Cort pro nováčka?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
soap630
Kontaktovat uživatele:

Cort pro nováčka?

Příspěvek od soap630 »

Čau. Už jsem si vytipoval v bazaru 3 kytary značky Cort. Jen se pořád nemůžu rozhodnout, který si koupit - každá kytara má svoje plus i minus a jámoc se v tom nevyznám. Vybral jsem kytary spíš pro tvrdší muziku.

http://www.musiccenter.cz/Cort-Z42-WR/E ... e/:3:16504
http://musiccenter.cz/Cort-EVL-Z4-BKS/:3:15160
http://www.musiccenter.cz/Cort-X6-BMS/E ... e/:3:28313

Btw: četl jsem, že se nějak hůř podlaďuje ta Cort Z42 a EVL Z4 - je to jen fáma, nebo je to pravda?
Obrázek
ESP-LTD F50 (with RM Pickups)→ 3/4 akustika Cremona → Behringer GM108 → Beta Aivin OD-100.
Dante

Re: Cort pro nováčka?

Příspěvek od Dante »

No pokud je to tvoje úplně první kytara a netoužíš přímo po FR tak bych tu x6-ku nebral.
Vztek, zkreslení.
Obrázek
∞=0
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ty Z mají kratší menzuru, takže pro podladění se rozhodně hodí méně - respektive, struny budou více plandat, takže bud bude zvuk horší, nebo budeš potřebovat silnější struny.

Jinak co třeba Cort KX-5?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
soap630
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soap630 »

Dante píše:No pokud je to tvoje úplně první kytara a netoužíš přímo po FR tak bych tu x6-ku nebral.
Proč? To to tam dělá fakt takovej bordel? On mi ten týpek právě psal, že s tím nemá problémy, tak nwm. :idea:
Obrázek
ESP-LTD F50 (with RM Pickups)→ 3/4 akustika Cremona → Behringer GM108 → Beta Aivin OD-100.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Když si umíš tremolo seřídit a zacházet s ním, tak to problém není. Ale samozřejmě manipulace s ním je trochu komplikovanější.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Dante

Příspěvek od Dante »

soap630 píše:
Dante píše:No pokud je to tvoje úplně první kytara a netoužíš přímo po FR tak bych tu x6-ku nebral.
Proč? To to tam dělá fakt takovej bordel? On mi ten týpek právě psal, že s tím nemá problémy, tak nwm. :idea:

Tak ta kytara jako model i jako kus může být super tady jde spíš o tebe jestli jsi techničtější tip a jestli máš chuť se tím zaobírat protože u těch ostatních to máš bez starostí. Alespoň teoreticky. :wink:
Vztek, zkreslení.
Obrázek
∞=0
soap630
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soap630 »

Dante píše:
soap630 píše:

Tak ta kytara jako model i jako kus může být super tady jde spíš o tebe jestli jsi techničtější tip a jestli máš chuť se tím zaobírat protože u těch ostatních to máš bez starostí. Alespoň teoreticky. :wink:
No a co takový obstarávání tremola představuje? - Jak jsem napsal: nemám s tím zkušenosti (ale rychle se učím :D )
Obrázek
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

hele..ja si koupil x6, vedel jsem o tom h***o a za tyden sem stim normalne fungoval...jestli jsi nejsi totalni antitechnicky typ tak na to prijdes, je to stupidni
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

pravda je, že pokud člověk to tremolo chce, tak není problém si z toho množství návodů zjistit jak co nastavit a prostě se s tím vypořádat :)

a jak bylo řečeno - podlaĎování Ztek bude jiné než Xka kvůli kratší menzuře - stejně tlusté struny, jako bys použil na Xko při podladění ti na Zku budou připadat měkčí a při podladění se to projeví dost markantně - budou zřejmě více "plandat"

jednoduše - na delší menzuru bych na drop C např. vzal 12ky struny... s kratší menzurou 13
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Dark Axel píše:pravda je, že pokud člověk to tremolo chce, tak není problém si z toho množství návodů zjistit jak co nastavit a prostě se s tím vypořádat :)

a jak bylo řečeno - podlaĎování Ztek bude jiné než Xka kvůli kratší menzuře - stejně tlusté struny, jako bys použil na Xko při podladění ti na Zku budou připadat měkčí a při podladění se to projeví dost markantně - budou zřejmě více "plandat"

jednoduše - na delší menzuru bych na drop C např. vzal 12ky struny... s kratší menzurou 13
no nevim... já mám nevim jakou menzuru.. (mám dojem že LP, takže tu kratší) a hraju do C s 10kama.. Spodní struna už teda plandá, ale 11ky by byly ideální.. 12 nebo 13 už je pro začátečníka moc podle mě
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
soap630
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soap630 »

No a která by byla asi tak nejlepší na metal a rock? Ony sou tak na stejno, ale nwm jakou výhodu má třeba superstrat oproti LPčku atd...
Obrázek
Moleek

