Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od Stanley06 »

linkovat nemusíš, u mě je to stejně ještě na dooost dlouho :lol: já to ještě 100x změnim než začnu stavět nějakej vlastní větší aparát :lol: a neni to tak, že bych stavěl přesnou kopii něčeho... spíš něco jednoduchyho z čeho budu vycházet a to si upravim abych měl zvuk a možnosti takový jaký budu potřebovat 8)
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Tak sem se po delsi financi krizi konecne dostal k penezum a muzu zase neco zprasit. Poustim se dokonce do dvou zesaku najednou a opet potrebuju od zkusenejsich par rad. Prvnim je mmjuzv mrnuz, takova rozehrivacka abych se do toho bastleni zase dostal :D. Druhym je po dlouhem uvazovani a vybirani mezi messa, engl a peavey nakonec prekvapive po shlednuti koncertu rise against Marshall JCM 900 slx, teda alespon preamp. A prave zde potrebuju poradit.

Nasel jsem nekolik schemat, treba http://www.schematicheaven.com/marshall ... w_2100.pdf a krom toho ze stoji za h***o se vesmes shoduji ale jedna vec mi neni jasna. Je to odpor R4, na vystupu z prvni triody pred blokovacim C. V zadnem schematu sem zatim nic podobneho nevidel, tak se chci zeptat jestli je ho mozne takto zapojit (nebypassuje tak trochu tu triodu?).

Dalsi vec je, ze se v preampu pouzije celkem 5 triod, ale co s tou 6? Tenhle preamp umi od cleanu az po temer high gain, takze samostatny clean kanal asi nebude potreba. Jinak nevim k cemu ji vyuzit, mozna nekoho neco napadne.

Tedka otazka spise primo pro luchiho, pokud si dobre pamatuju, stavel si nedavno ten PP konec s 6ns7 z AX84. Mam pocit, ze si rikal ze ho stavis ze 2 tehle double triod, dival jsem se na to schema a tam je to pouze z jedne. Na jejich foru jsem se docetl ze pouziti 2 6sn7 paralerne ma dobry vliv na zvuk a o moc hlasitejsi to neni, tak bych do toho taky rad sel. Jen mi neni moc jasne jak zapojit tu dalsi 6sn7 a jestli upravovat impedanci ppr. jestli musi byt tu lampy nejak parovane. Jeste bych se chtel zeptat, jak si resil bias. Delal si to pres ten jejich zpusob nebo klasicky pres katodovy odpor?

Diky moc za rady :D
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Lukus> k tem 6SN7,delal jsem parallel push pull. Kdyz se primo kouknes na october (associated projects), tak tam je primo jedna moznost rozsireni prave ten PPP. Co se tyce biasu, tak jsem delal fixed bias - to znamena, misto katodoveho odporu jsem hodil 1ohm (spolecny pro vsechny triody) - mam tam 1 potak na bias, ktery nastavuje pracovni bod pro vsechny triody najednou - neni to uplne idealni, ale ja si rikal, ze by to mohlo byt ok - no a zatim to jede ok, mam nastaveny dissipation na cca 70-80% maxima - pouzivam rusky elektronky, co jsem koupil pres ebay (muzu Ti zjistit primo typ).

Ja delal vice mene PPP z nouze - mel jsem vystupni trafo, ktere melo jenom 4k s centralnim vyvodem - takze 2k na triodu - to je zalostne malo. Doporucene bylo tam dat aspon 10k na triodu, pokud das paralelni PP -> tak to je uz jenom 5k (normalni el84/6v6 vystupak). Ja zapojil 8ohm na 4ohm, takze jsem se dostal na +/- 4k a s tim to hraje hodne v pohode (ikdyz si tak rikam, ze lepsi vystupak by mozna nebyl na skodu ... mozna to casem jeste udelam).

Ja se taky rozhoupal a nakoupil soucastky na recto red channel preamp a na engl e530->fx_loop->6v6 PP konec. Sasi a trafa uz mam doma ... koupil jsem pekny kovovy cudliky za pakatel (85centu za jeden). Takze uz jen az prijdou soucasky a muzu se do toho pustit. Ale pred tim jeste male dodelavky do fishe - chci tam dodelat presence a taky by nebylo spatne to prekopat na fixed bias, ale na to se asi zatim vyprdnu.

EDIT: ty rusky ekvivalenty jsou 6N8S -> ale to jsou GT/GTA ne GTB (GTB jede az na 450-500V, GT jenom 300 - ja je chvili drtil na cca 320V a jely taky v pohode, ted je mam na 270-280V).
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

já jsem taky trochu pokročil: ten čistý amp jsem nakonec vyřešil preampem podobným tomu low-vstupu z JCM800 2204 - input->1M pot gain ->trioda(katoda 10kohm) ->kondik+dělič->trioda (1,2kohm)->eq->el34(+zpětná vazba), ještě dodělám připínatelný kondík 680nF na první triodu pro nějaký ten gain a mohlo by to být hotové, výsledkem je pěkný hutný tlustý čistý zvuk, pěkně fungující equalizer se spoustou basů (zajímavé je, že mám výstupák 2x8ohmu a když je zapojené jedno repro, tak to má basů hromadu, když zapojím obě repra tak basy ubydou, ale pořád je jich tam dost), měl jsem tam nějaký problém, ale vypadá to, že to bylo elektronkou a po výměně za jinou už je to všechno v pořádku 8) teď jedu na dovolenou a pak mě čeká tomu udělat kombo a pak další zesilovač :)
St.Anley Tube Amps
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Diky moc za info, taky se mi podarilo sehnat tyhle ruske 6n8s za 100/ks. Nakonec to asi udelam jen jako PP, no jeste uvidim. Kazdopadne diky.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
lunchie

