Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
Moc děkuji za takto stručnou a jasnou odpověď!
Co se týče toho brumění, tak už se mi opravdu v pár klubech stalo, že mi moje předchozí kombo hodně brumělo. To je docela fajn, že je tady takovýhle přepínač. 
- blind boy of Alabama
když chci v tom kombu vyměnit všechny ty propojovací dvoulinky za něco pořádnějšího....dá se sehnat i dvoulinka zakončená jackem?....dá se nějak vyrobit?
Většina reproduktorových kabelů ke kytarovým aparátům končí jackem.... A vyrobit se to samozřejmě dá, pokud umíš zacházet s pájkovačkou...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Kdybys jakýkoliv zesilovač píchl přes repro výstup do PC, tak ti s velkou jistotou shoří počítač a vyletí pojistky. A to bez ohledu na impedanci zvukovky.DJ Murano píše:... Resp. jakou impedanci má nízkoimpedanční vstup zvukovky, pro případ, že bych to do PC zapojil přes repro výstup?
Odpovídám po celkem dlouhé době, proto je vzhledem k charakteru dotazu nasnadě i otázka, jestli jsi ještě naživu.
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
Jestli to myslíš tak, že by shořel pod velkym proudem pocházejícím ze zesilovače, tak samozřejmě bych to nastavil tak, aby ten signál tam šel minimální (resp. tak aby se vstup nepřebudil). Otázka byla na to jestli by to vydrželi lampy, když nemůžou mít menší zátěž, než na jakou sou stavěnýdayslypper píše:Kdybys jakýkoliv zesilovač píchl přes repro výstup do PC, tak ti s velkou jistotou shoří počítač a vyletí pojistky. A to bez ohledu na impedanci zvukovky.DJ Murano píše:... Resp. jakou impedanci má nízkoimpedanční vstup zvukovky, pro případ, že bych to do PC zapojil přes repro výstup?
Odpovídám po celkem dlouhé době, proto je vzhledem k charakteru dotazu nasnadě i otázka, jestli jsi ještě naživu.
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Ne, ne a ne.
1) Zadny lampovy zesilovac nemuzes provozovat bez zateze.
2) I velmi zeslabeny signal z vystupu pro repro je mnohem silnejsi nez bezny linkovy signal.
Pokud chces nahravat primo z hlavy, pouzij bud direct vystup (ale malokterej zesilovac ma), anebo vystup efektove smycky - na ten pak musis zavesit simulaci repraku.
1) Zadny lampovy zesilovac nemuzes provozovat bez zateze.
2) I velmi zeslabeny signal z vystupu pro repro je mnohem silnejsi nez bezny linkovy signal.
Pokud chces nahravat primo z hlavy, pouzij bud direct vystup (ale malokterej zesilovac ma), anebo vystup efektove smycky - na ten pak musis zavesit simulaci repraku.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Murano: Teď, to myslím naprosto vážně a bez urážky. Důrazně doporučuju sledovat na portálu Elektrika.cz, rubriku "Hrobař varuje". Pokud řádně neovládáš elektrotechnický obor, je v zájmu tvého zdraví si k němu získat alespoň nějaký respekt.
http://elektrika.cz/tema-tydne/hrobar-varuje
Tipuji, že asi kytaru do toho strkat nechceš. Ale že tím chceš jen propasírovat nějakou moderní hudbu v rámci "masteringu". Počítej ale s tím, že tím spíš nahrávku znehodnotíš, obzvlášť kytarové zesilovače ti tam přidají dle mě značný šum a zkreslení.
http://elektrika.cz/tema-tydne/hrobar-varuje
Tipuji, že asi kytaru do toho strkat nechceš. Ale že tím chceš jen propasírovat nějakou moderní hudbu v rámci "masteringu". Počítej ale s tím, že tím spíš nahrávku znehodnotíš, obzvlášť kytarové zesilovače ti tam přidají dle mě značný šum a zkreslení.
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
O tom vim a proto sem se ptal jakou impedanci má vstup nízkoimpedanční zvukovky...ale počítám s tim, že to bude asi větší, než 4 nebo 8 ohmů.1) Zadny lampovy zesilovac nemuzes provozovat bez zateze.
Na to si přišel jak?Tipuji, že asi kytaru do toho strkat nechceš. Ale že tím chceš jen propasírovat nějakou moderní hudbu v rámci "masteringu".
