebo vytrhávat z kontextu jen jeden prvek nedává smysl.
Samozřejmě, že to dřevo hmatníku má nějaký vliv, ale v porovnání s dřevem těla a krku mnohem menší. Proto řešit, jestli se snímač hodí víc k hmatníku z palisandru nebo javoru je dle mého blbost. Kdyby řešil, že se hodí spíš k mahagonové nebo olšové kytaře, tak by to asi i mělo hlavu a patu.
Čistě prakticky - Fender jako jeden z mála výrobců nabízí stejné nástroje s palisandrovým i javorovým hmatníkem. Ozkoušejte a pak si můžeme povídat, jestli je ten vliv spíš o zvuku, nebo o tom, jak se na to hraje (to podle mě víc).
Jendoudše řečeno - prostě bych to nepřeceňoval. (Bas)kytara je souhra mnoha faktorů, z nichž každý má nějaký vliv a dohromady tvoří jeden celek. Proto přeceňovat nebo vytrhávat z kontextu jen jeden prvek nedává smysl.
PetrPeter 1975 - 2008
To je přesně to, na co jsem se ptal, zdali někdo máte tuto zkušenost. Neměl jsem nikde možnost zkusit (za rozumných podmínek) dva totožné nástroje, které by se lišily pouze materiálem hmatníku. A jedná se mi o Fender...Nero píše:Čistě prakticky - Fender jako jeden z mála výrobců nabízí stejné nástroje s palisandrovým i javorovým hmatníkem. Ozkoušejte...
BuBass píše:To je přesně to, na co jsem se ptal, zdali někdo máte tuto zkušenost. Neměl jsem nikde možnost zkusit (za rozumných podmínek) dva totožné nástroje, které by se lišily pouze materiálem hmatníku. A jedná se mi o Fender...Nero píše:Čistě prakticky - Fender jako jeden z mála výrobců nabízí stejné nástroje s palisandrovým i javorovým hmatníkem. Ozkoušejte...
skus oslovit nejakeho vyrobcu gitar, ja som mal to stastie, ze dotycny majster mal skladom oba nastroje rovnake, iba fretboardy boli javor/eben... rozdiel je trochu citit.. pri slape... pri prstovej hre je menej vyrazny rozdiel.. osobne som ho zacinal vnimat az za 12 polohou...
ale ak ti ide o vintage konstrukciu- cize staru technologiu... pochybujem, ze rozdiel nejaky citelny bude, tie zvukove nuansy su skor vyrazne na modernych nastrojoch, ktorych technologia snimacov a fakticky celej konstrukcie je predsa len o nejakych 30-50 rokov uplne inde....
Yamaha TRB6
Yamaha TRB6
Na vintage kašlu, jde mi o to, aby mi basa sedla, dala mi "můj" zvuk, líbila se mi, inspirovala mne, abych z ní prostě měl radost. Moje vysněná je FENDER Deluxe Jazz Bass, ovšem finančně zatím nedostupná. Tak zatím šetřím a doufám, že si příští jaro projdu pár bazarů na Manhatanu...Candymann píše:..ale ak ti ide o vintage konstrukciu- cize staru technologiu... pochybujem, ze rozdiel nejaky citelny bude....
Do NY chodim kazdy rok.... co sa tyka Fendrov este som tam nenasiel nist co by ma oslovilo....a este k tomu aby to aj slusne stalo.... skorej skus nieco cez lokalny Craiglist...ja som takto kupil spickoveho Spectora, chcel som aj jedneho Fendra, ale dobre kusy za dobru cenu rozchytaju domaci borci... este skus SAM ASH hudobniny, su nedaleko Time Sqare a maju tam aj slusny arzenal ojazdenych veci...BuBass píše:Na vintage kašlu, jde mi o to, aby mi basa sedla, dala mi "můj" zvuk, líbila se mi, inspirovala mne, abych z ní prostě měl radost. Moje vysněná je FENDER Deluxe Jazz Bass, ovšem finančně zatím nedostupná. Tak zatím šetřím a doufám, že si příští jaro projdu pár bazarů na Manhatanu...Candymann píše:..ale ak ti ide o vintage konstrukciu- cize staru technologiu... pochybujem, ze rozdiel nejaky citelny bude....
Yamaha TRB6
Yamaha TRB6