Jak se naučit baré akordy?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Jester
Rádce

Re: Jak se naučit baré akordy?

Příspěvek od Jester »

vorech6 píše: to ho hraješ jako takhle ?

3
0
0
0
2
x
Ne.
3
0
0
0
x
3
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

jo vlastně na cikánský géčko se úplně zapomněl do nějakejch songů zní výborně. Jinak takovej fígl asi ho znáte ale stejně
chytneš 4 psrtý g a deš na g sus 4 normálně hraješ akordy. Pro někoho kdo hrál u táboráku-hraje se to v amazonce
3 3
3 3
0 0
0 2
2 3
3 0
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

vorech6 píše:jo vlastně na cikánský géčko
No já mám zafixovaný cigánský G, že se hraje palcem. Jinak samozřejmě z toho "mojeho" se dá hrát:

Kód: Vybrat vše

3   3   3
0   1   1 
0   0   2
0   2   0
x   x   x
3   3   3

Ale už jsme dost OT.
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

tj to by chtělo samostatný téma jak se dá hrát g dur.
já osobně mam za o že cikánský g je jak tam nehraješ a strunu
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

vorech6 píše:tj to by chtělo samostatný téma jak se dá hrát g dur.
hrani-na-kytaru-tabulatury/maly-dotaz-o ... t9944.html
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

taky mam za to, ze cikanske G je jen nazev pro zpusob drzeni G
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jester píše:
Nero píše:Znovu říkám - optimální je umět všechno, pokud je více způsobů, tak umět co nejvíce z nich. G držené 4 prsty sice skvěle zní, ale v jistých věcech zase může omezovat. Proto je nejlepší umět ho chytit 3 i 4 prsty.
Jenom doplním - i 2 prsty. :wink: Anžto pak zůstává ukazovák a prostředník volný a jdou s nimi dělat divy. :D
Souhlas - prostě platí, že čím více způsobů, jak zahrát jednu věc, ovládáš, tím lépe pro tebe.

Dál bych se zde v G duru a jeho držení nehraba, máme tu na to případně již zmíněné téma.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Zdravím.. Zrovna jsem se začal učit barréčka, protože u táboráku jsem zjistil, že mi docela chybí (Ne Wohmo, zpěv technicky zvládnutý nebyl, ale o tom jindy :lol: )...
Zatím to zkouším na elektriku a chci se jen zeptat, jestli něčemu vadí, když se zatím učím jen akordy odvozené od E a nikoliv od A a současně, že abych se to pořádně naučil držet, tak hraju barré všechno a jen to posouvám.
Tzn že i třeba blbý déčko teď držím způsobem č.1 místo těch ostatních

Kód: Vybrat vše

-10---5---2-
-10---7---3-
-11---7---2-
-12---7---0-
-12---5---0-
-10---5---0-
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Uč se to jak chceš, je to úplně ukradený. Když to budeš dělat postupně, tak v tom aspon nebudeš mít bordel.

Jinak akorát ten druhý hmat je trochu nepřesný - takhle bys tam měl bas na A tónu, což nemusí být zrovna super. Proto se u A barré tlusté E jen tlumí, nemačká.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Nero píše:Uč se to jak chceš, je to úplně ukradený. Když to budeš dělat postupně, tak v tom aspon nebudeš mít bordel.

Jinak akorát ten druhý hmat je trochu nepřesný - takhle bys tam měl bas na A tónu, což nemusí být zrovna super. Proto se u A barré tlusté E jen tlumí, nemačká.
No to teda uz spis ten treti hmat...tam se tlumi Ecko, pripadne i Acko
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

moleek: ja si byt tebou zafixuju soucasne i hmat od A, ptz hrat takovy Hdur hned po cojavim Amoll musi byt radost prechytavat:D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

...EDGE... píše:
Nero píše:Uč se to jak chceš, je to úplně ukradený. Když to budeš dělat postupně, tak v tom aspon nebudeš mít bordel.

No to teda uz spis ten treti hmat...tam se tlumi Ecko, pripadne i Acko
Sakra, ten už jsem ani nekontroloval - mě vůbec nenapadlo, že by D v nulté poloze hrál někdo přes všech 6 strun. Samozřejmě, tlumit E i A struny...
McKozias píše:moleek: ja si byt tebou zafixuju soucasne i hmat od A, ptz hrat takovy Hdur hned po cojavim Amoll musi byt radost prechytavat:D
Zahraje amoll v barré a je to... Ono je ukradené, jak se to učí. Hlavně a't se nakonec naučí oboje.

PetrPeter 1975 - 2008
Moleek

Příspěvek od Moleek »

No ty další dva hmaty jsem už tak moc neřešil co se má tlumit no... Ale jinak myslím, že mi to půjde.. Díky za info :)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
H-anka

Příspěvek od H-anka »

prosím nemáte někdo návod jak odvozovat baré akordy? v baré zatím umím jen F, H, B a Gmi
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

umis stupnici? to je asi jedine co ktomu potrebujes
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Naučit se minimálně jak se jmenují tóny a z čeho se akordy skládají.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

H-anka píše:prosím nemáte někdo návod jak odvozovat baré akordy? v baré zatím umím jen F, H, B a Gmi
Nauč se Fdur, Fmoll, Bdur, Bmoll a pak už to jen chce vědět, kde je na hmatníku jaký tón, aby ty hmaty mohl posunout do patřičné polohy. A až budeš umět tohle, můžeš si odvozovat další varianty těch akordů.

PetrPeter 1975 - 2008
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

já se baré naučil z power chordů, power chord není nic jiného než vykuchané baré

1) ukazováček přetáhni přes všecky prsty a ty dva malík a prsteník nech tak to máš při základně na struně E tuším molové akordy...
2) když to posuneš o strunu níž na základ A, máš to v duru a když přidáš do mezipolohy mezi ukazováček, prsteníček a malík máš mol...

Nevím, jestli jsem to popsal přesně, ale mě stačilo prostě přidat prsty do powerchordů a bylo to

Cvičení:

Another brick in the wall od pink floyd - ten základní riff v Dmol, tudíž nauč se v tom riffu přehazovat z Dmol (klasický) do Dmol (baré) a pak baré pudou v pohodě...

NEM od Metallicy, je tam taky jedná uchylná část plná baréček, tam tě to taky donutí se to naučit rychle přehazovat...

stačí jen cvičit všemožné variace a pak jednotlivé akordy jsou závislé na tomto

Obrázek

nejsem nějaký moc znalec co se týče kytary, ale snad jsem nějak pomohl :oops:
lei

Příspěvek od lei »

No hlavně velká barré jsou v zásadě jen posunuté základní "otevřené" akordy, kde ukazováček nahrazuje nultý pražec (popř. kapodastr). Hlavní držení jsou odvozená od Edur/emoll, Adur/amoll, Cdur, popřípadě hdim (no a samozřejmě jejich sedmičky atd.). A těchle pár hmatů se jen posouvá nahoru dolů, takže na tom moc vědy není, samozřejmě je nutné znát aspoň, jak jdou tóny po sobě.

Pokud jde o to G - taky si myslím, že je jedno, v jakém pořadí se to kdo naučí, hlavně že se naučí nakonec všechny možnosti. Obecně - způsobů hraní G dur je hodně.

Cikánské gé - dolní G drží palec, který zároveň musí tlumit strunu A. Já to ale nikdy nehrál.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

proste bareckem zahrajes vsechny formy, i G, D
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“