ROUTING

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
NSWC

ROUTING

Příspěvek od NSWC »

Ahoj
Chtěl bych rady do začátku.

1. Malé domácí studio
2.Nahrávám hlavně jen kytaru a basu.

Vybavení: PC - lexicon lambda- Mixpult Tapco.
dále Marshall hlava + box snímaná 2x mikrofonem.
efekt TCelectronic G- sharp, rackový EQ , KOMPRESOR LIMITER HUSH Rocktron. BOSS RC50 LOOP STATION.
DIGITECH HARMONIZER.

Co vlastně potřebuji?

Co je nejlepší zapojení .

1.box snímaný mic --- mixpult ---- kompresor gate ---- EQ ---- TC G.sharp /reverb a efekty / ----- boss RC jako záznam.popř PC
2. nebo klasicky kytarově - kompresor + G-sharp + EQ ve smyčce Marshall hlavy --- box snímaný mic ---- mixpult ---- záznam RC50.

Potřebuji poradit jaké je nejideálnější řezení efektů za sebou. EQ .Kompresor gate a efektový procesor
Díky.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: ROUTING

Příspěvek od Nero »

Zapoj to klasicky kytarově. Ten gear, co máš, je k tomu určenej, tak bych to zbytečně nekomplikoval. Co se týče pořadí efektů, osobně bych to dal kompresor, harmonizer, EQ, Sharp, noise-gate. A i RC50 bych dával do efektové smyčky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
NSWC

Příspěvek od NSWC »

Díky za pomoc.
Jen mám problém s tím , že noise gate je dohromady s kompresorem a limiterem .Je to Rocktron 360.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pokud není vyložený důvod, tak bych rozhodně s GATE nenahrával. Dokonce bych z toho řetězce použil tak maximálně kompresor, EQ a možná ještě ten harmonizer (Shape nevím, co v daném případě dělá se zvukem). A to z toho důvodu, že maximálně tyto (plus případně ten Shape) pomáhadí tvořit požadovaný zvuk. NG nikoliv; buď nastavíš práh moc nízko a budou tam ruchy nebo ho nastavíš moc vysoko a bude uřezávat konce užitečného signálu. Gate de-facto zásadně dávám až při mixu (pokud to místo rovnou spíš nevystřihnu, kolikrát je to jednodušší, rychlejší a lepší).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
boolocks

Příspěvek od boolocks »

jak říká pavlii, s gejtem určitě nenahrávat....člověk nedá pozor, a pak při mixu zjistí, že mu tam někde chybí cosi z doznívání...vždycky je při nahravání nahrávat víc a mazat, než nahravat míň a dohravat později :-D

Jinak já všechno střihám, jediný co při točení gejtuju jsou bicí, a to konkrétně kopák a virbl...třeba tomy jsem si zvykl často taky porstřihávat, protože prostě bubenec nemá vyrovnanej úder a nastavovat to po částech mi vadí...a střihat v nuendu jde skvěle a je to v podstatě rychlejší :-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jj - přesně tak. Já teda při točení negejtuju nikdy, ale pokud jsem to kdy použil, tak - světe div se - jen na kopák a virbl :lol: jak je ten svět malej a postupy hodně podobný, haha. A tomy bývají sem-tam úder, to je lepší asi fakt prostřihávat, alespoň když už člověk chytne tu správnou praxi, tak to je šmik-šmik-delete a po ptákách.

P.

boolocks

Příspěvek od boolocks »

já to myslel až při mixu, blbě jsem to napsal..při samotnym záznamu taky negejtuju nikdy nic! on se bubeník i často ukopne a pak informace chybí :-)
NSWC

Příspěvek od NSWC »

Tak ten noise gate používám hlavně kvůli tomu , že preamp u Marshall JVM 410h při větším gainu dělá docela bordel.

Asi se dostávám k tomu , že to mám zapojit klasicky kytarově.

Kytara --- preamp---- fx send ----kompresor hush ---- G sharp ----fx return poweramp ----box--- microfon---mixpult Boss RC 50 loopstation jako záznamové zařízení.

Mě šlo hlavně o to , že jsem chtěl ty efekty použít i pro nahrávání elektroakustický kytary a basový kytary.
Když to dám do smyčky kyt. zesilovače tak to využi ju jen pro el. kytaru.
Pokud budu chtít nahrávat basu a akustiku tak to budu muset všechno přeházet jako blbec.
Koupil jsem ještě PATCHBAY , tak bych to chtěl nějak vymyslet.
Je to trochu laborka.Vždycky to nějak zdrátuju a pak to zase rozházím. :shock: :evil:

Primární otázka je jesti je správná praxe např. ve studiu, že se nahrává např. box snímaný mic. , a efekty /delay , reverb a pod./ si dává až zvukař u sebe, nebo je lepší snimat box už zefektovaný.

Chtěl bych právě raději na patchbay přeházet propojky a nehrabat se pořád v kabelech v racku.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2boolocks: ale já se neuklepl - myslím, že zrovna na kopáku a virblu se GATE už při nahrávání použít dá, ale jak jsem stejna napsal - obecně jí nepoužívám nikdy.

2NSWC: tak ty efekty, co jsi zmínil, se tam přidávají až při mixu - obávám se, že v drtivé většině případů. Dokážu si ještě představit delay/echo, že bude už v nastavení aparátu, protože to tak bude kytarista chtít. Obecně se provádí záznam základního zvuku, tedy případně efekty, co ten zvuk tvoří (viz výše): například distortion, flanger a podobné. Reverb je už záležitost dotváření prostoru - to nemá cenu dělat při natáčení, na to není čas. Jo do odposlechu se kytaristovi (nebo prostě hráči/interpretovi) pouští s hrubě nastaveným reverbem (případně echem/delayem, pokud se již nezaznamenávají), aby byl ten správný "feeling".

Doufám, že tou poslední větou zase nerozpoutám nějaký flame na téma "co to zase ten rádce napsal za kravinu" :lol:

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“