Příspěvek od lunchie »

pokud mas nejake rozumne vystupni trafo, kdy dostanes na primaru 20+k, tak proc ne. Jak jsem psal, ja to delal jako z nouze ctnost :). Ikdyz na druhou stranu je pravde, ze jsem chtel vyzkouset, jak to bude hrat se '4' lampama. Co jsem cetl, tak by to melo mit 'feeling' jako velky zesilovac - takovy vice komplexnejsi zvuk (50W se 2 lampama vs 100W se 4 lampama). Pokud to budes chtit o trochu hlasitejsi, tak tam kdykoli muzes dodelat tu druhou elektronku pozdeji (ja tam mam pro 4 triody prod z katody cca 25mA? nebo mozna trochu vice, uz nevim nastavoval uz jsem to docela davno).

Jinak drzim palce, at ti ten amp dobre dopadne. Ja podle toho kolik budu mit casu budu pracovat na tom e530 :). Jen mam pocit, ze to ale dopadne stejne jako z markusem (kdy jsme tu meli na navsteve rodice od manzelky a stavel jsem to vice nez mesic), pac tu mam na navsteve rodice, takze misto stavby se bud venovat jim ...
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Jj, trafo tam davam hammonda co umi 10-27k, takze mam moznost volby. Celkove mi ani tak nejde o hlasitost jako o kvalitu zvuku, takze me ta verze se 4mi triodami celkem laka.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
lunchie

Příspěvek od lunchie »

pokud mas dost velkou kapacitu na sitovem trafu a uzivis tam tu double triodu navic (je to cca 15mA navic na vysokem napeti a 600mA na zhaveni), jdi do toho ... uz jen z toho pocitu, ze je to neco jineho nez jenom standard PP.
Lukus

Příspěvek od Lukus »

PT to snad utahne, jak sem to ted spocital tak tam budu mit 5x ecc83, coz je 1,5A, 1x Ez 81 je 1A a 2 ty 6ns7, tj 1,2A. Celkove teda 3,7 A, kde na trafu mam vetve 3,5 a 1,15A, takze usmernovacka pujde samostatne a je to v poho. Odber na HV vetvi bude asi tech 45-50 mA, co ez81 v poho da.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
lunchie

Příspěvek od lunchie »

tady je zajimava diskuse na tema 'jak nadesignovat preamp' ... je tam par zajimavych postrehu, co by mohlo snad nekoho zajimat.

http://music-electronics-forum.com/t20465/
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak jsem měl dneska po dlouhej době čas a udělal jsem šasi na další projekt, příště mě čeká vnitřek :D
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 130812.JPG
St.Anley Tube Amps
lunchie

Příspěvek od lunchie »

co to bude az to bude?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak je to projekt na objednavku, takovy polovicni dvoukanal 2x gain/2x volume + 1 eq... preamp ecc83, fx loop asi ecc82 a konec el84. Cele to ve vysledku pujde do komba
St.Anley Tube Amps
lunchie

Příspěvek od lunchie »

no sasi vypada moc pekne, jsem si prave rikal, ze je tam i docela dost potaku :).jakou tam budes davat tu smycku? seriovou, paralelni nebo prepinatelnou?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

no, chtel bych se pokusit o prepinatelnou, budu vychazet z ty, co jsi tu uz kdysi postoval ty, ted asi nenajdu link, uvidim, jak to dopadne :-) v nejlepsim pripade bych chtel, abyss pti spravnym zapojeni a nastaveni fungovala prazdna jako dalsi gainstage, ale jak rikam, uvidim jak to jeste dopadne
St.Anley Tube Amps
lunchie

Příspěvek od lunchie »

fish amp (inspirovany 10k katodovym odporem na 3. triode a-la bogner fish), jako vzdy lamerske hrani, ale aspon mala ukazka, jak to hraje ...
http://www.4shared.com/audio/BScGhLYm/fish1.html

gain 12 hodin
tre 3 hodiny
mid 12 hodin
bas 9 hodin

rg350 -> fish -> bedna (uzavrena 10" eminence) -> dynamicky mikrofon (nastaveny na prostredek, tak to ma vice vysek)

nahravano na pokojovou hlasitost (je 10pm :) ).

tenhle kanal ma 5 gain stages -> tone stack -> efektova smycka -> cathodyny PI -> 2x 6v6 v push-pull (cathode biased) s NFB a presence ovladanim
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Hraje to moc pekne lunchie, cg.

Narazil jsem na takovy problem. Podarilo se mi levne koupit PT, ale az ted jsem si uvedomil ze nema CT na HV vetvi. Chtel bych usmernovat lampou, da se nejak vytvorit umely stred? Dik moc.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Lukus píše:Hraje to moc pekne lunchie, cg.

Narazil jsem na takovy problem. Podarilo se mi levne koupit PT, ale az ted jsem si uvedomil ze nema CT na HV vetvi. Chtel bych usmernovat lampou, da se nejak vytvorit umely stred? Dik moc.
myslíš takle ?
je to schema od mmjuze
download/file.php?id=1127&mode=view
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Tohle prave nemam, nemam vyvedeny stred toho HV vedeni, takze pokud ho nejak nevytvorim nebudu moct pouzit lampu na usmerneni.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

A jaké napětí vůbec na tom vinutí pro Ua máš?
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“