Příspěvek od Moleek »

soap630 píše:No a která by byla asi tak nejlepší na metal a rock? Ony sou tak na stejno, ale nwm jakou výhodu má třeba superstrat oproti LPčku atd...
Nevím jak u cortu, ale normální LP je co se krku týče v podstatě protipól superstrata...
LP se hodí na hutný doprovody a jemný, plný sóla. Superstrat spíš na rychlý, agresivní vyhrávky
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Moleek: no, pro začátečníka asi jo... ale to byl příklad jak bych to udělal já :-) ( já rád tlustší struny) doufám, že to někdo nevezme jako směrodatnou věc :-P

u Cortů se často rozdíly superstratu a LP vzhledem k např. šroubovanému spoji krku lehce mažou :-D na rock a metal podle mně budou vhodné oboje - já osobně tu Z4 měl, na spoustu Cortů hrál a připadá mi, že to máš tak víceméně nastejno - oba typy se na rock a metal budou hodit :-)

pokud by se ti zalíbil superstrat, ale váhal bys ohledně tremola, doporučuju řadu KX, konkrétně například KXQ1, což je za ty peníze velmi slušná kytara

http://kytary.cz/cort-kx1q/HN102669/
soap630
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soap630 »

Dark Axel: Z tremola bych zase tak moc strach neměl. Já mám spíš strach ze strun, co jsou skrz tělo. A taky se bojím toho, jak by to bylo s hraním, když ty LPčka mají "jen" 22 pražců. (Na sóla atd...)

Jo a jak je to se snímačema? Ten Cort X-6 má HB-S-HB (což je prý dobré, protože je to univerzální - vymáčku z toho víc tónů a tak se to hodí do více stylů), Cort Z4 má sice HB-HB, ale ten jeden HB se dá rozepnout. Cort EVL Z4 má klasickej HB-HB (pokud se nemýlím).
Obrázek
Moleek

Příspěvek od Moleek »

soap630 píše:Dark Axel: Z tremola bych zase tak moc strach neměl. Já mám spíš strach ze strun, co jsou skrz tělo. A taky se bojím toho, jak by to bylo s hraním, když ty LPčka mají "jen" 22 pražců. (Na sóla atd...)

Jo a jak je to se snímačema? Ten Cort X-6 má HB-S-HB (což je prý dobré, protože je to univerzální - vymáčku z toho víc tónů a tak se to hodí do více stylů), Cort Z4 má sice HB-HB, ale ten jeden HB se dá rozepnout. Cort EVL Z4 má klasickej HB-HB (pokud se nemýlím).
Struny zkrz tělo jsou naprosto v pohodě a podle někoho je to i lepší než klasická LP kobylka... Každopádně pokud struny na mechaniky nemotáš nějak prasácky, tak to ladění udrží bez problému...

Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

přitom na strunách zkrze tělo není narozdíl od tremola co zkazit, Soape :)

a 22 pražců není málo. Například Joe Satriani taky hraje na dvaadvacetipražcové kytary a ten je přecejen hlavně o těch sólech :wink: je to o osobních preferencích
soap630
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soap630 »

Já sem právě celkem dost bezradnej :D Protože se mi líbí oba typy kytar :D ale potřeboval jsem jen radu, která je asi lepší no :D u kámoše jsem hrál na strata a dá se říct, že mi celkem vyhovoval. jenže jsem neměl tu možnost zkusit lpčko :(
Obrázek
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

24 pražců není podle mě nutnost
superstrat bude mít oproti LP tenčí krk, takže pokud máš krátký prsty, měl by ti víc sednout ;)
to rozepínání HB-HB určitě nedorovná univerzálností H-S-H u X-6ky, která má ještě push-pull tone pot, kterej ti rozepne oba HB - viz popis na musiccenter ;)

Já osobně bych určitě šel do X-6 - mám krátký prsty, superstraty se mi fakt líběj, rozepínací H-S-H je PRO MĚ nejlepší konfigurace snímačů a floyd rose se mi líbí ;)
Ono nakonec není až takovej problém nechat si tu kobylku za tři kila seřídit a pak měnit struny jednu po druhý... a dokud zůstaneš u stejný tloušťky, jsi za vodou ;)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Ani si nevzpomínám, kdy jsem zahrál 24 pražec...pro mě je výhoda 24. pražce v tom, že je snáze dostupný 22. a na Fenderu mám dokonce 21 a věřím, že mi chybět nebude.
soap630
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soap630 »

No já sem si tak četl komenty v e-shopech a všechny ty kytary jsou za tu cenu fakt suprový. Ale nejvíc mně láká Cort EVl z4 (u té jsem četl fakt honě chvály). Kdyby to nevyšlo, tak bych zkusil Cort z42 - ten je skoro stejnej. Na FR mám asi přece jenom ještě čas a pokud 24 pražců není nutnost, tak se to dá přehlédnout. Co se týče tloušťky krku, tak ten cort by měl (nebo tak alespoň vypadá) o něco drobnější než klasický LP (viz Fokus, Epiphone, Gibson), takže to tak strašný nebude (a ještě se učím na akustiku, což má podobnej krk).

Ale jinak díky moc za rady :) :wink:
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“