Vyrobit nebo poskládat

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
woro90

Re: Vyrobit nebo poskládat

Příspěvek od woro90 »

Jakým způsobem to prasklo? Jedna prasklina nebo víc? Pokud jen jedna, není takový problém to sesadit a pod tlakem nenápadně slepit.

btw ty jsi z Těšína?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Szarpydrut píše:Tak tenké to je ale proměřil jsem si to a není problém. Všechno by se vlezlo. I když jenom na těsno. Ale to už je jedno...
Tak lidi a je to v p* jsem to posral na frezce....
Ahoj Szarpydrute,
takové problémky jsou při stavbě kytary doma ta nejlepší příležitost k sbírání zkušeností. Já bych tu třešen nevzdával, je to krásný a určitě vhodný dřevo. Slep to a pokračuj.
Co bych ale nejdříve bezpodmínečně udělal, to je výkres 1:1 v pohledu i v podélném řezu, kde bys měl mít rozhodnuto :
- jaká menzura (629, 635 nebo 648)
- kolik pražců
- jaký typ kobylky (vliv na sklon krku)
- jaká šířka krku u ořechu
ahoj kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Szarpydrut

Příspěvek od Szarpydrut »

Tak slepit to určitě nepůjde protože když to prasklo tak než jsem to stačil vypnout tak to slelo a potrhalo vlákna na krarých to ještě viselo a udělalo ni to asi cm hluboký a 2 dlouký zářez z prostřed do strany takže bych potřeboval kupa kitu a kvůli potrhaných vlasů to při sobě ani nesedí.

A tak mě napadá že jsem to mohl vyfotit a dát tady odkaz jenže jsem se nas*al a po vlákne rozštípal na otopku :evil: a bylo to k užitku v pecu.

Další hokus-pokus bude v létě až bude další dřevo a bezpochyby se ozvu ale rady jsou vždy vítány.
A moc díky za rady které mu určitě pomohly a nepochybně pomhou,
DÍKY.
911

Příspěvek od 911 »

Tak vyrobit se nám to nepodařilo,ale poskládat by něco šlo.Na bazaru je teď tělo i se snímačem za pětikilo,tak hurá do práce. :)
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

Manus

Příspěvek od Manus »

Někde jsem tu četl, že na výběru materiálu nezáleží. V to si teda asi rozumět nebudem. Právě výběr materiálu děla barvu zvuku, který z té kytary poleze. I když nejsem si jistý, jak moc velký to má význam, když se pak elektrika píchne přes efekt. :D
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Manus: Záleží i nezáleží. Hrát to bude ze všeho, pokud to bude dřevo s dostatečně dlouhými vlákny a pokud nebude příliš tlumit. Nejvíce je poznat dřevo krku. Javorový pro fenderovitý nádech, mahagonový pro gibsonovitý. Daleko víc ale dělá spoj krku a těla a největší podíl na tom budou mít snímače. Na sustainu se zase daleko víc než materiál podepíše kolik ho bude. Dobrý příklad je LP vs. strat. Dlouhý sustain LP není určen mahagonem ale šíleně tlustým tělem a poměrně mohutným krkem. Twang u stratů způsobují hlavně SC snímače a javorový krk. Tělo se sice také trochu pozná, ale daleko víc dělá krk. Porovnej strata s jasanovým, olšovým a mahagonovým tělem. U LP jsou výšky i při použití SC snímačů omezeny mahagonovým krkem a lepeným spojem. Materiál těla dělá zvukový rozdíl mezi celomahagonovým LP a LP s javorovým topem - a že by byl nějak extra výrazný, to se říct nedá.

Ale nějak hrát to bude ze všeho. Výběr materiálů udává barvu zvuku, ale materiál těla není tolik poznat. Navíc většina u nás sehnatelných dřevin má vlastnosti zhruba podobné olši (tlumí výšky méně než javor nebo jasan, ale podstatně méně než lípa nebo mahagon). A co se nedoladí dřevem, dá se dohnat snímači. A aparát si do toho stejně přidá spoustu svého charakteru a někdy i smaže drobné rozdíly mezi kytarami. Hrát to bude, jde jen o to, JAK to bude hrát. A to je čistě věc vkusu, tedy naprosto individuální záležitost.

Ale to stejně nepíšu nic nového :D
Manus

Příspěvek od Manus »

woro90-1 píše:Hrát to bude, jde jen o to, JAK to bude hrát. A to je čistě věc vkusu, tedy naprosto individuální záležitost.
Tak přesně tohle jsem chtěl říct. Je to otázka vkusu. Nicméně, jak jsem psal, význam volení dřevin vidím u akustik. V elektrických kytarách se vyznáš, dle mého názoru, dobře. Já elektriku nikdy nedělal, proto nevím, jaká úskalí to přináší a co je a není důležité. Nicméně. Abych upřesnil svůj názor. U akustik- obrovská role výsledného zvuku; u elektrik (zkušenost nemám)- myslím si, že výsledný zvuk (samotné kejtry) se od zvoleného mat. ovíjet bude. Nicméně jsem přesvědčen, že právě kvůli efektu a aparátu se nikdy nedá říci jak to ve finále bude vypadat.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Manus píše:Abych upřesnil svůj názor. U akustik- obrovská role výsledného zvuku; u elektrik (zkušenost nemám)- myslím si, že výsledný zvuk (samotné kejtry) se od zvoleného mat. ovíjet bude. Nicméně jsem přesvědčen, že právě kvůli efektu a aparátu se nikdy nedá říci jak to ve finále bude vypadat.
Ano, bude to poznat, ačkoli dominantní úlohu sehrají snímače a materiál krku (a pochopitelně aparatura), zatímco to ostatní budou spíš detaily.

Elektrika ale není až tak citlivá na materiál jako akustika - u akustiky stačí špatně vybrat dřevo na přední desku a je to v háji, zatímco elektrika potřebuje hlavně dobrý krk, přesně připojený k tělu, a slušné snímače.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“