Po prázdninách jdu do 2. ročníku oboru mechanik elektrotechnik a sem mezi těmi nejlepšími žáky...jenom téma elektronky je nám jaksi utajeno...počítám že se to bude probírat ve třeťáku...Pokud řádně neovládáš elektrotechnický obor, je v zájmu tvého zdraví si k němu získat alespoň nějaký respekt.
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
jaaaj - do zvukovky můžeš pustit maximálně desítky až několik stovek mW
tady přece vůbec nejde o tože budou sedět ohmy když pustíš do něčeho co zvládne řekněme čtvrt wattu stowattovou headku...
myslím že ani to že to nebudeš dávat naplno ti v tomhle případě nepomůže

tady přece vůbec nejde o tože budou sedět ohmy když pustíš do něčeho co zvládne řekněme čtvrt wattu stowattovou headku...
myslím že ani to že to nebudeš dávat naplno ti v tomhle případě nepomůže
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
Já bych měl ještě dotaz jak se připojí druhá bedna?rain píše:Ten přepínač GND/LIFT je tzv. odpojení signálové země - v poloze GND je signálová cesta normálně uzeměná, v poloze Lift je stínění signálu odpojené od země (většinou šasi zesilovače/zelenožlutý vodič v síťové šňůře) - používá se to když jsou problémové el. rozvody atd. a stím je spojený brum zesilovače. Nech to v poloze GND, pokud to bude moc brumět (za normálních okolností by nemělo) přepni do LIFT.Fandaaa píše:Zdravím všechny! Prosím o radu... jak mám zapojit tuto bednu z hlavou? http://ulozto.cz/5123361/zapojeni.bmp Je to od značky Randall. Hlava je RX120RH a bedna RS412XJM. Zároveň bych potřeboval vědět k čemu slouží ten přepínač na hlavě. Bylo mi řečeno, že je to nějaké uzemnění, ale víc nic. Děkuji za radu.
Na zesilovači je jedno do které díry to vrazíš - ty jacky jsou spojené paralelně.
Box připojíš do jacku označeného 8ohm a přepínač dáš do polohy MONO 300W. Kdybys měl stereo zesilovač (většinou poměrně drahá záležitost do racku), tak přepneš na stereo a každý kanál připojíš k jedné zdířce 4ohm.
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Jaká druhá bedna a do čeho ?
Jestli ta randálí bedna krát 2 do jednoho randálího zesilovače, tak do každé díry na zesilovači vetkneš kabel od jedné bedny (přepnuté na mono/8 ohm režim) - anžto ty bedny mají po 8 ohmech a zesilovač má minimální zatěžovací impedanci 4 ohmy a zároveň jsou ty jacky v hlavě propojené paralelně, tudíž se přez ně paralelně propojí ty boxy - stane se co? Výsledná impedance těch dvou beden bude 4 ohmy... a to je dobře
Jestli ta randálí bedna krát 2 do jednoho randálího zesilovače, tak do každé díry na zesilovači vetkneš kabel od jedné bedny (přepnuté na mono/8 ohm režim) - anžto ty bedny mají po 8 ohmech a zesilovač má minimální zatěžovací impedanci 4 ohmy a zároveň jsou ty jacky v hlavě propojené paralelně, tudíž se přez ně paralelně propojí ty boxy - stane se co? Výsledná impedance těch dvou beden bude 4 ohmy... a to je dobře
A to je právě to že když je tak propojím, tak ta spodní nehraje. Někdo tvrdí že to takto nepůjde, že by hlava musela mít ještě další výstup. Tak nevím. Ještě nafotím ta vstupy na bednach a výstupy na hlavě.
Re: Zapojení reproduktorů
Zdravim,
chtel jsem se zeptat jestli je mozne nejak ve 4x10 boxu propojit dva repeaky co maji 8 ohm a dva co maji 16ohm, tak aby vysledna impedance byla 8 nebo 16 ohm(myslim ze jsem to schema uz nekde na netu videl, ale jisty si fakt nejsem). Jestli to jde tak jestli nemate odkaz na nejake schema. Ja se v tom moc nevyznam, tak si to ani neumim spocitat.
chtel jsem se zeptat jestli je mozne nejak ve 4x10 boxu propojit dva repeaky co maji 8 ohm a dva co maji 16ohm, tak aby vysledna impedance byla 8 nebo 16 ohm(myslim ze jsem to schema uz nekde na netu videl, ale jisty si fakt nejsem). Jestli to jde tak jestli nemate odkaz na nejake schema. Ja se v tom moc nevyznam, tak si to ani neumim spocitat.
