A-shaped baré akordy dvěma prsty

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Blizzy01
last.fm: http://www.last.fm/user/Blizzy01

A-shaped baré akordy dvěma prsty

Příspěvek od Blizzy01 »

Jak hrát tzv. a-shaped baré akordy (např. akord H: x24442) dvěma prsty, tzn. pomocí druhého baré na strunách D, G a H?

Umím zahrát tyto akordy pomocí čtyř prstů, ukazováčku, který stiskne všechny (resp. všechny znějící) struny, a ostatní tři prsty obstarají stisknutí strun D, G a H, ale při hraní tohoto akordu ve vyšších polohách je už těžké vedle sebe (nad sebe) ty tři prsty naskládat, protože jsou vzdálenosti mezi pražci užší. Díky tomu je taky přechod na takový akord ve vyšší poloze dost pomalý.

Máte nějaké tipy, jak tohle hrávat dvěma prsty? Např. kterým prstem provádět druhé, menší baré, jak zabránit tomu aby došlo k prohnutí toho prstu, který drží menší baré, jak dosáhnout toho, aby zněl i tón na tenkém E...
Amid

Re: A-shaped baré akordy dvěma prsty

Příspěvek od Amid »

baréčko ukzovákem, a baréčko prsteníčkem, chce to docela dost cviku naučit se to tak chytnout
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

já bych to chytal jak je ti to pohodlný samozřejmě ukazováčkem velký barré a zybtek viz. první část postu
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
holkoun

Příspěvek od holkoun »

Jak pise amid...pak je tu samozrejme jeste varianta, o ktere pises, ze ti nebude znit struna "e" - coz rozhodne neni spatne!...Tim se ti to trosku dost zjednodussi. Jinak se jakemusi "prohybu" prstu stejne nevyhnes.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Prst se fakt musí prohnout, jinak to moc chytit nejde. Když bude éčko zatlumené, je to nic proti ničemu - je to vcelku jedno, pokud s tím tónem nemáš nějaké další záměry :wink: Pokud hraješ toto barré 2 prsty, tak rozhodně ukazovák + prsteník.

Jinak hodně dobrým kompromisem, který používám vcelku rád, je držení A barré akordů 3 prsty. Ukazovákem klasicky chytit velké barré, prostředníkem připlácnout D a G strunu a prsteníkem domáčknout háčko. Tím pádem nemáš problémy s tlumením éčka a navíc máš ještě volný malík na nějaké ozdoby a vychytávky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Blizzy01
last.fm: http://www.last.fm/user/Blizzy01

Příspěvek od Blizzy01 »

Zajímavé, třemi prsty jsem to ještě neviděl, to musím vyzkoušet.

Je jasné, že je potřeba hrát pohodlně, a to chce to mít správně nacvičené, ale to menší baré mi např. už při středně tlustých strunách na akustice dělá trochu problém, je to určitě o cviku.

To tlumené éčko mě zajímalo, protože všude, kde se vyučuje obyčejný akord A-dur nebo od něho odvozené čtyřmi prsty držené baréčka, tak se dává důraz na to, aby ta nota zněla, ale je to vlastně jen další oktáva, stejný tón je v akordu už dvakrát, a tak snad nebude chybět napotřetí.

O to kterým prstem co držet jsem se ptal jen tak, jestli někdo není zvyklý držet tyto akordy nějakým jiným způsobem, např. Jack White drží toto menší baré malíčkem, proto mě zajímalo, jestli s tím někdo nemá zkušenost, nebo jestli není někdo, kdo by to držel prostředníkem nebo nějaký další podivný způsob :D .
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Těmi 3 prsty to je právě docela praktické na akustice, kde se často 2 prsty mačká špatně (to je můj případ, nechci ruce zbytečně namáhat, takže si tímhle ulehčuju - a navíc mi to dává i další možnosti).

Pokud jde o tlumení éčka, je to fakt jedno. Tón na téhle struně je kvinta, což je interval, jehož vypuštěním se opravdu nic nestane. Takže to je jedno, pokud není nějaký záměrný důvod, proč by měl znít.

Jinak držení malíkem - proč ne, ale vzhledem k tomu, že většina lidí má silnější prsteník, tak nevím, proč by se měl používat slabší prst. Ale proti gustu...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Amid

Příspěvek od Amid »

co jsem viděl, tak nejvíc používaná varianta je že se ukazovákem chytne basová struna a prsteník drží barré přes 3 struny a ukazovák zároveň tlumí nejvyšší ton, takže se hrajou pouze 4 struny
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Neřekl bych, že nejpoužívanější varianta je ta, kdy se tlumí obě éčka. Navíc se lépe drží hmat tak, aby ukazovák držel barré regulérně a prsteník tlumil tenké e.

PetrPeter 1975 - 2008
holkoun

Příspěvek od holkoun »

no na elektrice se obcas hraje "open -A" tak ze chytis bareckem (ukazovakem) D g (jen prvnim clankem prstu) a strunu h prostrednikem... takze teoreticky si dokazu predstavit A-shaped akord jako velky bare ukazovakem, prstenikem chytit D g a malikem h
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Mohl bych ti to ukázat i prakticky, opravdu to není nic neobvyklého. :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
holkoun

Příspěvek od holkoun »

Nero píše:Mohl bych ti to ukázat i prakticky, opravdu to není nic neobvyklého. :wink:
To si muzu ukazat prakticky sam...jen nevim kam jsem pred lety zalozil kytaru:-)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Sklep? Na skříni? Pod postelí? :mrgreen:

:wink:

PetrPeter 1975 - 2008
holkoun

Příspěvek od holkoun »

Nero píše:Sklep? Na skříni? Pod postelí? :mrgreen:

:wink:
za... :-)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“