- rain
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ne nejde.
2 x 8ohm paralel = 4ohm, serial = 16 ohm
2 x 16 ohm paralel = 8 ohm, serial = 32 ohm
Z toho plyne že to můžeš kombinovat jak chceš, ale nikdy to 8 ohmů celkově nedá. Jediný schůdný způsob je dílčích 4 a 8 ohmů do série = 12 ohmů - solidní lampáč to v pohodě pobere - buď na 8 nebo na 16 ohmů výstup - vybral bych co bude hrát líp. Nejlepší způsob je ovšem dvou repráků se zbavit/vyměnit a mít všechno ve stejné impedanci, páč ty repra nebudou takto hrát dobře.
Z toho plyne že to můžeš kombinovat jak chceš, ale nikdy to 8 ohmů celkově nedá. Jediný schůdný způsob je dílčích 4 a 8 ohmů do série = 12 ohmů - solidní lampáč to v pohodě pobere - buď na 8 nebo na 16 ohmů výstup - vybral bych co bude hrát líp. Nejlepší způsob je ovšem dvou repráků se zbavit/vyměnit a mít všechno ve stejné impedanci, páč ty repra nebudou takto hrát dobře.
Diky moc to jsem presne potreboval vedet, tak ja radsi jeste dve repra dokoupim...rain píše:Ne nejde.
Z toho plyne že to můžeš kombinovat jak chceš, ale nikdy to 8 ohmů celkově nedá. Jediný schůdný způsob je dílčích 4 a 8 ohmů do série = 12 ohmů - solidní lampáč to v pohodě pobere - buď na 8 nebo na 16 ohmů výstup - vybral bych co bude hrát líp. Nejlepší způsob je ovšem dvou repráků se
zbavit/vyměnit a mít všechno ve stejné impedanci, páč ty repra nebudou takto hrát dobře.
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
No, šlo by to zkombinovat, aby to sedělo, ale v žádném případě by nebyly použity všechny 4 repráky. Třeba na 8Ohmu necháš jeden 16 Ohmový nezapojený a dáš paralelně k sobě jeden 16 ohm + 2x8 Ohm sériově
- rain
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
To je ještě pitomější řešení než to co navrhuju já.dayslypper píše:No, šlo by to zkombinovat, aby to sedělo, ale v žádném případě by nebyly použity všechny 4 repráky. Třeba na 8Ohmu necháš jeden 16 Ohmový nezapojený a dáš paralelně k sobě jeden 16 ohm + 2x8 Ohm sériově
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
O genialitě mého návrhu jsem se nikde nezmiňoval.
Lidi poraďte, reprobox 4x12" - jsou to G12T Celestiony, repro OK, ale je to zapojené do série a pojí se to na 4ohmy... propojení je na speacon... jakej bude zvuk? Bude OK, nebo to bude bordel? Je rozdíl mezi sérií a paralelním zapojením ve zvuku? Předem díky za odpověď.
EDIT: A ještě dotaz, když mám 2x12" a každej reprák má 4ohm impedanci a v MONO se připojují na 8ohmů, tak ve STEREO se to připojí na kolik? 4ohm nebo 16ohm? Vůbec nevím, jsem na tohle jelito, a jak se to počítá?? Paralel vs. série?
EDIT: A ještě dotaz, když mám 2x12" a každej reprák má 4ohm impedanci a v MONO se připojují na 8ohmů, tak ve STEREO se to připojí na kolik? 4ohm nebo 16ohm? Vůbec nevím, jsem na tohle jelito, a jak se to počítá?? Paralel vs. série?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Mezi sérií a paralelem ve zvuku rozdíl není.
Pokud máš dva 4 ohmové repráky, tak ve stereo zapojení to bude impedance 2x 4 Ohm - do každého repra přivedeš jiný signál jiným kabelem.
Pokud máš dva 4 ohmové repráky, tak ve stereo zapojení to bude impedance 2x 4 Ohm - do každého repra přivedeš jiný signál jiným kabelem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008